Tecavüzle Mücadele Hareketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tecavüzle Mücadele Hareketi sosyopolitik bir harekettir. Kadına yönelik şiddetle ve kadınlara yönelik cinsel istismarla mücadele etmeye çalışan hareketin bir parçasıdır.

Hareketin özellikleri ve hedefleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hareket, toplumun kadına yönelik şiddete karşı cinsiyete sahip olma ve kurbanı suçlama gibi tavırlarının yanı sıra onlara yönelik şiddetin kendi kendini suçlaması gibi kadınların kendi tutumlarını da değiştirmeye çalışmaktadır. Ayrıca tecavüz ve şahitlikle ilgili kanunlarda, tecavüzcülerin kendilerine yönelik saldırıları bildirmekten caydırılmaları veya tecavüzcünün bir şekilde dokunulmazlığa sahip olması nedeniyle (sanık olarak) cezalardan kaçınmasını sağlayan değişiklikleri teşvik etmeyi amaçlayarak kurbanı karalayabilmekteir. Hareket birçok yargı alanında başarılı oldu, ancak olumsuz tutumların çoğu bazı yargı alanlarında hâlen varlığını sürdürmekte ve yasalarda yapılan değişikliklere ve bu tür saldırıların bildirilmesindeki önemli artışlara rağmen, pratikte kadına yönelik şiddet hâlâ kabul edilemez düzeylerde devam etmektedir.

Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

1980'den beri ülkelere göre tecavüzcüsüyle evlendirme yasalarının haritası.
  Tecavüzcüsüyle evlendirme kanunu bulunan ülkeler
  Topraklarının bir kısmında kanun yürürlükte olan ülkeler
  Tecavüzcüsüyle evlendirme yasalarını yürürlükten kaldırmakta olan ülkeler
  1980'den sonra kanunu/kanunları yürürlükten kaldıran ülkeler
  1980'den sonra bu alanda veri olmayan ülkeler

Hareket 1960'ların sonlarında ve 1970'lerin başlarında, ikinci dalga feminizmden ve kadınların günlük yaşamlarının sosyal olarak ve etkileşimde bulundukları sosyal kurumlara göre yeniden değerlendirilmesinden yeni tecavüz kavramlarının üretilmesiyle ortaya çıktı. Bu yeniden incelemeden önce, tecavüz, kendi cinsel arzularını kontrol edemeyen "patolojik erkekler tarafından işlenen bir cinsel suç"[1] olarak görülüyordu.[2] Feministler, özellikle erkeklerin kadınlara karşı işlediği bir suç olarak tecavüzün işlenmesine ilişkin güç dinamiklerinin rolünü vurgulamaya başladılar.[3] Bu gözden geçirilmiş tecavüz tanımının, mağdurun bakış açısıyla yapılması gerekiyordu. Tecavüz eyleminin, toplumsal cinsiyet rollerinin, birisinin erkekliği ya da kadınlığı harekete geçirme biçiminin dayatıldığı ve erkekleri kadınların üzerinde konumlandıran güç hiyerarşisinin sürdürüldüğü bir yol olduğu ileri sürüldü. Dolayısıyla tecavüz, erkek gücünü sağlamak için kullanılan bir şiddet türü, kadınlar ve çocuklar üzerinde bir tür sosyal kontrol olarak tanımlandı.[4] "Tecavüzle mücadele" veya "tecavüzü önleme" hareketi olarak bilinen[5] bu hareket, daha genel olarak kadına yönelik cinsel şiddet ve genelde şiddetin, kadınları erkeklere tabi bir konumda tutmak için kullanılan bir sosyal kontrol aracı olduğu anlayışıyla kurulmuştur. Kadınların cinsel şiddet mağdurlarının kurbanlar yerine şiddetin "kurtulanları" olmalarına yardımcı olacak bir çaba sarfedilmesi gerektiğini öne çıkarır. Tecavüz karşıtı hareket bugün, feminizmin artan popülaritesi ile çakışan tecavüz kültürü kavramı hakkında Amerika Birleşik Devletleri gibi birçok ülke kamuoyunda farkındalık artmaya devam etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fried (1994). "It's hard to change what we want to change". Gender & Society (İngilizce). 8 (4): 562. doi:10.1177/089124394008004006. 
  2. ^ Donat, P.L.N., and D'Emilio, J. (1998). A feminist redefinition of rape and sexual assault: Historical foundations and change. In M.E. Odem and J. Clay-Warner (Eds.), Confronting Rape and Sexual Assault, (pp. 35-49). Lanham, MD: Rowman and Littlefield.
  3. ^ Fried (1994). "It's hard to change what we want to change". Gender & Society (İngilizce). 8 (4): 562-583. doi:10.1177/089124394008004006. 
  4. ^ Matthews, N.A. (1994). Confronting rape: The feminist anti-rape movement and the state. Londra: Routledge.
  5. ^ Rose (1977). "Rape as a social problem: a byproduct of the feminist movement". Social Problems (İngilizce). 25 (1): 75-89. doi:10.1525/sp.1977.25.1.03a00080.