Teğmen Surge

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Teğmen Surge
Pokémon karakteri
Teğmen Surge, Let's Go Pikachu ve Eevee oyunlarında
İlk görünümPokémon Red ve Green versiyonları
YaratanKen Sugimori
SeslendirenAdam Blaustein, Patrick Seitz (İngilizce)
Fumihiko Tachiki (Japonca)
UnvanSalon Lideri
MemleketVermilion Şehri
BölgeKanto

Teğmen Surge (Japonca: マチス Matis, İngilizce: Lt. Surge), Pokémon evreninde elektrik türü uzmanlık alanı olan bir salon lideridir.

İlk kez 1996 yılında Japonya'da satışa sunulan Game Boy oyunlarında tanıtılmıştır. Vermilion Şehri'ne gelen eğitmenlerle maç yaparak onu yenenleri Yıldırım Rozeti'yle ödüllendirmektedir. Devam eden süreçte uluslararası boyutta yayınlanan Pokémon Red ve Blue, Pokémon Yellow, Pokémon Gold ve Silver, Pokémon Crystal, Pokémon FireRed ve LeafGreen, Pokémon HeartGold ve SoulSilver, Pokémon Black 2 ve White 2 ve Pokémon Let's Go Pikachu ve Eevee ana seri oyunlarında yeniden yer almıştır.

Pokémon animesinin 14. bölümünde ilk kez görülen Teğmen Surge, Ash ile bir salon maçı yapmıştır. İlk maçı kazanan Surge, rövanş maçında Ash'e ve Pikachu'ya kaybetmiştir. 23. Sezon'da tekrar Vermilion salonuna giden Ash, orada karşılaştığı eğitmenle konuşurken Teğmen Surge yeniden anılmıştır.

Teğmen Surge'ün İngilizce adı, elektrik akımı anlamına gelen electrical surge kelimesinden türemiştir. İtalyanca ve İspanyolca çevirilerinde de aynı isim kullanılmıştır. Japonca adı Matis, filbahri bitkisinin İngilizce adı olan clematis kelimesinden türemiştir. Fransızca ve Almanca adı Bob, tipik Amerikan ismi olmasından türemiştir.

Anime[değiştir | kaynağı değiştir]

Teğmen Surge ve Raichu ilk kez Vermilion salonunda

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

1. sezonda ilk kez görülen Teğmen Surge, oldukça iri bir cüsseye ve uzun boya sahiptir. Ash ile ilk karşılaştığında Pikachu'sunun güçsüz ve küçük görünümüyle dalga geçmiştir. Ancak buna rağmen Ash'in maç teklifini kabul etmiş ve Ash'in Pikachu'suna karşılık kendi Raichu'sunu kullanmıştır. Bu maçta Raichu kolaylıkla Pikachu'yu alt etmiştir. Pokémon merkezinde dinlendikten sonra yeniden meydan okuyan Ash ve Pikachu, ikinci maçta da Raichu'yla yüzleşmiştir. Raichu'nun kullandığı güçlü yıldırım oku saldırısı, salonun bütün camlarını indirmeye yetecek kadar kuvvetli bir etki yaratmış olsa da Pikachu'nun kuyruğunu toprağa dayayarak saldırıyı atlatma tekniği onu kurtarmış, yorulan Raichu'yu kolaylıkla bayıltabilmiş ve böylece Ash, üçüncü rozetini kazanmıştır.

23. sezonda yeniden Vermilion salonunu ziyaret eden Ash, burada Teğmen Surge'ün kendini geliştirmek üzere salondan ayrılıp yerine Visquez adında bir eğitmeni bıraktığını öğrenmiştir.

Pokémon[değiştir | kaynağı değiştir]

Raichu[değiştir | kaynağı değiştir]

Raichu, Teğmen Surge'ün Ash'e karşı yaptığı iki Pokémon maçında da görülen tek Pokémon'u olmuştur. Pikachu ile aralarında başlayan ve gittikçe kızışmaya devam eden rekabeti süreç içinde koruyabilen Raichu, Pikachu'dan daha güçlü elektrik saldırıları kullanarak ve ondan çok daha hızlı davranarak ön plana çıkmıştır. Bu karşılaşmada ilk önce Pikachu'yu alt eden Raichu, onu bir süre hastanelik edecek kadar etki yaratmıştır. Rövanş maçında tüm enerjisini kullanarak kendini yoran Raichu, bunun üzerine Pikachu'dan aldığı darbeler sonucu maçı kaybetmiştir.

Oyunlarda[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanto[değiştir | kaynağı değiştir]

Pokémon'un orijinal oyunları olan Pokémon Red ve Blue (Japonya'da Pokémon Red ve Green) sürümlerinde Teğmen Surge, oyuncunun Vermilion Şehri'nde karşılaştığı üçüncü salon lideri olarak ortaya çıkar. Bu oyunun yeniden yapımları olan Pokémon Yellow, Pokémon FireRed ve LeafGreen ile Pokémon Let's Go Pikachu! ve Pokémon Let's Go Eevee! sürümlerinde de bu düzeni takip eder. Teğmen Surge'e Vermilion salonunda ulaşabilmek için düğmelere basarak elektrik akımının kesilip ona ulaşan bölmenin açılması gerekmektedir.

Johto[değiştir | kaynağı değiştir]

Pokémon Gold ve Silver sürümlerinde Teğmen Surge, oyuncunun Johto bölgesinde 8 rozeti toplayıp ligi yenmesinden sonra yaptığı Kanto ziyaretinde yeniden görülebilir. Kanto oyunlarındaki karşılaşmanın üzerinden üç yıl sonrasını konu alan bu oyunlarda Vermilion Şehri'ndeki salonunda aynı bilmeceyle beklemektedir. Oyuncular aynı methodu kullanarak kendisine ulaşabilir.

Unova[değiştir | kaynağı değiştir]

Pokémon Black 2 ve White 2 sürümlerinde Pokémon Dünya Turnuvası'nda karşılaşılabilir.

Pokémon[değiştir | kaynağı değiştir]

Sürüm Pokémon Takımı Tekrar Maçı
RB Voltorb (21)
Pikachu (18)
Raichu (24)
Y Raichu (28)
GSC Raichu (44)
Electrode (40)
Electrode (40)
Magneton (40)
Electabuzz (46)
FRLG Voltorb (21)
Pikachu (18)
Raichu (24)
HGSS Raichu (51)
Electrode (47)
Electrode (47)
Magneton (47)
Electabuzz (53)
Raichu (60)
Manectric (52)
Magnezone (52)
Electrode (52)
Pachirisu (48)
Electivire (56)
LGPE Voltorb (25)
Magnemite (25)
Raichu (26)
Electrode (56)
Jolteon (56)
Electabuzz (56)
Magneton (56)
Raichu (56)