Tatarpınarı Ayaklanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tatarpınarı Ayaklanması
Tarih15-18 Eylül 1924
Bölge
Romanya (şu an Ukrayna), Tatarpınarı ve çevresi
Sonuç Direnişin bastırılması
Taraflar
Bolşevikler Romanya
Komutanlar ve liderler
Andrey Klyuşnikov[1] I. Ferdinand
Kayıplar
3000 ölü
1600 tutuklu


Tatarpınarı Ayaklanması, Rus İç Savaşı sırasında Romanya'nın Rusya'nın Besarabya bölgesine girmesinden dolayı meydana gelen ayaklanmadır.

Rumen kuvvetlerini yerel halk engellemeye çalıştı. Ancak başarılı olamadı. 1923 yılında Romanya Komünist Partisi'nin katılımıyla gerçekleşen altıncı Balkan Komünist Federasyonu Konferansı'nda bu yayılımcı politikalar kesin bir şekilde kınandı. Bundan sonra Romanya, Komünist Parti'nin kapatılmasına karar verdi. Bunu üzerine parti, Rusya'daki devrimci ruhtan etkilenen bölge halkı ile direniş kararı aldı.

15 Eylül 1924 tarihinde Tatarpınarı'nda ayaklanma başlatıldı. Ayaklanmaya çoğunlukla köylüler katıldı. Ayaklanmadan bir gün sonra Bolşevikler bölgede iktidarı ele geçirdi ve Devrimci Komite'yi kurdu. Komite Klyuşnikov, Batişçev, Turcan, Lisovoy, Bejanoviç'ten oluşuyordu. 17 Eylül'de ayaklanma bütün Besarabya bölgesini sardı. Ancak Romanya buraya Üçüncü Kolordu ve deniz biriminin topçu askerlerini göndererek Bolşeviklerin direnişini kırdı. Direnişin kırılmasıyla Bolşevikler bölge kontrolü kaybetti ve bir dizi küçük çarpışmalara döndü. Ardından ayaklanma tamamıyla bastırıldı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kitap: Советская военная энциклопедия