Tatar akçaağacı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tatar akçaağacı
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Sapindales
Familya: Sapindaceae
Cins: Acer
Tür: A. tataricum
İkili adlandırma
Acer tataricum
L., Sp. Pl.: 1054 (1753).

Tatar akçaağacı (Acer tataricum), orta ve güneybatı Avrupa, güneydoğu Asya, Avusturya’dan Rusya’ya uzanan bölge ve Türkiye'nin güneyine ait bir ağaç türü. İsmini Rusya’nın güneyinde yaşayan Tatar Türklerinden almıştır.

Yapraklarını döken 4–12 m arası boylanan bir ağaççık formundadır. 20–50 cm arası çapında gövdeye sahip ince dallanan yapıdadır. Ağacın kabuğu ince olmakla birlikte başlangıçta çok hoş bir görüntüye sahiptir. Lakin yaşlanan türlerin yüzeyinde çatlaklar çirkin bir görünüm oluşturur. Yaprakları basit ve birbirine karşılıklı, enine doğru oval, 4,5–10 cm arasında boyuna, 3–7 cm arasında enine büyük, 3 veya 5 yüzeysel loplu sivri uçlu yapıda, mat yeşil renkte, kenarları kaba ve düzensiz liflidir. Yaprak sapı ince, 2–5 cm arasında boylu pembemsi bir renktedir. Çiçekler beyazla karışık yeşil renkte, 5–8 mm. çapında baharda yapraklara yayılarak açılır. Meyvesi ikili kızılımsı tohum şeklindedir. Tohum 10–12 mm uzunluğunda olup 2–3 cm kadar açılmaktadır. Yaz sonuyla sonbaharın başında olgunlaşır.

Kuzeydoğu Asya menşeli Acer ginnala türünün akrabasıdır. Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın olarak süs bahçelerinde kullanılmaktadır. Rusya’da ise erozyonu önlemek ve rüzgara karşı set oluşturmak için ormanlarda yaygın olarak kullanılır. Kuzeydoğu Amerika’da ise doğal ormanları bulunmaktadır.