Tatar (Memlûk sultanı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Seyfeddin Tatar
Mısır Memlûk Sultanı
Hüküm süresi1421
Önce gelenMuzaffer Ahmed
Sonra gelenSalih Muhammed
Ölüm1421
Tam adı
el-Melikü’z-Zâhir Seyfeddin Tatar
HanedanBurci Hanedanı

Tatar, 1421'de Muavyed Şeyh'in ölmesiyle daha bebek iken tahta geçen Muzaffer Ahmed'i tahttan indirip yerine geçen ve 1421'de dört ay saltanattan sonra ölen Çerkes kökenli Burci Hanedanı'ndan Memluk hükümdarı.

Sultan Muavyed Şeyh yeni doğan ikinci oğlu Ahmed'i varis kabul etmiş ve 14 Ocak 1421'de ölünce 17 aylık Muzaffer Ahmed sultan ilan edilmiş ve seferde olan Seyfeddin Tatar naip ve atabeg olmuştu.[1] Seferden dönen Seyfeddin Tatar bebek olan Muzaffer Ahmed'in annesiyle evlenip Muzaffer Ahmed'in tahtan indirildiğini ilan edip kendisi Memluk Sultanı olarak tahta çıktı.[1]

Fakat Seyfeddin Tatar, hükûmetinin dördüncü ayında hiç beklenmedik bir şekilde kendi eceliyle öldü. Ölmeden önce oğlu Muhammed'i varis olarak ilan etmiş ve Barsbay ve Canibey adlı iki memluklu emri de ona atabeg ve naip olarak tayin etmişti. Seyfeddin Tatar ölünce daha 10 yaşındaki oğlu Salih Nasreddin Muhammed adı ile 1421de Memluk Sultanı ilan edildi.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Clot, Andre (2009), L'Égypte des Mamelouks 1250-1517. L'empire des esclaves Paris:Perrin ISBN 978-2-262-03045-2 (say.180 Bölüm=" La guerre d’Anatolie"). (Fransızca) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "clot" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Muzaffer Ahmed

Mısır Memlûk Sultanı

1421
Sonra gelen:
Salih Muhammed