Tartışma:İskender

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

{{VPBanner|

Vikiproje GM (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki GM maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje GM kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje 10K (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tarih (B-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Siyaset (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Pakistan (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Pakistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Pakistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Hindistan (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hindistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hindistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yunanistan (B-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yunanistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yunanistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyografi (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İran (B-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İran maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İran kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Irak (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Irak maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Irak kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

İskender'in Türk Kültürüne Katkısı/Etkisi![kaynağı değiştir]

iskender dilimize hep yabancı kaynaklardan çevrilmiş eserler kanalıyla tanıtıldığı için ortaya ilginç bir durum çıkmaktadır.

SORU 1-) Türklerde neden İskender adı bu kadar çok kullanılırda örneğin Sezar (yada sizin aklınıza gelebilecek her hangi bir başka batı uygarlığına ısrarla mensup edilen bir isim)adı kullanılmaz? Bunu hiç düşündünüz mü? Roksane`yi aslida LandScape`den okumak isderdim (Okuyanın Cevabı:Türklerde Sezer ismi de kullanılmaktadır ve bunun ses uyumu olarak Sezar'dan devşirme olabileceği akla çok yatkındır!Batı uygarlığı mensup isimlere gelince bir çok isim mevcuttur.Burada saymam vakit kaybı olur.Ancak belirtmeliyim ki bu isim konusu Coğrafyada hakim uygarlıklar ve ideoloji ile doğrudan alakalıdır.Örneğin 1000 yıl "Pers" imparatorluğu hakimiyetinde kalan "Anadolu" da aynı şekilde "Helen" hakimiyetide mevcut olmuştur.Tüm bunlar elbette isim kültüründe yerini almıştır.)


Düşünmediyseniz düşünün artık İskender ile ilgili yazılı olarak batıdan bize gelen hemen her şey tarihi yanlışlarla ve yalanlarla doludur.

SORU 2-) Roksane diye adlandırılan eşi aslında kimdir?--LandSCape 13:54, 27 Nisan 2006 (UTC)

Bu madde batılı tarafsızlığının çok güzel bir örneği. İskender İmparatorluğu haritası altındaki o zamanlar bilinen dünyanın tümü gibi ifadeler ne kadar anlamsız?
İskender'in yaşadığı dönemden bin kusur yıl önce 3000 yıllık Sümer Medeniyeti tarih sahnesinden gelip geçmişti. Mısır Uygarlığı son demlerini yaşasa da hala mevcutdu. Hintlilerin Veda metinleri çoktan yazılmıştı. Çin'de bilmemkaçıncı Zu Hanedanı zamanıydı. Uygurlar o aralar binlerce km'lik yeraltı sulama kanalları yapıyorlardı.
Aslında İskender tarihin gördüğü diğer birçokları gibi sıradan yağmacı bir barbardı. Seferlerinin ana amacı yağmacılıktı. Yaptığı yağmalama seferleri sırasında kendi medeniyetinden çok daha ileri medeniyetleri yıktı.
Batı tarihine ait bu şahsiyet bizim Vikipedi'de daha nesnel değerlendirilmelidir.----M. Kemal Selanikli 18:43, 10 Aralık 2006 (UTC)

Yoktur Egehan Giral (mesaj) 21.21, 13 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

kolları sıvayın[kaynağı değiştir]

Vikipedi maddeleri zamanla en tarafsız ve en mükemmel formuna ulaşacaktır. Buraya birisinin bilerek veya bilmeyerek taraflı bir yazı eklediğini düşünüyorsanız ve bu konuda bilgi sahibiyseniz uygun şekilde değiştirin ve düzenleyin derim. --Abuk SABUK 00:18, 11 Aralık 2006 (UTC)

Roksan iç bağlantısı[kaynağı değiştir]

İskender'in evlendiği Roksan için verilen iç bağlantı yanlış. Bilginize.--Etrüsk 02:02, 30 Mart 2007 (UTC)

büyük iskender alexsandros hakkında bunları söylemn çok yanlış,

 öncelikle isim konusuna bakalım  şimdi sen iskender isminin türklerde ne kadr çok kullanıldığını söylüyorsun.Mesela ibrahim ismide türklerde çok kullanılır fakat bu yabancılarda abraham olarak geçmektedir ve onlarda da çoktur kullanımı yine aynı şekilde meryem ve madonna ismleri yada yusuf ve joseph gibi bunlar kültürlerin etkileşiminden dinlerin etkisinde ve tarihten kaynaklanmaktadır.yunanistanda platon,pltonas olarak geçen filozof fars kaynaklarında eflatun olarak geçmektedir.bunun gibi bir sürü örnek bulabilirsin ve çokturda sen bece bunlara hiç takılma...

demişsin ki işte o zaman sümerler var mısır var çinliler var şunlar var ... bunların hiç biri iskenderin makedonya krallığını büyütmesini engellemez.ayrıca bu yüksek kültürleri yıkan bir barbar olarak bakıyorsun iskendere bu tamamen yanılıştır çünkü iskender doğunun ve batının kardeşliğini temel aln bir politikayla hümanizmi yaymak istemiştir.ayrıca barbar muamelesini yunanlılardan zaten görmüştür makedonya halkı iskender aristodanda dersler almıştır.son olarak şunu belirteyim anadoluda karşılaştığı diyojenle arasında geçenleri biyorsun değil mi diyojenin ona söylediğini "gölge etme başka ihsan istemem" ve iskenderin onu sadaece bilim adamı olduğu için bağışladığını...

  bu kadar örnek verdim sen istersen biraz daha arştır ve düşün böyle çok örnek bulursun  

ama sence barar olan biri son dediğim örnekteki gibi davranır mıydı?...--İnsanlık 07:20, 22 Temmuz 2007 (UTC)

ben bunları şu il yorumu yazan arkadaş için yazmıştım--İnsanlık 07:23, 22 Temmuz 2007 (UTC)

Madde adlarında ünvan yer almadığı için maddenin adını değiştirdim.Farklı görüşleri olan arkadaşlar fikirlerini belirtebilirler.Kolay gelsin.--Eldarion 11:49, 14 Ağustos 2008 (UTC)


Selam arkadaşlar Vikipedi gerçekten cok güzel ve cok yararlı.Ama ! İskender'i ararken doğum ve ölüm tarihleri arasında fark 

olduğunu gördüm ölüm doğumdan önce olmaz düzeltilmesi dileğiyle.

Saygılarımla Mehmet SONGELEN

İyi de Aleksander nedir? Hangi dilde ismidir? Nedir bu saçmalık, ya İskender deyin, ya da Aleksandros. --85.99.77.96 17:39, 1 Mart 2009 (UTC)

o tarihler milattan önce olduğundan sana öyle geliyor yanlış değil tarih geiye doğru yazılıyodu cünkü

Anlam ayrımı[kaynağı değiştir]

Bence Büyük İskender başlığının doğrudan ana madde olan Makedonyalı III. Aleksander maddesine yönlendirilmesi, onunla ilgili film ve eserlerin anlam ayrımında belirtilmesi gerekir. Büyük İskender'i arayanlar anlam ayrımına yönlendirilmemeli. Saygılar.--Abuk SABUK♫ ♫ 01:01, 7 Haziran 2009 (UTC)


III. Aleksandros uygundur. Takabeg ileti 23:30, 7 Ağustos 2010 (UTC)

Büyük İskender adlandırması kitaplarda ve akademik kaynaklarda çok çok daha yaygınken (49 vs. 12.400; 24 vs. 1860); hatta maddede bile Büyük İskender diye anılıyorken madde adının III. Aleksandros olması ne kadar doğru? Burada "İskender" isminin Türkçe okuyucunun alışık olduğu isim olması dolayısıyla Aleksandros ismiyle kastedilenin anlaşılamayabileceği de göz önünde bulundurulmalı. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22:24, 20 Mart 2017 (UTC)

yine bir tartışmalı transkrip örneği. Sadece başlığa bakan ve içeriği okumayan bir vikipedi okuru bunun Büyük İskender'in maddesi olduğunu anlaması güç. Yaygın ve bilinen adı olan Büyük İskender 'e taşınmalı. --Maurice Flesier message 11:51, 5 Nisan 2017 (UTC)
Kişi adlarında unvan, lakap kullanmıyorduk. Okuyucu tanım cümlesini okuyunca anlar İskender olduğunu. --Cobija (mesaj) 11:58, 5 Nisan 2017 (UTC)
bu politika da tartışmaya açık olduğu için ona da el atmak gerekiyor. İskender'in 171 dil arasında sadece türkçe, Macarca ve Bulgarca vikipedide III. Aleksandros olarak adlandırılması bile bu tartışmayı açmaya yeterli. --Maurice Flesier message 12:09, 5 Nisan 2017 (UTC)

Bazı maddelerde kişi adlarında unvan kullanmama politikasını gevşetmeliyiz. Osmanlı padişahlarının hiçbirisinde unvan kullanılmasın ancak bu gibi durumlarda iki adlandırma arasında çok fark var. Madde adı Büyük İskender olmalı.--Nushirevan11 ☾★ 12:12, 5 Nisan 2017 (UTC)

Zamanında madde adlarında unvanların, lakapların kullanılmaması (yanlış bilmiyorsam) geniş katılımlı bir tartışma ile karara bağlanmıştı. Bu karar verilirken yaygınlık kuralı bugün olduğu yerde yine duruyordu, bugün öne sürülen sebepler o gün de geçerliydi. Bugün için maddeleri kişilerin adları neyse o şekilde maddeleri adlandırıyoruz, yarın farklı bir karar alınır o karara göre adlandırılır. Demek istediğim geçmişte bu kişi adlarına dair kural nasıl konulduysa bugün de o şekilde eğer değişecekse değiştirilmeli. Bir maddenin tartışma sayfasında bu kuralı yok saymak hem etik hem doğru değil zira yüzlerce maddeyi ilgilendiriyor bu konu. Köy çeşmesinde tartışılmalı ancak madde özelinde değil kural çerçevesinde. --Cobija (mesaj) 12:17, 5 Nisan 2017 (UTC)
Konuyla ilgili yönergede hüküm var aslında. Bununla beraber bunun pratikte evrensel uygulaması hiçbir zaman sağlanmamış ve özellikle paşalar konusunda daima ihtilaflı olmuş. Şimdilik önerime olan desteğimi çekiyorum. Örnekler, arşiv tartışmaları, İngilizcedeki ve diğer dillerdeki muadilleri gibi noktaları inceleyip önceki tartışmalarda fikir beyan etmiş kullanıcılarla istişareye giderek ileride bu konuyu netleştirmek için bir tartışma açarım belki. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 00:49, 22 Mayıs 2017 (UTC)
  • Büyük lakabını kullanmadan hiç değilse İskender adı kullanılabilir mi? III. İskender değil de (önceki Aleksandroslar İskender adıyla bilinmiyor) İskender (Makedonya kralı) gibi orta yolu bulan bir adlandırma kullanılabilir. Büyük Konstantin ya da I. Konstantinos yerine I. Konstantin yapmışız madde adını benzer olarak. @Maurice Flesier, @Nushirevan11, @Seksen iki yüz kırk beş --Cobija (mesaj) 23:53, 24 Eylül 2017 (UTC)
    • Yalnızca İskender şeklinde de adlandırılabilir. Yaygınlık konusunda kendisiyle ölçüşebilecek başka bir kimse yok. --Cobija (mesaj) 01:37, 25 Eylül 2017 (UTC)
Yalnızca İskender maddesine taşınması fikrini destekliyorum. Pek çok kaynakta büyük lakabı kullanılmadan İskender olarakta geçer.--Nushirevan11 21:13, 25 Eylül 2017 (UTC)
"İskender" yerine "Aleksandros" tercihi için neden göremiyorum cidden. Sadece "İskender" uygundur benim için de. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 23:30, 25 Eylül 2017 (UTC)

Sayfanın adının değiştirilmesi[kaynağı değiştir]

Sayfanın adı İngilizce'de Alexander the Great olarak geçiyor. O zaman Türkçe sayfanın adının da Büyük İskender olarak geçmesi daha uygun olmaz mı? --Visnelma (mesaj) 17.50, 6 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Burayı okuyun. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 17.55, 6 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]