Tartışma:Mahir Çayan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Hukuk (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hukuk maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hukuk kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyografi (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

RADAR ÜSSÜ[kaynağı değiştir]

mahir çayan ve arkadaşları fatsaya gelirler ancak 3 ingiliz teknisyeni ünye radar üssünden kaçırırlar. nerden çıktı fatsa? fatsa'da radar üssü bile yok

Doğum Günü[kaynağı değiştir]

Mahir'in mezar taşında 1946 yazıyor ve birçok kişi tarafından 14 ağustos 1945 olarak biliniyor. dikkat ettim vikipedi'de sürekli doğum tarihi değişiyor anlamadığım nokta tam bilinmeyen bir tarih ise 1946 yazalım. [1] örnek olarak birçok yerde 1946 14 ağustos olarak biliniyor fakar mezar taşında 1946 yazması kafaları karıştırıyor tam olarak doğru kaynaklı aydınlatılmasını rica ediyorum. Kulak44 16:25, 8 Ağustos 2013 (UTC)

Mahir Çayan 15 Mart 1946 doğumludur. Hatta "Cuma" günü doğduğunu söylemiştir amcası. Turhan Feyizoğlunun kitabında bu tarih geçtiği gibi, yakınları da bu tarihi vermiştir. Turhan Feyioğlu titiz bir araştırmacı olduğundan ve yakınlarının beyanlarından doğum tarihinin 14 agustos 1945 yazılması hatalıdır. Ve korkunç bilgi kirliliği oluşturmaktadır. Özellikle bahsedilen kişi göz önüne alınırsa. Devrim Sabahı (mesaj) 01:18, 9 Ağustos 2013 (UTC)

Selamlar, bahsettiğiniz kaynağı bulamadım. [2] şu kitapta, [3]marxists.org ve [4]bianet'te 14 ağustos olarak geçiyor. Yakınları da bugünü doğum günü olarak kutluyor. Emin misiniz? 14 Ağustos olarak düzeltiyorum. --Nerval (mesaj) 12.43, 14 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Bundan önceki maddede 'Mahir' adlı kitap kapağının bulunmasının doğru olmadığını düşündüğüm için Mahir Çayan'ın vesikalık bir fotoğrafını koydum.iyi çalışmalar.Zizod 15.09.2008 12:20 (UTC)

Mahir Atatürkçüdür isteyen savunmasını okuya biliriz, Biz sapına kadar Atatürkçüyüz demiştir.

Atatürkçü?[kaynağı değiştir]

Hayır, kendisinin de bildirdiği de üzere Mahir Çayan Marksist - Leninist bir teorisyendir. Kemalizm'i sol bir oluşum olarak görür doğrudr. Ancak bu onu Kemalist yapmaz. Atatürkçülerin devrimci saflara katılması gerektğini savunmuş, gerçek Atatürkçülüğün ancak böyle olabileceğini söylemiştir. "Biz sapına kadar Atatürkçüyüz." ifadesini de ilk kez duyuyorum.

Yani sonuç olarak, Mahir Çayan ve Türkiye'deki diğer 68 kuşağı kahramanları Atatürkçülüğü düşman olarak görmezler, ulusal kurtuluş mücadelesine ve ulusal kurtuluşun yaratıcılarına saygı duyarak kendilerini onların başlattığı devrimi bitirmekle yükümlü görürler. Ancak Mahir Çayan'ın ideolojisi açık ve net bir biçimde Marksizm - Leninizmdir. Bu yüzden "Atatürkçü" ifadesini siliyorum.

Kemalizm Başkadır, Atatürkülük başkadır.

Evet kelime olarak aynıdır ama Çayan bunun Farklı oldugunu belirtmiştir.

2. Kurtuluş Savasına inanan Çayan, Biz Atatürk'ün yolundan gidiyoruz, onun Başlatıgı anadolu ihtilalinin devam cısıyız biz sapına kadar atatükçüyüz demiştir.

Kemalist değillerdir, 6 oku benımsemezler.

ATATÜRKÇÜLÜK RUHU VE KEMALİZM AYRIDIR.

BU NEDENLE ATATÜRKÇÜ( KENDİ SÖZÜ İLE SABİTTİR) DÜR. Devrimci33

"“Kısacası, kim emperyalist boyunduruğa karşı, halkının kurtuluşu için, bütün varlığını ortaya koyarak savaşıyorsa ihtilalci de, devrimci de, ilerici de odur!

“İhtilalci ve ihtilal kavramlarından, sadece sosyalist ve proletarya devrimini anlayan iddia makamı için, Atatürk, elbette ki devrimci (ihtilalci) değildir; evrimcidir. Bize ve tarihe göre, meselenin bu izah tarzı, en nazik deyimle, G. M. Kemal Atatürk’ün tarihî kişiliğini ve O’nun eseri olan Anadolu İhtilali’ni hiç ama hiç anlamamanın somut belgesidir. Ve G. M. Kemal Atatürk’ü bu şekilde değerlendirenler ne kadar Atatürkçülük iddiasında olurlarsa olsunlar onların Atatürkçülüğü, “gardrop” Atatürkçülüğünden öteye gitmez.

“Hayatın cilvesine bakın ki, onun açtığı yolda Milli Kurtuluş Bayrağını 1971 Türkiye’sinde dalgalandıran bizler, O’nun adına, O’nunla uzaktan yakından ilişkisi olmayanlar tarafından O’na ihanetle suçlanıyoruz.

“Gerçekten garip olan bu durum, asla bizi şaşırtmıyor. Bu, tarihin her döneminde hâkim sınıfların uyguladığı bir taktiktir. Ülkesinde dünyayı değiştiren, halkına ve ulusuna mal olmuş her ihtilalciyi, ölümünden sonra hâkim sınıflar (O’nun devrimci kişiliğini ve eylemini kendi sınıfsal çıkarları paralelinde tahrif ederek) O’nun izinde yürüyen devrimcilere karşı, kalkan olarak ileri sürerler. Bu, objektif bir olgudur ve bugüne kadar, sınıflar mücadelesinde, ilerici gerici mücadelesinde hep böyle süregelmiştir.

“Büyük Fransız Devriminde, karşıdevrimciler tarafından katledilmiş olan devrimci Marat, bir süre sonra, O’nun izinde yürüyen devrimcilere karşı, karşıdevrimin bayrağı olarak çıkartılmaya çalışılmıştır. Marat’ın izinde yürüyen Jakoben’lere (Robespier ve arkadaşlarına) karşı, tutucu Jirondenler, Marat’ı kalkan olarak kullanmışlardır. O’nun izinde yürüyenleri, O’nun adına, O’nu katledenler suçlamışlardır.

“Ülkemizde de bugün aynı oyun oynanmaktadır.

“Gazi Mustafa Kemal’in “Ya İstiklal, Ya Ölüm” şiarını kendisine şiar edip, O’nun hedeflendirdiği Tam Bağımsız Türkiye için mücadele edenlerin karşısına, karşıdevrim, Atatürkçülük iddiasıyla çıkmaktadır.

“Bu, tarihin paradoksudur.” THKP/C Savunması

"“(…) Kemalizm, emperyalist boyunduruk altında olan yarısömürge ülkelerin devrimci milliyetçilerinin bir kurtuluş bayrağıdır. Kemalizm’e ruh veren, onu yaşatan, Milli Kurtuluşçuluğun (yani, antiemperyalist ve antifeodal) tavır alışıdır.” (agy., s. 130)

“Kemalizm, ülkemizde asker sivil aydın zümrenin geleceğini yansıtan, antiemperyalist ve antifeodal bir tavır alıştır. Bu yüzden Kemalizmin sağı solu olmaz.

“Kemalizm soldur, Milli Kurtuluşçuluktur, emperyalizme karşı bu zümrenin isyan bayrağıdır.

Milli Kurtuluşçu bir tutum yansıtması açısından bizler sapına kadar Atatürkçüyüz. Onun Milli Kurtuluşçuluk bayrağını, hayatımız da dahil, her şeyimizi ortaya koyarak biz dalgalandırıyoruz.” (agy., s. 131)

"“Gelelim ikinci alternatife: Bu alternatif, 20’nci Yüzyılın ikinci yarısı da dahil olmak üzere, her tarihî dönemde, ulusun tam bağımsız olarak yaşayabileceğine inananların, emperyalist boyunduruk altında yaşamaktansa ölmeyi yeğ tutanların alternatifidir. Bu ikinci yol, hayatı da dâhil olmak üzere her şeyini ortaya koyarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolasını kendisine şiar edip, “Tam Bağımsız Türkiye” için bitmemiş olan Anadolu ihtilali için savaşanların yoludur.

“Bugün, Gazi Mustafa Kemal’in yükselttiği “istiklali Tam Türkiye” bayrağı bu yolu olarak seçmiş olan sosyalist ve gerçek Kemalist Millî Kurtuluşçuların ellerinde dalgalanmaktadır.

“Evet, bütün Türkiyeli aydınlar, bu iki alternatiften birisini seçmek zorundadırlar.

“Birinci alternatifte, rahat bir yaşantı, bu düzenin nimetleri vardır.

“İkincisinde ise, çeşitli zorluklar, kan, işkence ve ölüm vardır.

“Biz, yurtsever kişiler olarak, ikinci yolu seçtik.

Seçtiğimiz yol, Gazi Mustafa Kemal’in açtığı yoldur.

“O’nun başlattığı Anadolu ihtilalinin yoludur.

“Parolamız, “Ya İstiklal Ya ölüm!”

“Hedefimiz, “İstiklal-i Tam Türkiye”dir.”' (agy., s. 115-117)"

"Yaşasın Mustafa Kemal'in Bağımsızlık Ruhunu Yaşatanlar" Hüseyin Cevahir'in öldürüldüğü Maltepe Kuşatmasında Koluk Kuvetlerine Söylediği söz. Onur1991


  • Mahir Çayan hiçbir biçimde "Atatürkçü" olarak nitelenemez. Buraya birilerinin eklemesi birilerinin çıkarması yanlıştır. Bilimsel ve tarihsel olarak Mahir'i Atatürkçü ilan etmek, tümüyle keyfi ve subjektiftir.
  • Mahir Çayan, Atatürkçülüğu (Kemalizm), Küçük-Burjuva değerlendirmeye sahip olduğundan Devrimci olarak görmüştür. 12 mart darbesi gelince, ne Atatürkçülük kaldı ne Kemalizm, Hele 12 eylül'de geldiğinde bu tez tamamen çöpe gitti. Her şeyi kendi konjunkturu ve zamanına göre değerlendirip, öyle yazın.78.163.208.212 17:14, 3 Temmuz 2011 (UTC)

MAHKEME savunması, biraz da THKP-C'nin meşrulaştırılması arayışını içerir. Ama Mahir hiçbir teorik yazısında biz Kemalistiz demez. TAM TERSİNE, örneğin, "Yeni Oportünizmin niteliği üzerine" makalesinde şöyle bir tartışma vardır: (Aydınlık Sosyalist Dergi, Haziran 1970.) Doğu Perinçek o tarihte şöyle demektedir: “Bizim partimiz milli kurtuluş cephesidir. Bizim partimizin komutanı Mustafa Kemal'dir. Bizim partimizin üyeleri Amerikan sömürücüleriyle ortaklık etmeyen bütün bir millet'tir." (Doğu Perinçek, İşçi-Köylü gazetesi, sayı: 7, sf: 4) -Ki bugün geldiği nokta da bununla uyumludur Ergenekoncu Perinçek'in- Ve Mahir Çayan buna yanıt vererek der ki: “Bizim partimiz ne milli cephe partisidir, ne de bizim partimizin komutanlığı küçük burjuva radikallerine (Kemalistleri kast ediyor, bn.) aittir. Biz, sosyalistlerin partisi, Marksist bir partiyiz ve partimizin de eylem kılavuzu Kemalizm değil, bilimsel sosyalizmdir! Ve bu parti, milli cephenin ve halk ordusunun komutanı olduğu an, işçi sınıfının hegemonyası fiilen gerçekleşmiş olacaktır. İşçi sınıfının ideolojik-politik-örgütsel ve askeri (nedense Mao'nun bu deyişinden yeni oportünizm pek hoşlanmıyor!) hegemonyası işte budur!”

Onun Kemalizme ilişkin tanımları da, çıtayı yükselterek (küçük burjuva radikallerin milliyetçilik tabanında antiemperyalist tavır alışı!), 1970'lerin Kemalistlerinin (sol cuntacılar) aslında Kemalist olmadıklarını, sadece antiemperyalistlerin Kemalist sayılabileceğini vurgulayarak, o günün Kemalistleriyle ittifakın önünü kesmeye yöneliktir. Mahir hiçbir zaman bir sol cuntadan medet ummamış, bu yönlü çalışmalar yürüten Mihri Belli'yi sertçe eleştirmiştir.

düzenleme gerekiyor.95.9.6.86 19:00, 28 Ekim 2011 (UTC)

Mahir Çayan Kemalist değildir. Sadece emperyalizmin ikinci işgaline karşı mücadeleyi savunduğu ve Türkiye Devriminin ikinci işgale karşı mücadele ile örtüştüğü teorisini savunduğu için birinci işgale karşı mücadele veren kemalistleri övmüştür.95.9.158.16 13:44, 7 Mayıs 2012 (UTC)

Kaynak Kısmı[kaynağı değiştir]

Kaynak Bölümünde yer alan kitabın yazarı Turhan Feyzioğlu değil Turan Feyizoğlu'dur.İkisi farklı kişilerdir.

"Aktivist" değil "Militan"[kaynağı değiştir]

Söz konusu kişi bir insanın ölümünden sorumludur. "Aktivist" yazılıp geçilemez. Doğru kelime "militan"dır.Türkolog1984 (mesaj) 19.53, 14 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

İlgililere konunun burada başlamış olduğunu belirteyim. Dr. Coalmesaj 19.58, 14 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Kullanıcı:Superyetkin yine biri militan olarak değiştirmiş. Bu Vikipedi:TBA ya aykırıdır ben çıkarttım onu siz bakarmısınız acaba 194.15.196.106 14.26, 19 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

Militan kelimesi[kaynağı değiştir]

@Superyetkin Merhabalar. Militan kelimesi tarafsız bakış açısına aykırı değil mi? Politik aktivist kelimesi 1980OmerYilmaz isimli Kişi tarafından militan yapılıyor. Ve tbaya uyduğunu söylüyor. 194.15.196.106 15.26, 19 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

Türk Dil Kurumuna göre aktivist; "Toplumsal veya politik değişim meydana getirmek, belirli sorunlara dikkat çekmek için özel amaçlı etkinlik gerçekleştiren kimse." Silahlı eylemlerde bulunan birisi için "Mücadelesini zor kullanarak ve yasa dışı yollarla yapan taraftar." anlamına gelen "militan" kelimesi kullanılmalı. Tarafsızlık ilkelerine aykırı ve mantık ile açıklanamayacak tamamen 'fanatikçe' olan 'duygusal' söylemler sözlüğün güvenirliliğini yerle bir ediyor! Renkligil (mesaj) 11.04, 30 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]
Yanıt Yanıt @Renkligil ve Sayın IP kullanıcısı, madde üzerinde birkaç değişiklik yaptım, tekrar incelemenizde fayda var, şimdilik bahsedilen konu giderildiği için taraflı şablonunu kaldırdım, itirazınız olursa tekrar ekleyebilirsiniz.
𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 11.46, 30 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]
Değişiklikler için teşekkürler ancak hala yetersiz ve 'Politik Aktivist' tanımlaması halen duruyor, sözlükte; 'şiddeti' özendirecek, normalleştirecek, meşru gösterebilecek dilden kesinlikle uzak durulmalı; bu 'ırkçılık' gibi kesinlikle sınırlarında bile dolaşılmaması gereken bir 'kırmızı çizgi'. Buradaki sorun taraf tutmak, fanatizm ya da doğrunun aranması vs de değil sorun en temel insani değerlerin ayaklar altına alınması. Bence tartışma henüz bitmiş değil taraflı etiketi eklenmeli. Renkligil (mesaj) 05.41, 31 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]
Çok doğru söylüyorsunuz, bravo. @Renkligil Silahı eline alan herkes için "militan" demek gerekir. Deniz Gezmiş, Erdal Eren gibi başlıklara da bu ifade eklenmelidir. 1980OmerYilmaz (mesaj) 18.00, 31 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

Militan değil Aktivist[kaynağı değiştir]

Söz konusu değiştirilmesi teklif edilen madde de aktivist anlamını tüm hareketleriyle taşıyan birisi için bu kalıp kullanılamaz. Her eylemde ölüm, yaralanma vb. olaylar gerçekleşebilir. 85.107.121.46 11.02, 12 Şubat 2022 (UTC)[yanıtla]

Öncelikle Türkçenizi geliştirmenizi tavsiye ederim. Konuya gelirsek de konu yukarıda tartışıldı, gerekli açıklamalar yapıldı ve ona göre de doğru değişiklik yapıldı. Doğrusu "militan"dır. "Her eylemde ölüm, yaralanma vb. olaylar gerçekleşebilir." mi? Kafanıza hiç silah dayadılar mı? Yaralandınız mı ya da? Ya da bir yakınınızı şakağından vurup öldürdüler mi? Ne kadar basite indirgemişsiniz. 1980OmerYilmaz (mesaj) 11.08, 12 Şubat 2022 (UTC)[yanıtla]
ben de yazmak istiyorum. militan gerçekten kötü bir sözcük değildir. mesela nazi almanyasında nazilere karşı bir militan olsaydınız bu sizi kötü yapmazdı.
ancak türkiye bir nazi almanyası değil. tabii übersonik manyak güzel bir yer de değil. siyasi düşüncelerden dolayı idam eden bir ülkeden yazı ediyorum. aynı PKK gibi düzenli olarak insan mı öldürmeye çalışmış mahir ve kendi örgütü? ama şimdi 1980'in yazdığı da var.... o yüzden "militan ve aktivist" tabirini görüşlerinize sunuyorum. ----modern_primat ඞඞඞ İLETİ 08.05, 31 Mart 2022 (UTC)[yanıtla]
"aynı PKK gibi düzenli olarak insan mı öldürmeye çalışmış mahir ve kendi örgütü?"

yani az insanın ölümüne sebep olunca daha az mı militan olunuyor ya da daha aktivist mi olunuyor?

laf salatası, hala ideolojik saplantılar gerçeklerin önüne geçiyor, şiddet meşru gösterilemez; hiçbir şey de buna mazeret olamaz. romantiklik ve ideolojik saplantılarla ancak örgüt propaganda metni yazılabilir, o metnin yazılacağı ve paylaşılacağı yer burası değil. Renkligil (mesaj) 05.32, 6 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]

uydurma sözler[kaynağı değiştir]

İngilizler elimizde. Teslim olmayacağız! Çarpışacağız. İngilizler burada hiç bir kaynakta gecmiyor arkadaş uğur mumcunun kürt dosyasını kaynak göstermiş kitapta mahir çayanin adı gecmiyo, mahir çayan ve 68 kuşagi kitabını okumuş biri olarak mahir AsıI siz tesIim oIun! Biz buraya dönmeye değiI, öImeye geIdik diyor, hatta hatırla sevgili dizisinde bile aynı sahne var açabilirsiniz. Firatacar1 (mesaj) 12.35, 28 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

Yanlış biliyorsunuz. Anlaşılan Mumcu'nun kitabını okumamışsınız. Oysaki maddede kitabın PDF hâli kaynak olarak verildi, zahmet edip girin ve okuyun. Uğur Mumcu'nun kitabında olay böyle anlatılır. Hatırla Sevgili uydurmadır. Diziler, senaristler kaynak olamaz. Uğur Mumcu yerine Hatırla Sevgili dizisi -ki propaganda dizisidir- kaynak olarak verilemez. 1980OmerYilmaz (mesaj) 18.07, 28 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
@1980OmerYilmaz bro sen bakirköydenmi kaçtın mahir çayan ve 68 kuşagi kitabında yazıyo mahirin o sözü ayrıca erleri geri çekin rütbeliler gelsin diyo Firatacar1 (mesaj) 00.13, 30 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Tartışma kapanmıştır. Hakaret eden kişi şikâyet edilecektir. 1980OmerYilmaz (mesaj) 16.02, 30 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

deneme Hop5173 (mesaj) 18.38, 13 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]

. Hop5173 (mesaj) 18.39, 13 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]

Yaptıkları kısaca girişe yazılmalı[kaynağı değiştir]

Birçok kişinin maddesinde, girişte kısaca eylemleri yazılmıştır. Militan Mahir Çayan'ın sayfaya baktığımızda girişte hiçbir şey yok, yaptıkları kısa kısa girişe eklenebilir. Ekledim ama geri alındı, tartışmaya yazmam istendi, yazalım bakalım. Ayrıca zaten madde içeriği sorunlu ve çok uzun. Girişte mutlaka yaptıkları yazılmalıdır. Terbiyeci (mesaj) 16.58, 1 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]

Yok mu fikir belirtecek? Terbiyeci (mesaj) 21.29, 4 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]
İlgili bilgiler madde içersinde bulunurken, mükerrer olarak giriş kısmında yer almasına gerek yok. Zafer (mesaj - e-posta) 22.12, 16 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]
Birçok kişinin maddesinde var ama giriş bölümü. Dediğim gibi madde içeriği de çok uzun ve sorunlu iken girişte yer almalı. Neden bu kadar katısınız yılların yöneticisi olarak? Terbiyeci (mesaj) 18.43, 22 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Bence de girişte yazılmasına gerek yok. Zaten maddede doğrudan hayatı kısmı başlıyor. TarantaBabu (mesaj) 19.50, 22 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]
(...) Tabii ki gerek duymazsın. :D (...) 200.25.22.169 12.18, 23 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]
Girişte yazılmalı ayrıca. @Renkligil siz ne düşünüyorsunuz?
200.25.22.169 12.23, 23 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]
Lütfen açar mısınız bir hesap efendim? Böyle anonim IP'ler ile tehditler savurmak, değişiklik özetlerine taciz mesajları koymak yakışıyor mu?
@Renkligil IP adresli kullanıcının bu davranışlarına sebep olan olay şu 2 dava muhtemelen Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/1980OmerYilmaz ve Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/ÇankayaA TarantaBabu (mesaj) 19.11, 23 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]