Tartışma:Yunus Emre

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

ya yunus emre gibi birinin makalesine bak yaw. yeni gördüm utandım. sıralamada ilk 100'de olması gereken bir madde. ben doldurmaya calıscam. bir an evvel bu maddenin dolması lazım--ahmetyuksel 17:33, 11 Ağustos 2006 (UTC)

Madde telif nedeni ile 4 defa silindi, bu yuzden bu halde. Gercekten burada genisce yer almasi gereken maddelerden biri. Kolay gelsin, Citrat 19:09, 11 Ağustos 2006 (UTC)

Mezbebi muamma ve tarafsızlığa aykırı[kaynağı değiştir]

Yunus Emre alevi olarak belirtilmiş yalnız bu sadece bir iddiadır. Kaynaklar onun müslüman bir türkmen olduğu yönünde olduğu için "Türk Halk şairi" olarak değiştirdim. Bu değişikliğin laiklik ve tarafsızlık ilkelerimize daha uygun olduğunu düşündüm.

Taptuk Emre'nin dergahında yetiştiği kesin olan yunus emrenin alevi olduğu kesindir. (eSaSiuN 19:49, 10 Temmuz 2011 (UTC)) Taptuk Emre'nin alevi olduğunu nereden çıkardınız? Taptuk Emre'nin köyü Aksaray il sınırları içindedir. Öyle olsaydı o köy halkı da alevi olurdu.(değil) Ben Ortaköy ilçesindenim. İlçemizin bazı köyleri Alevidir.Fakat çoğu Sünnidir. Ayrıca Yunus Emre'nin mezarının bulunduğu köy ile Hacı Bektaş-ı Veli'nin türbesinin bulunduğu Hacıbektaş ilçesi arasındaki mesafe 33 km. ve yine Yunus Emre türbesi ile Taptuk Emre'nin köyü arası 45 km.dir. Yunus Emre'nin Hacı Bektaş-ı Veli ve Taptuk Emre'nin talebesi olduğunu biliyoruz. Kıtlık olduğunda yürüyerek sırtında torba ile Hacı Bektaş-ı Veli'ye gidip buğday aldığını biliyoruz. Vikipedide hala en kuvvetli ihtimalin Eskişehir olduğu yazıyor. Bu nasıl tutarsızlıktır. Eskişehir bu sözünü ettiğim yerlere 500 km uzaktadır. Buğday istemek için 500 km yol gidilmez değil mi? Taptuk Emre'nin talebesi olduğu kesin. O da 45 km mesafede. Bu da ikinci kanıttır. Ben bu Eskişehir yanlışını düzeltiyorum ama admin sağolsun yanlışta direnip benim düzeltmemi siliyor. Yunus Emre'nin türbesi Aksaray İlinin Ortaköy İlçesinin Sarıkaraman (Tarihteki adı Sarı Köy)Kasabasının yakınındaki Ziyaret Tepesindedir. Bu tepenin eteğinde Yunus'un çilehanesi de vardır. Bu tepe Aksaray, Kırşehir ve Nevşehir il sınırlarının kesişim noktasında çok ilginç bir yerdedir. Hacıbektaş ilçesine 33 km uzaklıktadır. Eskişeehir veya diğer iddealar yersiz ve mesnetsizdir. Bu yanlışın düzeltilmesini ümit ediyorum.

Yunus Emre Resmi[kaynağı değiştir]

Resim 1980 yılında Eskişehir H.Ahmet Kanatlı lisesi ÖĞRENCİSİ yapmıştır.Fakat resim, resim öğretmeni tarafından kendi ismine yazılıp teliflenmiştir.Yıllar sonra bu öğrenci kendi resmini bir kitapcıdan kartpostal olarak satın almıştır.Tabi şaşırmıştır. Şaşırması isim değişikliği ve teliflenmesinedir.Resimde ön yanak kısmı ve sarık arkası uzantısının sonradan boyanması bunun bir resim öğretmenin yapacağı iş değildir. Çünkü Resim tekniğini bilen bir resim öğretmeni arka fonun önce yapılacağını bilir.Malesef bu resim 1980-1981 mezunu Mustafa Danabaş'a aittir.

Yunus Emre'ye ilişikin genişleme lazım[kaynağı değiştir]

1300 sene önce yaşamış ve bugün bile eserleri rahatlıkla anlaşılabilen bir halk ozanını daha fazla tanıtmamız lazım

Geliştirilmesi lazım.[kaynağı değiştir]

Ya bence bayağı gereksiz yazılar var. Ve böyle biri hakkında daha çok şey bilmemiz gerekir. Ayrıca da çok uzun ve anlamsız cümleler de var.Vikipedi'ye yardım etmeye çalışacağıım. --Akbulut1905gs 18:17, 25 Kasım 2008 (UTC)

Bence yetersiz bilgi var[kaynağı değiştir]

Ben baktığımda nerdeyse hiç bişey yazmıyordu.Eklemelerde bulunup wikiye yardım ettim.Eğer herkes katkıda bulunursa çok iyi bir site olur. --Akbulut1905gs 06:26, 26 Kasım 2008 (UTC)

doğum tarihi[kaynağı değiştir]

1240 yılı Bu tarih kesin değil tahmindir.--Bruno ileti 19:11, 24 Ocak 2009 (UTC)

türk islam birliği ?[kaynağı değiştir]

Eksik bilgiler[kaynağı değiştir]

Yunus Emre bektaşi değil babai idi. Cünkü o yillarda Bektaşilik diye bir tarikat yoktu.


Kaynak Abdül Baki Gölpnarli/Yunus Emre

Yunus Emre Aksaray'ın Ortaköy ilçesinde metfundur.[kaynağı değiştir]

tartışma sayfasına yazan Ortaköylü kardeşim ben de Ortaköylüyüm. Yalan yanlış bilgiler veriyorsunuz. Ortaköy'de alevi köyü bulunmamaktadır. Yunus Emre Karaman'da ve Eskişehir'de değildir. isteyenler bu bilimsel makaleyi okuyabilir. [1] Israrla düzelttiğim bilgileri geri alanlar şikayet edilecektir. Benim sunduğum kaynaklar var.sizlerin kaynağı yok kafanıza göre yazıyorsunuz. yusufalper (mesaj) 12:01, 21 Ağustos 2013 (UTC)

Yunus Emrenin Azerbaycandaki mezarı[kaynağı değiştir]

Yunus Emrenin Azerbaycandaki mezarı Şekide değil, Kahdadır. Kahın Oncallı köyündeki Oğuz mezarlığında. Doğru, Şekide olduğuna dair, Türkiye CCB-nın resmi sitesi kaynak olarak gösterilmişdir, lakin orada da bir hata yapılmışdır. Şöyle ki, sayın Gül Azerbaycana geldiyi zaman Zakataladan Şekiye gelerken yolüstü Kah ilinin Oncallı köyündeki Oğuz mezarlğındaki Şeyh Tapduk ve Şeyh Yunus Emrelerin mezarını ziyaret etmişdir. Bu resimlerde de o mezarlığı ve mezarı göre bilir ve de tabelasına da baka bilirsiniz.--samral mesaj 10:34, 10 Mayıs 2015 (UTC)

Vefat etdiyi ve defnediliyi yer[kaynağı değiştir]

Çou kaynaklarda Yunus Emrenin vefat etdiyi ve defnediliyi yer Eskişehirdir. Vefat etdiyi ve defnediliyi yerin Eskişehir olduğunu söyleyen neredeyse tüm kaynaklar tam olarak adresi şöyle zikreder: Eskişehir ili, Mihalıççık ilçesi, Sarıköy beldesidir. Bu beldenin şimdiki ismi Yunusemre beldesidir.--samral mesaj 18:52, 26 Mayıs 2015 (UTC)

Neden doğru olan Yûnus Emre şeklinde değil? --Cobija (mesaj) 19:15, 3 Eylül 2016 (UTC)

TDV İslam Ansiklopedisi ve MEB İslam Ansiklopedisi'nde bu şekilde. --Cobija (mesaj) 19:49, 20 Aralık 2016 (UTC)

Ölüm yılı[kaynağı değiştir]

Şimdi haberlerde gördüğüm kadarıyla 2021 yılı Yunus Emre'nin 700 ölüm yılı olduğu belirtilerek Cumhurbaşkanlığı ve Unesco tarafından anma etkinlikleri düzenlemesi için karar alınmış. Ancak Vikipedi'de ölüm yılı 1328 yazmakta. İlk bakışta akademik kaynak bulamadığım için buraya not düşmek istedim. Saygılarımla, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 22.02, 16 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

yunus emre adının kutuplarda keşfedilen liken türüne verilmesi[kaynağı değiştir]

Sayfaya eklediğim, Yunus Emre'nin adının Antartika'da keşfedilen bir liken türüne verilmiş olduğu bilgisi, hiçbir açıklama yapılmadan geri alındı. Ben bu bilgiye bu sayfada yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Vikipedi'de maddesi bulunan bir kişinin adı, uzaydaki bir gökcismine verilmişse veya bir şehirdeki sokağa verilmişse bu bilgi, o kişinin Vikipedi sayfasında yer alıyor; neden Yunus Emre'nin adının bir liken türüne verildiği bilgisi, Yunus Emre'nin Vikipedi sayfasında yer almasın? @[kullanıcı:wooze] Tpinar (mesaj) 19.50, 15 Ekim 2023 (UTC)[yanıtla]