Tartışma:Yayla

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Taslak-sınıf, Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Coğrafya (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Coğrafya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Coğrafya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Merhaba arkadaşlar size bir soru soracağım; yayla kelimesinin kökü nedir? Yayla, yaylanmaktan mı, yazdan mı, hangi kelimeden gelmiştir. Bu imzasız yazı 212.71.37.80 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Feet ve metre[kaynağı değiştir]

Acaba bu metinde feet yerine metreleri yazıp, feet ölçüsünü paranteze almak daha mantıklı olmaz mı? Türkçe'de metro geçerli, ayak değil. Alabay 16:35, 24 Ağustos 2010 (UTC)

Plato olması gerektiğini düşünüyorum. Hem daha yaygın hem de makalelerde kullanılan terim plato.--RapsarEfendim? 10:23, 24 Aralık 2011 (UTC)

yayla (yerleşim terimi)[kaynağı değiştir]

Yaylanın yerleşim terimi olarak hiç bir ifade yok mu? Bazı yaylalar köy gibi büyük... birde orman köyü gibi bir terim var... --katpatuka (mesaj) 07:02, 28 Ağustos 2012 (UTC)

HER PLATO YAYLA DEĞİLDİR[kaynağı değiştir]

Palto bir Fiziki Coğrafya şekli (Akarsu aşındırma şekli), Yayla Beşeri Coğrafyada yerleşim birimi adıdır. Başlıkların ayrılması gerektiğini düşünüyorum. [1] Mehmet ACAR 15:56, 29 Mart 2014 (UTC)

@𐰇𐱅𐰚𐰤, "plato" adı bariz bir şekilde daha yaygın. "Yayla" kullanımı yalnızca Türkiye'deki belli başlı platolar için kullanılıyor daha çok (Karadeniz tarafları için). Onda da elbette, bir üst başlıkta belirtilen "yerleşim yeri olarak yayla" teriminin de etkisi var. Plato adına taşımak gerektiğini düşünüyorum.--RapsarEfendim? 20.29, 16 Ağustos 2019 (UTC)[yanıtla]

Her iki kelime de eşanlamlı aslında. Şurada izahatı verilmiş:
Değişik anlamlara gelen yayla terimi, hem fiziki ve hem de beşeri coğrafya terimi olarak dikkate alınmalıdır. Bilindiği üzere, akarsularla derin ya da derince bir biçimde yarılmış yüksek düzlükler plâto olarak tanımlanır. Erzurum-Kars-Ardahan bazalt Plâtosu, Haymana, Cihanbeyli, Bozok, Obruk Plâtoları gibi. Ancak beşeri coğrafyada bu terim, daha farklı anlamlar ifade etmektedir. Örneğin, Türkiye’nin hemen her bölgesinde yayla terimi, yazları çıkılıp oturulan serin yerler, dağların üzerindeki yazlık oturma alanları ya da yazlık mera anlamına gelmektedir.
"Plato" kelimesi buradaki tanımlamaya göre fiziki coğrafya terimi olan "yayla"dan yaygınsa pek tabii madde o şekilde adlandırılabilir ancak beşeri coğrafya terimi olarak da kendine has bir maddeyi hak ettiğini düşünüyorum. Üstünkörü "coğrafya" filtresiyle aradığımda yayla tabirinin daha yaygın olduğunu gördüm ama karar vermek için daha doğru sonuç verecek anahtar kelimelerle ciddi bir şekilde kaynakları taramak lazım. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 21.58, 16 Ağustos 2019 (UTC)[yanıtla]
@𐰇𐱅𐰚𐰤, dediğim gibi yerleşim olan yayla ile ilgili bir madde açılabilir, ancak bu madde şu an plato kavramını anlatıyor. Direkt "plato" adına taşıyorum sorun yoksa.--RapsarEfendim? 05.29, 17 Ağustos 2019 (UTC)[yanıtla]
Diyorum ya plato da yayla da aynı şey diye. Yaylanın iki farklı anlamı var sadece. Plato, yayladan daha yaygınsa taşınabilir benim için bir sorun yok ama yaygın olduğunu göremedim. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 07.13, 17 Ağustos 2019 (UTC)[yanıtla]