Tartışma:Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Zayıf ve yanlı içerik[kaynağı değiştir]

Köprü yapımında ve inşaa sürecinde herhangi bir eleştiri ve tartışma olmamış gibi yanlı bir bakış açısıyla bu madde işlenmiş.— Bu imzasız görüş 85.105.129.153 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Maddede propaganda yapılmamasını ve Tarafsız bakış açısı kurallarına uyulmasını rica ediyorum. Orta Doğu Fatihi Yavuz gibi ifadeler vardı. Bunlar TBA ihlaliydi, kaldırdım. Kolay gelsin. -seyit. 08:05, 26 Ağustos 2016 (UTC)

Ağaç kesimi eleştirisi[kaynağı değiştir]

Genel aramalar içinde ağaç kesimi, katliamı, kuzey ormanlarının kesimi, ekolojik dengenin bozulması gibi konular %10 dolaylarında geçiyor. Sizce ağaç kesimi konusunda eleştiri konusu giriş paragrafında işlenmeli mi?

İşlenmemeli derseniz ideolojinizi hemen anlayıp iktidar yanlısı olacaksınız, işlenmeli derseniz hiçbir sorun yok o zaman tarafsız bakış açısına sahip bir Wikipedia üyesisiniz. Aynı şekilde ağaç dikimi paragrafını sildiğinizde de sorun yok. MEOGLOBALBana mesaj atın 01:07, 28 Ağustos 2016 (UTC)

Bana güzel ince vermişsin valla ne diyeyim pes. Az geçmesinin sebebi, genel aramalardaki unsurların %90'ının doğayla ilgilenmeyip geçiş ücretiyle veya köprü yapım emrini verenlerle ilgilenmesi olsa gerek. -seyit. 07:07, 11 Eylül 2016 (UTC)
İnsanların ne ile ilgilenmesi gerektiğine karar verip ona göre mi bilgi ekleyip/siliyordun yani? MEOGLOBALBana mesaj atın 20:25, 11 Eylül 2016 (UTC)
Evet tam olarak öyle yapıyordum hep öyle yaparım. -seyit. 21:06, 11 Eylül 2016 (UTC)
Bu kullanıcı bu kadar rahat kafasına göre veri ekleyip silebiliyor, değişiklik özetinde garip garip cümleler yazıyor, hoşuna gitmeyen kısımlara kaynaksız etiketi giriyor. Hala da böyle rahat. Bu işe neden bir çözüm yok anlamıyorum. İnsanlar neden sevmediği birinin maddesinde hoşuna gitmeyen kısımları silebiliyor. Bu kullanıcı birçok defa ağaçlandırma kısmını silebiliyor ve yeşiller partisinin ağaç kesimi eleştirisini ana sayfaya ekleyebiliyor. Ağaçlardırma kısmına propaganda çıktığı kaynağı yok diye siliyor, ama başka bir partinin ve örgütün yorumunu ekliyor. Bu konuya bir çözüm lazım. MEOGLOBALBana mesaj atın 17:37, 12 Eylül 2016 (UTC)
Yukarıdaki cevabımı tekrarlıyorum :) -seyit. 20:45, 13 Eylül 2016 (UTC)

İçerik çıkarma[kaynağı değiştir]

@SeyitA maddeden ansiklopedik olmadığı gerekçesiyle çıkardığınız bilgilerin dayanağını görmek isteriz. Halifelik maddesinde makam yazıyor, yanılıyormuyum. itiraz eden kullanıcılar olduğu için tür toplu içerik çıkarmadan önce tek tek burada tartışılması gerekiyor. --Maurice Flesier message 23:21, 10 Eylül 2016 (UTC)

@Maurice Flesier "Toplu içerik" çıkarması değil "doldurma içerik" çıkarması yapmıştım. Öncelikle blind revert yapıyorsunuz belirteyim mesela fotoğrafın altında yazan Yavuz Sultan Selim kısmını I. Selim yapmıştım onu da topluca geri almışsınız. Lütfen İngilizce Vikipedi'de yer alan tüm yetkin/gelişmiş köprü sayfalarını inceleyiniz. Oralarda böyle gülünç ifadeler var mı, bakınız. "...ile birlikte birçok bakan, milletvekili ve halk katıldı"? Yani yok böyle komik, gazete ağzıyla yazılmış ifadeler. Bunlar hep yüzyıllardır kötü üslubunu koruyan dandik Türk gazetesi ağızlarının buraya iyi birer yansımaları. Geçen gün, "xxx'in emriyle geçiş bedava oldu" diye bir kısım kaldırdım kaldırırken ben utandım... Köprü açılışına kimin katıldığının nasıl ansiklopedik bir yanı olur asıl ben onu merak ediyorum. Niye bu açılış kısımları YSS ve OG gibi yeni popüler köprü maddelerine has? Çünkü açılışlar büyük olaylar olarak lanse ediliyor ve burayı da kavrayamamış kimselerin sayfalara "oo açıldı, hatta bu bile katıldı" diye şeyler eklemelerine yol açıyor. Maddede, köprü adı neden yavuz selim olmuş, niye bu isim verilmiş buna dair incelemeler/makaleler yokken işte "açılışa birçok milletvekili ve halk katıldı" diye bir kısım var. "Gülünç bir gerekçe" diye geri aldığınız kısımda bunu demeye çalışmıştım. Neyin ansiklopedik olmadığına dair ise hiçbir yönergede "köprüye katılanın adı yazılamaz" diye bir şey yazmıyor, ancak yönergedeki tanımlamalardan bu çıkabiliyor :) Yani nerede yazıyor diyorsanız siz kazandınız. Neyse, uğraşamiycam şimdi, onu sildin bunu silemezsin muhabbetleri bayıyor. Haydi kolay gelsiiin. -seyit. 07:04, 11 Eylül 2016 (UTC)
@Maurice Flesier, @SeyitA. Değişiklik özetlerine yazdıklarınız kişisel saldırı anlamına gelebilir. Keskin olmaya çalışmanızı anlayabiliyorum ama bunu devam ettirmemeniz gerekir. Maurice Flesier'ın uyarısı üzerine baktım ve karşılıklılık olduğu da düşünebilir, o sebeple buradan bu gerekli uyarıyı yapmış olayım. Özetlerde de bu tip çıkışlardan uzak duralım lütfen.Vikiçizer (mesaj) 14:59, 12 Eylül 2016 (UTC)
@Vikiçizer SeyitA mesela notlara vikipediyi bilmeyen cahillere anlatamıyorum diye not düşebiliyor, aramızda geçen bir mesajda da idolojine göre yazma tarzında bir şeyler söylemişti. Mesela bu kullanıcı bu tarz şeyler yazmaya devam ederse ne olacak, hesabı mı engellenecek? MEOGLOBALBana mesaj atın 17:25, 12 Eylül 2016 (UTC)
@MEOGLOBAL Olumsuz davranışlar için yapabildiğimiz tek ve etkili işlem; kullanıcıyı vikipediden uzak tutmak yani engellemek. Yukardaki yazı usulen yapılmış bir uyarıdır, dikkate alınması ansiklopedik katkıların yapılmasına zemin sağlar, dikkate alınmazsa o zemini ilgili kullanıcıları uzaklaştırarak sağlamaya çalışıyoruz.Vikiçizer (mesaj) 19:05, 12 Eylül 2016 (UTC)
Uyarının beni ilgilendiren kısmına anlam veremedim. "cahiller" ifadesinin yer aldığı değişiklik özetinin geçmişte görünmesi, bu tür hakaretleri alışkanlık haline getirebileceğini ve burada bir uyarı süreci dahi olmadığının farklı kullanıcılar tarafından yorumlanabileceğinin altını çizmek isterim. --Maurice Flesier message 21:03, 12 Eylül 2016 (UTC)
Şöyle ki, gülünç gerekçe vs. gibi ifadeler soğukkanlı ifadeler olarak algılanmıyor. Gerilimi tırmandırıcı şeyler bunlar, zaten yukarda anlaşılmayacak bir şey yazmadım, karşılıklılıktan bahsettim. Gerilimi tırmandırmayalım diye bir uyarıdır sadece...Vikiçizer (mesaj) 21:13, 12 Eylül 2016 (UTC)
Gülünç ifadesi ile, köprünün adının geldiği şahsın dosyasının ilginç bir gerekçe ile çıkarılmasının tuhaflığını vurgulamak için kullanmıştım. En azından cahil kelimesinden daha küçültücü bir seçim değildi. Doğru muydu diye sorarsanız, hayır değildi elbette derim. Fakat son zamanlarda maddelerdeki değişiklik özetlerinde hakaretten tutunda taş atmaya her türlü şeyi bulabilirsiniz. Soğukkanlı olurum, olmaya çalışıyorum fakat karşımdaki kullanıcıya göre "mütekabiliyet" ilkesini uygulamaktanda çekinmeyeceğimi vurgulamak isterim. --Maurice Flesier message 21:38, 12 Eylül 2016 (UTC)
Tavsiyem mukabele etmek yerine gerekeni aktif bir hizmetliye bırakmanızdır. Vikiçizer (mesaj) 21:45, 12 Eylül 2016 (UTC)
Açıkça söylemek gerekirse bu tür ihlalleri veya ihtilafları bir hizmetliye bildirme konusunda artık iki kere düşünmeye başladım. Birkaç kez bazı hizmetlilere bildirimde bulundum ya da tartışma sayfalarındaki tartışmaya nokta koyması/fikir beyan etmesi konusunda girişimde bulundum fakat ne yazık ki sizin dışınızda hiçbir hizmetli müdahil olmadı/olmuyor. Hatta geri dönüş yapma zahmeti dahi duyulmadı. İlgilenmedigini, zamanın kısıtlı olduğunu veya tarafsızlığına gölge düşürebilecegini söylese ben elbette bunu saygıyla karşılarım ve yanıt verdiği için minnettar olurum. Böyle olunca da her kullanıcı kendi işini kendi halletme ve kendi cezasını/uyarısını kendi verme yoluna tevessül ediyor. --Maurice Flesier message 08:54, 13 Eylül 2016 (UTC)
Selamlar, onu dedin bunu dedin tartışması yerine maddeyi düzeltmekle uğraşmak her zaman daha yararımızadır. Yukarıda dediğim adımları (eksik kısımları yazmak) atan kimsenin olmadığına dikkat çekmek ve bunun Vikipedimizin asıl sorunu olduğunu belirtmek istiyorum. Geri almalara bakarsanız hep benim uyarıları dikkate alıp (ağaç eleştirisi girişte olmasın altta olsun gibisinden, mesela bunu kabullenip giriş kısma almıyorum) uzlaşmacı davrandığımı ve diğer tarafların bana blind revert uyguladığını görebilirsiniz. Böyle bir durumda da bir cahillik algısının oluşması doğal tabi bende. Yine popülerliğinden dolayı el atıp bir tık güzelleştirmeye çalıştığım ve içerik anlaşmazlığı denerek katkıya kapatılan bir sayfayla karşı karşıyayım. Daha önceden nerede buna maruz kaldığımı ve sonradan benim iyi niyetli çağrılarıma rağmen kimsenin sayfayı düzeltmeye çalışmadığını bilirsiniz. Bunlar nasıl bir kullanıcının hevesi kaçırılıra güzel örnekler, ileride kullanırsınız. Her neyse, onu dedin bunu diyemezsin şeklindeki sabah kuşağı polemiklerine girmek gereksiz tekrar söylemek isterim. Buraya bunca yazı yazmak yerine katkı yapmanızı kaynak eklemenizi dilerim. Bu kadar cevap yeter. Hoşçakalıııın. -seyit. 21:09, 13 Eylül 2016 (UTC)
İlber Ortaylı capsleri fırlatıldığına ve aynı hakaretler devam ettiğine göre uyarılar pek de dikkate alınmamış görünüyor @Vikiçizer. Yukarıda içerikle ilgili görüş bildirdiğiniz yorum ile ayrı olarak ilgilenecegim SeyitA --Maurice Flesier message 21:38, 13 Eylül 2016 (UTC)
Açıklamanız kabul edilebilir değil, zaten açıklamaya da gerek yoktu, davranışla gösterecektiniz, ama açıklamanızla uyarıya rağmen davranışınızı da görmüş olduk. Herkes temelde ansiklopedik katkı yapmaya çalışıyor, bunu unutmayın, kimsenin katkısı gerek nitelik gerek nicelik diğerinden üstün değildir. Çeşitli seviyelerde kullanıcılarımız vardır, hepsine saygı duymak zorunludur, kullanıcılar birbirine sabır, tahammül, iyi niyet gibi kavramlarla yaklaşmazsa bunun bir sonucu olur. Kimse diğerinden kendisini üstün tutarak bu tavrını sürekli hale getiremez. Kendi algılarınızı böyle ortaya koymaya çalışırsanız vandalizm yapmış olursunuz, ve dahi uyarımızı dikkate almayıp yine kullanıcıları cahillikle sıfatlandırıyor ve resim filan da bağlantı veriyorsunuz. Mesele blind revert vs. değildir, kullanıcıları cahillikle sıfatlandırmanız, uyarıyı da dikkate almayarak tekrar aynı sıfatlandırmayı yapıp resimle de geliştirmenizdir. Bu sebeple bir müddet kardeş projelerde devam ediniz...Vikiçizer (mesaj) 21:41, 13 Eylül 2016 (UTC)

İçerik çıkarma Vol.II[kaynağı değiştir]

Şu içerik çıkarma olayını da tartışalım. Köprünün adlandırmasına dair başlık TBA nedeniyle çıkarılıyor. Ben TBA'ya aykırı bir şey göremiyorum. Gören, duyan? --Kudyaz 23:30, 20 Eylül 2016 (UTC)

SeyitA isimli kullanıcı defalarca Yavuz Sultan Selim fotoğrafını sebep belirterek ya da belirtmeyerek çıkardı. Hükümet yanlısı notu düşerek defalarca içerik sildi, propaganda çıktı notu düşerek ağaçlandırma kısmını defalarca silip Yeşiller Partisi'nin ağaç kesim eleştirisini giriş paragrafına ekledi. Şimdi aynı kullanıcı biri Almanca diğeri Radikal gazetesinden iki Alevi yanlısı -ilgili padişahın Alevileri katlettiğine yönelik iddiası- haberi kaynak göstererek böyle bir kısım ekliyor. Kullanıcı hükümet yanlısı vs sebeplerle katılanların ismini defalarca silmiş, ilginç notlar düşerek içerik kaldırmıştır. Bu içerik kaldırmalarında nedense siz hiç geri almamışsınız ama şu an sildiğim içeri geri alıyorsunuz. Burada bir gariplik yok mu?

Aynı kullanıcı şimde de Osmangazi köprüsündeki trafik bilgisini silmiş. MEOGLOBALBana mesaj atın 23:38, 20 Eylül 2016 (UTC)

Vikipedi'de 24 saat çevrimiçi olup tek işim kim ne yapmış diye kontrol edip uygunsuzları geri almak olsaydı bana karşı bu ithamınızda haklı olabilirdiniz. Bugün için konuşacak olursak saat gece 1 gibi giriş yaptım ve bu değişikliği gördüm. Uygunsuz bir değişiklik olduğunu düşündüğüm için geri aldım ve tartışılması için başlık açtım. Sizin yaptığızsa kişisel yorumlardan başka bir şey değil. Hala ısrarla söyleyecek olursam ben TBA'ya aykırı bir şey göremiyorum çıkarılan içerikte. Alevi yanlısı diye adlandırdığınız gazetenin haberinde bir kesim Alevi'nin köprünün adlandırılmasını yanlış buldukları yazıyor. Böyle bir olay yaşanmış mı? Evet. Radikal bunu haber yapmış mı? Evet. Olay KD mi? Evet. Köprünün adlandırılmasına eleştiriler maddeye eklenmeli mi? Evet. TBA'ya aykırı bir durum var mı? Hayır. --Kudyaz 23:45, 20 Eylül 2016 (UTC)
Burada biraz taraf gözetme konusu var işte. Biri çıkıp cumhurbaşkanına terörist dese ve bu bütün haberlere çıksa cumhurbaşkanı maddesine cumhurbaşkanı, siyasetçi, terörist (haber siteleri kaynakları ile) diyecek halimiz yok. Kullanıcı defalarca ilgili Osmanlı padişahının fotoğrafını kaldırdı ve şimdi böyle bir içeriği ekliyor. Belli ki burada tarafsızlık problemi var, içerik zaten tarafsız ise aynı kullanıcı padişahın resmini neden defalarca kaldırsın. MEOGLOBALBana mesaj atın 23:50, 20 Eylül 2016 (UTC)
Kullanıcının eklediği Adlandırma kısmını geri getirdim. Vikipedinin bazı eksik politikalarından dolayı tartışma burada boş yere uzayacak ve ertesi gün yine insanlar siyasi görüşlerine göre veri ekleyip silecek, canının istemediği konulara kaynaksız etiketi koyacak. İyi geceler MEOGLOBALBana mesaj atın 23:56, 20 Eylül 2016 (UTC)
Değişikliğimle taraf gözettiğimi düşünüyorsunuz, ben yukarıdaki ağaç tartışmasını okumadım bile. Değişikliğinizi geri aldığımda okumamıştım ve hala okumadım. Son değişikliklerden gördüm ve değişikliğiniz yanlıştı, hala da yanlış olduğunu düşünüyorum. Üstteki tartışmayı okumadan sırf yorumunuza bakarak konuşacağım ve Osmanlı padişahının fotoğrafının maddede var olması çok da lüzumlu bir şey değil. Atatürk İlkokulu, Atatürk Üniversitesi vs. sayfalarda Atatürk fotoğrafı koymaya gerek olmadığı gibi, tabii bu benim görüşüm. Konudan şaşıyoruz, konumuz yukarıdaki tartışma değil, maddenin adlandırılması ve geri dönecek olursak gazete olmamış bir olayı olmuş gibi göstermemiş, bir itham ortaya atmamış. Ortaya atılan bir ithamı haberleştirmiş. Yani cumhurbaşkanına terörist dememiş ama Obama'nın Türkiye Cumhurbaşkanına terörist demesini haberleştirmiş gibi düşünün. Bu şekilde maddede kalması gereken bir içerik. --Kudyaz 23:56, 20 Eylül 2016 (UTC)
Ek olarak adlandırma başlığı silinir ya da eklenir, burada siz bir şeyi, ben başka bir şeyi savunuyorum, illa ki bi sonuç çıkacak. Ancak sonuç çıkana kadar tartışmaya neden olan içerik çıkarmanın geri getirilmesi nazik bir davranış, teşekkürler. --Kudyaz 23:58, 20 Eylül 2016 (UTC)
Kaynaksız yere kaynaksız yazarım neden sorun oluyor anlamıyorum. Taraflılıkla suçladığım bir kullanıcının elbette bana asıl sen taraflısın diye suçlama yapması doğal ve alışılagelmiş bir olay. İlgili padişahın resmini "adlandırma başlığını yazıp fotoğrafı öyle koyunuz lütfen. fotoğraf kalktı." (fotoğraf yazmışım lol anlatım bozukluğu) şeklinde bir beyan eşliğinde burada kaldırmıştım. Ay tabi burada eleştirileri ve tartışmalı kısımları eklemeyi TBA ihlali görüp kaynaksız şu şu yapılacak demeyi marifet saymak ve üstüne bir de "beğenmediği yere kaynaksız şablonu ekliyor" demek şov oluyor. Adlandırma başlığı gereklidir ve beyanımda da belirtildiği üzere padişah resmi bu kısma eklenmiştir. Birisi de adlandırma yazıp resmi öyle koyun dememe gülünç gerekçe yazıp geri almıştı tabi orası da ayrı. Neyse "zaten açıklamaya da gerek yoktu, davranışla gösterecektiniz" -seyit. 19:05, 21 Eylül 2016 (UTC)
Verdiğiniz "Biri çıkıp cumhurbaşkanına terörist dese" şeklindeki örnek tam bir fail. Bu biraz da ansiklopediye tam tamına Türkiye perspektifinden baktığınızın göstergesi. Maddeyi de bu şekilde düzenlediğiniz için amacım bunu evrensel ve gerçek ansiklopedik değerlere uygun bir hâle taşımaktır. Türkçe konuşuyor ve Türkiye'de yaşıyor olmanız elbet algılarınızı etkileyecektir ancak bu ansiklopediye yansımamalıdır. Mesela köprünün açılması çok büyük bir olay olarak lanse edildiği için siz de bunu buraya bu şekilde ekliyorsunuz "açılış" başlığı altında. Halbuki bu doldurma bir başlık, dandik yani. (ay şimdi dandik yazdım diye 1 hafta engel yemesem) Ne yapalım şimdi kim katıldıysa. Ansiklopedikliği yok. Ansiklopedik olan bu köprüyü kim tasarlamış, bu tasarlayanın önceki işleri neler işte başka ne diyim kapasitesi nasıl nelere dayanıklı gibi konulardır. Algılarınızın Türkiye perspektifinde olmasını doğal karşılıyor ancak bunu değiştirmenizi makaleler okuyarak geliştirmenizi gerçekten rica ediyorum. Verdiğiniz cumhurbaşkanı örneği de son dönem gelişen olayların belleğinize nasıl yerleştiğinin bir yansımasıdır. Bu benden size son ciddi cevap olabilir, aynı ifadelerle devam ederseniz yukarıdaki ciddi olmayan yorumlarıma devam etmek durumundayım. -seyit. 19:14, 21 Eylül 2016 (UTC)
@SeyitA. Alıntınız sebebiyle tekrar hatırlatayım, engellenmenizi elbette eleştirebilirsiniz ama bunun yöntemi bu tartışmalarda olur olmaz manipule ile olmaz. Mesaj sayfama itirazınızı-eleştirinizi yazabilirsiniz ama başka kullanıcıların değişikliklerini küçümsemeye çalışırken engellenmiş olmanızı da katarak yazılar yazmanızın kimseye bir faydası yok. Bırakmanızı rica ediyorum. Vikiçizer (mesaj) 19:36, 21 Eylül 2016 (UTC)
Adlandırma başlığı ve altındaki içeriğin çıkarılması TBA ihlali ve sansür olarak değerlendirilebilir. Bu konuda birçok itiraz ve eleştirinin olduğu kaynaklarla sabit, bu yüzden kalması elzem. fakat yavuz adının nereden geldiğine dair cümleleri güvenilir kaynak ile desteklemek gerekli. --Maurice Flesier message 10:57, 22 Eylül 2016 (UTC)


@SeyitA Cumhurbaşkanına terörist denmesi sadece bir örnek ama örnek cumhurbaşkanı olunca ilginç cevap veriyorsunuz. Örnek olarak cumhurbaşkanını verdiğim için
  • Bu biraz da ansiklopediye tam tamına Türkiye perspektifinden baktığınızın göstergesi
  • Türkçe konuşuyor ve Türkiye'de yaşıyor olmanız elbet algılarınızı etkileyecektir
  • Algılarınızın Türkiye perspektifinde olmasını doğal karşılıyor ancak bunu değiştirmenizi makaleler okuyarak geliştirmenizi gerçekten rica ediyorum.
  • Verdiğiniz cumhurbaşkanı örneği de son dönem gelişen olayların belleğinize nasıl yerleştiğinin bir yansımasıdır.

Bana bu cümleleri kuruyorsunuz ve diyorsunuz ki "Maddeyi de bu şekilde düzenlediğiniz için amacım bunu evrensel ve gerçek ansiklopedik değerlere uygun bir hâle taşımaktır." Yani insanın verdiği örnekten siyasi görüşünü, nelerden etkilendiğini, neleri yapması gerektiğini söylüyorsunuz ve ansiklopediklikten bahsediyorsunuz bu durum çok garip. Malesef Vikipedide bu durumu engelleyebilecek bir mekanizma yok. Muhtemelen cumhurbaşkanı, hükümet ya da bu padişah ile ilgili negatif bir görüşünüz var konulara sizinle aynı şekilde bakmayan insanlara makale okumasını tavsiye etmeniz çok ilginç. Siz ağaçlandırma maddesini propaganda çıktı diye silip ağaç eleştirisi maddesini giriş paragrafına koyuyorsunuz, defalarca ilgili padişahın resmini kaldırıp daha sonra Alevi görüşü ile alakalı kısmı ekliyorsunuz. Makale okumuş hali bu mu oluyor insanın?

@Kudelski Atatürk ilkokulu-fotoğraf örneğin çok güzel ancak buradaki proje biraz daha geniş çaplı, ulaştırma konusunda ve Türkiye'de altyazı gibi maddelerde dahi konusu geçecek bir madde olduğu için isminin geldiği şahısın resmini görmek pek de kötü olmayabilir. Resminin orada durmasını istemeyen bir kısım insan olabilir ancak bu işin bir sonu yok. Abdullah Öcalan maddesinde de rahatsız olan ya da biri bu kullanıcı gibi silebilir. Sonuç olarak bence kalması daha güzel olur ama bu fotoğraf bir kesimi rahatsız ediyorsa ve bundan dolayı kaldırılması isteniyorsa bence kesin kalması gerek. Evrensellikten bahsetmiş çünkü arkadaş bence de evrensellik lazım. MEOGLOBALBana mesaj atın 20:49, 22 Eylül 2016 (UTC)
@Vikiçizer "Bu benden size son ciddi cevap olabilir, aynı ifadelerle devam ederseniz yukarıdaki ciddi olmayan yorumlarıma devam etmek durumundayım." Ansiklopediklikten bahseden bir şahsın bilerek ve övünerek karşı tarafı bu ortamdan soğutucu bir hareketi yapması ne kadar normal sizce? MEOGLOBALBana mesaj atın 20:49, 22 Eylül 2016 (UTC)
@MEOGLOBAL Sanal ortamda iletişim kurmak zaten zor. Tartışmalarda yoğun kişiselleştirme gözlemliyorum, ansiklopedik katkıların önüne geçmemesine çalışacağız.Vikiçizer (mesaj) 19:37, 23 Eylül 2016 (UTC)
Fotoğraf meselesi çok da büyütülecek bir mevzu değil niye bu kadar büyüdü anlam veremiyorum. Selim fotoğrafı madde için bir kazanç ya da bir kayıp değil. Bence fotoğraf galerisi kısmı daha vahim. Fotoğraflar oraya amaçsızca dizilmiş gibi. İdeal olan maddenin ayrıntılandırılıp genişletilerek fotoğrafların madde içine dağıtılması, ama madde fotoğrafları görsel açıdan kaldıracak durumda değilse en mühim birkaç foto galeri olarak kullanılabilir. Diğer fotoğraflar için ilgilenenler zaten şuradan ulaşabilir. --Kudyaz 22:42, 23 Eylül 2016 (UTC)

Güzel bir resim[kaynağı değiştir]

Merhaba, bu resmi ana resim olarak kullanabiliriz: thumb -Yozer1 (mesaj) 08:35, 24 Eylül 2016 (UTC)

Bu biraz own work gibi durmuyor ama :) Dün ICA'ya mail attım sitedeki fotoğrafları telif haklı değilse bayağı bir fotoğrafı galeriye koyabiliriz. MEOGLOBALBana mesaj atın 05:51, 4 Ekim 2016 (UTC)

Madde mülkiyeti[kaynağı değiştir]

Şurada yaptığın birtakım olumlu değişiklikler, Kullanıcı:MEOGLOBAL tarafından gerekçe gösterilmeden geri alındı. Telif hakkı saklı dosyalar eklenmiş, dosya altyazıları gereğinden fazla şişirilmiş ve köprüyle alakası olmayan Osmangazi Köprüsü'yle alakasız bir kıyaslama yapılmıştı. İlgili kullanıcıya Vikipedi:Maddelerin mülkiyeti sayfasını hatırlatmak isterim, zira üstteki tartışmaları okuyunca da benzer tutumun daha önce de var olduğu görülebiliyor.--RapsarEfendim? 21:50, 13 Ekim 2016 (UTC)

Fotoğrafların telif hakkı yok, daha önce birçok konuda trollemelerini hatırlıyorum o yüzden detaya girmeye gerek yok. MEOGLOBALBana mesaj atın 08:42, 14 Ekim 2016 (UTC)
Böyle durumda ne yapıyoruz? Hemen @Vikiçizer gibi @Sakhalinio gibi bir hizmetliyi konuya dahil edip, bu üstteki ifadelerden, mesaj sayfama yazılanlardan ve maddede yapılan hareketlerden haberdar ediyoruz. Sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak için gerekli bu ne yazık ki.--RapsarEfendim? 08:44, 14 Ekim 2016 (UTC)
Nema problema. MEOGLOBALBana mesaj atın 08:57, 14 Ekim 2016 (UTC)
Sayfayı 1 hafta korumaya almak gerektiğini düşündüm. Kararlı sürümü bulmak üzere maddedeki değişikliklere bakacağım. Son değişiklikleri bir teyit almak üzere çıkartmadım. Yanlışlıkları buradan bildirirseniz değiştirmeye çalışacağım. Vikiçizer (mesaj) 10:35, 14 Ekim 2016 (UTC)
Selamlar @Vikiçizer ilk etapta telifli fotoğrafları kaldırdım. İlgili tartışma burada. İyi vikiler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 10:45, 14 Ekim 2016 (UTC)
Korumaya katılmıyorum, değişiklik savaşı yoktu zira. Telif hakkı saklı dosyaları kaldırıp, bu dosyaları yükleyen kişi bunu geri aldı ve sonra dokunulmadı maddeye ve 3. şahıslar çağrıldı. Burada bir savaş yok, ısrarla telifli içerik ekleme ve hakaret etme var (yukarıda benim "trollediğim" kısım atlandı sanıyorum ki).--RapsarEfendim? 10:47, 14 Ekim 2016 (UTC)
Bence var. Zaten o savaş olduğu için ısrardı, trollüktü, hakaretti vs. oluyor. Biraz uzak durmak iyi gelebilirdi ama kaldırıyorum değişiklikler devam etsin bakalım ne olacak...Vikiçizer (mesaj) 10:50, 14 Ekim 2016 (UTC)
Bu tartışma sayfasında sık sık VP:İÜYYKÜD politikasının ihlalinden çıkan anlaşmazlıklar görüyorum, belirtmek istedim. Bir de bu aralar rak rak her şeye koruma veriliyor gibime geliyor. Biraz yumuşama gerek sanki herkese. -seyit. 11:09, 14 Ekim 2016 (UTC)
Gerekirse veriliyor, gerekmediğini söylediğinizi anında kaldırıyoruz. Vikiçizer (mesaj) 11:12, 14 Ekim 2016 (UTC)
Buna ek olarak @Vikiçizer, MEOGLOBAL kullanıcısı direkt olarak blind revert uygulamakta adımı görünce, hemen bu konuda da kendisine bir uyarı yapılmasını istiyorum. Üçüncü kişiler ihtiyaç çünkü sonra ben de bir şeyler diyorum falan falan büyüyor ben yıpranıyorum. Burada değişikliklerim var dört tane, eleştiri kısmında eleştiri olmayan şeyleri siliyorum. Çok fazla fotoğraf konan bölümden maddenin görünümünü bozduğu için fotoğrafları azaltıyorum, en altta şarkı adı var onu manuel style kuralları gereğince tırnak içine alıyorum falan sonra bir bakıyorum aaaa MEOGLOBAL açıklama yapmaksızın hepsini geri almış. Bu konuda da bir adım atılmasını istiyorum, üstte de bol bol blind revert'e maruz kaldığımı görebilirsiniz. "Otoyolun Kurtköy TEM bağlantısının 2016 yılı sonunda, Çatalca bağlantısının 2017 sonunda tamamlanacağı açıklanmıştır." cümlesinin eleştiriler alt başlığında yer almasındaki mantık konusunda kullanıcıdan açıklama bekliyorum :D Ya da ay beklemiyorum neyse kavga çıkıyor sonra.... -seyit. 11:28, 14 Ekim 2016 (UTC)
@MEOGLOBAL'ın uyarılması gerektiğine katılıyorum. MEOGLOBAL, geri aldığınız değişikliklerde veya eklediklerinizde hatalı olanlar görüldü biliyorsunuz. Bu yüzden daha uzlaşmacı bir davranış göstermenizi ve kullanıcıları da trollükle suçlmamanızı rica ediyorum. Umarım bu uyarıyı dikkate alırsınız. Tşk.Vikiçizer (mesaj) 11:36, 14 Ekim 2016 (UTC)


Fotoğrafları ilgili şirketten istedim, telif hakları yok. Bu tartışmadan bir üstte de isteyeceğim yazılı. Neden israrla fotoğarflara telif haklı deniliyor anlamadım. Rapsar bana internetten rastgele fotoğraf buldun dediğinde problem olmuyor ama ben ona trol dediğimde hakaret oluyor. Aynı şeyleri konuşmaktan bıktığım için değişikliği geri alırken açıklama yazmayı unutmuş olabilirim. Bal şirketinin sayfasını hazırlayan kullanıcı bana mülkiyetten bahsediyor. Vikipedi'yi sahiplenme muhabettine kimse bir şey demiyor.
Kullanıcıya fotoğrafların telif hakkı olmadığını ve şahsın bana üstteki kısımları da hatırlatarak mülkiyet hatırlatmasından sonra internetten bulduğun rastgele fotoğraflar ibaresini kullanmasında niye kimse problem görmüyor anlamadım. MEOGLOBALBana mesaj atın 12:53, 14 Ekim 2016 (UTC)
Şirketin açık net şekilde fotoğrafları kullanmaya izin vermesi gerek. Mail atabilir. Veya fotoğrafları Flickr'a yükleyebilir. -seyit. 12:58, 14 Ekim 2016 (UTC)
Zaten fotoğrafları bana ICA mail attı yukarıda fotoğrafları mail yolu ile isteyeceğim yazılı. MEOGLOBALBana mesaj atın 13:04, 14 Ekim 2016 (UTC)
A. C. <xxxxxx@ic-a.com.tr>
Alıcı: bana
Merhabalar,
Öncelikle ilginiz ve desteğiniz için teşekkür ederiz.
Sitemizde yer alan bazı fotoların telif hakları mevcut, 2 yıllığına bizdeler. Bu nedenle size seçtiğimiz ekli fotoları iletiyorum.
Başka bir ihtiyacınız olursa haberleşiriz.
İyi çalışmalar,
A*** Y*** C***
Kurumsal İletişim Şefi

@Rapsar Maille ilgili yapılabilecek bir şey var mı? -seyit. 13:12, 14 Ekim 2016 (UTC)

Sayın @MEOGLOBAL bu şekilde bi mail ile bunu yükleyemezsiniz. Bu mail adresine sahip kişi OTRS sürecini tamamlaması gerekmektedir. SakhalinioBuyrun beniiiim? 17:08, 14 Ekim 2016 (UTC)
Ya ben daha önce telefonla konuştum yani telif hakkı konusunu bırakın tamamen yardımcı olma amacı ile fotoğrafları kendileri yolladı. Çoklu bilgi girişi ile alakalı yabancı vatandaş döndüğünde OTRS sürecine bakacağım. Fotoğrafları bana atan şahıs zaten telif hakkı olmayan fotoğrafları atacağını söylemişti. Yine de işlemi yapalım. Muhtemelen SeyitA kullanıcısı bu kadar fotoğrafa ne gerek var propaganda bunlar deyip fotoğrafları silecek ve kendimizi yine bu tarz katkı sağlamayan ve var olan katkıları baltalayan bir tartışma içinde bulacağız. Bu konuya bir çözüm gelse çok güzel olur. Teşekkür ederim bilgilendirme için. MEOGLOBALBana mesaj atın 20:36, 14 Ekim 2016 (UTC)

@Vikiçizer şimdi ben bu fotoğrafları geri yükleyince değişiklik savaşı ya da blind revert mü yapmış olacağım. Yoksa madem katkılarım bir zümre tarafından bitmek tükenmek istemeyen bir çaba içinde silinmeye engellenmeye çalışıyor katkıyı bırakmalıyım mı demeliyim. SeyitA kullanıcısının propaganda çıktı notları düşerek ve not düşmeyerek sildiği ağaçlandırma kısımları ile alakalı kimse onu uyarmadı değil mi? Şimdi ben mi uyarılıyorum burada? MEOGLOBALBana mesaj atın 12:57, 14 Ekim 2016 (UTC)
ay ne ağaçlandırmaymış kanka ya... -seyit. 12:59, 14 Ekim 2016 (UTC)
Aynen ne ağaçlandırmaymış ki defalarca ekimi silip kesilmeyi ekliyorsun. MEOGLOBALBana mesaj atın 13:03, 14 Ekim 2016 (UTC)
bir siyasi çıkıp şu kadar şu kadar ağaç dikilecek deyince ansiklopedik olmuyor onu biraz kıvama getirip dikileceğini söyledi falan demek lazım. Şu kadar şu kadar dikildi gibi keskin ifadelerin de yumuşatılması lazım mesela. bunları yapmıyorsun kızıyorsun sonra knk.... mesela tırnak işareti koymamı bile geri alıyorsun sonra neden blind revert dedin oluyor. Neyse :D -seyit. 13:07, 14 Ekim 2016 (UTC)
Blind revert dediğin değişikliklerden sonra genelde mutlaka diğer katkılara dikkat ediyorum. Geçmişe bakarsa mutlaka görürsün senin tırnak konusu arada kaynamış. Bilerek yaptığım bir şey değil MEOGLOBALBana mesaj atın 13:27, 14 Ekim 2016 (UTC)

Osmangazi köprüsünün geçişler bölümünde yer alması[kaynağı değiştir]

Köprülerin günlük trafiklerinde boğaz trafiğini değil aynı ayarda inşa edilmiş köprülerin günlük trafiklerinin karşılaştırılması amacı ile Osmangazi köprüsüne yer verdim. Sizce kaldırılmalı mı? MEOGLOBALBana mesaj atın 08:57, 14 Ekim 2016 (UTC)

Kaldırılmalı. Aynı bağlamda değerlendirilmelerinin sebebi medyanın ikisini sürekli birlikte anması ve bunun bizlerin zihnine yansıyışı diye düşünüyorum. -seyit. 11:02, 14 Ekim 2016 (UTC)
Kaldırılması değil, "eklesek olur mu?" tartışması olmalı esasen :) Tamamen alakasız bir köprü, tek alakası yakın dönemde açılması. İstanbul'un iç ulaşımında kullanılan köprüyle tamamen alakasız bir yerdeki köprünün kıyası mantıklı değil.--RapsarEfendim? 11:12, 14 Ekim 2016 (UTC)
Ben köprü olduğundan dolayı aynı tabloda görmenin faydalı olacağını düşünüyorum. Tartışmaya bir kişi daha katıldıktan sonra gerekli kararı verelim. MEOGLOBALBana mesaj atın 13:01, 14 Ekim 2016 (UTC)

Doldurma bir başlık ve dandik. O katıldı bu katıldı say da say. Hiçbir ansiklopedikliği yok. Kaldırılması gerek diye düşünüyorum. Şuradaki birçok maddeyi inceledim açılış kısmı yok. Bizdeki önceki boğaz köprülerinin de açılış kısmı yok. Ama bunun var. Çünkü popüler bir madde ve katılanları yazmak maddenin ansiklopedikliğine ansiklopediklik katıyor :) Adeta Sabah gazetesi. Aciliyetle kaldıralım diyorum. -seyit. 11:17, 14 Ekim 2016 (UTC)

Kime göre dandik? Bir kullanıcıya göre mi yoksa politika ve yönergelere göre mi? Önceki köprülerde veya başka ülkelerdeki köprülerde açılış töreninin olması veya olmaması her bir madde için bağımsız olarak degerlendirilebilecek bir konu. Kayda değer bir mimari projenin açılış törenini ve kayda değer davetlilerin maddede yer almasının, nasıl ansiklopedik olarak değerlendirilmediğine gerçekten anlam veremiyorum. Sadece asma köprüler üzerinden açıklamak sağlıklı olmaz çünkü birçok mimari yapının açılış töreni başlığı mevcut.
  1. Gotthard Base Tunnel
  2. Baku–Tbilisi–Ceyhan pipeline
  3. Marmaray
  4. Moscow Cathedral Mosque
  5. Chelsea Bridge
Buna belki onlarca madde dahil edilebilir. Kişisel bakış açısını yansıtan ifadeler ve VP:BBB tartışma sayfalarında ve maddelerde geçerli bir argüman değil. --Maurice Flesier message 12:11, 14 Ekim 2016 (UTC)
Mesela Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif'in katılması bize ne gibi bir ansiklopedik değer sağlıyor? Bunu açıklarsanız tatmin olabilirim. "her bir madde için bağımsız olarak degerlendirilebilecek bir konu" demişsiniz ama gayet değerlendirilir. Mesela bu maddede yer almasının sebebi olayın güncelliği :) Açılışta yaşanmış spesifik vaoov bir olay var mı, yok. Kurdeleyi kes bir sürü erkek yan yana aman yaşasın poz vermeler falan falan. Katmıyor işte bir şey bu kısım isim saymalarla... Politika ve yönergelerde köprü açılışlarına özel atıflar yok, bunlardan bahsedeceksek siz haklı oluyorsunuz :) Bu arada Chelsea Bridge sayfasındaki kısım iyiymiş YSS için de aynısı olursa baya tatmin ve mutlu olurum. Ama olmaz. Ne demek istediğim ve ansiklopedik değil demelerim, Chelsea Bridge'deki opening kısmıyla karşılaştırılınca baya güzel anlaşılır diye düşünüyorum. Yoksa isim yazıp sıralayıp bayt artırmalarla bir yerlere gidemeyiz, tıpkı tüm saldırı sayfalarında olduğu gibi. Ülke adı+yönetici ismi+...kınadı=şişirme mantığıyla ansiklopedik olmayan doldurma ifadelerden her yerde kurtulmak lazım. -seyit. 12:40, 14 Ekim 2016 (UTC)
Kimlerin katıldığı ve açılış töreni güvenilir ve bağımsız kaynaklarda kendisine yer edinmiş, bunu sorgulamak, beğenmemek kişisel bakış açısına girer. Saldırılar konusu bu tartışmanın konusu değil ama yinede yanıt vereyim. Bu konuda seçkin madde statüsündeki 2003 İstanbul saldırıları maddesini inceleyebilirsiniz. Vikipedi politika ve yönergelerine göre tartışılacaksa, konuşalım. Eğer bu öznel yaklaşım ve hiçbir kıymet-i harbiyesi olmayan üslup devam edecekse bunu sürdürmenin ve tartışmaya açmanın lüzumu yok. --Maurice Flesier message 13:07, 14 Ekim 2016 (UTC)

Kaynaksız etiket tehditi[kaynağı değiştir]

@Vikiçizer ve @Sakhalinio şu konuya bir çözüm bulalım bulamıyorsak da katkı sağlamayı ben bırakayım isteyen istediğini yapsın. Ben bu maddede SeyitA gibi kullanıcıların hoşuna gitmeyen bilgileri maddede tutmakla ve onlara kaynak bulmakla mı geçireceğim? Geçmişe yönelim kullanıcının bu maddedeki son değişikliklere bakıp bu konuda yardımcı olur musunuz?

Bu değişiklik ve "Bu ikinci paragrafa gösterilmezse sileceğim" değişiklik notu ile yapılan hareket sizce yapıcı mı? Kullanıcın bu şekilde yaptığı tehdide yapılacak, uyarılacak bir şey yoksa ben bu işlerden bıktım. Sayfanın geçmişini detaylı incelerseniz yapıcı olmayan onlarca durum ile karşılaştık başka maddede bu tarz durumlar oluyor. Bu konuya çözüm gelmiyorsa ben vaktimin insanların canının istediği yönde bilgilerin görüntülenmesi için harcamak istemiyorum. MEOGLOBALBana mesaj atın 20:57, 14 Ekim 2016 (UTC)

Baştan söyleyeyim, buradan sonrası tartışmalara katılan ve değişiklik yapan bazı kullanıcılar için uyarıdır. Muhtemel değişiklikler için de yapılmış bir uyarı sayacağımdan isim isim belirtmiyorum. Zaten esas amacım öncelikle bilgilendirmektir. Süre giden tartışmadan gerçek bir vikipedist olan herhangi bir kullanıcının hoşnut olduğunu sanmıyorum. Karşılıklı suçlamalar ve kişisel saldırılar, değişiklik savaşı ve içerik anlaşmazlığı. Bunların hiçbiri yok dense de bence gayet açık bir şekilde varlar. Tartışmanın verimsiz ve çözüm odaklı olduğunu düşünmüyorum, bazı kullanıcıların üslubu bozuk ve bazıları da yapıcı ve uzlaşmacı olmaktan uzaklar. Bazı kullanıcıların gerek buradan gerek başka şekilde uyarılarını aldığını düşünüyorum, bazı durumlarda uyarı da şart değildir. Politika ihlalinin sınırlarında dolaşmak ve kötü davranışların kanıtlanabilmesini zorlaştırmak için hafif yollu politika ihlallerinde bulunmak, diğer kullanıcıların eylemlerini mantıksız ve uygunsuz göstermek için haklarında yanlış bir izlenim uyandırmaya çalışmak, bir konuyu izah etmek için Vikipedinin işleyişini sekteye uğratmak, bir kullanıcının önemli saydığını diğer kullanıcının gerekçesiz önemsiz sayması vs. burada vardır. Vikipedinin temelinde ortak çalışma, iyi niyet ve fikir birliği yatmaktadır. Bir tutum artık mantık sınırlarını aşmışsa; politika ya da yönerge açıkça belirtilmesine, tecrübeli kullanıcılar ya da hizmetliler tarafından mantıklı yorumlar ve görüşler ortaya konmasına rağmen bile hâlâ konuyu anlamamakta ısrar ediliyorsa bu tutum artık ne mantıklı bir tutumdur ne de politikalara uyum sağlayan bir tutumdur. Bu tutum artık kötü niyetli kullanıcı tarafından görüşlerini açıklamak için Vikipediyi aksatmasına neden olan bir tutum hâline gelmiş demektir. Ne tür olursa olsun Vikipediyi aksatacak olan her türlü kötü niyetli davranış hizmetliler tarafından engellenebilir. Dolayısıyla şimdiden politikalarımızdan doğrudan alıntılarla süslenmiş bir uyarıda bulunarak bu sayfada yazdığınız yazılarla ilişkili olarak engellendiğinizde "Ben ne yaptım?", "Suçum yoktu.", "Niye engellendim?" gibi sorulara kısmen cevap vermiş olayım. Vikiçizer (mesaj) 19:49, 15 Ekim 2016 (UTC)