Tartışma:Yılbaşı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

CrashMex, bunca yıldır "yılbaşı hindisi" diye bi kavrama Türkiye'de rastlamadım. Bu yazdığın bana daha çok hrıstiyanların şükran günü yemeğini hatırlatıyor. Tombalaya lafım yok, ama "yılbaşı ağacı" ve "noel baba" tamamen batı dünyasının yılbaşı kutlama unsurları. Türkiye'de ise ancak batılı mağazaların dükkanlarını süslerler. - Krkzn 14:05, 31 Aralık 2006 (UTC)

Krkzn, eğer etrafına bakarsan noel baba figürlerini, yılbaşı ağaçlarını, yılbaşında hindi yendiğini görebilirsin. Ayrıca batı dünyası derken herhalde Hristiyan inançları olanları kastediyorsun; onlar için noel baba ve noel ağacı adı üzerinde noele özgüdür; kısacası yılbaşıyla ilgileri yoktur. Bu arada, sadece İstanbul ve diğer büyük şehirlerde değil tüm Türkiyede insanlar yılbaşı kutlamasına noel baba, yılbaşı ağacı ve hindiyi katarlar. Zaten toplumun bir kısmı 1920'lerden beri bunu yaparken diğer bir kesim son yıllarda bu tür kutlamalara yönelmiştir. Tabi burada yılbaşı kutlamayanları yada kutlayıpta kendi kültürüne kötü etki ettiğini düşündüğü için bu tür noel baba vb. kullanmayanaları kastetmiyorum. Bilgine, CrashMex 22:59, 5 Ocak 2007 (UTC)
Oldukça agir iddialar..etrafıma önerdiğin gibi baktım. Çevreme de sordum; ancak büyük kentler, ve oralarda da nişantaşı ve benzeri semtlerde yer alır bunlar dediler. Şahsen bir kez tanık olmadım. Buradan yola çıkarak Türkiye'ye genelleme yapmak sence de aşırı değil mi? Bati'da noel agaçı ve noel baba, noel'e özgü olmakla beraber yilbasi unsurlari olarak kutlamalarinda yer almakta. Ancak Türkiye'de bu sadece çook küçük bir yüzde tarafından benimsenmiş durumda ve medya aracılığı ile yaygınlaştırılmaya çalışılmakta (nedenlerine değinmek istemiyorum..zaten yeri değil). Ama gerçek şu ki, Anadolu'da yılbaşı kutlamasına kaç ailenin ağaç ve noel baba'yı kattığı son derece tartışmaya açık. Ayrıca madde Türkiye'de yılbaşı kavramını ele alıyorsa, noel babalı, noel ağaçlı azınlığın yanı sıra asıl çoğunluğu temsil eden kutlamayanlar veya farklı kutlayanlardan söz edilmemesi sence garip değil mi? - Krkzn 23:53, 5 Ocak 2007 (UTC)
Madem sadece bir tek kesim hakkında söz edildiğini söylüyorsun, o zaman sayfayı düzenleyip toplumun her katmanını yansıtan bir madde yapılabilir. Tabi ki istersen sende kendi benimsedğin biçimi yazabilirsin. Bu şekilde tüm Türk toplumu için geçerli bir madde olur. Ayrıca noel baba (Santa Claus) ve noel ağacı (Christmas Tree) Hristiyanlarca sadece noel günüyle ilişkilendirilir. Türkiye'de noel baba'nın ve yılbaşı ağacının yılbaşıyla özdeşleştirilmesinin nedeni (en azından belli bir kesimde öyle) bizim noel kutlamadığımızdandır.
Neyse sadece muhalefette kalmayarak sayfaya katkıda bulunup sana göre her kesimi yansıtan bi makale yaratabilirsin. Hem bu şekilde Vikipedi'ye de yardım etmiş olacaksın.CrashMex 21:40, 6 Ocak 2007 (UTC)
Sonuçta yılbaşını ağaçla kutlayanlar var ise yılbaşını ağaçla kutlayanlar var yazarız. Ağaçla kutlamayanlar da varsa, ağaçla kutlamayanlar da var diye ekleriz. Olan neyse yazarız. Ağaçla kutlayanlar bir avuç özenti de olabilir. O kısmı bizi aslında ilgilendirmez. Sayısal oranını da bilmek zor. Az kişi öyle yapıyor kişisel yorum olur. Kaynak gerektirir. Yılbaşında kaç ağaç satılıyor bilgisi mesela bir kaynak olabilir. VS vs. Kaynak olmadan az çok demek olmaz. Yılbaşının o şekilde kutlandığını, doğru ya da yanlış diye yorumlamak da bizim işimiz değildir. Doğru ya da yanlış olduğunu eklersek yorum yapmış oluruz. Ya da yanlış olduğunu düşünüp hiç eklemezsek, o zamanda var olan bir durumu yanlış bulduğumuz için eklemeyip sansürlemiş oluruz. Her iki durumda hatalı. Ansiklopediklik ile ilgili güzel bir örnek bu aslında. --Dbl2010 06:38, 7 Ocak 2007 (UTC)
CrashMex'e katiliyorum. Ben sahsen örnegin Samsun'da onun tarif ettigi gibi Yilbasi kutlanmasinin cok yaygin oldugunu biliyorum. Yilbasina dogru heryerde hindiler satilmaya baslanir. Ve yilbasi agaci süsleyip eve koyanlarda cok vardir. Ayrica büyük sehirlerin yakinlarinda bulunan ormanlardan yilbasina dogru hep cam agaclari calindigini ve belediyelerin bu yüzden ormanlari korumak icin tedbirler aldiklarini biliyoruz, özellikle Istanbul'da. Örnek Erzurum: bu sayfada 5'nci haber. Bence bunun Türkler icin hristiyanlikla pek alakasi yoktur. Sirf küresellesmenin etkileri. Bir sorun olarak görmüyorum. Maddeye, belediyelerimizin noel e dogru ormanlari korumak icin tedbirler aldiklari yazilabilir. selamlar --Erdall 07:32, 7 Ocak 2007 (UTC)
CrashMex arkadaşım, "toplumun her kesimini yansıtan bir madde yapılabilir"'den çok bence yapılması şart, zira maddenin adı bunu zorunlu kılıyor. Ayrıca sadece muhalefette kalıyorsun diyerek kırıyorsun beni, hatırlatırım ki bu maddenin içeriğini önce "yılbaşı" maddesine yazmıştın ve o maddeyi ben yeniden yazıp bu başlığa yönlendirdim. Ki orada bu aynı içeriği "evrensel" yılbaşı kutlaması olarak sunmuştun. Neyse, uzun lafın kısası, bence madde bu şekilde kalamaz. Ağaş kesen, süsleyen, hindi yiyen olabilir, ve varsa da tabi yazılır. Kesmeyen, süslemeyen ve hindi yemeyenler oldukları gibi. Biri diğerine göre ezici çoğunluk olmasına rağmen yine de tabi her ikisinden söz etmeli. Ve göreceli oranları veren kaynak olmadığına göre, "genelde" ve "yaygın" kelimeleri ile yer alan kişisel görüşlerden kaçınmalı. Örnek olarak ingilizce sürüme bakılabilir http://en.wikipedia.org/wiki/New_year%27s_eve#Turkey . Samsun'a gelince, orası ile yakın bağlarım vardır ve oldukça uzun süre geçirdim. Tarif edilen şekildeki kutlamaların "çok yaygın" olduğuna kesinlikle katılmıyorum. - Krkzn 10:02, 7 Ocak 2007 (UTC)

Bunun tek başına madde olabilecek bir niteliğe sahip olduğunu sanmıyorum. Yılbaşı maddesinin altbaşlığı da olabilir pekala. Ayrıca "Türkiye'de yılbaşı şöyle kutlanır" diye bir genelleme yapmak da sağlıksız olur, zira isteyen tombala oynar, isteyen ceket yakar, isteyen hindi keser, isteyen 5 kişi birleşip danaya girer.

Maddeler birleştirilsin diyorum...

Vito Genovese 10:06, 7 Ocak 2007 (UTC)

geç oldu ama.. :) --kibele 13:43, 31 Aralık 2013 (UTC)

Akşam yemeği[kaynağı değiştir]

Akşam yemeği başlığı siliniyor da yılbaşı kutlaması niye silinmiyor?--Orijinnal 14:51, 16 Mart 2007 (UTC)