Tartışma:Vladimir Lenin bibliyografyası

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lütfen VPBanner şablonu yerine Tartışma şablonunun |proje= parametresini kullanınız.

Bibliyografya maddesi, TDK ve Dil Derneği sözlüklerinde yer alan tanımlara göre "belli bir konuda yazılan eserler" için bibliyografya kelimesi kullanılıyor. Bu madde ise Lenin hakkındaki eserleri değil, Lenin'in yazdığı eserleri listelemekte. Dolayısıyla madde adının "Vladimir Lenin'in eserleri listesi" olması gerektiğini düşünüyorum.--RapsarEfendim? 17:00, 8 Aralık 2015 (UTC)

Teşekkür ederim @Rapsar, zira başlığı açarken ben de "eserler listesi" adıyla açmayı düşünmüştüm fakat diğer dilleri kontrol ettiğimde farklı sonuçlar çıkmıştı. Şöyle ki; İngilizce ve Farsça maddesinde bibliyografya diye geçiyor, fakat Hint dili olan Pencapça maddesinde eserleri olarak geçiyor. O yüzden kararsız kalmıştım.
Ya da diğer bir durumda şurada söz konusu. Şu maddeler incelendinde bibliyografya dendiğinde kişinin eserleri hem konu edinilmiş: Yazarlara göre bibliyografiler, Bibliographies by writer, Bibliografie per autore ya da Liste d'œuvres d'un auteur gibi. Çeşitli dillerdeki kategoriler bile eserler şeklinde değil bibliyografyalar şeklinde düzenlenmiş. Yani konu biraz tartışmalı. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:21, 8 Aralık 2015 (UTC)
Kelimenin diğer dillerde ne anlam ifade ettiğini net olarak bilmiyorum açıkçası, ancak Türkçedeki anlamı gayet açık. Onlar da hata yapıyor olabilir :) Bizde de İstanbul bibliyografyası gibi maddeler var mesela.--RapsarEfendim? 18:25, 8 Aralık 2015 (UTC)
İyi de "Bibliyografya" kelimesinin kökeni zaten o dillerden Türkçeye geçme (harfleri bile tam değiştirmemişler), TDK eğer anlamını kaydırıp bu tür bir bozukluğa yol açtıysa, (ki bu konu da tartışmalı) bu karışıklığın içinden çıkmamız daha güç bir hal alır bence. --Ahmet Turhan (mesaj) 18:47, 8 Aralık 2015 (UTC)

Ha bir de , konunu üstesinden Hakkında yazılanlar başlığı açarak da gelebiliriz, onun hakkıdna yazılanlar kısmı da eklenirse sorun kalmaz gibi. Örneğin "Ne Yapmalı"cılar Kitabı ya da Büyük Sovyet Ansiklopedisi gibi.--Ahmet Turhan (mesaj) 18:51, 8 Aralık 2015 (UTC)

Konuyu bu şekilde yorumlamak bizim görevimiz değil. Türkçeye nasıl yerleşmişse ve nasıl bir anlam kazanmışsa onu kullanmamız gerekiyor. Alındığı dildeki anlamını kaybedip de başka anlam yüklenen kelimeler bolca mevcut zaten :)--RapsarEfendim? 18:52, 8 Aralık 2015 (UTC)

bir yazım probleminden söz etmiyoruz, dolayısıyla önce bir sözlüğe bakmak iyi fikir değil. mesela vikipedi'deki tanıma bakmak bile konunun nasıl geniş bir açıklaması olduğu hakkında fikir verebilir: "Yine özel bibliyografyalar grubunda mütalaa edilen iki çeşit bibliyografya daha vardır: Şahıs bibliyografyaları: Bir veya birkaç şahsa dair bibliyografyalardır. Bu bibliyografyalarda o şahsın eserleri veya o şahsa dair yazılan kitap ve makaleler yer alır." kısaca bibliyografya tam da bu maddenin adıdır. --kibele 19:15, 8 Aralık 2015 (UTC)

Son yaptığım değişik ile birlikte Lenin hakkında yazılan eserlerin de bu konu kapsamında olmasının daha doğru olacağına kanaat getirdim. Zira Lenin, şu liseye göre dünyada, hakkında en çok eser yazılan 3. kişi. Bu listeyi yapmak imkansıza yakın olabilir fakat böyle bir girişim bence en mantıklı olanı. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:30, 8 Aralık 2015 (UTC)

Elveda Lenin! filmi[kaynağı değiştir]

Elveda Lenin! filminin, Lenin Hakkındaki film ve belgeseller alt başlığında yer alması konusunda burada bir yorum farkı söz konusu. İlgililer görüşlerini beyan ederse iyi olur. --Ahmet Turhan (mesaj) 23:37, 7 Kasım 2016 (UTC)

Kontrol etmek için filmin Vikipedi'deki, IMDb'deki ve Rotten Tomatoes'deki özetlerine baktım. Hiçbiri Lenin'den bahsetmemiş. Sadece adında Lenin geçen bir filmi Lenin hakkındaki film ve belgeseller başlığı altına yazmak başlığın önemini azaltacaktır. --Neolegen (mesaj) 00:02, 8 Kasım 2016 (UTC)
IMDb vs gibi sitelerde sinopsis okumak yerine filmi izlemeli. Film, isminden başlayarak sürekli Lenin ve dönemine atıfta bulunmakta. Listede yer almasında bir sakınca yok. İyi çalışmalar. --Pragdonmesaj 00:20, 8 Kasım 2016 (UTC)
Good Bye Lenin!, çok sevdiğim bir filmdir; ancak Lenin'le biraz ilgisinin bulunmasının "Lenin hakkında bir film" olduğunu göstermeyeceğini düşünerek listeden çıkardım. Ama IMDb'de şöyle bir bilgi buldum. Ne derece doğru bilmiyorum; fakat film bu yüzden listeye eklendiyse lütfen kusura bakmayın. Bu bilgi doğruysa, ben de filmin listeye alınması taraftarıyım. --Neolegen (mesaj) 01:20, 8 Kasım 2016 (UTC)