Tartışma:Vicdani ret

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Hristiyanlık (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hristiyanlık maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hristiyanlık kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • Kategori önerisi olan? - Noumenon 07:04, 9 Haziran 2006 (UTC)
Kategori:Askeriye, Kategori:Siyaset, Kategori:Etik --spAs 07:20, 9 Haziran 2006 (UTC)
  • Olur, şimdilik askeriye ve etik kategorilerini yerleştirelim. Daha sonra daha spesifik kategorilerle değiştirilebilir, istenirse. - Noumenon 08:33, 9 Haziran 2006 (UTC)

1. Yanlışlık tanım ile başlıyor.[kaynağı değiştir]

Vicdani red,insanın toplum halinde yaşama zorunluluğundan dolayı en başta Vicdani olamaz. Kişilerin vicdaniden ziyade keyfi yada başka sebeplerle itiraz edebileceği çok fazla şey olmasına rağmen askerlik görevi bunlardan biri olamaz. Çünkü askerlik bir toplum olarak kalabilme gerekliliğinden ortaya çıkmıştır. İnsanların gruplaşıp nasıl birbirilerini birbirilerinden savunmak zorunda olacakları bu duruma geldikleri konunun kesin hükmünü verebilecek olmasına rağmen bu kaynağa ulaşılamayacağına göre konuyu bu şekliyle çözmek imkansızdır. Sebep ele tam olarak alınamayacağı için yapılabilecek olan sonuca dışarıdan müdahale ederek kötü sonuçtan savunulmak olabilir. Bu doğuş sebebini bilemeyeceğimiz düşmanlık durumunundan sadece savunma yolu ile sakınabileceğimiz anlamına gelir. Düşmanlık durumundan kurtulmak mümkün görünmediğinden yapılabilecek tek şey sakınmak olabilir. Bu yönüyle kişisel olmaktan çıkan askerlik olgusu bir kişinin bile kendi çıkarı dışında sadece yaşadığı bölgede huzuru sağlamak yada korumak amacıyla hayatını riske attığı yada kaybettiği anda diğerlerini de buna (eğer varlığı kabul ediliyor ise) vicdani anlamda mecbur bırakır. Reddin vicdani olmasının imkansızlığı burda başlar. Çünkü kullanıldığı anlamda vicdan kusursuz adaleti akla getirir. Kişi kendisinin güvenliği için kendi güvenliğini tehlikeye atan diğerine ,hem vicdanen hemde mantıken borçludur. Buna itiraz etmek adli olarak mümkün hale getirilse bile vicdani olarak tanımlanması sayılan nedenlerle mümkün olamaz. Varolan bütün kabul görmüş inanç sistemleri bu görevin varlığını kabul etmiş ve hatta çoğu kutsal saymıştır. Kaldı ki bunları haklı kılan en başta dinlerin ötesinde mantıktır.--Tansugunal 07:56, 19 Ağustos 2008 (UTC)

Tartışmanın kökeninde bir problem var. Vicdani reddin tanımını değil vicdani reddin kendisini tartışıyorsun bu yazınla. Vicdani red düşüncesine sahip insanlarla tartışmak istiyorsan, bunun için burayı kullanmak ne kadar mantıklı ? burada ideolojik tartışma yapmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. --Utip
Kişisel görüşlerinizden ziyade, kaynaklara dayalı eleştiriler yapsanız? --Pinar 07:14, 19 Ağustos 2008 (UTC)
  • Kaynağa dayalı eleştiri mümkün olan birşey değildir. Dolayısı ile benim bunu yapmam da söz konusu olamaz. Eleştiri için ne tip bir kaynak kullanılabileceği hakkında da hiçbir fikrim yok.--Tansugunal 07:54, 19 Ağustos 2008 (UTC)
  • Ancak yanıldığınız bir nokta var. Vicdan bireysel bir durumdur. Dolayısıyla bireysel olan bir kavram içten dışa bakar dıştan içe değil. Toplum bireyin dışında olduğu için, toplum içinde nasıl hareket edip etmeyeceği vicdanen bireyi bağlar. Toplumun o davranış hakkında ve dolayısıyla birey hakkında ne düşündüğünün vicdani redçi için vicdanen bir anlamı yoktur. Yani tezinizdeki başlangıç noktası yanlıştır. Olaya toplum değil birey açısından yaklaşmanız gerekmektedir. Saygılarımla, --Manco Capac 07:19, 19 Ağustos 2008 (UTC)


  • Vicdanın bireysel oldğu fikrine katılamayacağım. Hele ki Toplumu ilgilendiren bir konuda. Vicdan zaten birey ve çevresi ile ilgili durumlarda ortaya çıkar. Kendinize zarar verdiğinizde vicdan azabı çekmezsiniz. Sadece başka bir canlı yada ona ait herhangi birşeye zarar verdiğinizde yada sorumluluğunuzu yerine getirmediğinzide çıkan sonuç hakkında vicdani şeyler hissedilir. Bu yönüyle bence vicdanın bireysel olduğu söylenemez. Konunun toplumla ilgili olması ise daha da sabitleyici bir etken.--Tansugunal 07:54, 19 Ağustos 2008 (UTC)
  • Vicdani ret bireyin asker olmayı reddetmesidir. Askerliği ve orduları toptan reddetmesi değildir. Askerliği ve orduları toptan reddetmeye "Total Ret" denir.

Zorunlu askerliğin alternatifi olarak profesyonel askerlik vardır. İnsanların sadece ve sadece askeriyede çok kısa bir eğitim alıp sıcak savaşa girmek zorunda olması ile, çatışmalarda sadece acemiliğinden dolayı ölmesi benim vicdanımı sızlatıyor. Tartışma madem vicdan eksenli, sadece acemiliğinden ölen insanların vicdan ile alakalı olup olmadığını da tartışabiliriz. Vicdani ret hareketleri genelde profesyonel ordu ile çözülür. Sanırım total ret ile vicdani ret karıştırılmış.--Utip

  • ordu sınıflı toplumlarda ortaya çıkmıştır. tıpkı sivil bürokrasi gibi askeri bürokraside, toplumun bir bölümünün egemen diğer bölümünün sömürülen iktisadi sınıf haline gelmesi ile oluşmaya başlamıştır. fakat askeri-sivil bürokrasinin ikiside daima egemen sınıfın, sömürülen sınıf üzerine kurduğu tahakküm aleti olarak rol oynar. kölecilik dönemindeki roma devleti, köle sahiplerinin devletiydi. ortaçağ'da ki soydan geçme krallıklar ve düklükler toprak ağalarının serfler üzerindeki baskı gücüydü. günümüzün burjuva devletleri de, kapitalistlerin işçiler üzerindeki baskı organıdır. dolayısıyla, ordu tüm milleti değil, o millete ait olan egemen sınıfa hizmet etmek için varolur. bu sebeple, vicdan-i red hakkı bireylere tanınması gereken en liberal haklardan birisidir. bunu tanımayan bir devlet avrupa'da ki liberal demokrasilere bile erişemiyor anlamına gelir. bu felsefi inanç değil, somut durumun analizinin gösterdiği sonuçtur. 78.162.129.75 06:08, 29 Ocak 2011 (UTC)
  • Ordu Hakim sınıfın aletidir, ama Ordu; Devletin Kamu gücü olduğu oranda Polisle beraber böyledir. Yani Hakim sınıf sadece orduyu değil, hükümetide işçilere karşı kullanır ve varlık amacıda sınıf karşıtlıklarını frenleyip, düzen adı altında eritmektir. Ancak askerliğe tek başına, bireysel olarak karşı koymaya kalkmak hiç Marksist bir tutum değil. Daha çok ferdiyetçi anarşizm ve liberalizmle ilişkili. Bu bağlamda bireyin kurtululuşunu toplumun kurtuluşundan sonra gören Marksistler için Vicdani Reddin Küçük-Burjuva bir hastalıktan başkası olmadığı açıkça ortada.78.169.64.245 13:39, 19 Temmuz 2011 (UTC)

Son yoruma katılıyorum. Askerlik yapan herkes operasyona katılmıyor zaten. Muayene için gittiğim askeri hastanede 7/24 kantincilik yapan uzun ve kısa dönem erlere rastlamışlığım var.88.232.154.45 15:04, 9 Kasım 2011 (UTC)

  • Metinde yapılan açıklamalar vicdani ret savunuculuğu içerdiğinden tarafsız olmadığı düşüncesindeyim. Bu konuda bilimsel temellerde yazılmış hakemli bir dergide (Ankara Barosu Dergisi) yayınlanmış makalenin yazarıyla birlikte "esas eserle aynı ifadeleri içermeyen" ve "telif hakları" sorunu yaratmayacak şekilde bir özet geliştirerek metnin ilgili başlıklarına ekledik. Aynı çalışmayı "Türkiye'de vicdanî ret" başlığında da yaptık. Maddelerin tarafsızlığına katkıda bulunmuş olmak dileğiyle. Şamil Demir 23:30, 1 Şubat 2012 (UTC)

Komünistler bu konuda tarafsızdır. Zorunluluk durumunda birey olarak askerliğe karşı koymazlar. Seçmeli olursa da gitmezler.88.231.20.175 13:55, 7 Ağustos 2012 (UTC)

Türkiye'de vicdanî ret[kaynağı değiştir]

Türkiye'de var olan vicdanî ret durumunu belirten ayrı madde açarsak daha iyi olmaz mı? Bu başlık altında pek bir şey yazılmıyor. Sadece özeti belirtilebiliyor. --Hedda Gabler 15:50, 29 Kasım 2008 (UTC)

İyi olabilir. Böylece bu maddedeki Türkiye'de vicdanî redde ilişkin paragraf da oraya alınabilir, TBA sorunu ortadan kalkar. --yabancım 19:44, 30 Eylül 2009 (UTC)
Bunun yanı sıra Politik Red eklenmeli. Vicdani red genelde silahsızlanmaya, korkaklığa ve pasifize olmaya dayalıdır. Politik Red, Siyasi görüşler nedeniyle mevcut orduya katılmak istemeyen kişileri kapsar.95.7.159.22 05:39, 6 Temmuz 2011 (UTC)