Tartışma:Urartular

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Başlangıç-sınıf, Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Arkeoloji (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Arkeoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Arkeoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Dagistanlilarin da Urartulara akrabaligi var[kaynağı değiştir]

Siz yazdiniz: "Urartuca günümüzde ise Doğu Kafkas dil ailesinden Çeçence, İnguşça ve Tuşça ile benzerlikler göstermektedir". Cok enteresandir ya! Dagistanlilari de neden unuttunuz? Urartular Hurriler idi ("Hurrites").Hurrian dilinin acik akrabaligi var Nakh-Dagistan dil grubuyla. Yalniz Cecenler degil.--80.237.10.233 12:25, 1 Mayıs 2006 (UTC) alakası yok benim soyum urartulara dayanıyor (...)

Arkadas dogru soyluyor. Butun dagistan degil ama Dagistandan http://en.wikipedia.org/wiki/Northeast_Caucasian_languages burda adi gecen diller. Ispatlayanlar dil bilimci Starostin Ivanov Diakonoff basta geliyor liste uzadikca uzar Cecenya dan selamlar Liberatium 12:09, 16 Temmuz 2009 (UTC)

(...) Yok mu Acaba Şu Dil Ailesini Yazacak[kaynağı değiştir]

Herşeyi papağan gibi tekrarlamak zorunda mı Türkçe VikiPedi? Hint-Avrupa Dil Ailesi diye bir halt yok bu sadece onların kurgusal kuramı ve arzuları!!!--LandSCape 01:03, 25 Mayıs 2006 (UTC)

Doğru söylüyor Hint-Avrupa dili diye bişi yok!!! sevgili arkadaşlar gerçekten sizlere katılmamak imkansız ama görüş ve düşüncelerinizin sığlığı karşısında şaşırmamak elde değil mesela çeçenler kelimesine tahammül edemeyen zavallı kardeşim doğu kafkas dil ailesi içerisinde bulunan dilleri araştırmalı urartuların kullandıkları dil ile bugün çeçenlerin kullandıkları dil arasında benzerlik yoktur birebir aynı ve değişime uğramamıştır o gün dondurulmuş bir urartulu bu gun bir çeçenle konuşur ve anlaşa bilirdi. Arkadaşlar ben bir Çeçenim. ve Urartu dilini ciddi araştırdım. Tıpa tıp aynı derseniz çok büyük hataya düşersiniz. Böyle birşeyin olması imkansızdır. Bu Ekilen bir ağacın 2500 yılda 1cm büyümediğini idaa etmek gibi. Farklar var. Hatta deli gibi.. bir kaç örnekle açıklıcam. Arçibi(Urartuca)= Aerzu(Çeç) Kartal şuki(Urartuca)= tsa(Çeç) şin(Urartuca)= şi'(Çeç) 2 kig(Urartuca)= kxo'(Çeç) 3 alsui(Urartuca)= alsam(Çeç) Urartucada Büyük,Ulu iken Çeçenceye fazla,çok olarak geçiyor. uruşı(Urartuca)= urs(Çeç) Urartucada silah iken Çeçenceye bıçak olarak geçiyor. ... burayı örneklerle gereksiz kalabalaıklaştırmamak için brakıyorum.

Dil bilgisine gelirsek İki dil grubunda ergativ tense var bu iki dil grubundada. Yanı Ben sen o kelimelerine tarafından yapıldı manasına gelen eklerin gelmesi. Ve daha da ilginci Hurrice-Urartuca ergativ tense eki -şe Nakh-dagestan grubunda -s. Dier benzerlik gosteren eklere geliim hemen acelem varda =) aitlik eki(-nin)= -h i/e(Hur-Ur) (-hi)Çeçence aitlik eki(-nin)= -ini(Hur-Ur) (-inig)Çeçence Kimin sorusunda cvp eki= -i(Hur-Ur) (-i)Çeçence (Daha ilginci sonu e harfiyle biten kelimelerde iki dildede ek kayboluyo) Nereye sorusunda cvp eki= -eti,-iti (Hur-Ur) (-the)Çeçence

Hepsinin altına dip not geçim tamam olcak. Çeçenceyi bildiğim için sadece Çeçenceden örnekler verdim. Bu tezi savunurken Dağıstan dil ailesi ile beraber Nakh-Dağıstan Dil ailesinin birlikte Hurri-Urartu dilailesine benzer olduğunu vurgulamak lazım. Liberatium 12:32, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Urartuca Doğu kafkas dileriylede Kuzeybatı irani dillerede çok ortaklıklar gösterir. Urartucadaki bir çok kelimeye Etimolojik olarak değerlendirildiğinde çok buyuk oranda kuzeybatı irani ve Doğu kafkas dillerde kullanılan çok sayıda kelime vardır.

Urartu dilinde tespit edilmiş kelimelere bakıldığında, Uratucada gerek Çeçence gerek kutçede kullanılan çok buyuk oranda kelime vardır ve gramatik olarak genelde daha çok kuzeybatı irani özellik gösterir.

Yazı Stilleri[kaynağı değiştir]

Arkadaşım bunların yazı stilleri var mı varsa yollayabilir misin?

Köken ve Dil[kaynağı değiştir]

Hurri, Mitani, Urartu medeniyetleri birbirinin devamıdır. Ardışık farklı zaman dilimlerinde olslarda kültürel varlıkları kendi içlerinde yuksek oranda benzerlik gösterirken, diğer eşzamanlı komşu medeniyetlerle belirin ayrışma özelliği gösterirler. Urartuca temelde daha çok kuzey batı irani dil özelliği gösteriyor, ayrıca guney doğru kafkas dlleriylede bazı benzerliklerde vardır. Zaten Kuzybatı irani dil ailesinin guney doğru kafkas dileriyle bazı benzeşme noktaları ve ortaklıklar vardır. Urartu kulturunun dağıldığı alanlara bakıldığında bugunku Kurmanclerin dağılım alanıyla tamamen örtüşür durumda. Urartu kültürü ile ilgili sehir ve kültürel kalıntılar Kurmanci nufusunun başladığı ve bittiği sınırlar kapsamında kalmasıda lginç bir nokta. ve Uratru gömütlerinde bulunan kemikler uzerinde karşılaştrmalı yapılan genetik incelemelerde tamamen bugun bölgede yaşayan Kurmancilerle aynılığıda söz konusu. Dil benzerliğide oldukça yuksek. Ve bugun dahi Kurmanci lerin kullandığ bir çok kulturel öge ve etnografik unsurun Urartularla özdeşligi söz konusu. Tabi daha çok araştırma gerektirecek bir konudur.

Maddeye wikipedia ingilizce versiyonundan bir aktarma yaptım. buna göre urartu dili maddede açıkladığım gibi bitişken bir dil olduğu belirtiliyor.

Kızılbörklü 20:27, 11 Şubat 2008 (UTC) şimdi daha düzgün oldu. nasıl referans ekleyeceğimi bulana kadar daha düzgün bir hal aldı teşekkürler. Kızılbörklü 20:45, 11 Şubat 2008 (UTC) fakat urartu meddesindeki urartu language diye göstersek daha iyi olur.

Urartu kültürü Kuzeybatı irani ve güney kafkas kültürü arasında geçişken bir yapı gösteriyor. Son yıllardaki çalışmalar br çok öge ile Kürtlerle bağlantısını daha yuksek oranda ortaya koyuyor. Tabi tarih boyunca Kürtlerle ilgili ve Kürtlere atfedilecek ilgili her türlü araştırma yoğun sekile yasak altında olduğu için, Urartularla ilgili butun veriler başka etnisitelere yorumlanmak durumdaydı. Ve son zamanlarda ortaya koyulan arkeolojk, linguistik, etnografik ve genetik verilerin daha çok Kürtlerle bezeşirliğininin yorumlamasında hala yuksek oranda tahamulsüzlükler ve önyarğılı yaklaşımlarda var. Ama Bu çalışmaların verileri ataları idia edilen diğer etnik gruplarla okadar yakınlaşamıyor bir çok unsurda. Tabi Sonuçta bir kültür bir etnisitenin değil bir çok etnisiteninde atası olabilir. Zamanla bulgularve birikimler olgular tanımlamada netleşmeye daha fazla yardımcı olacaktır.

Kürtler ile ilişkilendiren tezlere ağırlık verilmesinden dolayı {{sö-etnik}} şablon eklendi. Takabeg ileti 01:03, 11 Aralık 2009 (UTC)

Kurtlerle linguistic, kulturel, mimari, ve sosyal acidan bir baglari soz konusu bile degildir. Etnik acidan mutlaka bolgede yasiyan halklarin hepsinin orda once yasamis toplumlarla baglari vardir. Ermeni, Kurt ve bolgede hepsi icin gecerli bu kural. Ama eger bu sebepten dolayi Urartuyu atasi ilan edenlerin, bu durumda Buyuk Iskenderi ve makedon devletini, Acheamenide Pers devletini, Parthia lilari, Romalilari, Bizansi, Turkleri, Tatarlari (Timur), Mogollari, Araplari da atasi saymasi gerekmektedir. Nakh 05:40, 26 Haziran 2010 (UTC) --141.196.151.107 17:14, 17 Aralık 2012 (UTC) 79px|küçükresim|uldygol

Yanlışlardan dönmek erdemdir[kaynağı değiştir]

1.)Türk etnisitesini isteyen herkes istediği yere dayandırma özgürlüğü vardır. hatta diğer halklarda kendilerini istediği kesime dayandırma hak ve salahiyeti vardır. ne hikmetse şu bir türlü varlığını kabul etmediğimiz ve gözümüzün önünde olmasına rağmen görmediğimiz Kürt denen insanların kendi tarihi ve kökleri hakkında birşey yazma hakkı ve haddi yoktur. Allah rızası için artık bu resmi ideolojinin etkisinden kurtulalım. 2.)bize uymayan ne varsa inkar ve tahrif etme hastalığından kurtulalım. Bütün dünyanın kabul ettiği ve ilmen ispatlanmış olan "Hint-Avrupa" dil grubu gibi bir şey yoktur demek sadece gerçeği inkardan başka bir sonuç doğurmaz. 3.)Urartular kimdir? sorusuna subjektif olarak binlerce cavap verilebilir. ancak somut olarak bir tek cevabı vardır. Bu cevap "Ertuşi"lerin ataları olduğudur. Ertuşilerin etnik kökeni ne ise Urartuların da kökeni odur 5.)Urartuların Dil ailesi Hint-Avrupa dil ailesi ile bir ilişkisi yoktur diye yazmışsınız. asıl vahim olan ise bu dilin kuzey kafkasya dilleri ile akraba olduğunuzu ayzmanızdır. oysa kuzey kafkasya ve bütün kafkasya dilleri birer Hint- Avrupa dil ailesinin üyesidir. el insaf bu kadar tahrifatla nereye varmaya çalıştığınızı anlamakta zorlanıyorum. --Ebaali 21:20, 18 Aralık 2010 (UTC).

Ebaali Kafkas dil grubu Hint-Avrupaya ait demişsin.

YENİ İZLEMLER[kaynağı değiştir]

türkiy: bingöl ve sancak beldesinden gecen urartlar yolunu kenarların kurulmuş yapıların varlığına işaret eden bazı izlemini varlığına izsürüyorüm varsa elinizde bunula ilgil kaynak veya bulgu bana gönderirmisiniz. bu yapılar genel olarak su ve ilaman topraklarda kurul muş işte .e_postam : baycuman_2007@hotmail.com sayılarımla...

Urartu konfederasyondur[kaynağı değiştir]

Değerli Vikipedistler, Öncelikle "Urartu" sözcüğünün neyi tanımladığı açıkça belli değildir. Tarihsel veriler bu konuda yetersiz. Urartu - Urartular denilen topluluğun tek bir millet , hatta Irk veya yahut tek bir dil üzerinden (yönetici sınıfı da dahil ) gelişen veya oluşan bir topluluk olarak gösterilmesi son derece yanlıştır. Bu bizleri tarihsel yanılgıya götürür. Malumdur ki Urartu denen Monarşik yapının Anadolu vede özellikle Doğuda benzer yapıdaki türevleri olan Nairi, Hayasa ve yahut Azzi gibi farklı dil ve kimliklerden oluşan Aşiret konfederasyonları gibi olduğu tarihsel belgeler ve anlatılar ile kuvvetle muhtemeldir. Öyle ki Urartu da, resmi olarak Ermenice mi yoksa döneminde bile, izole bir dil olan ve günümüzde Urartuca olarak adlandırılan dil mi konuşuldu? belli değildir ! Genetik ve tarihsel veriler bizlere gösteriyor ki, gelişen tarihsel süreçte'de görülmektedir ki ! bu Konfederasyonları oluşturan topluluklar döneminin erken veya geç zaman dilimlerinde, (Anadolu da erken Proto-Hititler ile başlayan Hint-Avrupalı etkisi ile, istisnalar hariç tümden Asimile olup Ermenileşmişler'dir Buda bizlere, bu Konfederasyonlar da, Hint-Avrupalı Ermenice'nin baskın vede resmi bir dil olarak konuşulduğunun tarihsel ipucunu vermektedir, Saygılar.--198.16.66.45 22.52, 21 Ekim 2019 (UTC)[yanıtla]

Urartu-Med savaşı İsimsiz kullanici44 (mesaj) 08.33, 9 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]