Tartışma:Teröre Karşı İslam İttifakı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje İslam (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İslam maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İslam kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Suudi Arabistan (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Suudi Arabistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Suudi Arabistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Terör ve tarafsız bakış açısı[kaynağı değiştir]

Daha önce de belirtmeme rağmen iletişim kanallarının kapanması sonucu bir daha tekrarlayayım, Orjinal madde adında yer alması nedeniyle bu ittifaka üye olan 36 devletteki iktidarların terör örgütü listeleri Vikipedi'yi bağlamamaktadır, dolayısıyla Irak ve Şam İslam Devleti başta olmak üzere bu devletlerin hedef aldığı grupları "terörist grup" ya da bu grupların faaliyetleri "terör faaliyeti" olarak olarak sıfatlandırılamaz. Bu tür tartışmalı ifadelerden kaçınmak gerekli. Tıpkı benzer olarak Türkiye'nin "terörist olarak görmediği" Özgür Suriye Ordusu unsurlarının başkaları tarafından terörist görmesi gibi (1, 2, 3). Bu tür ifadeler Vikipedi cümlelerinde olmamalıdır. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:30, 17 Haziran 2017 (UTC)

  • Yanlış anlamadıysam sadece Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı değil bu ittifak. Terörist olarak sayılan bütün gruplara karşı mesela terör örgütü PKK'ya karşı da bir ittifak var. Sonuçta, Türkiye bu ittifağın içerisinde ve PKK'yı terörist olarak tanımlıyor. Amacı terörle mücadele yapmayacaksak IŞİD ile savaşmaktan ziyade bütün terörist grupları ekleyerek (ittifağın içerisinde bulunan ülkelerin terörist saydığı örgütler, mesela terör örgütü PKK) onları durdurmak yapabiliriz. Ahmet Turhan bunu denemiş, IŞİD'i yazmış sadece. Madem rahatsızız terörü durdurmak yazılmasından direkt örgütlerin ismini yazalım onları durdurmak diyelim. Tabii madde adının aynı kalması şartıyla. Madde içinde PKK terör örgütüdür, YPG terör örgütüdür yazmak doğru değil tarafsızlık politikasına göre fakat ülkeler böyle bir isimle -Teröre Karşı İslam İttifakı- bir birlik kurduysa ve amacımız şu şu örgütü durdurmak dediyse yapacak bir şey yok. Olan şey bu çünkü. Bunu ekleriz. ÖSO konusuna gelince; Rusya, Çin, İran ve Suriye ortak bir birlik kurup "Suriye'de terörü bitirme ittifakı" adını verseler ve amacı ÖSO'yu durdurmak olsa ve amaca bunu yazsak kimsenin itiraz edeceğini sanmıyorum bana kalsa PKK, YPG, IŞİD, ÖSO bunlar direkt terör örgütü olarak yazılsın ama tarafsızlık politikasına aykırı. Madde içindeki terörü durdurmak tartışmasına gelince bence terörist faaliyetlere karşı askeri müdahalede bulunmak doğru yazım. Neden? Bu şeye benziyor, bir parti kuruldu. Sloganı "Terörist PKK" bu buraya eklenince ama tarafsızlık politikasına aykırı bu kullanılamaz demeye benziyor. Bir şeyin orijinalliğini bozamayız. İttifakın amacı bu. Amaç olarak bunu benimsemişler. Tarafsızlık politikasının ihlali yok. Direkt orijinal olan neyse, ittifak içindeki ülkeler ne diyorsa onu geçirmişiz. Toparlarsak amaç ya terörle mücadele kalsın ya da mücadele edilen örgütlerin (Ahmet Turhan'ın yaptığı gibi) tek tek ismi yazılsın. Bence ikinci seçenek daha mantıklı, ittifakın kimlerle mücadele ettiğini detaylı görür okuyacak olan kişi. Terörist faaliyetlere karşı yazılmasını da açıkladığım sebepten ötürü destekliyorum. --Tuğkan (mesaj) 00:46, 18 Haziran 2017 (UTC)
İttifak üyelerinin "terör" olarak tanımladığı gruplara karşı pakt oluşturması nedeniyle, Vikipedi bu gruplara terör sıfatını yapıştırmamalı, bunu söylüyorum. Yani maddede tam olarak yukarıda belirtilen ifade olmalı, yani İttifak üyelerinin "terör" olarak tanımladığı gruplara karşı başlattığı mücadele. Bunun yerine İttifak üyelerinin terörist gruplara karşı başlattığı mücadele dersek, bu grupların ansiklopedimiz tarafından terörist olarak tanımlandığı anlaşılır, bu da VP:TBA'ya aykırı. --Ahmet Turhan (mesaj) 09:02, 18 Haziran 2017 (UTC)