Tartışma:Teleferik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Hırvatistan (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hırvatistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hırvatistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Trenler (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Trenler maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Trenler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Ulaşım (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ulaşım maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ulaşım kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

İnsanları taşımak için de bir çok teleferik sistemi mevcuttur.Özellikle Kayak Merkezlerinde Chair-lift dediğimiz sistemler çokça görülmektedir. Ski-liftler ise Chair-liftlere nazaran daha az maliyetli sistemler olarak göze çarpmakta. Gondol ( Kabin ) sistemleri ise 4,6 kişilikten 140-160 kişilik kapasitelere ulaşmaktadır.Bu imzasız yazı 85.108.54.100 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Bahsettiğiniz taşıtlar Türkçe'ye Telesiyej ve Teleski olarak girmişlerdir.İlgili maddeler Vikipedi'de bulunmaktadır.--Yürekli 17:23, 29 Temmuz 2008 (UTC)
  • Bir karşılaştırma yapmak gerekirse (konunun daha iyi anlaşılması için);
  • Teleski=Bisiklet,Motorsiklet (Yolculuk sırasında,üzerinde dinlenme imkanı yoktur.)
  • Telesiyej=Otomobil (Teleferiklere göre küçüktürler.2-8 kişi arası açık (kabrio)ya da kapalı (standart).)
  • Teleferik=(Otobüs,Minibüs) (9-40 kişi arası.Örneğin Uludağ Teleferiği'nin kabini 40 kişiliktir.)
  • Sizin verdiğiniz 140-160 rakamı bir kabinin değil,sistemdeki tüm kabinlerin kapasitesidir.Sistem hiç durmaksızın döndüğünden,bir taraftan dolmakta,diğer yandan boşalmaktadır (Sabit klemli telesiyejlerde...).Teleferiklerde ise hat üzerinde (kabinin kapasitesine göre) en fazla 20 kabin yer alır.(Uludağ Teleferiğinde her hatta 2 kabin) İkide birde Uludağ Teleferiği'ni örnek veriyorum.Çünkü bu teleferik (kabin kapasitesi açısından)Türkiye'nin en büyük teleferiğidir(40 kişi beraber yolculuk eder.)Türkiye'de yaygın bir hata olarak,kapalı telesiyejlere de teleferik denmektedir.Kabin kapasitesi 9 kişinin altındaysa bahsi geçen taşıt teleferik olarak adlandırılamaz.Yani o doğrudan telesiyej olur.Yurtdışında bu kapalı telesiyejlere Gondol ya da Telekabin denmektedir.Belediyelerin kendi aralarında ki rekabetten olsa gerek(Benim şehrim hesabı) böyle bir hata (bence) bilinçli olarak yapılmaktadır.Çünkü yapımcı firmalar,ürün yelpazelerini ilgili kuruluşlara (Belediye ya da otel) çok geniş kapsamlı olarak sunmaktadırlar.--Yürekli 17:23, 29 Temmuz 2008 (UTC)