Tartışma:Tanrı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi Konuşan Ansiklopedi

Bu maddenin seslendirilmiş sürümü, Vikipedi maddelerini seslendirmeye yönelik olan Konuşan Vikipedi projesinin bir ürünüdür. Bu projede yer almak ya da proje hakkında detaylı bilgi almak için proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


"Yunus Emre'den, Mehmet Akif'ten daha çok şey bildiklerini sanan ham sofular bunda etkili olmuştur."

ifadenin tarafsızlığıa uymadığını düşünüyorum. Bu imzasız yazı Huzeyd (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 5 Ocak 2008

bende aynı şekilde düşünüyorum Vincenzo 19:13, 7 Ocak 2008 (UTC)
  • Bu madde seslendirilmeden önce kaynaksız kısımlar hakkında bir değişiklik yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ya kısa süre içerisinde seslendirme önemini yitirir ya da yanlış bilgilerle kalma ihtimali bulunur.   Nazif İLBEK     mesaj 23:43, 14 Nisan 2010 (UTC)
  • Kaynaksız ifadeler kaldırılaak seslendirme tamamlanmıştır.   Nazif İLBEK     mesaj 17:05, 16 Nisan 2010 (UTC)

Maddenin konusu[kaynağı değiştir]

Bu maddede gördüğüm kadarıyla tek tanrıcılıktaki "Tanrı" anlatılmak isteniyor. Lakin "Tanrı" ≠ "ilah" ("İlah" değil). Dolayısıyla "ilah" şeklinde anlatılan kısımların çıkarılması gerekir. — Jimbo 02:42, 3 Ağustos 2011 (UTC)

  • Evet, maddenin anlam ayrım bildirisinde de bahsedildiği gibi: bu maddede monoteistik ve henoteistik Tanrı anlayışı ve sözcüğün tarihi süreci açıklanmaktadır. Politeistik tanrı ve tanrıça anlayışları için: Tanrı (eril) ve Tanrıça maddelerine bakınız. n a z i f i l b e k 08:12, 3 Ağustos 2011 (UTC)
Ben anlatamadım sanırım. Bu maddenin ciddi bir kısmında "tanrı" ile "Tanrı" eş tutulmuş. Bu maddede (Vikipedi küçük/büyük harf duyarlı olmadığı için) yalnızca "Tanrı"dan bahsedilmesi gerekir. — Jimbo 14:46, 3 Ağustos 2011 (UTC)
İlk harfi büyük veya küçük yazınca nasıl bir anlam farkı oluyor, anlayamadım.--Szoszvmesaj 14:56, 3 Ağustos 2011 (UTC)
  • Ben de anlatamadım galiba. Bu maddenin tamamında "Tanrı"dan bahsedilmekte zaten. n a z i f i l b e k 17:38, 3 Ağustos 2011 (UTC)
Farklı maddeleri mi okuyoruz? Maddenin ikinci cümlesi "çok tanrılı inançlarda" şeklinde başlıyor. Bu maddenin "tanrı"dan, çok tanrıcılıktaki varlıklardan bahsetmemesi gerekir. Bunun için tanrı (eril) ve tanrıça var. — Jimbo 18:03, 3 Ağustos 2011 (UTC)
Tarafsız bir gözle bakarsak "tanrı", "Tanrı", "ilah" ve "İlah" arasında bir fark yoktur. Tek tanrıya inanan kişi için tanrısı Tanrı'dır. Çok tanrıya (tanrılara) inana kişi için her bir tanrı da Tanrı'dır; özel adları olması bu durumu değiştirmez. "İlah" ve "ilah" için de durum böyledir.
  • Bu başlıktaki ve tüm wiki'lerdeki türkofobik bir tutum değişmeli. Kuran veya İncil veya Tevrat'ın en eski çevirilerinde Tanrı veya ilgili lehçelerdeki karşılığı kullanılmıştır. "Tengri" sesbilimsel ve anlambilimsel açıdan (ortadaki nazal n sesine dikkat kesiliniz) "bengü" (sonsuz, ölümsüz), "engin" (uçsuz bucaksız, alabildiğine geniş), "tengiz" (deniz, okyanuz, karaları kuşatan su kitlelerinin tekilliği [sondakı -z sesi ikiz, diz, göz kelimelerindeki gibi bir çoğulluk anlamı katar bunu bir yana koyuyoruz]) gibi sözcüklerle ilgilidir. Avrasya steplerinin binlerce yıllık bilgeliginden süzülen "tanrı" kavramsal ve köken olarak Kenan ilindeki ay ilahından başkadır. Bu başlığı avrumamerkezci, türkofobik kirlilikten arıtmak için kime başvurmak gerekiyor?

176.41.26.19 01.24, 9 Aralık 2022 (UTC) Doğa[yanıtla]