Tartışma:Taşıyıcı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Merhaba diyapazon senden bir konuda yardım isteyebilirmiyim. Taşıyıcının fizikte, epidemiyolojide ve virolojide başka başka anlamları var, belki başka bilimlerde de anlamları vardır. Anlam ayrımı sayfası oluşturdum ve bu maddenin adının da Taşıyıcı (epidemiyoloji) olması hususunda bana yardım edebilirmisin. --DemirciMehmed (mesaj) 08:46, 6 Temmuz 2015 (UTC)

Cobija, ilgilenebilir misiniz? --Diyapazon, 11:16, 6 Temmuz 2015 (UTC)
Cobija Portör ve vektör aynı şey değil. vektör eklembacaklılara, portör omurgalılara deniyor, ayrıca etkenler vektörlerde hayatlarının bazı gelişim evrelerini tamamlayabiliyorlar. Taşıyıcı'ya gelecek olursak; bazı kaynaklarda vektörlere, bazı kaynaklarda portörlere taşıyıcı denmiş ama subklinik enfeksiyon maddesine bakınca portöre taşıyıcı demek daha uygun gibi. Vikipedi'de tıp portalı pek aktif değil galiba, biyologların ve ya hekimlerin oluşturduğu bir gurup var mı bilmiyorum, yoksa orada tartışmaya açardım --DemirciMehmed (mesaj) 13:37, 6 Temmuz 2015 (UTC)
Yoksa portör ve vektör'ü, taşıyıcı maddesinin alt başlıkları olarak mı açmalı. Teşekkürler. --DemirciMehmed (mesaj) 13:41, 6 Temmuz 2015 (UTC)

DemirciMehmed, bu madde yani yalın ad anlam ayrımı olsun. Taşıyıcı (epidemiyoloji), Taşıyıcı (fizik) ve Taşıyıcı (viroloji) gibi farklı başlıklar açılabilir ancak bunun yerine ilgili disiplindeki terimin kullanılması daha faydalı olur. Biyoloji karşılığı için Vektör (biyoloji), fizik karşılığı için Vektör maddelerimiz mevcut mesela. Portör ve vektör ayrımı hali hazırda yapılmış durumda, bu madde içeriğini anlam ayrımı olarak düzenlemek kalıyor geriye yalnızca. --cobija 15:11, 6 Temmuz 2015 (UTC)

Cobija ben taşıyıcı için anlam ayrımı olsun demiştim. bunun olması için halihazırdaki taşıyıcı maddesinin taşıyıcı (epidemiyoloji) olması gerekiyor. Yani sıkıntı vektör (biyoloji) veya portörde değil. Aslında Taşıyıcı (epidemiyoloji) ye de gerek olmazdı ancak yaygın şekilde kullanılmış. --DemirciMehmed (mesaj) 19:35, 6 Temmuz 2015 (UTC)

Vektör (biyoloji), Taşıyıcı (epidemiyoloji) ve bu madde aynı içeriğe sahip. Bu maddeleri terim olan Vektör (biyoloji) adı altında birleştirip daha sonra bu maddeyi anlam ayrımı sayfası yapalım. Uygun mudur? --cobija 21:26, 6 Temmuz 2015 (UTC)

Şöyle olması uygun olur. Taşıyıcı (epidemiyoloji) maddesinin içinde Vektör (biyoloji) ve Portör maddelerini açıklayıp, Vektör (biyoloji) ve Portör sayfaları buraya yönlendirilir. Sonrasında Taşıyıcı (anlam ayrımı) sayfası oluşturulur. Ben bunları halledebilirim, size de uyar ise. --DemirciMehmed (mesaj) 09:22, 7 Temmuz 2015 (UTC)

En sonunda çözdüm Cobija, sebebini bilmiyorum ama önizleme yapamadığımdan dolayı biraz uğraştırdı ancak düzelttim. Yardımlarınız için teşekkür ederim. --DemirciMehmed (mesaj) 11:20, 7 Temmuz 2015 (UTC)