Tartışma:Türk Hava Kuvvetleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Envanter Listesi[kaynağı değiştir]

Envanter Listesi en son gelişmeler dikkate alınarak 28 Nisan 2009 tarihinde tarafımca güncellenmiştir (Phalcon). Tartışmaya neden olabilecek bilgiler kaynakları ile belirtilmiştir. Düzenleme ile ilgili olası sorulara aşağıda cevap veriyorum:

  • Tedarik edilecek F-35 sayısı 100 mü 116 mı?

- Savunma Bakanının ve Savunma Sanayii Müsteşarının açıklamasına göre şimdilik 100 uçağın tedariki planlanmaktadır. Bu nedenle 100 sayısını temel almamız daha doğru olmaktadır.

  • II. Paket F-4E Phantom II modernizasyonu başladı mı?

- 1. HİBM Komutanı Semih Birdoğan'ın gazete ropörtajına göre başlamıştır.

  • İnsansız Hava Araçları bölümünde neden Heron yok?

- Heron, Aerostar ve I-GNAT İHA sistemleri doğrudan Genelkurmay Başkanlığına bağlı olan "İnsansız Hava Araçları Merkezi Komutanlığı- Batman" tarafından işletilmektedir, dolayısıyla HvKK bünyesinde değildir. HvKK bünyesinde şu an sadece Harpy I İHA sistemleri bulunmaktadır.

  • MQ-1 Predator ve MQ-9 Reaper neden İnsansız Hava Araçları bölümünde yer alıyor?

- Bu sistemler HvKK tarafından işletilecektir. Muhtemel konuşlanma yeri de Konya 3. AJÜ'dür.

  • MIM-14 Nike Hercules'ler envanter dışına çıkartılmadı mı?

- Büyük bir kısmı çıkarılmıştır fakat sayısı bilinmeyen bir miktar Nike, Yüksek İrtifa Hava Savunma Projesi tedariki yapılana kadar hizmette tutulmaktadır.

  • AIM-9X'ler teslim edildi mi?

- Güvenirliği oldukça yüksek olan SIPRI veri tabanına göre ilk sipariş paketi (127 adet) 2008 yılı içinde teslim edilmiştir.

  • AIM-9F modeli Sparrow envanterde var mıdır?

- SIPRI veri tabanı ve Savunma Havacılık Dergisine göre bu versiyon da envantere dahil edilmiştir.

  • AGM-154 JSOW teslimatları başladı mı?

- SIPRI veri tabanına göre 2008 yılı içinde JSOW ve SLAM-ER teslimatları başlamıştır.

(Phalcon, 28 Nisan 2008)

Acaba neden hava kuvvetleri komutanlığı'nın apoletleri yok aslında tek farkları mavi renkte olmaları ama olsun yinede konmalı insanlar buraya bilgi almaya geliyor --İndiana jones 13:25, 10 Ocak 2009 (UTC)

100 adet F-35A ve 16 adet F-35B alınacak.[kaynağı değiştir]

İlgili yer düzeltilirse sevinirim. F-35B uçak gemileri için demeyin sakın, çünkü değil. F-35B dikey iniş kalkış özelliği olan uçak, uçak gemileri için üretilen ise yine dikey iniş kalkış özelliği olan F-35C.

Konu ile İlgili Tedarik edilecek F-35 sayısı için şu an kesin bir şey söylememiz doğru olmaz. Öteden beri 116 sayısı üzerinde (100 F-35A + 16 F-35B) durulmuştur fakat SSM müsteşarı ve MSB Bakanının ifadeleri 100 sayısı ile sınırlanmıştır. Türk Hava Kuvvetleri, 116 adet F-35 tedarik etmek istemektedir, bu doğrudur fakat şu aşamada 100 sayısını baz almamız çok daha doğru olacaktır. (Phalcon)

Hava Aracı Sayısı[kaynağı değiştir]

Hava aracı konusunda belirsizlikler var. kaynaklar çok karışık yada alakasız bilgiler dolaşıyor. ingilizce sayfada 700 uçak denirken türkçe sayfada 2000 uçak oluyor falan.Birileri gerçek sayıları kaynak belirtip bilgi versin. saçmalık bu uçak sayıları çünkü.

Kendi sayfalarında rakam çok daha düşük. 2040 adet hava aracı olduğunun kaynağını göremedim. TSK nın toplam 989 adet hava aracı olduğunu söyleyen kaynaklar var. Bu TSK toplamıdır, sadece Hava Kuvvetlerindeki sayı daha düşük. --BirazdangelicemMsj 15:54, 12 Mart 2015 (UTC)
Bu konuda Hava Kuvvetleri'nin resmi envanterinden daha mantıklı ve gerçekçi kaynak var mıdır acaba? Kendi resmi envanterindeki sayı 595 iken üstelik kaynak gösterilerek bu değişiklik yapılmış olmasına rağmen, millyetçilik damarı kabaran bazı kullanıcılar 3100 gibi kaynaksız ve tamamen şişirme rakamlarla sayfanın güvenilirliğini yok ediyorlar. Varsa 3100 adet hava aracı olduğunu söyleyen kaynak eklesinler. Lakin kaynak eklemeden oraya 3100 yazmak ego tatmininden başka birşey değildir. Sputnik1907 (mesaj) 18:32, 22 Ocak 2016 (UTC)
Sayfa uzun süredir saldırılara uğruyor çeşitli insanlar farklı bilgiler giriyor. Resmi Türk Hava Kuvvetleri sayfasında (burada), sayı tam olarak 590. Sayfanın yarı korumaya alınması bu saldırılara karşı geçici koruma sağlıyacaktır. Yakın zamanda bitirebilirsem bir düzenleme yapmayı düşünüyorum. Mslost 15:37, 23 Mayıs 2016 (UTC)

Yanlış Fotoğraf[kaynağı değiştir]

Merhaba, Madde içerisinde yer verilen "Türk Hava Kuvvetleri bünyesindeki bir F-16 Fighting Falcon savaş uçağı" alt açıklamalı fotoğraftaki F-16'nın sağ kanat ve kokpitin sol altındaki altındaki roundel (madalyon) Danimarka Hava Kuvvetleri'ne aittir. Fotoğrafın altındaki açıklamanın düzeltilmesi gerekiyor. Kolay gelsin.

Onurkarabiber (mesaj) 15:19, 15 Mayıs 2015 (UTC)

-Resim değiştirilmiştir bilginiz için teşekkürler. TheJenan (mesaj) 00:17, 16 Mayıs 2015 (UTC)

Envanter sayısı[kaynağı değiştir]

Türk hava kuvvetleri envanter sayısı hakkında ; resmi site ve kaynaklardan yapılan envanter sayısı 2016 itibari ile 630 dur. Bu ve bu gibisayısı sayfalarda belirtilen toplam rakam yanlıştır. Gene aynı sayfalarda, sayfanının kendi içinde çelışkiler mevcuttur örnek vermek gerekirse türlerine göre hava araçlarını toplarsanız 630 bulmaktasınız. Hava kuvvetleri resmi sayfasından yapılan envanter bilgilendirmesinde 630 kadar uçak bulunmaktadır. Kullanıcı:Tuncay Dönmez' in 2015 kaynaklı bilgi diye değiştirdiği tüm referanslar 2016 kaynaklıdır. Kesin sayı hakkında bu siteye veya bu siteye göz atmanız rica olunur. Mslost 10:28, 17 Ekim 2016 (UTC)

Türk Hava Kuvvetleri envanteri hakkında belirtilen kaynaklar 29 Kasım 2015 tarihine aittir. Kullanıcı:Mslost'un belirtiği kaynakların tarihi ise 2000 ve 2014 yıllarına ait bu kaynaklar Türk Hava Kuvvetleri resmi internet sitesinde envanter sayısı hakkında güncellenmenin yapılmadığını düşünüyorum. Ayrıca siz sadece envaterdeki uçak sayısını belirtmişiniz Hava Kuvvetleri envanterinde sadece uçak değil çok sayıda helikopter ve insansız hava aracı da bulunmaktadır. Ayrıca sizin belirttiğiniz kaynaklara ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı resmi internet sitesine baktım uçak sayısının 630 olduğunu gösteren bir bilgi bulamadım verdiğiniz kaynaklar geçerliğini yitirmiştir. Lütfen sürekli eklediğim kaynakları geri almaktan vazgeçin. Bilgilerinize. Tuncay Dönmez (mesaj) 08:06, 17 Ekim 2016 (UTC)
Kullanıcı:Tuncay Dönmez Kaynakların 2000 ve 2014 tarihine ait olduğuna dair bir gösterge varsa göstermenizi rica ediyorum. Envanterdeki uçak sayısı değil hava aracı sayısıdır belirttiğim, ek olarak bir bilgi eklemem gerekirse hava kuvvetleri bünyesinde helikopter sayısı yok denecek kadar azdır çünkü saldırı ve savunma amaçlı tüm helikopterler kara kuvvetleri bünyesinde görev yapar. Hava kuvvetleri sayfasına ulaşarak "adet" tabiri altında yazan sayıları lütfen toplayınız. Eğer siteyi güncel bulmuyorsanız dünyada hava kuvvetleri ve askeri kuvvetler adına stratejik inceleme yapan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsünün bu sitesini inceleyiniz görüceksiniz ki 2016 da yapılan tüm sayımlar 630 hava aracını göstermektedir ilginize teşekkür ederim. Devriyelerin kontrolü sırasında doğru kararı vericeğine eminim değişikliklerinize dokunmak istemiyorum bu yüzden. Mslost 11:33, 17 Ekim 2016 (UTC)
Kullanıcı:Mslost verdiğiniz kaynaklardan Uluslararası Stratejik Araştırma Enstitüsü internet sitesinde herhangi bilgi yoktur. Sitede hava kuvvetleri ile ilgili herhangi bilgi göremedim. Hava Kuvvetleri Komutanlığı resmi internet sitesinde envanteri hakkında sayısı 630 dur diye bilgide bulamadım sadece envanterdeki uçaklar ve helikopterler gösterilmiştir. Ayrıca verdiğiniz diğer kaynağın url adresinde bu sitede 2014 yılına ait olduğunu gösteriliyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı sitesinde envanterdeki hava aracı sayısının güncellemesinin yapılmadığını düşünüyorum son olarak eklediğim kaynaklar güvenilirdir. 29 Kasım 2015 tarihli kaynakların Türk Hava Kuvvetleri ve NATO dan alınan en son envanter sayımı sonuçlarıdır. Ayrıca Kara Havacılık Komutanlığı bünyesinde bulunan helikopterleride Hava kuvvetleri olarak saymak gerekir sonuçta hava araçlarıdır ve aynı hava üslerinden kalkış yapıyorlar. Bu birimler bazı durumlar da Hava Kuvvetleri emrinede veriliyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı resmi internet sitesinden belirtiğiniz kaynağın url adresinde "2000'li yıllara girerken hava kuvvetleri" diye bir link mevcut. Bu nedenle eklediğiniz kaynak eski, yanlış ve hatalıdır. İlginize teşekkür ederim. İyi günler.Tuncay Dönmez (mesaj) 10:20, 17 Ekim 2016 (UTC)
Kullanıcı:Tuncay Dönmez Lütfen bu siteye girerek oluşturcağınız küçük bir üyelik ile pdf formatında dökümana bakınız. 2014 kaynağı diye adlandırdığınız yer sitenin url'sinde bulunan uzatma sanırım waf2014 bu kısım yani sonuç olarak dökümana ulaştığınız takdirde sizde göreceksiniz ki 2016 tarihli güncel bir çalışmadır. Verdiğiniz kaynaklarda belirttiğiniz düzeyde bir sayımı nasıl yaptıkları nerden aldıkları belirtilmemektedir. Uzun süredir bu maddenin düzeltmesi adına uğraşıyorum internetteki bilgi kirliliği muazzam sizde farkedersiniz ki adı bile duyulmamış bir haber sitesi ile bir gazeteyi kaynak göstermektense akademik düzeydeki bir çalışmayı kaynak göstermek her bakımdan iyi bir şeydir. Vikipedi:Güvenilir kaynaklar kısma bir göz atmanızı rica ediyorum. Hava kuvvetlerinin yapısını bilmediğinizi varsayarak tekrar belirtmeliyim ki hava aracı olması hava kuvvetlerine bağlı olması anlamına gelmez. Saldırı ve önleme helikopterleri kara kuvvetleri envanterinden sayılır çünkü yer ekipleri ile doğrudan çalışan biirmlerdir. Aynı şekilde amfibi tipi deniz kuvvetleri gemilerinde görev yapan helikopterler deniz kuvvetlerine bağlıdır. Sahil güvenlikte arama ve kurtarma görevi yapanlar sahil güvenliğe bağlıdır. Ek olarak kuyruk numaralarından nereye bağlı olduklarını teşhis edebilirsiniz. Mslost 16:31, 17 Ekim 2016 (UTC)
  • Bir tarafta THK'nın resmî sitesi, diğer tarafta güvenilirliği soru işareti olan ve "içeriğini neye dayanarak oluşturduğu, neyi kaynak aldığı belli olmayan" bir web sitesi. Tarihi ne olursa olsun, kesinlikle THK sitesi baz alınmalı. Hele hele, son zamanlarda ne tip haberler yaptığı belli olan ve amacı halkı bilgilendirmekten ziyade başka şeyler olan bir gazete, böyle bir konuda kaynak gösterilmemeli. Kullanıcı:Tuncay Dönmez'in bahsettiği gibi THK sitesi güncel olmayabilir, son güncelleme tarihine bir şekilde ulaşılıyorsa onu da burada belirtmekte fayda var.--RapsarEfendim? 08:03, 22 Ekim 2016 (UTC)

Uçak ve Helikopter sayısı sorunu[kaynağı değiştir]

Sayın @Mslost, benimle senin aranda olan bu uçak ve helikopter sayısı sorununu çözelim. Senin de benimde kabul edeceğim bir sayıda mutabık kalalım. Ortak noktada anlaşalım kavga etmeyelim benim kavga etme niyetim yoktur. Sen Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde 11 adet değil 59 adet Genel Maksat UH-1H Helikopteri bulunduğu söyledin. Ben sana dedim ki o zaman bu sayının kaynağını sayfaya ekle sen eklemedin. Eğer dediğin gibi gerçekten 59 adet UH-1H Genel Maksat Helikopteri envanterde bulunuyorsa 20 adet Eurocoptar Cougar nakliye helikopteri ile birlikte bu sayı 79'a çıkacaktır. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde toplamda 630 hava aracı varsa bunlardan 551 Uçak ve 79 Helikopter bulunuyor demektir. Bu konuda görüş bildirirsen iyi olur.--Ahmet Akman31 (mesaj) 14:16, 20 Temmuz 2017 (UTC)

Merhaba @Ahmet Akman31 ve @Mslost öncelikle güvenilir kaynağı yargılarken dikkatli olalım. Sabah gazetesi güvenilir değildir, flightglobal.com güvenilirdir ya da tam tersi durumu doğru değildir. Kaynak gösterirken kaynakların hiçbir üyelik vs istemeden ulaşılabilir olması da çok önemlidir. Konu özeline de gelecek olursak şurada kuyruk numaraları ile birlikte adetler gözükmekte Türk Hava Kuvvetlerinin sitesinde de böyle en güvenilir kaynak bulunmakta. Sizlerden ricam; hiç anlamadığım bir konu olduğu için THK sayfasına göre uçak bilgilerini güncellemenizi rica ederim. Selamlarımla, iyi vikiler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 14:33, 20 Temmuz 2017 (UTC)

Hava Savunma Sistemleri[kaynağı değiştir]

Yazılan hava savunma sistemlerinin kara kuvvetleri hava savunma mı yoksa hava kuvvetleri hava savunmaya mı ait olduğu araştırılsın. Sabahın Körü (mesaj) 16.13, 11 Şubat 2020 (UTC)[yanıtla]

Uçak ve helikopter sayısı[kaynağı değiştir]

Globalfirepower'dan alınan veriler toplam hava gücünü yansıtıyor. Yani kara, deniz ve hava platformlarının tamamı. 2020 yılına göre güncelledim fakat bu veriler yanlış. Envanter sayısı bakımından yeterli bilgiye sahip arkadaşlar yalnızca hava kuvvetleri platformlarını içerecek şekilde makaleyi güncellemelidir. Sabahın Körü (mesaj) 16.41, 17 Şubat 2020 (UTC)[yanıtla]

@Sabahın Körü, bu iyi bir kaynak olabilir. (Kaynağa göre Türk Hava Kuvvetlerinin 537 uçağı ve 78 helikopteri var.) Sayfayı düzenleyeceğim. Ata Barış (mesaj) 15.29, 31 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
+ Kaynağı şu şekilde göstermek daha doğru olacaktır. Ata Barış (mesaj) 15.31, 31 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

İL ZIRHLI ARAÇ SAYISI[kaynağı değiştir]

1)İSTANBUL 2689 2)ANKARA 3500+ 3)KONYA 1247 4)İZMİR 400+ DIĞER & TOPLAM 13.300+ Lagrog (mesaj) 10.57, 4 Mart 2022 (UTC)[yanıtla]

BUNLAR TAHMINI CEVAPLARDIR %60 DOĞRU BİLGİ

Lagrog (mesaj) 10.59, 4 Mart 2022 (UTC)[yanıtla]

10.Tanker Üs Komutanlığı[kaynağı değiştir]

incirlik'teki hava üssünün adı 10. tanker üs komutanlığı'ndan 10. ana jet üs komutanlığı'na değiştirilmiş.

"Poznan/Polonya‘da 5-17 Haziran 2022 tarihleri arasında icra edilen BALTOPS-22 Tatbikatı’na katılan 10’uncu Ana Jet Üs Komutanlığına ait muharip uçaklarımız görevlerine devam ediyor. #MSB" 176.88.142.153 20.53, 25 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]