Tartışma:Suratına tiyatro

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Tiyatro (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tiyatro maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tiyatro kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Birleşik Krallık (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Birleşik Krallık maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Birleşik Krallık kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Bu madde açıldığında in-yer-face terimi için henüz hiçbir Türkçe karşılık önerilmemişti. Aradan geçen sürede konu çeşitli yerlerde ele alındı ve terimin Türkçesine dair de kaynaklar ortaya çıktı. İzlediğim yayınlara göre farklı Türkçeleştirmeler mevcut:

  1. Tiyatro eleştirmeni Robert Schild'in tanımlamasından hareketle, Aleks Sierz'in In-Yer-Face Theatre: British Drama Today kitabının Türkçe çevirisnde kullanılan terim: Suratına tiyatro[1]
  2. Tiyatro Tiyatro Dergisi'ndeki bazı yazılarda kullanılan terim: Yüzevurumcu tiyatro[2]
  3. Diğer öneriler: Damardan veren tiyatro, şamar tiyatrosu, yüzünüze karşı tiyatro. Bunlara ben şahsen denk gelmedim ancak yukarıdaki ilk önerinin kaynağında bunlardan bahsediliyor.

İlk önerinin, bu tür oyunları sıklıkla sahneleyen Murat Daltaban tarafından da benimsendiği, ilgili kitaba yazdığı önsözden anlaşılıyor. Dolayısıyla, en azından birer eleştirmen, çevirmen ve uygulayıcı tarafından bu alternatif benimsenmiş gözüküyor. Bu durumda

öneriyorum. İyivikiler... [ho? ni!] 19:28, 20 Kasım 2009 (UTC)

Kaynaklar[kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Sierz, Aleks (2009). "Çevirmenin Notu". Suratına Tiyatro. Mitos-Boyut. s. 11. ISBN 978975778535-0. 
  2. ^ a b Bozer, A. Deniz (Ağustos 2009). "Jez Butterworth:"Mojo"". Tiyatro Tiyatro. Cilt 204. s. 47. 
  • Merhaba; ben de bir iki yerde yüzevurumcu tiyatro deyişine tanık olmuştum. "Suratına tiyatro" ya da "Damardan veren tiyatro, şamar tiyatrosu, yüzünüze karşı tiyatro" deyişlerine tanık olmadım.  Levent İleti Katkılar   19:31, 20 Kasım 2009 (UTC)
  • Ben de böyle bir değişikliğe gitsek mi diye görüş sormayı düşünüyordum ki, ho ni erken davranmış. "Suratına tiyatro"yu ben de yakın zamanda duydum. Zaten duyulmasından öte, kaynaklarda yer alması önemli. Öneri bence bütünüyle uygun, değişikliği desteklerim. --yabancım 13:11, 21 Kasım 2009 (UTC)
  • Değişiklikleri uyguluyorum. Daha sonra itiraz gelirse yeniden değerlendiririz. İyivikiler... [ho? ni!] 21:35, 27 Kasım 2009 (UTC)