Tartışma:Solingen Faciası

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

bu tip kategorileri eklerken biraz daha araştırmacı olmakta yarar var. --kibele 10:00, 10 Mart 2014 (UTC)

Ne gibi bir beklenti içerisindesiniz mesela? Almanya'da terörizm adlı kategoride yer alan diğer maddeleri çıkarmama sebebiniz nedir? Sicherheitspolizei adlı madde çok ilginç mesela. Nazi Almanyasında devlete karşı zararlı faaliyet içinde olanları cezalandırmaya yönelik oluşturulan birimmiş. Kategorinin eklenebilmesi için terör lafının bolca kullanılması yeterli. Burada doğruluk veya yanlışlık aramıyoruz bildiğiniz gibi. --esc2003 (mesaj) 10:12, 10 Mart 2014 (UTC)
inceleyebildiklerimi inceledim. terörizm kavramına ilişkin olanların kalması ile, olayların, dolayısıyla o eylemi yapanların o kategoriye eklenmeleri farklı meseleler. bu yüzden kategoriler var ama önümüze geleni eklemiyoruz. bu eylem neo-nazi ve ırkçı olarak niteleniyor tartışmasız olarak. ancak terör eylemi olarak yaygın kabul gördüğünü sanmıyorum. --kibele 10:23, 10 Mart 2014 (UTC)
Bazı kaynaklar eklerim, kabul gördüğünü bu sayede görebilirsiniz. --esc2003 (mesaj) 10:25, 10 Mart 2014 (UTC)
elbette, haber kaynaklarında bu yönde tanımlamalar bulmak mümkün. ancak tarafsız biçimde bu eylemi yapanı/yapanları terörist olarak değerlendirmek için daha fazlasına ihtiyacımız var. Kategori:Terörist örgütler'den haberiniz var sanırım. oradaki tanımlara itiraz varsa tartışma sayfasında konuşulsun, değilse çeşitli yerlerde bu kategorileri eklemekteki ısrar doğru görünmüyor. şu şu tarafından ilan edilmiş gibi nesnel kategoriler var. bir de, soğukkanlı ve tarafsız yaklaşımıyla almanca vikipediyi incelemekte yarar var bu konularda. --kibele 11:51, 10 Mart 2014 (UTC)
Farklı kullanıcıların fikirlerini alsak daha doğru olacak. Neonaziler tarafından yapılan saldırılar terörizm olarak işleniyor birçok kaynakta. Eklemiş olduğum kaynaklar bu olay için terörizm tanımını yapmış. --esc2003 (mesaj) 12:14, 10 Mart 2014 (UTC)
Bence terör denilmesi yanlış. Örneğin Türkiye'de gerçekleşen bu tarz olayları terör diye değerlendirmiyoruz. Terör TDK'da "isim Yıldırma, cana kıyma ve malı yakıp yıkma, korkutma, tedhiş, terör" şeklinde geçiyor ama günlük hayatta terörü bu şekilde kullanmıyoruz. Bunun yanlış anlaşılmalara sebep olacağı düşüncesindeyim.Teşekkürler Ayrıntılı Bilgimesaj 12:19, 10 Mart 2014 (UTC)
Nasıl değerlendirmiyoruz mesela veya nasıl bir yanlış anlaşılmaya yol açabilir? Biraz daha açıklayabilir misiniz acaba? --esc2003 (mesaj) 12:21, 10 Mart 2014 (UTC)
Türkiye'de milliyetçilik , din gibi konularda ortaya çıkan olaylara terör dediğimiz zaman sorun çıkıyor. Tarafsızlık çok zor oluyor. Aynı sebep kaynaklı başka bir olaya terör diyip diğer kalanlara demezsek tarafsız olamayız.Ayrıntılı Bilgimesaj 12:36, 10 Mart 2014 (UTC)
Hangilerine demiyoruz mesela? Türkiye Cumhuriyeti devletinin işlemiş olduğu katliamlar için maddeler oluşturuyoruz, derin devlet için oluşturuyoruz. Olaya varsayımlar üzerinden yaklaşmayın lütfen. Somut olmakta fayda var. --esc2003 (mesaj) 12:30, 10 Mart 2014 (UTC)
örnek vererek konunun dağılacağını düşünüyorum. Benim için sıkıntı bu olaya terör diyip de benzerlerine diyemediğimiz zaman ortaya çıkan taraflı duruş.Ayrıntılı Bilgimesaj 12:36, 10 Mart 2014 (UTC)
Yukarıda bahsetmiş olduğum örneklerle bunun farkı nedir diye sorayım o zaman. --esc2003 (mesaj) 12:37, 10 Mart 2014 (UTC)
şöyle diyeyim ; tarihteki her savaş, her fetih yakıp yıkmadır. O zaman bunlara terör diyelim. Ama bunu derseniz karşınıza milyonlarca insanı alırsınız. Her ne kadar tarafsızlık amaç olsa da bazı konularda ayrıntılı ekleme yapmamak gerekiyor .buna karşıyım ama bizim terör dediğimize başka biri hak,ilahi emir, milli anlayış gözüyle bakıyor. Burada ekleme yapmamak iki taraf içinde daha rahat olmak anlamı taşıyabilir.Ayrıntılı Bilgimesaj 12:46, 10 Mart 2014 (UTC)
Konuya çok farklı yerden yaklaşmışsınız. Merak etmeyin Vikipedi tarafsız bakış açısı gereği bir dinin veya milletin bakış açısıyla olaylara yaklaşmıyor zaten. Bu söylediğinize göre katliam, cinayet gibi kategorileri de kaldırmamız gerekir. Olaya bu yönden de bakın isterseniz. Meselemiz ise şu: Almanya'da terörizm adlı kategoride yer alan diğer maddeler ile bu olayın farkı nedir? Yorumunuz kategorinin Solingen Faciası için kullanılamayacağı değil, kategorinin maddelerden bütünüyle kaldırmasına yönelik anladığım kadarıyla. Yapılmıştı ama yakın zamanda tekrar oluşturulmuş. Bu defa kategorilerin silinmeyip sadece bazı maddelerden kaldırılması üzerine tartışmaya gerek duydum. --esc2003 (mesaj) 12:57, 10 Mart 2014 (UTC)
çoğunu tek tek inceleyerek kaldırdım. hâlâ çıkması gerekenler varsa çıkartılsın. 'cinayet' nesnel bir kategori, kaynaklandırılarak eklenmesi mümkün, katliam da da benzer sıkıntılar olabiliyor ama buradaki kadar değil. buyrun hep birlikte temizleyelim ve kategorileri kaldıralım, oluşturulmaları eklenmesi için yeterli sebep değil. yukarda verdiğim bağlantıdan alıntıyla.. "Vikipedi tarafsız bakış açısı ilkesi gereği hiçbir kişi ve grubu terörist olarak nitelendirmemekte ve sınıflandırmamaktadır. (Maddelerin içinde de terörist ve terör örgütü gibi nitelendirmeler paralel bir şekilde aynı ilkenin korunumu gereği yapılamaz.) Silahlı örgütler için silahlı örgütler kategorisi bulunmaktadır ve gerekirse kullanabilirsiniz. Ayrıca maddelerde kişi ve grupların, ülke ve/veya uluslararası organizasyonların terörist ve terör örgütü listelerinde bulunduğunu belirtebilirsiniz." --kibele 13:08, 10 Mart 2014 (UTC)
Bir olaya terör olayı denilebilmesi için olayın terör örgütü listelerindeki bir örgüt tarafından çıkarılması gerekiyor söylediğinize göre. Yanlış mı anlıyorum? Hukukun olmadığı bir zamanda işlenen cinayetlere de cinayet diyemeyiz bu görüşle yaklaşacaksak. Kaynaklandırarak eklenilmesi mümkünse terör ve benzerleri için de mümkündür bu. Araştırmacı olmakta fayda dediniz, kaynaklar bulup ekledim. Sorun nedir? Teröristler, Japon karşıtları, Irkçılar gibi adlandırmalar doğrudan kişileri hedef aldıkları için tarafsızlığa aykırılık meydana getiriyor. Alıntıladığınız yerde söylenen bu. Terör örgütü diye nitelemek için şartlar belirlenmiş, buna da bir itiraz yok zaten. --esc2003 (mesaj) 13:21, 10 Mart 2014 (UTC)
konuyu işaret ettiğim sayfada genel olarak değerlendirmekten neden kaçındığınızı ve buraya eklemekte ısrarcı olduğunuzu anlamakta zorlanıyorum. bu olayı gerçekleştirenler için böyle bir nesnel niteleme var mı, yok mu ona bir bakın isterseniz.. --kibele 13:31, 10 Mart 2014 (UTC)
"...Teröristler, Japon karşıtları, Irkçılar gibi adlandırmalar doğrudan kişileri hedef aldıkları için tarafsızlığa aykırılık meydana getiriyor. Alıntıladığınız yerde söylenen bu. Terör örgütü diye nitelemek için şartlar belirlenmiş, buna da bir itiraz yok zaten..." genel mi lokal mi olduğuna dair yorum üçüncü dördüncü kişilerin...--esc2003 (mesaj) 13:47, 10 Mart 2014 (UTC)
bir grubun/örgütün gerçekleştirdiği olayı 'terörizm' kategorisine eklemek aynı kapıya çıkar. almanca vikipedi'de neden bu tür kategoriler hiç yok diye düşünmekte yarar var. --kibele 13:59, 10 Mart 2014 (UTC)
Aynı kapıya çıkmaz. Öyle olsaydı Türk karşıtlığı, Ermeni karşıtlığı, Yahudi karşıtlığı gibi kategorileri de kaldırmamız gerekirdi. Diğer Vikipediler bizi ilgilendirmiyor ama dileyen oradaki devriyeleri, hizmetlileri örnek alabilir. Muhtemelen bizlerden de iyidirler. Hepsini ayrı ayrı tartışalım demiştiniz, buyrun. --esc2003 (mesaj) 14:05, 10 Mart 2014 (UTC)