Tartışma:Sirâceddin Urmevî

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Siraceddin Urmevî sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Felsefe (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Felsefe maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Felsefe kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyografi (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

el-Urmevi'nin hangi millete ait olduğu[kaynağı değiştir]

el-Urmevi'nin milliyeti günümüzde yazılıp çizilen farklı kaynaklarda Türk veya Kürt olarak geçmektedir. Herhangi bir gerekçe göstermeksizin yaşamının çoğu noktası karanlıkta kalan bir düşünürün milliyetinin şu veya bu olduğunu iddia etmek, iddia edenin duygularını yansıtır, gerçeği değil. Onun hakkında varılabilecek nihai nokta şudur: "El-Urmevi kesinlikle Urmiye'lidir. Bugün olduğu gibi 1100-1200'lü yıllarda da Urmiye nüfusunun büyük çoğunluğu Türk idi. Urmeviye Orta Asya'dan batıya göç eden Türklerin toplandığı bölgelerden biri idi. Bununla birlikte Urmiye nüfusunun tamamı Türk de değildi. Farslar, Kürtler ve diğer uluslar da vardı." Söylenebilecek son söz budur. Urmevi'nin büyük görevler aldığı Eyyübiler ve Anadolu Selçuklularının Türk olduğu da bir gerçektir ama bu gerçek de onu ne Kürt ne de Türk yapar. Birinci aslı kafamıza kazıyalım: Geçmiş dönemlerde insanların milliyetine bakılmıyordu, arkasındaki aşiret, insan, din, devlet ve devletteki görev gücüne, yahut bilgisine ve yeteneğine bakılıyordu. Yani ya gücüne ya inancına ya da bilgisine/yeteneğine bakılıyordu. Bu aslı kafamıza kazırsak, mevcut tartışmanın beyhudeliğini anlarız. Batının 1800'lü yıllarda başlattığı "seçkin ırk" propagandaları, Urmevi'nin yaşadığı dönemin ilgi alanına çok girmiyordu. Enelhakk71 (mesaj) 09.36, 6 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]