Tartışma:Gezgin satıcı problemi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Seyyar satıcı problemi sayfasından yönlendirildi)

Alitokmen merhaba, satıcı 2. şehire geldiğinde, gezmesi gereken şehir sayısı n-1 e azalmaz mı? Yoksa ben mi yanlış düşünüyorum? Metal Militia 19:51, 23 Şubat 2006 (UTC)

Saticinin yine n sayida sehir secenegi vardir (gittigi sehre bir daha gidemez diye bir kural olmadigindan). --EmreDuran 19:55, 23 Şubat 2006 (UTC)

Evet, farketmişsiniz siz de. İyi çalışmalar. Metal Militia 19:55, 23 Şubat 2006 (UTC)

Sana da! :) --EmreDuran 19:56, 23 Şubat 2006 (UTC)

Emre Duran merhaba, :) sanırım bir zamanlama problemi yaşadık. Ben farketmişsiniz siz de derken Alitokmen'i kasdetmiştim. Çünkü maddeyi n-1 şeklinde düzeltmişti. O sırada sizin tartışmaya yazdıklarınızı görmemiştim. Saygılar. Metal Militia 20:03, 23 Şubat 2006 (UTC)

1 + 1 = 3 ... değil miydi yoksa ? :lol: Düzeltme için teşekkürler --S. Ali Tokmen 08:29, 28 Şubat 2006 (UTC)

Selam. Praktikte, gidilen şehire tekrar uğranılması mümkün olsa da problemin klasik halinde buna izin verilmez. Ayrica başlangıç şehri bir önem taşımadıgı için ilk başta n-1 seçenek vardır demek belki daha doğru olur. Problem anlatılırken başlanılan şehire geri dönülmek istendiğini eklememişsiniz sanirim. Ve bilenler anlasalar da bilmeyenler için "en kisa zamanda çözüm süresi" sözü yanlış anlaşılmaya sebep olabilir. "en kötü durumda en kisa zamanda çözüm süresi" şeklinde olsa daha doğru olurdu.

genelleştirilmiş gezgin satıcı problemi[kaynağı değiştir]

Gezgin satıcı probleminde satıcının gideceği yerler bölgelere ayrılabilir. Öğrneğin bölgelerimiz Ege, Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu oldun. Bu bölgelerin her birinden yalnız ve yalnız bir şehre uğrayarak başlangıç noktasına dönmeye çalışılır. Dİyelim ilk belirlenen tur İzmir, Sinop, İstanbul, Antalya, Konya, İzmir olsun. Bunun gibi olası turlar arasından en az maliyetle en kısa sürede gezilen tur seçilir. Problem sadece seyyar satıcılar için değil, lojistik alanında, çizelgeleme alanından... kullanılmaktadır.