Tartışma:Selefilik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje İslam (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İslam maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İslam kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyoloji (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Suudi Arabistan (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Suudi Arabistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Suudi Arabistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

iyi günler selefiyye ile hanbeliyye arasında amelı bakımdan farkllıklar var ancak ibni teymiyye itikadda selefiyye nasıl oluyor da hanbellıler itikadde selefi teymiyye vahhabi olabilir selefilik farklı yollar mı veriyor cok farkllık var hanbelı teymıyye arasında..

BU ÇOK TARAFLI VE MANİPÜLATİF BİR YAZI. Eğer dört mezhep kurulmadan önceki müslümanlar selefiyye'ye bağlıysa nasıl olur da Miladi 1263-1328, Hicri: 661-728 yılları arasında yaşamış İbn Teymiye bu grubun şeyhülislamı olur. Tarafsız olduğunu iddia eden Wikipedia burada açıkça Vahhabilik(yeni adıyla Selefiyye) propagandası yapan bir yazıya izin veriyor. Böyle bir yazının doğru kabul edecek okuyucu Ehli Sünnet anlayışından açıkça sapacaktır. Vahhabilik adını duyunca onları dinlemeyen ehli sünnet yolundaki müslümanları ehli sünnet yolundan Selefiyye adıyla müslümanları Selef'e olan saygı ve bağlılıklarını kullanarak manüpüle etmeye çalışan Vahhabilerin kelimelerin anlamlarını bozma planına hizmet eden bir makale bu.

Selefiyye'ye bağlıydı demiyor. Bağlı sayılırdı diye yazılmış. Bunu takip eden cümlede ise "kabul edilir" diye terimler var. Hanbeli'de ilk devresini yaşamış ve İbn Teymiye'de ikinci devresini yaşamış diye terimleri de bütün makaleye dahil edersek, İbn Teymiye zamanında ve sonrasında kendisi Şeyhülislam olarak kabul edilmiş selefiyye takipcilerinden diye bir durum çıkarabiliriz! Bu durumda sünnet'den neden sapsın ki insan? "Kabul" edilen dört mezhep var ve hepsi birbirinden farklı olmasa bile farklılık barındırıyor! İnsanoğlu dört alim farklı görüşlere sahip diyerek dinden mi çıkıyor? Atatürk bugün ki türklerin atası! Fatih Sultan Mehmet ise 14. yüzyılın atası! İbn Teymiye o dönemin ve sonrasında onu hala Şeyhülislam olarak kabul edenlerin "ata"'sı. Nerede propaganda var? İnsanların okuma ve hayal gücüne akıl erdirmek, farklı bir hayal gücüne sahip olmak gerekiyor.)--Aydontno (mesaj) 23:30, 15 Şubat 2013 (UTC)

Size katılıyorum. Makaleye tarafsızlık ile ilgi bir uyarı ekeleyeceğim. Siz de referanslarınızla bilgi ekleyebilirsiniz. Teşekkür ederim.
Not: Okunabilirliği artırmak için lütfen gramer kaidelerine uyarak yazı ekleyelim. -Yozer1 (mesaj) 13:08, 9 Mart 2015 (UTC)
Selefilik, ehli sünnet olan 3 itikadi mezhepten (diğerleri eşarilik ve maturidilik) biridir. Hanbelilik ise ehli sünnet olan 4 ameli mezheten biridir. (Diğerleri hanefilik, malikilik, şafiilik) Yukarıdaki alim (!) yazarın itikadi mezhep ile ameli mezhebi karşılaştırması birazcık bilgi sahibi biriniñ yapabileceği hata değildir. Selefilik itikadi olarak islamın ilk nesillerini örnek almayı hedef alan ehli sünnet bir mezheptir. Şeyhülislam İbn-i teymiyye ise bu akımın önde gelenlerindendir. Selefilik'in bu kadar önyargıyla karşılanmasının sebebi "evliya vahiy alabilir" "veli isterse azraili kovabilir" "veli peygamberden üstündür" "dünyanın ve kainatın yönetimini veliler yapar" "tañrı ibn-i arabiyi o kadar severdiki onun cariyesi kılığına girip ibni arabiyle cima etmiştir" "veliler insanları günahını affedebilirler (affetmek için Allah'tan izin almalarına gerek yoktur)" "veliler günahsızdır" (haşa summe haşa) vb. Şirk sözleri reddetmesidir. Diyanet İB. Bile Selefilik'in ejli sünnet olduğunu kabul etmiştir. [1] Cûndûllah el-Kurdî (mesaj) 11:04, 12 Eylül 2017 (UTC)

Hatali bilgi var![kaynağı değiştir]

Selefilik islam dininin İtikadi mesheplerinden biri değildir neye göre bu sonuca varıldı ve arastirilmadan hamgi sözde bağımsız wikipedia onay devriyeleri tarafından onaylandı acil olarak duzeltiniz. Soneracar3444 (mesaj) 22:05, 3 Ocak 2016 (UTC)

Diyanet işleri başkanlığı bile selefiliği 3ehli sünnet (itikadi) mezhepten biri(diğerleri eşarilik ve maturidilik) kabul etmiştir.Kaynak:http://www.islam-tr.net/forum/konu/selefiyye-ehl-i-sunnet-vel-cemaat-mezheplerden-olarak-diyanet-ilmihallerine-de-girdi.43246/ Not: hanefilik, şafiilik hanbelilik malikilik ameli mezheplerdir.

Cehalet Diz Boyu![kaynağı değiştir]

Huskeetuskee (mesaj) 00.53, 12 Şubat 2023 (UTC) Hakikaten yukarıdaki tartışmalara bakıyorum da, kendi imamlarından bir iki şey duyduklarından yahut sosyal medyadaki sorunlu "selefilere" dair bir iki video izlediler diye selefiyye'ye dair bir fikri varmış gibi davranan cahiller var. İşin ilginç yanı ilk mesajı atan arkadaş "vehhabi propagandası" yapıldığını ve bu sayfanın "taraflı" olduğunu iddia ediyor. Kendisi kısmen haklı, taraflılık var, ama Selefi yanlısı bir taraflılık değil, selefi düşmanı bir taraflılık. Sayfa Selefilerin kendilerinin kabul etmedikleri şeyleri onlara dayandırmanın yanı sıra selefilerin azınlıkta olan gruplarının görüşlerini selefilerin genel görüşü gibi göstermekte, bunun yanında ibn teymiyye ve ibnül kayyim'i "hanbelilikten ayrılan" diye anlatmakta. (ikisi de hanbelilerin alimlerindendirler, mu'temede uymayan birkaç fıkhi görüşleri olması onları hanbeli olmaktan çıkarmaz. Hatta ibn teymiyye'nin bazı görüşleri hanbeli mezhebi mu'temedinde, yani resmi görüşlerinde, yer bile edinmiştir.) Madem ne fıkıhtan ne de itikaddan anlıyorsunuz, o zaman sesinizi kesin, görüşlerinizi bildirmeyin.Huskeetuskee (mesaj) 00.50, 12 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]