Tartışma:Selâhaddin Eyyûbî/Arşiv 2

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu madde bu şekilde ansiklopedik değil. Selahaddin Eyyubi maddesi içine bölüm olarak konulması gerek. Her kişinin etnik kökeni hakkında ayrı madde'ye gerek yok. --Erdall 05:40, 7 Mart 2008 (UTC)

  • Bu maddeyi ayrı madde olarak açan benim. Ancak içindekileri yazan kişi ben değilim. Kullanıcı:Krkzn yazmış. Başlangıçta bu maddedeki bilgiler Selahaddin Eyyubi maddesinde bulunuyordu. Ancak maddenin geri kalan kısmından bile daha çok yer kaplıyordu (Bu madde açılmadan öncek sürüm). Ayrıca devamlı olarak değişiklik savaşlarına hedef oluyordu. Oysa Selahaddin Eyyubi, etnik kökeni ne olursa olsun çok önemli bir tarihsel kişilik. Bu kişinin yaşam öyküsünü bir Türk-Kürt tartışmasına indirgemek çok yazık. Ancak buradan yazılanları silmeye de kendimde hak bulamadım çünkü kaynaklarla desteklenmiş ve Vikipedi kurallarına uygun bir şekilde yazılmış. O yüzden bu maddeyi ayırarak tartışmaları buraya taşımış oldum. ---Vikiyazar 19:43, 7 Mart 2008 (UTC)
  • Madde'nin kalması gerektiğini düşünüyorum. Ansiklopedik ve Selahattin Eyyubi maddesine ilave edilemeyecek kadar önemli bir konu. bu gibi maddeler wikipedia'da oldukça yaygın.--Martianmister 12:20, 8 Mart 2008 (UTC)
Kökeni çok tartışılan bir şahıs olduğundan dolayı haklı olabilirsiniz. Neyse, iyi çalışmalar. --Erdall 06:15, 9 Mart 2008 (UTC)
Bence önemsiz. Bu zat dünyaca Kürt olarak kabul ediliyor. Diğer iddiaların olması normaldır fakat ciddiye alınmıyorlar. İnterwikilerde de bulamadım. Elbette Türkçe vikiye özgü maddeler de mevcuttur. Fakat Atatürk'ün etnik kökeni ve İnönü'nün etnik kökeni maddeleri bile yokken niye Selahattin? Takabeg 04:13, 10 Mart 2008 (UTC)

Selahattinin etnik kökeni tartışılacak bir konu olmaktan uzaktır.Tarihsel genel kabul Kürt olduğudur.Başka bir etnik kökenile ilintilendirilmesi ancak ortaya konacak çok ciddi ve tatmin edici bir tezle mümkün olabilir.Aslında Arap veya Batı kaynaklarında böyle bir tartışmanın esamesi dahi yoktur.Burdaki yaklaşım tamamen politiktir.Genel Türk politikasının bir yansıması olarak Selahaddinin Kürt kökenli olarak anılmasının Türkiyede Kürtlerde oluşturacağı etkinin bu tartışma açılarak başka bir yöne çekilmeye çalışılmasıdır.Dolayı sı ile bu madde ve eklenti ansiklopedik kurallar çerçevesinde gereksizdir.Bu nedenle bu maddenin Selahaddin Eyyubi maddesinin dışında tutulması doğru değildir ve çıkarılmalıdır.

Selahaddin Eyyubi maddesiyle birleştirme[kaynağı değiştir]

Bu maddenin içindeki bilgileri Selahaddin Eyyubi maddesinden çıkararak bu maddeye taşımamın nedenlerini yukarıda belirttim: Etnik köken tartışması Selahaddin Eyyubi maddesinde orantısız bir yer kaplıyordu. Selahaddin Eyyubi gibi çok yönlü ve önemli bir kişiliğin özgeçmişi Kürt-Türk tartışmasına indirgenmemeli. Hala Selahaddin Eyyubi maddesinde diğer konularda çok eksikler var. Buna karşılık etnik köken tartışmasında fazla var, eksik yok. Etnik köken bölümü kaynaklarla desteklenmiş ve emek verilmiş bir çalışma olduğu için silmek istemedim. O yüzden de ayrı bir madde açarak buraya taşıdım. Zaten etnik köken tartışmasının bir özetini Selahaddin Eyyubi maddesinde bıraktım. Bence şu andaki miktardan fazla etnik köken tartışmasına Seladdin Eyyubi maddesinde gerek yok. O yüzden de maddelerin birleştirilmesi tartışması yerine Selahaddin Eyyubi'nin etnik kökeni maddesinin silinip silinmemesi gerektiği tartışılmalıdır. Selahaddin Eyyubi maddesine eğer şu andakinden daha fazla etnik köken tartışması eklenirse sileceğimi belirtmek isterim. ---Vikiyazar 13:45, 9 Nisan 2008 (UTC)

Evet silinebilir aslında. Diğer arkadaşlarımızın fikirlerini de alalım. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 13:54, 9 Nisan 2008 (UTC)
Silinebilir--88.232.96.237 13:56, 9 Nisan 2008 (UTC)
Maalesef bu maddenin içeriğini yazan arkadaş olan Kullanıcı:Krkzn 6 aydır Vikipedi'ye uğramamış. O yüzden kendi fikrini alamıyoruz. ---Vikiyazar 16:16, 9 Nisan 2008 (UTC)
Vikide aynı konuyu iki madde ile anlatılmaz. Dolayısıyla birleştirilmelidir. Bir de bu madde Selahaddin Eyyubi'nin etnik kökenini de anlatmıyor. Daha doğrusu Selahaddin Eyyubi'nin yakınları filan değl mi? Takabeg ileti 19:18, 20 Haziran 2008 (UTC)

Sselahaddin Eyyübinin Etnik Kökeni[kaynağı değiştir]

Bu ve buna benzer tatışmalar adece ve sadece türkçe wikipedia da yapılıyor düğer dillerdeki wikipedialar da sadece kürt olduğu yazar

Peki Eyyubi Devleti yazınca Arap tarihi çıkıyor neden Kürt tarihi çıkmıyor.Vikipedi'de böyle belirtiliyor.

Selahaddin Eyyübi'nin "Kürt" olduğu belirtilip konu tartışmaya kapatılmış.

Selahaddin Eyyübi Türk kökenlidir. "Bölücü Kürtçü" etkinliklere bu site de mi ortak oldu? Attila HUN

Ne hikmetse Türkiye vikipedi yöneticileri her kimselerse(?) Türklük söz konusu olduğunda nedense ilginç durumlar sergiliyorlar ve bu durum topluma mal oluyor. Durumun bir diğer yönü ise bilimselliğe önem verdiğini öne süren Türkiye vikipedi yöneticileri, Örneğin bu durumda,asli unsuru hemen hemen tamamen bir Türk boyu'nun Askerlerinden oluşan Eyyubiler'in(Eyyubiler Tarihi'ni inceleyiniz) Sultan'ının,Kökeni tam olarak kesin bilinmeyen ancak eldeki bulguların Türk olduğunu gösterdiği halde ki(O zamanın Arap Tarihçileri ve Şairleri başta olmak üzere,Batı'lı kaynaklara bakınız) Yakın zamanda ortaya atılan ve hiçbir temeli Tarih Prensiblerine uymayacak temellerdeki Aykırı söylemleri , Halk'a açık olduğu ve bilgilerin paylaşılıp değiştirilebildiğini öne sürdükleri İnternet Ansiklopedisi Özgür vikipedi'de katı bir boykot uygularcasına isteklerine uyan ölçülerde düzenleyip sunum yapıyorlar.Bu durum Bilim'e aykırı olduğu gibi WİKİPEDİA prensiblerine'de aykırıdır.Ayrıca Bilim ve Eğitim'i esas alarak Eğitim kurumları ve Okulları Olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Konum Üzerindeki Yetkilileri,Daha hafif konular üzerinde dahi İnternet Denetimi gerçekleştirirken,Kitap'larındaki Öğretilen,gelişmeyi ve Toplum üzerindeki Statü'yü belirlemek için kesin bilgiyi şart koşarak eğitim sürecinin öneminin prensiblerinin mutlak geçerlilik ve doğruluk temelinde olması gerektiğini kesin şart belirleyen sistem süreci,Eğitim ve Bilgi konusunda Yeterli bir koruma gözetmiyor ve İnternet Kanunlarında esas olması gereken kanun düzenlemesi konusunda eksik kalıyor.O-zaman Şunu sormamız gerekiyor:Eğitim sürecinin bilgileri bir bireyin Toplumdaki statüsü'nü belirleyecek ölçüde önemli ve taviz verilemez bir prensiple, Ülke Gelişmesinin açık bir hedefimidir? Yoksa korunmasız bilgi önemsiz bilgimidir? Ayrıca Ülkemiz dışında birtakım Grupların Kendi adlarına yeni bir tarih üretmelerin sebeplerinin nedenlerini düşününüz.Not:Almanyada Selahaddin Eyyubi Camisi kimler tarafından kurulmuştur?

eyyubiler hakkında[kaynağı değiştir]

--Allik 20:56, 19 Ağustos 2008 (UTC) selahhatin eyyubi hakkında birçok araştırma yaptım. o dönemde eyyubi devleti ve selahattin için "türk" deniyor. işte vesikası:

Eyyübi hanedanının Türklüğünün en açık delillerinden birisi de, devrin şairlerinden İbni Senaül-mülk’ün Halep’in Selahaddin tarafından alınmasından sonra yazdığı methiyedir: “Arap milleti; Türklerin devletiyle yüceldi. Ehl-i Salip (Haçlı) davası Eyyüb’ün oğlu tarafından perişan edildi.” (kaynak: Bahaeddin Ögel, Hakkı Dursun Yıldız, M. Fahrettin Kırzıoğlu, Mehmet Eröz, Bayram Kodaman, Abdulhaluk M. Çay, Türk Milli Bütünlüğü İçersinde Doğu Anadolu, s.188)

ayrıca Eyyubi hanedanı üyelerinin büyük çoğunluğunun adları Türkçe’dir. Selahaddin’in ağabeyinin adı Turanşah’tır. Kardeşlerinin adları ise, Tuğtekin ve Böri’dir. Dayısı Şiabettin Mahmut bin Tüküş idi. Annesi özbeöz Türk’tür. Anımlarından birisi Unar Bey’in kızı İsmatüddin Amine Türk’tür. İki eniştesi Unaroğlu Sa-dedin Mesut, diğeri ise Muzaferüddin Gökbörü de Türk idiler.

Eyyübi devlet teşkilatı Karahanlı ve Gazneli Türk devletleri ile başlayan ve Selçuklular ile gelişen teşkilatın aynısıdır.

Eyyubiler devlet sembolü olarak Türk amblemi kartal figürünü koymuşlardır. Selçuklular, Artuklular ve Mengecüklerin de devlet sembolü kartaldır.

Eyyubi sarayında mehter büyük saygı görürürdü. Hatta Selahaddin, cariyelerinden birisini mehterbaşı ile evlendirmiştir. kaynak: kaynak: Bahaeddin Ögel, Hakkı Dursun Yıldız, M. Fahrettin Kırzıoğlu, Mehmet Eröz, Bayram Kodaman, Abdulhaluk M. Çay, Türk Milli Bütünlüğü İçersinde Doğu Anadolu, s.187-189

* * *

Bölücülükle alakasız. Kaynak ne gösterihyorsa onu olduğu gibi kabul ediyoruz. Kürt olduğunu ispatlayan kaynaklar var. İllah Türk olması gerekmiyor. Türk kökenli olduğunu iddia ediyorsanız bunu kanıtlayan sağlam kaynakları göstermeniz lazım. Bana kalırsa kurucuları Kürt olduğu halde Eyyübi Kürt devleti değildir. Kürtlük duygusu da yoktu sanırım. Yönetici kadroları, ahalileri ve sosyal yapısı v.s incelerseniz anlarsınız. İyi çalışmalar. Takabeg 09:50, 20 Ocak 2008 (UTC)
madem ki kaynaklar ne diyorsa o,o zaman kaynkalr onun etnik kökenine dair sağlıklı bilgi vermez ama iat olduğu kültür ve hayatını adadığı idealler türk islam kültürüne aittir.88.255.183.34 10:30, 5 Ağustos 2008 (UTC)

Selahaddin Eyyubi'nin Kurt olmasinin "bolucu Kurtcu" etkinliklerle yakindan uzaktan bir alakasi bulunmamakta. Evrensel kaynaklar Selahaddin'in (ya da Saladin) Kurt oldugunu belirtir. Aksini ispatlamis bir kaynak var ise belirtmeniz gerekir. Beregorn 17:13, 15 Şubat 2008 (UTC)


Türk olduğunu gösteren kaynaklar da var. Kürt olduğunu iddia eden kaynakların birçoğu PKK'ya yakın kaynaklar. Bu konuda "iddia edildiği gibi" objektif olmanızı bekliyorum.

Vladimir Minorsky'nin 1957 yılda yayınlanmış bir kitapta yazılıyor. 1957'de PKK diye bir şey var mıydı? Objektif olmanızı beklesem mi beklemesem mi... Kolay gelsin. Takabeg 11:37, 20 Ocak 2008 (UTC)

>>Senin Vladimir Minorsky dediğin kim acaba? Türkiye'yi bölme mücadelesi, 1957 yılında ortaya çıkmadı sayın Tagabeg!


Selahattin Eyyubi hakkında bilgi edinilebilecek kaynaklar, Selahattin Eyyubi'nin ırkı ile ilgili farklı bilgiler vermektedir. Selahattin Eyyubi'nin Arap veya Kürt bilinmesinin sebebi, Arap ve Kürt tarihçilerin, ulu şahsiyetlere sahip çıkabilme gayesiyle gerçekleri saptırmasıdır. Kürt tarihini yazan Şerefhan Bidlisi Şerefname'de Selahattin Eyyubi'nin Kürt olduğunu yazar. Bunun sebebi bellidir; tarihi ve kahramanı olmayan bir topluluk için bir tarih uydurup, bir kahraman yaratma kaygısı. Çoğu kaynak da Eyyubiler'i kuran hanedanın Kürt hanedanı olduğunu, zaman içinde önce Türkleşip, sonra da Araplaştıklarını söyler. Ama bunu söyleyen kaynakların referans aldıkları kaynaklar ya Kürt'ün yazdığı uyduruk Şerefname ya da hilekar Arap tarihçilerinin yazmış olduğu kitaplardır.

Atsız Ata'mız, Selahattin Eyyubi'nin babasının Arap, annesinin Kürt olduğunu yazar. Türkçüler tarafından ağırlıklı kabul gören görüş bu yönde olmakla birlikte, Eyyubi'nin Türk olduğunu yazan ansiklopediler ve kitapların varlığı da bizleri bir kez daha düşünmeye sevk etmektedir.


Selahattin Eyyubi'nin Türk olduğunu söyleyen kaynaklar, bunun böyle olduğunu ispat edebilmek için, ortaya tartışılmaz kanıtlar koymaktadırlar. Selahattin Eyyubi'nin babası Necmeddin Eyyüb'ün(Bin Şadi), Selçuklular döneminde önemli yararlılıklar göstermiş olan Türkmen oymaklarından birinin mensubu olması bu kanıtlardan birisidir(Kürtler ise Necmeddin Eyyubi'nin Selçuklu ordusuna paralı asker olarak katıldığı şeklinde bir uydurmayla dayanaksız tezlerini punduna uydurma yoluna gitmişlerdir). Selahattin Eyyubi'nin Türk olduğunu gösteren diğer bir kanıt ise Eyyubi'nin aile fertlerinin adlarının Türk adı olmasıdır ki, bunun aksini iddia eden hiç bir kaynak olmadığı gibi, Kürt tarihçi Şerefhan Bidlisi bile yazdığı kitapta bu adları vermiştir. Bununla birlikte, o dönemlerde, o şartlarda bir Arap'ın ya da Kürt'ün bir Türk adı almasına da, Eyyubi'nin Kürt veya Arap olduğunu iddia edenler, bu gerçeği inkar etme veya saptırma noktasında mantıklı bir açıklama getiremezler. açıklama da getiremezler. Selahattin Eyyubi'nin kardeşlerinden dördünün adları: TuranŞah, TUĞTEKİN, şehinşah(ŞAHİNŞAH), Tacilmülük BURİ(BÖRÜ)'dür. Bunun yanısıra, annesi Şihabeddin Tokuş'un kardeşidir.

Şihabeddin Tokuş'un da Kürt olduğunu ispat eden ciddiye alınacak bir kaynak yoktur. Selahattin Eyyubi'nin gerek kendisinin,gerekse kardeşlerinin eşleri de Türk'tür.


Selahattin Eyyubi'nin durumuna benzer bir durum; Cebeli Tarık Boğazı'na adını veren, Endelüs'ü fetheden ünlü Emevi emiri Tarık Bin Ziyad için de geçerlidir. Tarık Bin Ziyad da Arap olarak gösterilir oysa Ziyad'ın soyu Hazar Türkleri'ne dayanır ve Hazar Türkleri'nden Afrikaya göç etmiş olan Berber Oymağındandır. Ziyad'ın Arap bilinmesinin sebebi de tarihi tahrif etmekle nam salmış Arap tarihçilerin her büyük kişiyi ve olayı kendilerine maledebilmek için gerçekleri saptırmalarıdır.


Sonuç olarak; Bize düşen görev, kendi değerlerimizi başkalarına kaptırmamak için çalışmalar yapmak ve bizim değerlerimize sahip çıkma niyetinde olanların dayanaksız tezlerini çürütebilmek için de somut kanıtlarla sağlam bir karşı propaganda başlatmaktır. Saygılarımla, Tuğberk Çağatay. TTK www.toplumcubudun.org

Konu Türk tarihi olunca karalamayı inkarı adeta refleks edinmek tarihe ve insanlık gerçkelerine karşı çok büyük bir haksızlık ve suçtur!Lütfen tarihi derinden etkilemiş bu millete ve onun evlatlarına gerekli saygıyı gösterelim,inkarla iftira ile kimse hiç kimse hiçbiryere gelememiştir gelemeyecektir de.Kamuran deliormanli88.255.183.34 10:12, 29 Temmuz 2008 (UTC)

Avrupa'nın Türk değerlerini yok etme ile ilgili düşünce ve istekleri sır değil. Türk'e ait olan nice değer, Avrupalılar tarafından başka unsurlara yamanmaya çalışılmıştır. Selahaddin Eyyubi de Türk'e ait bir değerdir. Kraldan çok kralcı mısınız yoksa?

  • Selahaddin Eyyûbî'nin Türk olduğu bilimsel bir olgu değildir, kanıtlanmamıştır, doğrulanabilir bir bilgi değildir... bununla birlikte böyle bir sav var. Sava dair birden çok bilimsel, tarafsız, ikinci veya üçüncü parti, doğrulanabilir ve bağımsız kaynaklar bulabilirseniz, örneğin ansiklopediler, antolojiler, bilimsel jurnallerde yayımlanmış tezler vs. bu savı daha detaylı bir biçimde belirtebiliriz. Ama şu hâliyle, sava dair ufak bir atıf olmasına rağmen herhangi bir kaynak dâhi yoktur. Ayrıca Vikipedi her daim tarafsız olmaya çalışır; bu sebeple kraldan çok kralcı olmaya değil her tarafa, her fikire aynı mesafede durmaya çalışıyoruz o kadar. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 17:17, 15 Şubat 2008 (UTC)

selahaddin eyyubinin kürt olduğu da bilimsel bir olgu değil görüştür ve bu görüşü savunanların verdiği bilgiler de ihtilaflıdır.wikipedia tarafsız olmaya çalışır evet ama amdem ki tarafsızlıkta söz ediyoruz o zaman selahaddin in hayatı ve menşei hakkında tüm kaynakları kullanmak gerekir oysaki burda verilen kaynak sadece : Vladimir Minorsky, The Prehistory of Saladin, Studies in Caucasian History, Cambridge University Press, 1957, pp.124-132. "http://tr.wikipedia.org/wiki/Selahaddin_Eyyubi"' ve sadece tek bir kaynağın verilmesi kesinlikle tarafsızlık ve doğruluk demek deildir! işine gelince bir dünya kaynağı araştıran gürüh şimdi tek kaynağı yeterli görüveriyor! art niyetliliğin bir başka göstergesi de etnik kökeni hakkında başlık açılmasıdır.hiç bir büyük komutan için etnik köken başlığı açılmamışken selahaddin için açılması art niyetin bir başka göstergesidir. kürtlerin onu böylesine sahiplenmesi akıllara tarihlerinde başka hiçbir büyük adam çıkartamadıkları sorusunu ve ihtimalini de getiriyor ve bu en çok kürtlerin tarih bilincini zedeler kendilerinin kazdığı kuyuya kendileri düşer!

bilgehan öztürk88.255.183.34 08:29, 8 Temmuz 2008 (UTC)

Kürt mü Türk mü Tartışması?[kaynağı değiştir]

Selahaddin Eyyubi elbette hiç kuşkusuz Türktür. En basit ispatı Memlük kültürü ve dilidir. Dili Türkçedir. Bunun dışında Memluklar savaş sistemi olarak tarih boyunca Türklerin kullandığı "Hilal" taktiğini kullanan bir millet. Aynı zamanda Kürtlerin sadece Mezopotamya'da yaşaması ve bu sınırlarda hep kalmak istemesi Kürt olduğu tezini çürüten bir delildir. Bu gibi açıklamalar PKK yanlısı ve Türk milletlerini silmek isteyen ırkçı ulusların mantıksız yorum üstüne kurduğu hayallerden ibarettir.Lütfen bu gibi saçma açıklamalarda ve yorumlarda bulunmayalım.Her ne kadar BM aldatmasına kandıysak da bugün en az 400 milyon Türk vardır.Bu Rusyanın iki katı demek.Sürekli devlet kurmuş, devlet otoritesine sahip ve devlet yönetimini bilen bir millet olduğundan Türkler haritadan asla silinmez. Memluklular da silinmedi, sadece yerini başka bir Türk devletine bıraktı. Bu imzasız yazı 88.250.48.32 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Değerli anonim kullanıcı öncellikle burada mesajınızı yazarken maddeyi iyice bir tanımanız gerekli. Çünkü Selahaddin Eyyubi Memlüklülerin sultanı değil, Eyyubilerin kurucusudur. Lütfen Vikipedi'deki tartışma sayfalarına yazı yazarken milli duygularınızı ve düşüncelerinizi bildirmeyin Vikipedi Türk milletinin Türk Devleti'nin yayın organı değildir. Sadece Türkçe özgür ve tarafsız bir ansiklopedidir. Şayet Selahaddin Eyyubi Türk bir liderdir diyorsanız yukarıda Takabeg ve Noumenon'un dediklerine dikkat ediniz. Onun Türk olduğunu kanıtlayabilecek tarafsız bir kaynak bulursanız lütfen bize bu sayfada gösteriniz. Bizlerde kayıtlı kullanıcılar olarak bu kaynağı tartışıp maddeye ekleriz. Teşekkürler ve iyi çalışmalar. Mızrakmsj 14:59, 23 Mart 2008 (UTC)

tarihdeki ilk KÜRT devleti[kaynağı değiştir]

tarihdeki ilk kürt devleti selahattin eyyubi tarafından kurulan eyyubı devletıdır. eyyubı devletı monarşi yönetiminde yönetilen bir siyasi sistemine mevcuttur.eyyubı devletı islamıyetın korunmasında da buyuk mucadeleler sarf etmıstır.

Evet kurucu meselesi yaparsak Kürt devleti denebilir. Fakat ben şahsen bu kurucu meselesine sıcak bakmıyorum. Örneğin, Tolunoğulları (Ahmed ibn Tulun), Akşitler (Muhammed ibn Tuğcu), Gazneliler (Alp Tegin) gibi memlûkler tarafından kurulmuş devletlerinin halk, resmî dil, kültürü Türk değildir. Sadece kurucusu Türkî diye Türk devleti dememiz yanlıştır. Aynı mantıkla düşündüğümüz zaman Eyyubiler'i Kürt devleti olarak tanımlamamız da yanlıştır. Bir de Büyük Hun İmparatorluğu, Batı Hun İmparatorluğu olarak adlandıkları Hiung-nu'ların kurdukları devletlere Türk devleti dememiz de yanlıştır. Batı Hun İmparatorluğu adlı bir devlet yoktu:) Okullarda öğretilen tarihte siyasi faktör var. Eskiden Türk Tarih Tezi idi ve 1970'li yıllardan sonra Türk-İslam sentezi bunun yerini almıştır. Bu meseleler ondan kaynaklanıyor. Gerçeğini söylemem gerekirse Orta Asya'da Göktürk Kağanlığından sonra, Batı Asya'da ise Selçuklulardan sonra ancak Türk devleti diyebiliriz. Gerç Selçukluların da resmî dili Farsça idi. Yine de Türk kavimler toplu halde göç ederek o ülkenin sakinleri oldukları için Türk devleti desek te yanlış değildir. Eninde sonunda Eyyubiler Kürt devleti değildir. Lurlar'ı Kürt saymak isteyenler Güney İran'da Lur aşiretlerin önderi Karim Han Zand tarfından kurulmuş Zand hanedanı'nı da Kürt devleti yapmak isteyebilirler fakat o da Kürt devleti değildir. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 07:21, 8 Nisan 2008 (UTC)

Asya'da Göktürk'lerden sonra Batıda Selçuklu'lardan sonra Türk devleti tabiri kullanılması gerektiğine dair görüşürün saçmalığı tartışılmaz.O halde resmi dili osmanlıca olan, osmanlı imparatorluğu içinde türk devleti demiyecekmiyiz.Selçuklu'lar ile Göktürk devleti arası asırlar var ve devlet adı ne olursa olsun, etnik köken olarak hepsi Türk'tür.--Cemgilozturker 17:00, 17 Ocak 2009 (UTC)

karahanlılar çağataylar ve harezmiler devletlerini bilmiyor olmalı bunları yazan şahıs.88.255.183.34 07:51, 8 Temmuz 2008 (UTC) kamuran ötükenli

[tarihteki kürt devletlerini sayabilirmi bu tarihçi arkadaşlar tabi eğer varsa?şenol göktürk88.255.183.34 10:42, 5 Ağustos 2008 (UTC)]
Takabeg'e katılıyorum. Selahaddin Eyyubi büyük ihtimalle Kürt kökenli bir şahıstı. Ancak ordularının büyük kısmı Türklerden oluşuyordu. Eyyubilere Kürt Devleti demek bence doğru değil. Zaten Selahaddin, Türk kökenli Selçuklu ve Zengi geleneklerinin devamıdır. Bu devletlerin hizmetinde askerlik hayatına başlamıştır. Daha sonra bu devletlerin insan gücünü devralmıştır. Bu insan gücü de zaten çoğunlukla Türktü. Aslında Takabeg'in değindiği gibi tarihteki devletlere milliyet yakıştırmak çok zor bir şey. Hangi ölçütü kullansanız gene de sorun çıkıyor. Kurucu hanedan mı Türk olmalı, ordu ve devlet yapısı mı Türk olmalı, vatandaşlarının çoğu mu Türk olmalı? Eğer vatandaşlarının çoğunun Türk olması koşulu kullanılırsa Hiung-nu ve Göktürkler dışında tarih boyunca Türk devlet bulmak çok zor. Ordu ve devlet yapısı Türk olacaksa o zaman bir çok devlet var. Ama bir de tarihin hangi dönemine göre karar vereceksiniz. Bazı Türk devletleri var zamanla yönettikleri millete karışmış ve Türk karakterlerini kaybetmişler. Ön Bulgarlar, Safeviler, Delhi Sultanlığı gibi. Bazı devletler var. Önce Türk değilken, sonradan Türkleşmişler. Altınordu Devleti, Çağatay Hanlığı gibi. ---Vikiyazar 14:09, 8 Nisan 2008 (UTC)

Türklük kompleksi ve korkusu olanlar işte böyle tarihe bilime aykırı ve son derece gereksiz tartışmalara girmktedirler oysaki türk devletlerinin ve onların tarhteki yerlerinin önemi ve gerçekliliği isteyen istemeyen herkesin gözü önündedir güneşi balçıkla sıvamaya kalkmanın hiçbir anlamı yoktur.88.255.183.34 07:53, 8 Temmuz 2008 (UTC)kamuran ötükenli kamuran ötükenli88.255.183.34 07:54, 8 Temmuz 2008 (UTC) Takabeg ve diğerleri madem kaynak arıyor ve tarafsızlar ise Bitlis hükümdarı Beşinci Şeref Han tarafından 1597 tarihinde Farsça olarak kaleme alınan Şerefname 'den (ki eserde Selahaddin 'in Kürt olduğu belirtilir ama ispat derdi aranmaz) neden faydalanmazlar. Şerefname 'ye göre kardeşleri : Şahinşah, Tuğtekin, Tacilmülk Büri(börü), Seyfettin Ebu Bekir, Turanşah, Sitt al-Sham Hatun, ve Rabia Hatun olarak verilmiş. Bu maddeyi kilitleyenler isterlerse onu Aztec yapsınlar ama tarihe saygıları var ise en azından kardeşlerinin adını eklesinler. Belki bir gün birileri bir Kürt'ün çocuklarına börü (kurt), Turan, Tuğ gibi Türkçe isimler vermesine bir anlam verir.Bu imzasız yazı 144.122.180.84 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


genel olarak selahaddin eyyubinin kürt olmadığını iddia edenler, onun batılılar tarafından kürt olarak nitelendirildiğini söylemekteler. Ancak belirtmek isterim ki selahaddin eyyubi'yi araplar ve iranlılar da kürt olarak tanımlamaktalar. Tabi bundan onlarında türklere bir garezi oldukları çıkartılabilir ancak aynı araplar ve iranlılar selçukluların ya da başka hanedanların türk olduklarını söylemekteler. Eğer ki ortada bir garez olsaydı sanırım onları da iranlılaştırır ya da araplaştırabilirlerdi.Bu imzasız yazı Yewerton (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

[araplar ve iranlılar genel ve bilinen kaynaklarda selahaddin eyyubi yi kendilerinden sayrlar ve hatta bunun propagandasını bile yaparla bu da böyle bir gerçektir.kamuran ötükenli88.255.183.34 10:42, 5 Ağustos 2008 (UTC)]

[[:İSTERSE VİKİNG KÖKENLİ OLSUN İSLAMA VE TRÜKLÜĞE BU KADAR BÜYÜK HİZMETLER VERMİŞ GERİSİ HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL ORTALIĞI DULANDIRMAYA GERKE YOK88.255.183.34 10:42, 5 Ağustos 2008 (UTC)]]

Yazılanlar o kadar yanlış ki Selahaddin Eyyubi asla ve asla kendisini kürt olarak kabul etmemiştir, Arap olarak görmüştür. Araplaşmış bir Türk demek her zaman doğrudur.


Değerlerimize herkes sahip çıkıyor anlaşıldı. Demekki biz değerler üretmeye devam edelim varsın birileri de onu da biz yaptık o da bizim desinler... Zaten Osmanlı İmparatorluğunu da yunanlılar kurmuştu :)))


Aç Tavuk kendini Buğday Ambarında sanırmış

Selahattin Eyyubi hakkında bilgi edinilebilecek kaynaklar, Selahattin Eyyubi'nin ırkı ile ilgili farklı bilgiler vermektedir. Selahattin Eyyubi'nin Arap veya Kürt bilinmesinin sebebi, Arap ve Kürt tarihçilerin, ulu şahsiyetlere sahip çıkabilmek gayesiyle gerçekleri saptırmasıdır. Kürt tarihini yazan Şerefhan Bidlisi Şerefname'de Selahattin Eyyubi'nin Kürt olduğunu yazar. Bunun sebebi bellidir; tarihi ve kahramanı olmayan bir topluluk için bir tarih uydurup, bir kahraman yaratma kaygısı. Çoğu kaynak da Eyyubiler'i kuran hanedanın Kürt hanedanı olduğunu, zaman içinde önce Türkleşip, sonra da Araplaştıklarını söyler. Ama bunu söyleyen kaynakların referans aldıkları kaynaklar ya Kürt'ün yazdığı uyduruk Şerefname ya da hilekar Arap tarihçilerinin yazmış olduğu kitaplardır.


Atsız Ata'mız, Selahattin Eyyubi'nin babasının Arap, annesinin Kürt olduğunu yazar. Türkçüler tarafından ağırlıklı kabul gören görüş bu yönde olmakla birlikte, Eyyubi'nin Türk olduğunu yazan ansiklopediler ve kitapların varlığı da bizleri bir kez daha düşünmeye sevk etmektedir.


Selahattin Eyyubi'nin Türk olduğunu söyleyen kaynaklar, bunun böyle olduğunu ispat edebilmek için, ortaya tartışılamaz kanıtlar koymaktadırlar. Selahattin Eyyubi'nin babası Necmeddin Eyyüb'ün, Selçuklular döneminde önemli yararlılıklar göstermiş olan Türkmen oymaklarından birinin mensubu olması bu kanıtlardan birisidir(Kürtler ise Necmeddin Eyyubi'nin Selçuklu ordusuna paralı asker olarak katıldığı şeklinde bir uydurmayla dayanaksız tezlerini punduna uydurma yoluna gitmişlerdir). Selahattin Eyyubi'nin Türk olduğunu gösteren diğer bir kanıt ise Eyyubi'nin aile fertlerinin adlarının Türk adı olmasıdır ki, bunun aksini iddia eden hiç bir kaynak olmadığı gibi, Kürt tarihçi Şerefhan Bidlisi bile yazdığı kitapta bu adları vermiştir. Bununla birlikte, o dönemlerde, o şartlarda bir Arap'ın ya da Kürt'ün bir Türk adı almasına da, Eyyubi'nin Kürt veya Arap olduğunu iddia edenler, bu gerçeği inkar etme veya saptırma noktasında mantıklı bir açıklama getiremezler. Selahattin Eyyubi'nin kardeşlerinden dördünün adları: TuranŞah, Tuğtekin, Şehinşah (Şahinşah), Tacilmülük Buri (Börü)'dür. Selahattin Eyyubi'nin gerek kendisinin,gerekse kardeşlerinin eşleri de Türk'tür.


Selahattin Eyyubi'nin durumuna benzer bir durum; Cebeli Tarık Boğazı'na adını veren, Endelüs'ü fetheden ünlü Emevi emiri Tarık Bin Ziyad için de geçerlidir. Tarık Bin Ziyad da Arap olarak gösterilir oysa Ziyad'ın soyu Hazar Türkleri'ne dayanır ve Hazar Türkleri'nden Afrikaya göç etmiş olan Berber Oymağındandır. Ziyad'ın Arap bilinmesinin sebebi de tarihi tahrif etmekle nam salmış Arap tarihçilerin her büyük kişiyi ve olayı kendilerine maledebilmek için gerçekleri saptırmalarıdır Selahaddin Eyyubi'nin kürt olduğu iddiasını ortaya koyan Bitlis Emiri Şeref Han isimli tarihçi olmayan, bir şahıstır. Bu şahsın mesnetsiz iddialarının aksine Eyyubi'nin Türk olduğu yönünde birçok belge vardır. Bu belgeler Eyyubi'nin yakın akrabalarının isimlerinin Türk olması ve hanedanın kökenlerinin Türkiye'ye dayanması olarak belirtilebilir.

Eyyubi devletinde yerli halk Arap olmakla beraber ordu sayısal çoğunluk olarak Türklerden oluşmaktadır. Bayraklarında kullanılan sembol Selçuklular, Mengücekliler ve Artuklularda ki gibi kartaldır.

Selahaddin Eyyubi'nin kardeşleri konusunda Gök Yeleli Bozkurt ağabey, yeterli açıklamayı getirmiştir. Ek olarak eşleri, enişteleri ve yeğeni hakkında bilgi vermek gerekirse; Eşlerinden biri Unar Bey kızı Amine, iki eniştesi Umaroğlu Sadettin Mesud ve Muzafferuddin Gökböri ve yeğeni Karakuş Türktürler. Bu isimleri kıro Şeref, Şerefnamede de teyit etmiştir. Atabozkurt 10:47, 6 Ekim 2008 (UTC)

Al Sana Kaynak Selahaddin Eyyubi Türktür Siz Yakında Alparslan Hatta Osmanlı Devletinin Sultanlarını da Kürt yaparsınız yapmaya çalıştığınız her sahada ortaya çıkıyor kirli oyunlarınız kendinize kalsın


Şeref Han, rivayetteki Ravvad Araplarını, Ravende Kürtleri olarak değiştirmiştir ki, Selahaddin Eyyûbinin Kürt sanılması işte bu tahrifattan dolayıdır! Oysa aynı Şerefnamede Selahaddin Eyyûbinin kardeşleri şöyle sıralanır: Mahammet Ebu Bekir, Şemsüddevle Turan Şah, Seyfilislam Tuğtekin, Şehinşah, Tacilmülük Buri.

Görüldüğü gibi Selahaddin Eyyûbinin kürt olduğunu iddia eden Kürt Tarihi yazarı Şeref Han bile, onun kardeşlerinden ikisinin Turanşah ve Tuğtekin gibi Türk has isimleri taşıdığını ifade etmekten kaçamamıştır.

Kaldı ki Şeref Hanın Buri imasıyla yazdığı en küçük kardeş, bütün kaynaklarda Böri veya Börü şeklinde kaydedilmiştir.

Bilindiği gibi Börü ismi de Türk has isimidir ve kurt demektir! Selçukluların ve Zengilerin hizmetinde büyük emirler olarak çalışan Selahaddin Eyyûbinin babası Necmettin Eyyûp Azerbaycandaki kesif Türkmen boyları arasında yerleşmiştir ve Türktür.

Çünkü Selahaddinin bir Türk oyunu olan ve o tarihlerde Irak tarafında bilinmeyen poloda mahir olduğu kesinlikle bilinmektedir.

Bu büyük Türk hükümdarının annesi, Şihabeddin Tokuşun kardeşidir.

Kız kardeşi Rabia Hatunu da önce Gökbörü ile evlendirmiştir ki, ikisi de Türktür.

Ağabeyi Şehinşah ise Kutlukız Hatun adında bir Türk kızıyla evlenmiştir. Selahaddin Eyyubinin bizzat kendisi de evlenmek için bir Türk kızını tercih etmiştir: Amine Hatun

Arkadaşlara katılıyorum..[kaynağı değiştir]

Selahattin Eyyübi Türkdür.. Eyyübi Devleti zaten Türk devletidir. KABULLENİN YADA KABULLELMEYİN BU BÖYLEDİR

Selahattin Eyyubi'nin kardeşlerinden dördünün adları: TuranŞah, Tuğtekin, Şehinşah (Şahinşah), Tacilmülük Buri (Börü)'dür. Selahattin Eyyubi'nin gerek kendisinin,gerekse kardeşlerinin eşleri de Türk'tür.

Selahattin Eyyubi TÜRK'tür.[kaynağı değiştir]

Selahattin Eyyubi'nin durumuna benzer bir durum; Cebeli Tarık Boğazı'na adını veren, Endelüs'ü fetheden ünlü Emevi emiri Tarık Bin Ziyad için de geçerlidir. Tarık Bin Ziyad da Arap olarak gösterilir oysa Ziyad'ın soyu Hazar Türkleri'ne dayanır ve Hazar Türkleri'nden Afrikaya göç etmiş olan Berber Oymağındandır. Ziyad'ın Arap bilinmesinin sebebi de tarihi tahrif etmekle nam salmış Arap tarihçilerin her büyük kişiyi ve olayı kendilerine maledebilmek için gerçekleri saptırmalarıdır.Kürtlerin terörizmden başka dünyaya katkıları olmuş mu ki? Gerçekler meydanda.Tarafsız gibi gözüküp pkk propagandası yapmayın.

Tabiki TÜRK Kökenlidir[kaynağı değiştir]

YAni bakıldığındada Memlüklüler ondan öncesi fatımiler gibi zaten TÜRK hükümranlığında devam etmiş sadce isim ve yapı değişmiş yönetim Türk Halk arap Türkmen ....Eyyubinin ordusuna bakıldığındada Orta Asyadan gelmiş KIpçak Türklerin çookluğu dikkat çeker ve Tabiki saraydaki Türkmen komutan ve yönet5iciler bu kürttür felan olayı KİMLİK bunalımında olan ve kendilerine yapay TARİH yaratmaya çalışan zavvallıların işi sadce gülüyorummm o kadar.....


Arkadaşıma katılıyorum.Çünkü ben bir üniversite mezunuyum ve okulumuzda bulunan tarih profesörleri ve öğrenci arkadaşlarla konuşmuştuk.Selahaddin Eyyubi bir Türk Komutandır.Neden mi Memlük devletinin sarayda ve ordunun başında hiçbir şekilde arap veya benzeri bir ırktan insana yer verilmemesidir.Bunun ırkçılıkla alası yoktur.Çünkü Daha yıllara gidersek Abbasi develetine savaşlarda yardım eden ve arap kumandanların becerisizliklerinden bıkmalarında dolayı arap dünyası böyle bir karar almışlardı.Bilindiği gibi Türkler savaşçı özelliklerinden dolayı Orta Asya ve Avrupa korku duyulan bir millet olmuştur.Selçuklular,Memlüklüler,Tolunoğulları bu devletlerde Saray ve orduda Türkçe konuşulmaktaydı.Komutanlar ve saray görevlileri ise Türk kökenli Valilerdi.Selçuklu devletinin boşluğundan yararlanarak kurmuşlardır bu devletleri.Şimdide tarih sahnesinde yüzyılardır yeri olmayan Kürt kardeşlerimizde kendilerince tarih yazmaktadırlar.Biz sizleri seviyoruz ve sayıyoruz ama böyle uydurma ve yalan dolanla yapıcalak bir tarih bütün dünya kamuoyunda sizi küçük düşürecektir.Avrupalılar böyle diyomuş şöyle diyormuş demeyin,aklı başında tarafsız bir avrupalı tarihçiyle irtibata geçiniz aynısını sizlere söyleyecektir.

tarihçi kimliği meselesi[kaynağı değiştir]

bu sayfada da görüldüğü gibi sürüp giden tartışmalar sonucu pek çok eleme saf dışı bırakma yaşanmış olup bu hiç te hoş bir durum değildir her iki taraf içinde ve ne hikmetse taraflardan birini sesi susturulmuş sadece diğer taraftan yazarlar kalmış gibi görünüyor yada öyle bir intiba uyanıyor. oysaki bu tür olaylar hiç hoşolmamakla birlikte her ik tarafında tutumu wikipedia ya zarar vermekten öteye gitmiyor.burada beklenen şey beyin fırtınası oluşturup ortak bir sonuca yararlı bir bilgiye ulaşmak değilmidir? ve en önemlisi wikipedia üyelerinden tarihçi olanlar bu konuda eğitim almış yada halen almakta olan,resmi sıfatı tarihçi tarih bilimcisi olan yokmudur ki tarih konularında gerekli tüm kaynaklarla bilgilerle kesin bir tanı koysun?Kamuran otukenli 11:31, 27 Ekim 2008 (UTC)

Oyuncak mail order[kaynağı değiştir]

Selamlar. Şu ve şu oyuncakların mail order sitesine görererek Türk yapmak isteyen arkadaşlarımız var. Lütfen bilimsel kaynakları gösterin. Takabeg ileti 19:56, 19 Kasım 2008 (UTC)

Oyuncak sitesini kaldırmalıyız. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 20:06, 19 Kasım 2008 (UTC)

Bu link de sağlam kaynak sayılmaz. Nereden çıktığı, yazarı ve tarihi belli değildir. Takabeg ileti 20:14, 19 Kasım 2008 (UTC)

vay vay vay.otorite ve her katkıya vandallık yazma cesareti gösteren arkadaş canının istemediği kaynağı saymıyor.O oyuncak sitelerinin sahipleri partizan Türk veya rahatsız insanlarmıymış ta kürt birine durup dururken Türk yazmışlar.Oyuncakcılar dahil Bütün dünya Selahaddin'in Türk olduğunu bilir.Ayrıca başka uluslararası kaynak olsa japondu yazsa onu dahi referans alıp maddeye koyarım.sen de bana vandal diyip silemezsin.

kusura bakma, ama bütün dünya selahaddini türk olarak saymiyor. sadece kürtler onu kürt olarak görmiyor. öyle olsaydi o zaman bu tartisma hic olmazdi.--KureCewlik81 22:40, 19 Kasım 2008 (UTC)

Selahaddin Eyyubi'nin Türk olduğunu desteklemek için bu maddede verilen kaynaklar bana yetersiz gibi görünüyor. O yüzden de maddenin girişinde yazılan Selahaddin Eyyubi bir Türk komutanıydı gibi ifadeleri doğru bulmuyorum. Bu kaynaklara yakından bakılırsa Selahaddin Eyyubi Türktür gibi bir ifadeler bulunmuyor. Sadece bu metinlerde Türk generali Selahaddin... şeklinde ifadeler geçiyor. Bu bana ifadeler dikkatsizce ve gelişigüzel yazılmış ifadeler görünümü veriyor. Oysa maddede Selahaddin Eyyubi'nin Kürt olduğunu desteklemek için verilen kaynaklarda Kürt bir ailede yetişti gibi çok daha açık ve belirgin ifadeler var. Selahaddin'in amcası Şirkuh'un ismi ne Türkçe, ne Arapça ne de Farsça'ya benziyor. Kürtlerin sıkça kullandığı Şerko adına benziyor (Örneğin Kürt şairi Şêrko Bêkes). Seladdin tabii ki Türklerle sıkı bir ilişkide bulunan bir kişi. Ordularında bir sürü Türk var. Eyyubilerin askeri başarılarında kuşkusuz Türklerin askeri yetenekleri büyük bir rol oynamış. Ancak Selahaddin'in etnik bakımdan Kürt olduğu çok daha yaygın kabul gören bir görüş. ---Vikiyazar 19:42, 21 Kasım 2008 (UTC)

Türk - Kürt tartışması ve değişiklikler[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Bir generalin etnik kökenine kaynak olarak bir çevrim içi mağazanın sattığı satranç takımının tanımını koyamazsınız. Bunlar çok uygunsuz kaynaklar. Aynı şekilde bariz tarafgir, ödevleri de 'kaynak' olarak ekleyemezsiniz. Bağımsız ve tarafsız ansiklopediler, tarihçilerin eserleri, akademik makaleler, sözlükler vs. ancak kaynak olarak eklenebilir.
  • Dünyadaki çoğu tarafsız ve bağımsız tarihçiye, ansiklopediye ve sözlüğe göre Selahaddin Kürt'tür. Evet, Türk olduğunu iddia edenler var fakat bu iddayı yapanların büyük bir kısmı a) taraflı kaynaklar, b) hiçbir bilimsel kanıta dayanmıyorlar ve sıklıkla anekdot vs. tarzı bilgilere dayanıyorlar, c) yazılan eserlerin çoğunluğu da özgün araştırma statüsünde. Bu şekilde olmayan Türk iddiaları yoktur demiyorum; olabilir. Vikipedi'deki bu madde de bu bahsettiğim şekilde olmayan Türktür iddialarına yer verecektir. Fakat iki satranç takımı tanıtım bilgisine dayanarak Vikipedi Selahaddin bir Türk komutandı diyemez.
  • Yıllardır bu maddede Türktü-Kürttü tartışması devam ediyor; eklenen kaynakların %90'ı da uygunsuz oluyor. Şu noktadan sonra uygunsuz olan kaynakları sadece çıkaracağım. Unutmayalım; tarafsız, bağımsız, doğrulanabilir ve kayda değer ikinci veya tercihen üçüncü parti ansiklopedilere, sözlüklere dayanan şeyler eklememiz şarttır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 23:01, 21 Kasım 2008 (UTC)
  • Yaptığınız düzenleme tam bir vikipedi şaheseri olmuş. Gayet tarafsız ve bilimsel. Teşekkürler. Elinize ve bilginize sağlık. --Manco Capac 12:26, 22 Kasım 2008 (UTC)


Arkadaşım kaynak diyorsun Türk devletlerinin TÜrk kaynaklarından başka nasıl bir kaynak gösterebilirz sen bana açıklarmısın.Orta Doğu Türk devletlerinde Saray ve Orduda Türk devlet görevlileri ve Türk komutanlardan başka kimseye görev verilmiyordu.Ne demek istediğini anlayamıyorum.Osmanlıda bunu söylesen inanırdım ama bu işin gerçeği bu anlıyormusun.Oku öğren onda sonra gel.Kaynak arıyorsan büyük şehirlerdeki her kütüphanede bu kaynaklar mevcut.Armut piş ağzıma düş deme.Demegoji de yapma...

İsmin kürtçe de yazılması[kaynağı değiştir]

Başta isim yazılırken parantez içinde sadece arapça değil kürtçe de yazılması gerekir diye düşünüyorum..--Qarapapaq 17:54, 3 Aralık 2008 (UTC)

  • Zaten arap albaeli vardı, latin alfabeli olanı da eklendi. Bu tür eklememerli siz de yapabilirsiniz. Lütfen cesur olunuz. --Manco Capac 18:58, 30 Kasım 2008 (UTC)
  • zaten arap alfabeli olanı ben eklemiştim.açıklık getirmek amacıyla buraya yazdım.--Qarapapaq 17:53, 3 Aralık 2008 (UTC)

Kökeni hakkında bilgileri kaldırılsın.[kaynağı değiştir]

Bu konu başlığını tarihçilere bırakın, yok yere insanları birbirine düşürmeyin. Bu kadar iyi biliyorsanız gerçekci kaynak verin.

Bak dostum böyle devam edemeyiz, senin belirttiklerin tarihi kaynak da senin gibi düşünmeyenlerin yazdıkları kaynak değil mi?

Bence bu konuda yanlı düşünüyorsun. Diyelim ki herkes her konuda biraz yanlı düşünür. E orada kürt olduğunu söyleyen kaynakları tahrip mi ettik ki sen sürekli olarak Türk olduğunu iddia eden kaynaklarla uğraşıyorsun. Kürt olduğuna inanabilirsin, biz de buna saygı duyarız, yalnız bırak da biz de türk olduğuna inanalım, bir arap da arap olduğuna inansın.

Eğer ben de her yeri factla doldursam hoş olur mu? Ya da senin tarihi kaynaklarını silsem veya senin "tarihi kaynaklar" ifadesini "yazanlar" ifadesine çevirsem hoş olur mu? Bence olmaz.

Bırakalım Selahaddin gerek Türklerin, gerekse Kürtlerin milli kahramanı olsun. Buna engel ne! Köroğlu 06:06, 15 Nisan 2009 (UTC)

Kimin kahramanı olması hiç önemli değil. Aslında etnik kökeni de önemli değil. Fakat tarihi kaynaklar Selahattin'in Türk kökenli olduğunu göstermiyor. Dünyaca Kürt olduğu kabul ediliyor. Bu durumu okuyucularımıza aktarmamız lazım. Yeni keşif filan olursa, mesela Selahattin'in Ugandalı ya da Koreli olduğu ortaya çıkarsa yine onu aktarmamız lazım:) Fakat şimdilik akademik dünyanın ortak görüşü Kürt olduğu yönündedir. Araştırmacıların iddialara "tarihi kaynaklar" denmez. Bir üniversitenin internet sitesinde yer alan dikkatsiz yazılan yazıya da "tarihi kaynakar" denmez. Değil mi? Hatta ikincisi kaynak sayılır mı? Takabeg ileti 06:19, 15 Nisan 2009 (UTC)

Yorumlar, taraflar, ve üslup...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Maddeye özgün araştırma ve üslup şablonları eklendi. Zira madde yorumlarla dolu olduğu gibi uslûbu da ansiklopedik formattan uzak. Örneğin:
    • "Selahaddin, alçakgönüllü, iyiliksever, dürüst ve maiyetindeki insanlara -hata dahi yapsalar- çokça yumuşak davranan merhametli bir insan ve dindar bir müslümandı. Sanata ve ilime büyük sevgisi vardı."
  • İlgili kurallar için VP:VND sayfasına göz atmakta yarar var. Maddeye taraflı ve kaynaksız da eklenebilir ama özgün araştırma zaten bu ikisini de kapsıyor buradaki durumda; yorumlar çıkarılırsa geriye taraflı veya kaynaksız bir şey kalmıyor. Bu sebeple diğer şablonları koymadım (ama konabilirler). Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 12:34, 2 Mayıs 2009 (UTC)
Selam. Özgün araştırmalar tam olarak hangi bölümlerde bulunur ? Takabeg ileti 12:28, 26 Mayıs 2009 (UTC)

Merhabalar Taraflı yorumlar şablonun silinmesi konusu açıklarmısınız? Kastenmi silinmişitir yoksa Makul bir açıklamanız varmı Takabeg? --- Onur

Gerekçe gösterilmeden eklenen şablon idi. Ekleyen kullanıcıya sordum ama ne buraya ne de kendi mesaj sayfama yanıtladı. O yüzden gerekçesiz eklenen şablon haklı olarak kaldırıldı. Takabeg ileti 12:36, 26 Mayıs 2009 (UTC)
Ayreten kaynaksız cümlelerin çoğu temizlendi. Takabeg ileti 12:37, 26 Mayıs 2009 (UTC)

Annesi ve kardeşleri[kaynağı değiştir]

Annesi ve kardeşleri hakkında ki bilgiler eksik ve yalnıştır. İhityaç duyulan bilgilere "http://www.answers.com/topic/saladin" adresinde bulunan selahaddi Eyyubi biyografisinden ulaşılabilinir.


Değişiklikler[kaynağı değiştir]

Sayfanın başında ki tarafsızlık şablonu sürekli olarak kaldırılmaktadır. Bu yapılan davranış vandalizm unsuruna girer! Tekrarlanmamasını rica ediyorum! Celikadam

Neden tarafsız olduğunu hissediyorsun? Onu söyler misin? Gerekçe olmadan şablonu eklemek doğru değildir. Gerekçesini bilmediğimiz için düzeltemiz de zor oluyor. Takabeg ileti 20:01, 26 Mayıs 2009 (UTC)

Yayınladığın Açıklama ve kaynaklar tarafsız değil! 9, 11, 12 ve 13. kaynaklar tarafsız değiller. Ayrıca Maddelerde yorum katılarak yazılmış Ansiklopedik unsur içermemekte Celikadam

  • Madde üzerindeki yorumların çoğu silindi, kalması gerektiği düşünülen yerlere fact koyuldu. Kürt-Arap-Türk olması konusundaki kaynaklarda bir sorun yoktur. Belirtilen bilgiler direk aktarılmış. Tarafsız şablonunu kaynaksız olarak değiştiriyorum.--Muratsahinmesaj 20:42, 26 Mayıs 2009 (UTC)

Madeenin büyük bir çoğunluğu Kimkimdir'in kopyası. Şubat 2002 tarihli... Kimkimdir kaynak olarak siteyi göstermek şartıyla Vikide kullanmamız için izin vermiştir. Fakat maalesef kaynaksız ve dipnotsuz yazıdır. No thank you deme hakkımız var ise kaldıralım. Ne dersiniz? Takabeg ileti 21:19, 26 Mayıs 2009 (UTC)

  • Bence alıntılandığını belirlediğimiz yerlere kaynak koymak ve kendi ifadelerimizle düzenlemek daha yerinde olur. Başka kaynaklar geldikçe kaynaklar çoğaltılır.--Abuk SABUK♫ ♫ 21:55, 26 Mayıs 2009 (UTC)

şirkuh kelimesinin kökeni[kaynağı değiştir]

şirkuh kelimesi fars orjinlidir ve farsça bir kelimedir şirkuh kelimesi vikiye yazıldıgı gibi kürtçe bir kelime deyildir ..kürtçeye farsçadan geçmiş bir kelimedir..

"Ancak Türk kökenli olduğunu söyleyen kaynaklar da vardır.[11][12][13]" ifadesini "Ancak Türk kökenli olduğunu söyleyen Türk araştırmacılar[11][12] ve bazı yazılar da vardır.[13]" ifadesi ile değiştirmek, Türk olduğu iddialarının "ne kadar saçma" olduğunu vurgulamak için, Kürt olduğu tezini kuvvetlendirmek için yapılmıştır. Selahaddin çok büyük ihtimalle Kürttür, bu konuda ben kaynak bile ekledim. Ancak Kürt milliyetçiliğinin sınırlarında gezip, diğer tezleri madde içinde kelime oyunlarıyla çürütmeye çalışmak uygun değildir. Yazılan ifade düzgün Türkçe bile değildir.--Abuk SABUK♫ ♫ 19:02, 1 Ağustos 2009 (UTC)

Bence Türk araştırmacılar diye yazılması gerekli. Türkiye Cumhuriyeti'nde Kürt diye bir şey yoktur denildiği zamanın tezinin devamı olduğu için. Aslında daha önce bir (Türk) ansiklopedinin maddesini kaynak olarak gösterdik o da aynı döneme aittir. Yazarın bu zatın Kürt olduğunu yazması imkansızdı. Diğer bir kaynak ise kaynaksız bir yazı. Belki yanlışlıkla öyle yazmış olabilir. Belki başka dayanağı vardır. Bilinmiyor. Takabeg ileti 19:09, 1 Ağustos 2009 (UTC)

Amcası Kürt ama kendisi Türk öyle mi?[kaynağı değiştir]

Selehedddin Eyübi'nin kürt mü türk mü olduğu yönündeki tartışmalara ilişkin bazı kişilire bakıyorum da neredeyse Papa'yı da türk sayacaklar. Makalede deniliyor ki "genel kanaat türk olduğü yönündedir ama kürt olduğu da idia edilir." Hemen altında akrabasal olarak şu bilgi yer alıyor: Babası Necmeddin Eyyubi ve amcası Esadeddin Şirkuh [değiştir]İmadeddin Zengi'nin ordusu 1131'de Karaca el-Saki tarafından mağlup edildi ve Zengi, Tikrit'e sığındığındı.[kaynak belirtilmeli] Selahaddin'in babası Necmeddin Eyyub ve amcası Esadeddin Şirkuh (أسد الدين شيركوه بن شاذي; Şirkuh: Kürtçe'de Dağların Aslanı anlamındadır[kaynak belirtilmeli]), Zengi'ye yardım etmiş ve Tikrit'te hapseilen Aziduddin el-Mustevfi'nin kaçmasını sağlamışlardır.[kaynak belirtilmeli] Bunun üzerine Bihruz ile araları açılmış, buna mukabil Musul ve Halep Atabeyi Zengilere yaklaşmışlardır."

Amcası KÜRT! Kendisi Türk! Çelişkiye bak! Bu ne yaman çelişki: Bu bir.

İkincisi; Seleheddin bir islam ismidir. Türklerin islamiyeti kabul etmesi 11. yüzyıla takabül eder. Nasıl oluyor da aynı yüzyılda ta islamiyeti kabul etmeden önce belirlenmiş bir islam ismi kocaman bir sultan, kendisine islamiyet ordusunun baş hükümdarı kılmış bir lider haline geliyor????

Bir şahıs da diyor ki Selehaddin Eyübi'nin Kürt olduğunu idia edenler PKK kaynaklarıdır diyor. Bu çok kişisel ama oldukça art niyet taşıyan ve subjektif bir yaklaşımdır. Ne bilimseldir, ne mantıkla alakası vardır. Oldukça duygusal bir yorumdur. Bu imzasız yazı 213.118.157.202 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Selahaddin Kürt ama Şirkuh Farsça. Takabeg ileti 22:00, 18 Ağustos 2009 (UTC)

A survey of European civilization[kaynağı değiştir]

William Leonard Langer, "A survey of European civilization", c.1, s. 217, 1947.

piyasada bulamadım. Eski bir kitap olmasındandır herhalde. Ama Library of Congress'te de bulamadım. Takabeg ileti 01:18, 23 Ağustos 2009 (UTC)

Maddeye Burda eklendi. Takabeg ileti 17:16, 23 Ağustos 2009 (UTC)

Kitabı bulamadığım için. Ama superyetkin, amazon.com'da buldu. Ve bu kitabı kaynak gösterilmenin uygun olup olmadığına karar veremediğim için. Çok eski ve Selahaddin üzerinde yapılan araştırma değildir. Takabeg ileti 10:10, 24 Ağustos 2009 (UTC)
Eski olması önemli değil. Tabiki de uygun. Şimdiki kaynaklar da eski kaynakların ışığında yazılıyor. Hem de tarafsız 3. parti kaynak. Yazar Türk olduğunu kafadan atmamıştır.--Gökçє Yörük mesaj 16:35, 24 Ağustos 2009 (UTC)
19. Yüzyıla ait kitaplar arasında da "Türk lider" diye yazanlar var. Ama kaynak olarak kullanmıyoruz. Takabeg ileti 17:04, 24 Ağustos 2009 (UTC)
VP:GÜVEN'de öyle bir kural var mı? Ayrıca 1947, 19. yüzyıl mı?--Gökçє Yörük mesaj 19:58, 24 Ağustos 2009 (UTC)

Umumî Türk Tarihine Giriş bende de var. Ama bu konuda da kullanılamaz. Onu kullanarak "Kürt ve Türk kökenli" olarak değiştirmek yanlış. Maddede özgün araştırmalar var diye herşey mubah edğildir. {{sö-devlet}} etiketinin eklenmesi gerekir. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 16:30, 24 Ağustos 2009 (UTC)

  • Bence sadece Selahaddin üzerinde yapılan araştırmaları kullanmaya özen göstererelim. Hele konusu sülalesi ise sadece ve sadece Selahaddin üzerinde yapılan araştırmalar ile sınırlanmalıdır.
  • Maddede gösterilen Mehmet Sılay'ın eserini okumadım. Bu (bu maddeye yapılan alıntı kitapta olduğu gibi aktarma yapıldıysa) yeni belgeleri keşfetti mi? Yoksa tamamen atıyor mu ? Mesela Selahaddin'in annesi hakkında bilgiler olmadığını biliyoruz. Ama bu Mehmet Sılay net bir şekilde adını ortaya koyuyor ve diğer araştırmacıların yazmadığı, daha doğrusu kaynaklarda bahsedilmediği için yazamadığı şeylerden bahsediyor. Kitapta yazılanlar olduğu gibi aktarılıyor mu ? Bu Mehmet kitabında hangi kaynaklar gösteriyor ? Takabeg ileti 06:05, 25 Ağustos 2009 (UTC)

Başlantıçtaki "Eyyubi hanedanının kurucusu olan Kürt [1][2][3][4] lider" yerine "Eyyubi hanedanının kurucusu" yazılması yeterlidir, bence. Ama Türk lider filan yazan çıkarsa hemen müdahale etmemiz lazım. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 13:32, 25 Ağustos 2009 (UTC)

Evet, bu görüşe katılıyorum.--вяí¢αи76ileti 14:02, 25 Ağustos 2009 (UTC)

Selahaddin'in Kürt olduğu apaçık bir gerçekken neden yeniden tarih yazmaya çalışan insanlara imkan vermeliyiz. Britannica da başta olmak üzere bir çok sağlam kaynağın belirttiği gibi Kürt kelimesi'ne dokunulmamalı, olduğu gibi bırakılmalıdır ve doğru olan bu karardan yanayım.

Bu dakikadan sonra Big Brother oynamanın anlamı yok, Dersim'in adı değişti de memleket kazandı mı ? Avrupa'da yaşayan bir çok insanımız halen doğdukları köyün adı değiştirildiğinden yolunu tarif edemiyorlar. --Sahinler 12:15, 1 Eylül 2009 (UTC)

Yine de Kürtlerin lideri değil. Takabeg ileti 12:28, 1 Eylül 2009 (UTC)
Şirkuh'un ordusu Nuriye ve Asla Nuriye ve Asadiye olmak üzere iki koldan ibaretti. Nuriye Nureddin Zengi'nin Şirkuh'a emanet ettiği askerlerden ve Asadiye ise kendi adamlarından. Şihabbeddin ise Nuriye'nin önde gelenlerdendi. Şirkuh öldüğünde Türk memlûkler Selahaddin'in Kürtlüğünden hoşlanmadığı aktarılıyor. Şihabbeddin'in Asadiye'de yer almasından dolayı Türk olabildiğini düşünen var. Genel görüş, baba tarafı Kürt, anne tarafı belirsiz. (iki taraf da gayri-Arap)Takabeg ileti 12:40, 1 Eylül 2009 (UTC)

Takabeg ne yazikki bu konuda hem fikir degiliz. Illahi Türk mü olmali ? Bu konunun biraz abartildigi inancindayim, yani Japon olsa olmaz mi ?

Bakiniz, en basit sekilde çok farkli kaynaklardan yine kolayca anlayabilirsiniz:

Sülalesi Kürt iken neden Türk yapma telasindasiniz anlayamiyorum, simdi de en azindan oradaki Kürt kelimesini kaldiralim diye tutturulmus. Bence cok ileriye gidiliyor. Wikipedia'nin tum dilleri dogruyu yazarken burada Kürt varligi silinmek isteniyor, cidden acayip bir irkcilik soz konusu...

Ailesi tamamen Kürt idi, askerleri ve askeri gücün dagilimindaki idare'de Araplara yeterince güvenmediginden Türklere öncelik ve çok yer vermisti, tüm makalelerde bu var, ayni hikaye farkli olaylariyla benzer anlatilmis. Neden Türk olsun ? Ahmet TÜRK yetmiyor mu ? --Kullanıcı:Sahinler 10:38, 2 Eylül 2009 (UTC)

Türk yapmaya çalışmıyoruz. Takabeg ileti 10:41, 2 Eylül 2009 (UTC)

O zaman sizi 1 Eylül 2009 - 12:28'deki yorumunuzu okumaya davet ediyorum. İsterseniz önce bir ne yazdığınızı okuyunuz. Sahinler ileti

"Kürtlerin lideri değil" dedim. Takabeg ileti 14:59, 2 Eylül 2009 (UTC)

Sonuç olarak Kürt kökenli hanedandan bahsediliyor, Selahaddin Eyyubi sadece Kürtlerin değil bir çok milletin oluşturduğu Eyyubilerin lideriydi. Sahinler ileti

Kökeni Konusu[kaynağı değiştir]

Şimdi tabi her kaynak başka birşey yazmaktadır. Ama o kaynakların bir çoğunda ( kürt ve arap yazanlarda dahil ) kardeşlerinin adını net olarak vermektedir. Bana söylermisiniz hangi Arap yada Kürt çocuklarının 3 ünün ismini gerçek öz Türkçe koymuştur. Bugün Anadoludaki isimlerin çoğu Arap kökenli isimlerdir. Burada önemli olan kişinin kimliği ise maddenin altında (bir sürü kaynak gösterilmiştir) hepsi olabilmektedir. Ama Eyyubi Devleti için bu Arap ve Kürt kökenli arkadaşlar kormasın Türkler onu Türk Devletleri içinde göstermemektedirler. Nedeni ise toplumun Arap olmasıdır. Eğer Selahaddin Eyyubi Kürt ise de devlet zaten Arap devleti olacaktır. Neden devleti kendilerine mal etmeye çalışmaktadırlar! Bir kaç arkadaş madde üzerinde sisteme giriş yapmadan değişiklik yapmaktadırlar. Maddelerin sadece sistemde kullanıcı yaratan insanlar tarafından yapılması sağlanmalıdır. Eğer bu gerçekten doğruya yakın sözlük olacak ise burada gerçekten bu maddede yapılan gibi şovenizm içinde olarak değilde gerçek bilgilere dayanarak yapılmalıdır!!!

kaynak verilmesine rağmen[kaynağı değiştir]

kaynakları ile birlikte vermeme rağmen yazdıklarım neden silindi hemde hiç bir gerekçe gösterilmeden?bu tutum wikipedinin hangi özgür demokratik ve bilimsellikten yana kurallarına uygundur acaba.Üstelik kaynak belirtilmeden eklenmiş pek çok yazı ve iddia bulunurken benimkaynakları ile birlikte verdiklerimi silmek hangi zihniyetin ve ideolojinin eseridir? ?bunu biri izah edebilirmi?--Kamuran otukenli 10:33, 9 Eylül 2009 (UTC)

Eski tezlerden ve bilincil kaynaklardan aktarılmadığı bilindiği için. Hele Türk-İslam Sentezi'nin babası İbrahim Kafesoğlu'nun kitabı olunca :)) Takabeg ileti 10:37, 9 Eylül 2009 (UTC)
  • Lütfen kopnuyla iligli daha detaylı bilgi için VP:D, VP:GÜVEN sayfalarını okuyunuz. Teşekkürler, --Manco Capac 10:43, 9 Eylül 2009 (UTC)


Burası dalga geçme ve bilim adamlarını ve Türkiyenin sayılı tarihçilerini aşağılama küçükgörme yeri değildir! burdaki kullanıcılari saygıya davet ediyorum!üstelik selahaddinin kürt veya arap kökenli olduğunu iddia eden kaynaklar da bilinil! kaynak değildir bunlar sadece iddiadır.TÜRK TARİH KURUMUNDAN ÇIKMIŞ KAYNAKLARI HİÇE SAYAMAZSINIZ HELE HELE ALAY HİÇ EDEMEZSİNİZ.ha böyle yapılarak blirli bir milletin kör fanatikliğinden başka birşey yapılmamış oluyor.ve böyle giderse bu madde her zaman tartışmalı madde olmaya devam edecek.Selahhadin Eyyubiyi ait olduğu millete ait sayarak geçmişini şanlı hale getiremez.sadece tek bir komutanla geçmişini tarihi kurtaramaz hiç kimse. o kaykalar Türktarih kurumndan çıkmış kaynaklardır ve onalrı tekrar ekliyorum.saygılarımla

Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye.... ilmihal, Kâmuran Gürün, Osman Turan v.s. konunun uzmanı değiller. Takabeg ileti 12:20, 10 Eylül 2009 (UTC)

"konun uzmanı dğiller" gibi bir ifade asla kabul edilecek türden değildir(saçmalığın daniskasıdır).örneğin Kamuran Gürün Türk politikası,siyaseti,inkılapları tarihi konusunda Ankara siyasalda ve marmarada yıllarca ders vermiş kitapları ingilizce ve fransızcaya çevrilmiş yıllarca büyük elçilik yapmış birinsana bu konunun uzmanı değil demek için ondan çok daha fazla kitap yazmış ondan çok daha fazla yıl ders vermiş olmak ve ondan çok daha fazla süre dışişlerinde ve büyük elçiliklerde görev yapmış olmak lazım,Keza aynısı sayın Prof.Dr.!!! Osman Turan hakkında söylendiği için aynısı onun için de geçerlidir. öyle klavye başında bilip bilmeden konuşmakla olmaz.--Kamuran otukenli 10:44, 16 Eylül 2009 (UTC)

Birde Vikipedi:Güvenilir kaynaklar sayfasını okumanızı tavsiye ederim. Takabeg ileti 11:54, 16 Eylül 2009 (UTC)

salahattin eyyubi'nin kürt, türk, pers, arap ya da başka bir millete mensup olduğu belli değildir. Bu alanda uğraşan araştırmacılar arasında da bir tartışma konusudur. Kürt olmayabir...


Kürtlerin Düşünceleri[kaynağı değiştir]

Tarih boyunca Selahaddin Eyyubi'ye farklı etnik kökenler atfedilmiştir. Genel kanaat Selahaddin'in Kürt olduğu yönündedir. şeklinde yazıyor sayfada ama Kürtlerin hiç biri Eyyubi devletini Kürt olarak kabul etmiyor.Irkçı olduğunu söyleyen aşırılar dahi ismini şu an hatırlamadığım bir kraliçeleri olduğunu ve şu an sözde kürdistan olarak niteelndiren yere hakim olduklarını söylüyor.Yani tek devlet kurduk oda bu devlettir deniliyor.

Anasayfada 12 inci yüzyıldan kalma Selahaddin Eyubinin minyatür resmi Araplar tarafından nasıl gösterilmiş? Resmen çekik gözlü..Böyle kahramanlar herkes tarafından sahiplenmek istenmesi normaldir. Selahaddin Eyubinin kardeşlerinin ismi bile biliniyorken bu tartışma niye anlamak mümkün değil.

selahaddin i eyyubi [usuf e eyyo yı şerko][kaynağı değiştir]

usuf e eyyo yı şerko kürd tür şeddadilerin kurucusu mıxemed e şeddaın torunlarındandır ve onun bu şekılde kürd mü türk mü arap mı diye araştırılmasının yegane sebebı şedadi devletı tarıhlerının ıyı ıncelenmemesındendır onun kurd oluşu ve neden boyle haksız bır saldırıyla karşılaşması da şeddadilerın tarixi içinde gizlidir araştırırsanız bulacagınızdan emınım çok merak edenler dikkatlice şeddadiler tarixini incelesın bulacagından emınım

eyyübiler kürtmüydü?[kaynağı değiştir]

bu konuda vikipeadia kendi içerisnde çelişmektedir 1)vikipedianın kürt tarihi sayfasında eyyübilerin kürt olduğu kesin kanıtlara dayanır derken eyyubiler linkini tıkladığınızda selahaddin eyyubinin mısırda kurulan ve idaresi türk henadanlığında bulanan fatimilerin bir komutanı ve türkleşmiş arap olduğu yazılıdır.Buradan eyyubilerin kürt türk ve arap olduğu sonucu çıkmaktadır yani kürt olduğu kesin değildir. 2)yine vikipediayanın kürt tarihi sayfasında eyyubilerin ordusunun çoğunlığunun türk olduğu söylenmekte bildiğimiz gibi türkler askeri iadereyi özellikle savaşçılık yeteneklerinden dolayı türklerden başka sınıfa vermezlerdi verseler bile özellikle osmanlıdaki devşirmelerde odlduğu gibi tamamamen türk-islam kültürüryle yetiştirirlerdi eğer eyyubiler kürtse ve doğu anadolu ırak suriye ve iran ana vatanları ise orta asyadan geldiklerinde kürtlerin hakim oldukları coğrsfyada büyük bir egemenelik kurduklarıda düşünülürse hiç bir kürt henadanlığı bu duruma sıcak bakmaz helede ordusuna türk askerler alcak kadar.

Amaç Selahaddin'i bir tarafa yamamak olunca, bazı bilgilerin yazılmamasını normal karşılıyorum. yani sen soyu ve ailesi diyeceksin ama Selahaddin'in kardeşlerinden bahsetmeyeceksin. savaşlarını yazacaksın ama ordu yapısından bahsetmeyecksin. Selahaddin Eyyubi'nin danışmanlarından Üsame İbn Münkız'ın hatıralarını dikkate almayacaksın. Sena İbn el-Mülk'ün kasidelerinden bahsetmeyeceksin.İbn-i Haldun'un yazdıklarından bahsetmeyeceksin. daha doğrusu bahsedemeyeceksin. yama sağlam olmuyor sanırım.

abesle iştigal bir madde daha[kaynağı değiştir]

1) Eyyubinin annnesi kimdir? Kökeni nedir? 2) Önceden bağlı olduğu atabey kimdir? Kimlerin içinde yetişmiştir? 3) Kürt olduğuna dair zamanında yazılmış metinler varmıdır. Yoksa döneminde bunu ima eden bile bir kaynak yomudur?

Bunların cevabını veremdiğiniz sürece bu madde kürtlerin propoganda aracından başka bir şey değildir. Benim bildiğim vikipedi de bir propoganda kurumu değildir.

Eyübiyi Türkler Türk , Kürtler KÜrt, Araplarda arap görür, yapılması gereken iş miilliyet belirten ifadenin kaldırılmasıdır.


Balabanpasa 20:16, 28 Mart 2010 (UTC)