Tartışma:Sâbiîlik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bugün Sâbiîler var mıdır?[kaynağı değiştir]

Taslakta bugün Dünya'da 60.000 ilâ 70.000 kadar Sâbiînin yaşadığı öne sürülüyor. Bunun kaynağı belirtilmemiştir. Almanca Vikipedi'de ise bu kişilerin dininin 12./13. asırda kaybolduğu yazılmış. İngilizce Vikipedi'de ise 19. asırda 4.000 cıvarında yaşadığı bildirilmiş ve kaynak olarak da " G. R. S. Mead Gnostic John the Baptizer: Selections from the Mandaean John-Book p137 "... the French Vice-Consul at Mosul, estimated them at some 4000 souls in all ( Etudes sur la Religion des Soubbas ou Sabéens, Paris, 1880). These were then to be found chiefly in the neighbourhood of Baṣra aud Kút." gösterilmiş. Acaba hangisi doğrudur?--Sae1962 (mesaj) 13:10, 7 Nisan 2015 (UTC)

Güncel Sabiilik[kaynağı değiştir]

SABİİLİK(Mandeizm)

Dünya da 60.000, İran da 20.000 kişinin bu dine tabi olduğu tahmin edilmektedir.

Irak’ın güneyi, İran’ın güneybatısında bulunan Karun nehri etrafında(Khuzistan-Ahwaz) bölgesinde yaşayan Sami-Arami kökenli bir milletin bölgedeki son temsilcileri.

Evlilikleri kendi içinde gerçekleştiren, kapalı  bir toplum.

İlk peygamberleri Hz.Adem

Takvimlerine göre 445.392 ci yılı içindeler.(2023)

Kutsal vahiy kitaplarının ismi ‘’Genza Rabba‘’, 23 bölümden oluşuyor (18 bölüm yaratılış ve rabbin sıfatları, 5 bölüm ahiret)

2.Kitapları ‘’İdraşat Yahya’’ Yahya’nın hayatı ve nasihatleri ; Bu kitaba göre Peygamberleri Adem ile başlayarak, Şit, İdris, Nuh, Sam ve Yuhanna(Yahya)

3.Kitapları ‘’İnyani’’ Namaz ve dua.

4.Kitapları ‘’Glista’’ Nikah kitabı.

5.Kitapları ‘’ Sidra et mesbate’’ Vaftiz kitabı ; Nehirde vaftiz.

6.Kitapları ‘’ Sidra eş meşbasa’’ Felsefe kitabı.

7.Kitapları ; Astronomi, büyü ve sihir kitapları.

Ön düşünce ve iman gereği iki alem mevcut ; Karanlık(Dünya) alemi, Nur(Ahiret) alemi. İnsan için karanlık alem, belden aşağı olan kısım, nur alemi kalptir.

Ayetlere BUSE diyorlar.

Kurban ritüelleri yoktur.

Sabiilerde kutsal kabul edilen dört yaşam unsuru ve sembolleri ; Toprak(Akrep), Su( Yılan), Hava(Arı), Ateş(Aslan)

Büyü ve nazara karşı, bir tarafında bıçak diğer tarafında sembollerden oluşan bir mühür olan zincir kullanıyorlar.

Nikah, doğum ve cenazelerde bu zinciri kullanıyorlar.

Nikahtan sonra bir hafta eşler odadan dışarı çıkmıyorlar.

Doğumdan sonra anne bir ay dışarı çıkmıyor.

Dişi hayvan, domuz, etçil hayvan, kuyruklu hayvan etini yemek haram.

Helal olanlar bitkisel beslenen kuşlar ve Koç. Hayvanları ancak Eşkenden(Din adamı) kesebilir.

Başkalarının kestiği hayvanı yemezler.

Eşinden boşanmak yoktur fakat ayrılmak vardır, ayrıldıktan sonra tekrar bir araya gelebilirler.

Dini törenlerinde barışın sembolü zeytin ağacından asa(mergena) ayrıca yasemin ağacının dalını aydınlığın sembolü olarak kullanıyorlar.

Müslümanlar gibi ibadetten önce abdest(Reşame) alıyorlar.

İbadetleri(Berahe) ayakta Buse(Ayet) okumaktan ibaret olup, ibadet öncesi beyaz renkli bir elbise(Reste) giyiniyorlar, ayrıca beyaz renkli bir bezle(emame) başını tıpkı sarık sarar gibi sarıyor ve hemyane(Yünden elde örülen beyaz bir ip benzeri  kuşak) i bele iki kat sarıp, önden düğümlüyorlar((Bir nevi papaz kuşağı(zünnar) gibi ))

İbadetlerini üç vakitte yapıyorlar ;

Gündoğumundan sonra, güneş en tepede iken, güneş batmadan önce ve akşam iki vakit dua.

Kıbleleri Kuzeydir.

İbadetten sonra tıpkı Müslümanlar gibi ellerini yukarı kaldırarak dua ediyorlar, duadan sonra ellerini üç kere ağzına ve alnına götürüyorlar.

Bebeklere kendi burcuna ve annesinin burcuna ve ismine dayalı olarak dini isimler(künye) konuyor.

Yahudiler gibi soy bağını anneye nispet edip adlarını o şekilde kullanıyorlar.

Bugün İran’da devlet görevi alamazlar dolayısı ile genelde kuyumculuk ve el sanatları ile uğraşıp, nehir kenarında sade bir hayat yaşıyorlar.

Evlerinde ve iş yerlerinde son din temsilcileri olan Cebbari Tavusi ve Üstad Çoheyli nin fotoğrafları vardır.

AŞURİ(Aşura) GÜNÜ ;  13 Aralıkta Nuh’tan geriye kalıp boğulanların anısına tıpkı aşure gibi yapılan fakat tatlı olmayan bir yemek yapılıyor ve ertesi günü yeniyor.

Hz.Yahya’nın doğum gününde, küçük çocukları ve günahından arınmak isteyenleri nehirde vaftiz ediyorlar. Vaftiz öncesi küçük çocuklara yedi parçadan oluşan reste adı verilen beyaz bir elbise giydiriliyor. Vaftiz anında ayrıca susam yağı, yasemin ağacının yapraklı dalı kullanılıyor.

Yasemin ağacı dalının dayanağı ; Nuh, bir karga gönderir ve geri dönmez. Güvercin gönderir ve güvercin ağzında bir yasemin dalı ile geri döner.

KUR’AN-I KERİM’DE SABİİLER ;

‘’Şüphesiz, iman edenler; Haduv, Nasara ve Sâbiîler’den de Allah’a ve âhiret gününe inanıp sâlih amel işleyenler için rableri katında mükâfatlar vardır. Onlar için herhangi bir korku yoktur; onlar üzüntü de çekmeyecekler.’’ Bakara- 62

‘’İman edenler, Haduv, Sâbiîler ve Nasara (bunlardan) Allah’a ve âhiret gününe inanıp dünyaya ve âhirete yararlı işler yapanlara korku yoktur ve onlar üzülecek de değillerdir.’’ Maide-69

‘’Gerçek şu ki, iman edenler, Haduv, Sâbiîler, Nasara, Mecûsîler ve şirke sapanların her biri hakkındaki hükmünü Allah kıyamet günü verecektir. Şüphesiz Allah her şeye tanıktır.’’ Hac-17

Resul Muhammed döneminde Mekke ve Medine’de  Sabiiler yaşamaktadır.

SABİİLERİN YILDIZA TAPINMA MESELESİ ÜZERİNDE TETKİK VE TAHKİK ;

Sabiiler tek yaratıcı tanrı inancına sahip olup, yıldıza tapınma ritüelleri yoktur.

Yıldıza tapınma yakıştırması tamamen bir cehalet ürünüdür.

Şöyle ki ;

Halife Me’mun döneminde Harranlılar öldürülme korkusu ile kendilerini Sabii olarak tarif etmişler ve öldürülmekten kurtulmuşlardır.

Bugün, Dünya’nın ilk rasathanesinin Harran bölgesinde olduğunu ve bölgede gök bilimi, edebiyat, tıp, felsefe ve burçlar ile ilgilenen bilim insanlarının yaşadığı bilinmektedir.

İNCİL’DE YAHYA (SABİİLER)

MATTA 3

O günlerde Vaftizci Yahya Yahudiye Çölü’nde ortaya çıktı.

Şu çağrıyı yapıyordu: “Tövbe edin! Göklerin Egemenliği yaklaşmıştır.”

Nitekim Peygamber Yeşaya aracılığıyla sözü edilen kişi Yahya’dır.

Yeşaya şöyle demişti:

“Çölde haykıran,

‘Rab’bin yolunu hazırlayın,

Geçeceği patikaları düzleyin’ diye sesleniyor.”

4 Yahya’nın deve tüyünden giysisi, belinde deri kuşağı vardı. Yediği, çekirge ve yaban balıydı.

5-6 Yeruşalim, bütün Yahudiye ve Şeria yöresinin halkı ona geliyor, günahlarını itiraf ediyor, onun tarafından Şeria Irmağı’nda vaftiz ediliyordu.

7 Ne var ki, birçok Ferisi’yle, Saduki’nin vaftiz olmak için kendisine geldiğini gören Yahya onlara şöyle seslendi: “Ey engerekler soyu! Gelecek gazaptan kaçmak için sizi kim uyardı?

8 Bundan böyle tövbeye yaraşır meyveler verin.

9 Kendi kendinize, ‘Biz İbrahim’in soyundanız’ diye düşünmeyin. Ben size şunu söyleyeyim: Tanrı, İbrahim’e şu taşlardan da çocuk yaratabilir.

10 Balta ağaçların köküne dayanmış bile. İyi meyve vermeyen her ağaç kesilip ateşe atılır.

11 Gerçi ben sizi tövbe için suyla vaftiz ediyorum, ama benden sonra gelen benden daha güçlüdür. Ben O’nun çarıklarını çıkarmaya bile layık değilim. O sizi Kutsal Ruh’la ve ateşle vaftiz edecek.

12 Yabası elindedir. Harman yerini temizleyecek, buğdayını toplayıp ambara yığacak, samanı ise sönmeyen ateşte yakacak.”

İsa Vaftiz Oluyor

13  Bu sırada İsa, Yahya tarafından vaftiz edilmek üzere Celile’den Şeria Irmağı’na, Yahya’nın yanına geldi.

14 Ne var ki Yahya, “Benim senin tarafından vaftiz edilmem gerekirken sen mi bana geliyorsun?” diyerek O’na engel olmak istedi.

15 İsa ona şu karşılığı verdi: “Şimdilik buna razı ol! Çünkü doğru olan her şeyi bu şekilde yerine getirmemiz gerekir.” O zaman Yahya O’nun dediğine razı oldu.

16 İsa vaftiz olur olmaz sudan çıktı. O anda gökler açıldı ve İsa, Tanrı’nın Ruhu’nun güvercin gibi inip üzerine konduğunu gördü.

17 Göklerden gelen bir ses, “Sevgili Oğlum budur, O’ndan hoşnudum” dedi.

İDRAŞAD  YAHYA’dan  İKİ  KISSA

1.

Yahya’nın babasının adı Zekeriyya, annesin adı Ennuşa(Elizabeth).

Ennuşa seksensekiz yaşında, tanrı Yahya’yı Ennuşa’nın rahmine yerleştiriyor.

Yahudiler Zekeriya’yı bir yıldızın takip ettiğini fark ediyorlar, biliyorlar ki bir peygamber dünyaya gelecek. Yahudiler Zekeriya’ya soruyorlar, Zekeriya yaşlı olduklarını böyle bir şeyin imkansız olduğunu söylüyor.

Bir melek geliyor, Zekeriya’ya müjde veriyor ve ismini Yahya koyun diyor.

Yahudiler Yahya’yı öldürmek için plan kuruyorlar.

Ennuşa olayı fark ediyor ve Yahya’yı bir sepete koyarak nehire bırakıyor.

Bir melek Yahya’yı alıyor ve yirmi yıl bakıyor.

Yahya genç bir delikanlı olarak ailesinin yanına dönüyor ve annesini dudağından öpüyor Annesi Ennuşa anlıyor ki bu oğlu Yahya.

2.

Yahya’nın ölümü kıssası

Yahya nehirde vaftiz yaparken, bir melek çocuk sureti ile geliyor ve kendisini vaftiz etmesini istiyor.

Yahya, hava kararıyor süre kısıtlı diyor.

Melek tanrıya günü aydınlatmasını istiyor ve gün aydınlanıyor.

Melek Yahya’nın elini tutuyor ve görevinin bittiğini söyleyerek, beraberce arşı alaya yükseliyorlar. 178.241.36.136 21.08, 15 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

Sabiilik ve Mandaeism basliklarinin ayrilmasi gerekmez mi?[kaynağı değiştir]

Konuya ve wiki kurallarina tam olarak hakim olmadigim icin duzenleme yapmaya cekindim, fakat arastirma yaparken rastladigim bu makaleyi biraz kafa karistirici buldum.

Ingilizce wikipedia'ya baktigimiz da iki farkli baslik goruyoruz. Mandaeism ve Sabiilik. Bu iki inanc ayni degil, Ingilizce makalede buna yer verilmis. Turan Dursun'un Din Bu - 2 kitabinda da pek cok bolumde yer alan bir konu.

En azindan bu makalenin ingilizce Sabiilik makalesine yonlerdirmesi gerektigini dusunuyorum. Su anda Mandaeism'e yonlendiriyor. Develiadam (mesaj) 14.06, 26 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]