Tartışma:Primat

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Yaşam Ağacı (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yaşam Ağacı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yaşam Ağacı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Maymun primat demek değildir. Primat bu maddede tanımlanandan farklı olarak bir ordodur [1]. TDK sitesinde maymuna karşılık primat verilmiş olması hatalıdır çünkü insan da bir primattır. İngilizce metinlere referans vereceğim, Türkçe "maymun" ile ingilizce "monkey" aynı kavrama karşılık gelir. İngilizce Wiki'de "monkey" için şöyle yazıyor:

A monkey is any cercopithecoid (Old World monkey) or platyrrhine (New World monkey) primate. All primates that are not prosimians (lemurs and tarsiers) or apes are monkeys. The 264 known extant monkey species represent two of the three groupings of simian primates (the third group being the 21 species of apes). Monkeys are generally considered to be intelligent and, unlike apes, monkeys usually have tails.

Yani maymunlar primatların bir alt kümesidir. --İnfoCan 15:35, 11 Ağustos 2010 (UTC)

Katılıyorum; TDK sözlüğünde bitki ve hayvanların tanımlanmasında ciddi tanımlama yanlışları bulunmaktadır ve bunlar birkaç taneyle sınırlı olmayıp yüzlercedir. Örnek olarak bağırtlak maddesinde güvercine benzer bir kuş ile bir ördek türü karıştırılarak tek bir canlı olarak tanımlanmış! Basitçe ifade edersek: Primatlar = maymun (ape + monkey) + insan. Maymun adını insan dışındaki primat üyeleri için kullanıyoruz. Maddede ise insanın da dahil olduğu takımı "Maymunlar" adı altında veriyoruz ki yanlışlık burada. --Kmoksy 15:54, 11 Ağustos 2010 (UTC)
  • İtiraz olmadığı için madde adını Primat olarak değiştiriyorum. --İnfoCan 17:42, 25 Ağustos 2010 (UTC)
  • Metindeki hatalı "maymun" sözcüklerinin bazılarının "primat" olarak değiştirilmesi lazım. Her "maymun" hatalı değil, örneğin "Eski Dünya Maymunları" doğru ve kalabilir.--İnfoCan 19:19, 30 Eylül 2010 (UTC)
  • Türkçe'deki maymun ile ingilizce'deki monkey kavramı aynı değildir. Türkçe'deki maymun primat anlamına gelmektedir. Monkey ve ape ayrımı türkçe'de yoktur.


Anatomik yapı kısmında "Evrim teorisine göre primatlar, ağaçtaki yaşama uyum sağlamak için dört ellidir, bunun yanında kuyruklarını denge ve fazladan tutunma için kulanan türleri bulunur." yazılmış. Bu tek başına yazıldığında aynen "Kütleçekim teorisine göre yer çekimi vardır" demek gibi. Oysa yer çekimi kütleçekim teorisiyle açıklanmaktadır. Bu durumda ya bir başka teoriye göre primatların neden dört elli oldukları da metine eklenmeli veya cümlenin başındaki "Evrim teorisine göre" kısmı silinmelidir.

Maymunlar kendi içinde Monkey ve Ape olarak iki ana dala ayrılır. Geri kalan türler bunların alt taksonları.88.231.52.20 12:00, 27 Eylül 2011 (UTC)

Maymun ve primat kavramları aynı anlamdadır buradaki kargaşa ingilizce ve türkçe arasındaki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Monkey ve maymun aynı anlama gelmemektedir. Türkçe'de monkey'un tam karşılığı yoktur çünkü türkçede "monkey" ve "ape" ayrımı yoktur. Gündelik anlamda maymun kelimesini insan dışındaki primatları tanımlamak için kullanmaktayız. Ama bilimsel olarak insan da bir tür maymundur. (hayvan kelimesiyle kıyaslayabilirsiniz anlamak için)~Bu imzasız yazı 95.13.205.5 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.