Tartışma:Pleb

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Taslak-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyoloji (Taslak-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Pleb Kavramının Açılımı[kaynağı değiştir]

Patrici Ve Pleb meselesi ne yazık ki geçmiş dönemlerde kurulmuş devlet, krallık ve İmparatorluklarda ki gibi gösterilmiş ve ne yazıkki Pleb'ler maddesinin tanımı eksik ve hatalı olarak yazılmıştır.

Normalde yani Roma şehri ilk kurulduğunda Patrici veya Pleb diye bir kavram yoktu. Romada yaşayan herkes tam hukuklu vatandaş olarak kalırlardı. Lakin zamanla toprakların genişlemesiyle Roma Yönetimi, kendi halkıyla, ele geçirdiği şehirlerdeki, kendisine sonradan katılan halkları ayırma ihtiyacı duymuştur.Yalnız bu ayırma tamamen yönetimsel yani idari anlamda bir ayırmadır. Kendi halkı olan ve bunların içinden yükselen aile bireylerinin başına Patriciler denildi. Bunlar tam hukuklu Roma vatandaşlarıydı, seçme, seçilme, askere katılma ve yönetimde memuriyet hakkı olan halktı. Plebler ise, Roma da yaşamalarına izin verilmiş, mülkiyet hakkı olan, ticaret yapabilen ama seçme ve seçilme hakkı olmayan, Patricilerle evlenemeyen, yönetim ve idarede memuriyet hakkı tanınmayan ve çoğunlukla askere de alınmayan, yarı hukuklu vatandaşlardır. Köle değillerdir ya da Roma halkı olarak nitelendirilemezler.

Bu iki tanım Roma hukukunun esaslarındandır, orjinaldir. Bundan önce Krallar, halk ve köylüler ve köleler sıralanışına da uymazlar, girmezler Usakingali (mesaj) 18:47, 28 Mart 2017 (UTC)

Pleblerin Roma'da yükselişi[kaynağı değiştir]

Roma Cumhuriyeti Kartaca Savaşlarının ardından Akdeniz havzasını hakim siyasi ve ekonomik gücü haline gelmişti. Yeni eyaletlerden elde edilen kaynaklarla Roma giderek daha fazla zenginleşmişti. Söz konusu zenginlikler Roma’ya, özellikle de Romalı büyük toprak sahiplerine aktarılmaktaydı. Yani ele geçirilen zenginliğin bölüşümü; servete dayalı bir yapı içerisinde biçimlenen oligarşik sınıf egemenliğinin sınırları içerisinde gerçekleşmekteydi. Cumhuriyetin erken dönemlerine egemenlik doğrudan doğruya Patricilerin elindeydi. Yeni toprak işgalleriyle ele geçirilen yerlerdeki soylularla Pleb sınıfına katılmışlardı. Plebler gittikçe çoğalmaları, zamanla sanat, ticaret vb. işlerle uğraşıp zenginleşmeleriyle birlikte sosyal ve siyasal bir takım isteklerle Patricilerin karşısına çıkmışlardı. Patrici-Pleb mücadelesi sonucunda aşamalı olarak Plebler yurttaşlık haklarına ve Roma’nın yönetiminde daha fazla söz sahibi olmaya başlamışlardı. Volkanutkun (mesaj) 13.08, 9 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]