Tartışma:Orhan Gencebay

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Balkanlar ve Ortadoğu'daki tüm dillere çevrildiği biraz uydurma bilgi gibi geldi. Sildim, eğer kaynak varsa yeniden koyarız... -engin

Azize hanımdan 1974'te ayrılmıştı. Sevim Emre ile olan beraberlik sürecini düzeltiyorum.

Türk Arabesk Şarkıcıları / Türk Müzisyenler[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, Orhan Gencebay kendi müziği için yapılan "arabesk" kavramını kendisi hiçbir zaman kabul etmemiştir. Arabesk kelimesi, kendisi kabul etmediği halde, başkaları tarafından kendisine yakıştırılmıştır.

Bu konuda özellikle derinlemesine araştırmalarım var.

"Yaptığım müziğe 'Arabesk' ismini ben koymadım." (Akşam-29.07.2001), "Benim yaptığım 'Serbest Türk Müziği' çalışmaları." (Milliyet- 4 Ocak 2003), "Ben Türk Müziği içinde serbest çalışıyorum" (Tercüman- 16 Temmuz 2004), "Ben arabeskçi değilim, Gencebay müziği yapıyorum." (Sabah-18-5-2005), "Arabesk değil Gencebay tarzı" (Türkiye-16.01.2005) , "Arabesk deyimi beni tanımlamaya yetmez" (Sabah-18-04-2004) , "Benim yaptığım çalışmaların müzikalite düzeyi meydandadır." (Aksiyon)...

Orhan Gencebay'ın tüm bu açıklamalarına yıllarca kulak tıkanmıştır.

Arabeskin doğuşu ile ilgili bilimsel açıklamalar, Orhan Gencebay'ın bazı röportajları, Gencebay'ın kompleks müzikal yapısını ortaya koyan bazı ilginç resimler içeren bir ek sunmak istiyorum size, bilhassa incelemenizi isterim: http://www.hemenpaylas.com/download/346747/Bilgilenmekisteyene.zip.html

Orhan Gencebay'ın Vikipedi'de kategorize edilmesi hususunda en altta "Türk arabesk şarkıcıları" değil "Türk müzisyenler" kategorisinde değerlendirilmesi gerekir. Lütfen dikkat ediniz.

Yıllardır sürüp gelen bu yanlışa ortak olmayalım. yasakresim 20:58, 1 Nisan 2006 (UTC)


Merhaba, Türk arabesk şarkıcıları kategorisine koyan bendim. İlk önce şunu söyleyeyim ki Türk müzisyenler bütün müzik kategorilerinin üst kategorisi oldu, yani Türk şarkıcılar kategorisine giren haliyle Türk müzisyenler kategorisinde de yer alıyor. Orhan Gencebay`ın "arabesk" tanımını kabul etmediğini biliyordum, lakin bunun ne kadar doğru olduğunu bilemiyorum. Verdiğiniz adresteki dosyaları indirdim ve bir süre göz attım,

"'-Orhan Gencebay arabeskçi' söylemlerine niçin karşı çıkıyorsunuz?

Bu kadar çirkin bir değerlendiriş olamaz. Bunu yapanlar beni çekemeyenler"

Kendisinin bu kadar karşı çıktığı bir kategoride yer alması elbette ki onu üzerdi. Ama karşı çıkışı da genelde temele dayanıyor: "Arabesk terimi ayrı bir şey. Arabesk Arap etkinliği demektir. Benim yaptığım çalışmalar Arap etkinliği değil." Elbette ki saf Arap etkinliği değil, ama arabeski de sadece kelime anlamıyla değerlendirmek bu kadar basit indirgemek de doğru değil. Bu bakımdan arabeskin Orhan Gencebay müziğinin büyük bir kısmını da kapsadığını düşünüyorum. Bunun yanında Orhan Gencebay`ın da arabesk sayılması pek mümkün olmayan özgün eserleri de var. Bu konu üzerinde biraz daha konuşalım istiyorum. Sevgiler... 16 18:03, 30 Mart 2006 (UTC)

Orhan Gencebay'ın Müziği[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Üst kategori-alt kategori zinciri müzik alanında her daim geçerli olmaz. Bazı kompozitörlerin yaptığı müziğin kimliği belli bir kategoriye konulmaksızın değerlendirilir. Orhan Gencebay'ın da "Serbest Müzik"ten kastı budur. Yurt dışında hiçbir tarzda değerlendirilmeyen ve kendilerine özgü serbest çalışmalar yapan bir sürü müzisyen var. Ülkemizde de belli bir kategoriye konmayan, "salt şu tür müzik yapıyor" denmeyen isimler var. Siz bir Erkan Oğur'u hangi kategoriye koyabilirsiniz? Ömer Faruk Tekbilek hangi kategorinin müzisyenidir? Okay Temiz bugün ne tür müzik yapmaktadır? Şunu anlayınız, bu isimler belli bir türe bağlı kalmadan, kendi müziklerini kendi istidatları doğrultusunda yapmaktadırlar. Kendi birikimlerini bir sentez şeklinde ortaya koymaktadırlar ve hepsinin tarzı kendine özgüdür. Orhan Gencebay da bu isimlerden biridir. Eğer bir müzisyenseniz beni anlıyorsunuzdur. Kategorize edilecek şeyler vardır, bir de kategorize edilemeyecek şeyler vardır.

Orhan Gencebay da bu sebeple müziğinin kategorize edilmesini reddetmiş, "Türk Müziği içinde serbest çalışıyorum" demiştir. Orhan Gencebay'in ortaya koyduğu sentezin kaynaklarının ne olduğunu biyografisine bakarak rahatlıkla görebilirsiniz. Yaptığı müziğin içinde, küçük yaşlardan itibaren aldığı Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve rock-jazz eğitiminin nüveleri vardır. Orhan Gencebay budur.

Verdiğim eki incelediğinizi söylüyorsunuz. Üstünde durarak incelediğinizi hiç sanmıyorum. Üstünkörü bir göz gezdirmişsiniz ve metinlerin içinden seçe seçe çok küçük ve çok önemsiz bir kısmını seçmişsiniz. Bu yaptığınız buğday ambarından bir buğday tanesi alıp göstermekten farksız. Halbuki ekte Orhan Gencebay'ın kayda alınması gereken açıklamaları var. Dahası arabeskin doğuşuna dair bilimsel makaleler var. Dahası Orhan Gencebay'ın müzikal kompleks kimliğini ortaya koyan resimler ve belgeler var.

Bakın,size basitçe açıklamaya çalışacağım; gerçekten arabesk kategorisinde olan, yani ağırlık olarak arabesk müzik yapan isimler, bunları tartının bir kefesine koyalım: Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur, Hakkı Bulut, Bergen, Hüseyin Altın vs... Bir de Orhan Gencebay'ı koyalım öbür kefeye. Aralarında ne gibi farklar var göreceğiz. Gerçi Orhan Gencebay'ın biyografisini okumuş olmak bile bu farkları anlamaya yeter ama, başka noktalara da değineceğiz. Gerçi, sizin kim olduğunuzu bilmiyorum, hangi özelliğinize güvenerek müziksel bir olguda sizi kendime muhattap alabileceğimi de bilmiyorum. Yani bu tip konuları konuşmak için gereken yeterliliklere haiz misiniz, değil misiniz? Açıklamalarımızdan birşeyler anlamanız için "sokaktaki vatandaş"tan bir farkınız olması gerekir. Her neyse, kefenin diğer ucundaki Orhan Gencebay'da ve müziğinde var olan şeyleri belirtelim ve bakalim bunlar diğerlerinde de var mı? Ortak bir kategoriye girmeleri ilmen mümkün mü?

Orhan Gencebay 1000'den fazla eserinin içinde 400 civarını kendisi okumuştur. Tamamına yakınının sözünü kendi yazar, bestesini kendi yapar, aranjörlüğünü kendi yürütür (orkestra düzenlemesi), yapımcısı da kendisidir. Ben bunların tamamına yakınını dinledim, biliyorum. Siz kaçını dinlediniz bilmiyorum, fakat Orhan Gencebay hakkında bir yargıya varmak için 3-5 şarkıya bakarak değil, en az bir 50-60 tanesini dinlemezi gerekiyor. Var olan çeşitliliği ancak o zaman görürsünüz. Orhan Gencebay'ın arabeskçi olarak nitelendirilmesindeki en büyük etkenlerden biri "Arap etkileri"nin baskın olduğu parçalarıyla halk arasında tanınmış olmasıdır. Sokaktaki adam Orhan Gencebay'ı Çilekeş, Aşk Pınarı, Vazgeç Gönlüm, Ziyankar gibi şarkılarıyla tanıyor. Tamam, bunlar arabesk şarkılardır. Fakat Orhan Gencebay bundan ibaret değil ki. Orhan Gencebay'ın arabesk formdaki bestleri tüm bestelerinin %20'si kadardır. %20'den yola çıkarak Orhan Gencebay'a arabeskçi deniyor da, %80 neden bilinmiyor? Ya da neden görmezden geliniyor?

Orhan Gencebay'ın aldığı Türk halk müziği eğitimini yansıttığı çalışmaları da var, ki bunlar da %20 civarında. bunlar bildiğimiz THM formunda eserlerdir: Koca Dünya, Gurbet, Sev Gönlünce Yaşa, Cennet Gözlüm, Güloylom. Dinlemediyseniz dinleyiniz. Sonra hüküm veriniz.

Orhan Gencebay ayrıca Serbest Çalışmalar yapmadan önce Türk Halk Müziği türünde şarkılar söyleyen sanatçılara bağlama çalardı: Sabahat Akkiraz, Ahmet Sezgin, Yıldız Tezcan, Muzaffer Akgün vb. Yıllar 60'lı yıllar... O yıllarda ayrıca Neşet Ertaş, Arif Sağ gibi isimlerle saz arkadaşıydı, yedikleri içtikleri birdi denilecek kadar. Ayrıca küçük yaşlardayken THM korolarında saz sanatçısıydı. Orhan Gencebay'ın bugünkü eserlerindeki THM birikimi buradan gelmektedir.

Orhan Gencebay'ın eserlerinde bunun yanında çok kuvvetli ve baskın olan unsur Türk Sanat Müziği'dir. Gencebay son derece derin bir makam bilgisine sahiptir. Itrî'lerden bu yana Türk Musikisi tarihi üzerinde derin araştırmalar yapmış bir insandır. Yine küçük yaşlarda, lise yıllarında Türk Sanat Müziği cemiyetlerinde yaylı tambur çalmıştır. Gencebay'ın babası da eski hafızlardan merhum Zeki beydi. Gencebay'ın eserlerindeki TSM formunun temeli buralardan gelir. Türk Sanat Müziği makamları Gencebay'ın eserlerinin tümünde kullanılmış olmakla beraber, salt Türk Sanat Müziği diyebileceğimiz eserleri %30 civarındadır: Sevemedim Karagözlüm, Vaktinde Gel Sevgilim, Sevgilim Dinle, Giden Gelmez Yerine, Sen de Seversin, Zaman Akıp Gider vs... Tabii bunlar 100-120 civarında.

Orhan Gencebay'ın temelinde ayrıca rock, jazz, progressive, psychedelic unsurların bulunduğunu belirtelim. Kendisi ünlü jazz saksafoncusu İsmet Sıral'ın anılarında "bağlamasıyla jazz yapan adam" diye geçmektedir. Orhan Gencebay aynı zamanda kendisi de saksafon çalmıştır. Bu unsurlar Orhan Gencebay'ın eserlerinde bolca yer bulmuştur. 70'li yıllardan itibaren Erkin Koray ile müziksel fikir alışverişlerine girmiştir. Özellikle bu yıllardan itibaren müziğinde akustik bateri, synthesizer, sitar, trompet, gitar vs. batı müziği enstrümanlarının bolca yer aldığını görüyoruz. Bu yıllarda Erkin Koray Orhan Gencebay'a gitar çalmış, Gencebay da Koray'da çeşitli parçalarda bağlamasıyla eşlik etmişti. Orhan Gencebay'ın bazı eserlerinde en kesif rockçıların bile aklına gelmeyecek elektrosololar duyabilirsiniz. Bunlar Orhan Gencebay'ın deneysel yönünü ortaya koymaktadır. Rock, Jazz ve Batı Müziği'nden yararlandığı eserleri genelde bilinmemektedir: Yorgun Gözler, Kır Gönlünün Zincirini, Sen de Haklısın, Sendin, Sevda Borcun Var, Hatasız Kul Olmaz, Uğrunda bir Ölmek Kaldı, İlk Gözağrım vs... bunları analiz edecek kapasiteye ne kadar sahipsiniz bilmiyorum.

Orhan Gencebay müziği salt bunlardan ibaret değil. Orhan Gencebay'da Rebetika (Yunan müziği), Flamenko (İspanyol Müziği), Country (Amerikan Halk Müziği), Sufi (Türk Tasavvuf Müziği), Karna-Raga (Hin Müziği) unsurları bulunur. Bunlar Orhan Gencebay'ın bilinçli araştırmacılığının sonuçlarıdır. Bu alanları birleştirici türde çalışmaların ilk örneklerini Orhan Gencebay vermiştir. Yunan enstrümanı olan Buzukiyi Türkiye'de albümlerinde geniş çapta kullanan ilk kişi Orhan Gencebay'dır, ki 80'li yılların başına tekabül eder. Hint enstrümanı olan Sitar'ı albümlerinde çalan ilk kişi Orhan Gencebay'dır, 70'li yılların ortalarına tekabül eder. Flamenko ile Türk Müziği'ni birleştirici türde çalışmalar yapan ilk kişilerdendir Orhan Gencebay, İspanyol tarzı gitara 70'lerin ortalarından itibaren yer vermiştir. Sufi-Bektaşi eserleri de sayılamadan geçilemez: Senden Sonrası, İpek Böceği, Allah Bizimledir vs.. Aslında tasavvuf etkileri genel anlamda tüm parçalarında görülür. Kendisi "Bizim pirlerimiz Yunuslar ,Mevlânalar'dır" der.

Bu anlattıklarım sizin için ne kadar anlam ifade ediyor bilmiyorum. Bir gerçek vardır ki o da Orhan Gencebay'ın yıllardır yanlış anlaşıldığıdır. Kendisi yıllardır buna itiraz etmektedir. Ama nedense kendisini duyan birileri yok. Müthiş bir kalıplaşmışlık var. Bunda TRT politikalarının da etkleri var.

Arabesk unsurlar Orhan Gencebay'ın müziğinin yalnızca bir kısmından ibarettir. Sadece arabesk unsurları öne sürüp diğer unsurları görmezden gelerek, veya göremeyerek Orhan Gencebay'a "arabeskçi" demek ancak bir bilgi eksikliği ve dar çaplı düşünce havsalasının sonucudur. Orhan Gencebay hiçbir kategorinin müzik adamı değildir. Yanlış kategoride değerlendirilmektedir. Buna da yıllardan beri itiraz ediyor. Bir insanın kendi yaptığı müziği, başkaları o insandan daha mı iyi bilmektedir? Yıllardır Orhan Gencebay'a kendi yaptığı müziği öğretmeye, tereciye tere satmaya çalışanlar bu işgüzarlığı ne zaman bırakacaklar? Halkın beynine "arabeskçi" imajını kazımayı, hatta yontmayı başardılar, işte ne kadar anlatsak boş. Sizlere arabeskin doğuşu ile ilgili makaleler vermiştim ekte, orada anlatılanlara bakın bakalım, arabeskin doğuşunda Orhan Gencebay'ın etkisi sanıldığı gibi birinci derecede bir etki midir?

Bir zamanlar "arabesk müzik" diye bir kategori yoktu. 1970'lerin müzik-magazin dergilerine (Hey, SES vs.) bakarsanız, o yılların müzik listelerinde iki çeşit kategori olduğunu görürsünüz: Türk Müziği-Batı Müziği. O yıllarda daha Ferdiler, Müslümler yoktu. Orhan Gencebay o listelerde hangi kategoride yer alıyordu sanıyorsunuz? Türk Müziği kategorisinde, Emel Saın ile, Zeki Müren ile, Ziya Taşkent ile aynı kategoride. Ne zaman ki, Ferdiler Müslümler çıktı, "arabesk müzik" kategorisi o zaman basında yaygınlaştı. Bu kişiler, Orhan Gencebay'ın müziğindeki arap unsurlarından etkilendiklerini söyleyerek, Orhan Gencebay'ı kendilerine öncü olarak lanse ettiler. Orhan Gencebay'ın bu müziğin "babası" olarak bilinmesinin sebebi budur. Halbuki Arap unsurları Orhan Gencebay'ın ilgi alanının sadece bir parçasıdır.

Orhan Gencebay'ın müziksel perspektifini ortaya koyan bu kadar açıklamadan sonra birkaç da resim sunuyorum. Kefeyi hatırlayın... Şimdi bu sunduğum bilgiler, anlattığım şeyler kefenin diğer ucundaki Ferdi Müslüm vs. kişilerde var mı?

[[1]] Türk Sanat Müziği'nin Büyük Sesi Orhan Gencebay (1976 yılından bir Antolojinin kapağı)

[[2]] HEY dergisinin 1972 yılında yapmış olduğu Yılın Sanatçıları yarışmasının galipleri. Batı Müziğinde Yılın Grubu: Üç Hürel, Türk Müziği'nde Yılın Bayan Sanatçısı: Emel Sayın, Türk Müziği'nde Yılın Erkek Sanatçısı: Orhan Gencebay, Batı Müziği'nde Yılın Bayan Sanatçısı: Selda Bağcan, Batı Müziğinde Yılın Bay Sanatçısı: Barış Manço

[[3]] Muhtemelen Latin Amerika ülkelerinden birinde çekilmiş bir fortoğraf. Bir Jazz veya Blues dinletisi. Arka fonda duvarda asılı duran resim, Orhan Gencebay'ın bir LongPlay kapağıdır.

[[4]] [[5]] [[6]] [[7]] Erkin Koray, Barış Manço ve Zeki Müren ile.

Orhan Gencebay ve bazı enstrümanlar [[8]] Arp: Klasik Batı Müziği enstrümanıdır. [[9]] Keman: Klasik Batı Müziği ve Türk Müziği, Arap Müziği enstrümanıdır. [[10]] Divan Sazı: Türk Halk Müziği enstrümanıdır. [[11]] Elektro Bağlama: Erkin Koray tarafından icat edilmiştir, Orhan Gencebay tarafından müzikte yaygınlaştırılmıştır. [[12]] Tambur: Türk Sanat Müziği enstrümanıdır. [[13]] Yaylı Tambur: Türk Sanat Müziği Enstrümanıdır. Orhan Gencebay burada lisedeyken TSM orkestrasında icra halinde. [[14]] Ud: TSM enstrümanıdır. [[15]] Sitar: Hint enstrümanıdır. [[16]] Piyano: Batı Müziği enstrümanıdır. [[17]] Ney: Tasavvuf Müziği enstrümanıdır. [[18]] Buzuki: Yunan Müziği enstrümanıdır. [[19]] Klavye: Batı Müziği enstümanıdır. [[20]] Elektrogitar: Batı Müziği enstrümanıdır.

Bunları niye veriyorum? Orhan Gencebay'ın müziksel perspektifinin belli bir kategoriye sığmadığını göstermek için. Muhtemelen siz bu anlattıklarımın 10'da 1'inden bile haberdar değilsiniz. Orhan Gencebay bu ülkede bu kadar çeşitli enstrümanı ilk kez bir orkestrada bir araya getiren kişidir.

Orhan Gencebay'a yapılan arabesk yakıştırması haksız, mantıksız bir yakıştırmadır. Bir insanı, bir müzik kategorisinin içinde gösterebilmek için, müziğinin ağırlıklı olarak o kategoride ürünler vermesi gerekir. Orhan Gencebay'ın ağırlık noktası arabesk müzik değildir. Orhan Gencebay'ın belli bir ağırlık noktası yoktur. O yüzden maalesef siz ne kadar isteseniz de Gencebay'a herhangi bir kategorinin dar gömleğini giydiremezsiniz.

Bakın, meselâ yabancı kaynaklara gelelim. Garage, Funk, Psych vb. müzik dallarında tasnif yapan yabancı bir internet sitesinde Orhan Gencebay'ın adını Jimi Hendrix, Bobby Williams gibi isimlerle, The Blues Man gibi gruplarla bir arada anıyorlar. [21] Orada Orhan Gencebay değil, Gnoran Gencebay olarak geçiyor. Neden Türkiye'den Ferdi Müslüm vs. başkası yok da bir tek Orhan Gencebay var orada, funky'lerin içinde?

Meselâ başka bir yabancı kaynakta [22] Erkin Koray ile ilgili bir makalede Orhan Gencebay'dan şöyle bahsediliyor: "This expressionist Turkish reggae/punk/film noir-all-at-once art form would gain its widest recognition during the mid-sixties through the exotic records of Orhan Gencebay. Flying under cover of then-popular sitar vogue on Western pop records, Gencebay's skilled use of baglama (the Turkish stringed instrument akin to the lute), electric baglama and sitar succeeded in blending non-Occidental elements in an entirely new and popular approach. And although arabesk was still officially off limits, Gencebay's expertise as a musician as well as an ability to cut a dashing figure in Western clothes subversively offset by his overtly Eastern-styled moustache successfully bridged all gaps of acceptance. And since his records sounded psychedelic anyway, when questioned if they harboured any 'hidden arabesk intentions', Gencebay could only coolly reply that it was merely an attempt 'to sound like Pink Floyd.' "

Yakın zamanda Fatih Akın müzikal bir belgesel çekti. Crossing The Bridge-Sound of Istanbul. Türk Müziği'ni yurtdışında tanıtmak amacıyla. Erkin Koray, Sezen Aksu, Ceza, Müzeyyen Senar, Baba Zula, Duman vs. birçok isim yer alıyordu. Orhan Gencebay orada divan sazıyla Hatasız Kul Olmaz'ı çaldı, kendisine aşlik eden orkestrada kontrbass, synthesizer, bongo gibi enstrümanlar vardı. Oldukça farklı bir müzik ortaya çıkmıştı. İzlemişseniz bilirsiniz. İşte bu filmin tanıtım kitapçığında Orhan Gencebay'dan şöyle bahsedilmektedir: "When Turkish music was forbidden on the radio in 1934, the Islamic population listened to Arabic radio stations. Hence Turkish music was strongly influenced by Arabic culture, and the term 'Arabesque' was coined. Later, ORHAN GENCEBAY strongly helped to develop this trend. He is not a performer and has never played live. He focused on researching popular, artistic, and oriental music, fine-tuning old songs and looking for new structures. He is a perfectionist, a gourmet chef in the musical kitchen. But while he thought that he was doing a service to his culture, conservative intellectuals appeared on the scene and accused him of being a traitor to their cultural heritage. And so the term Arabesque received a negative tinge. ORHAN GENCEBAY feels misunderstood until this very day. He is far more than just a popular singer, and he feels that his true talent has never been fully appreciated. Meanwhile he is yearning for immediate contact to his audience, which is why he finally agreed to a live recording in his office with Alex Hacke. He is accompanied by two percussionists, acoustic bass, and keyboards. For all its oriental tonality, to the western ear it sounds mostly like: jazz!"

Orhan Gencebay'ın jazz'a, funk'a, progressiv'e, psychedelic'e yatkınlığı yabancı kaynaklarda dahi tasdik edilirken ülkemizde bunlar bilinmiyor, bilinen sadece Gencebay'ın arabesk ağırlıklı 3-5 parçası. Sokaktaki vatandaştan tabii ki müziksel analizler yapmasını bekleyemeyiz ama, en azından Vikipedi gibi işini ciddiye alan bir yerde objektif ve doğru bilgi ilkesine değer verilmelidir. Yıllardır Orhan Gencebay'ın açıklamalarına kulak tıkayan Türkiye gibi, Vikipedi de kulak tıkayacak mı? Yoksa hiçbir kategoriye dahil edilmeksizin müzik yapan müzisyenlerin de var olduğunu görecek mi?... Bu ayrımı, sapla samanı karıştırmadan yapabilecek mi?... Orhan Gencebay'ın reddettiği bir kavram üzerinde ısrar etmenin bir manası yok. Orhan Gencebay hakkında yorum yapabilmeniz, bir değer yargısı belirtebilmeniz için belli bir seviyeye gelmiş olmanız gerekmektedir. Yüzlerce parçasından 5-10 tanesini dinleyerek bir yargıya varamazsınız. Orhan Gencebay'ın bir sözü var: "Beni anlamak için bütün bestelerimi anlamak gerekir".

Ben sizin için bu araştırmayı yaptım, bilgi dağarcığımdakileri kırparak kısaltarak anlattım. Daha çok şey anlatabilirim. Fakat boşa klavye aşındırmış olmak istemem. Her önüme gelen insana bunları anlatmaya çalışsam ömrüm yetişmez. Orhan Gencebay yıllardır anlatıyor, duyan var mı?

Bir kategorileşmeye gidilecekse, bu arabesk kategorisi olamaz. Başka bir kategori de olamayacağına göre (bilmiyorum Viki "Serbest Müzik" diye bir kategori kabul ediyor mu) ,en iyisi Orhan Gencebay gibi serbest müzisyenlerin özel bir kategoriye indirgenmeksizin genel bir kategoride bırakılmasıdır. Bakın meselâ Erkan Oğur'a "Türk besteciler" demiş Viki.

(Kişisel değer yargımı içeren not: Hem, nedir şu müzikleri illâ ki kategorize etme bağnazlığı? Müzik müzik içindir, müzik özgürlüktür. Onu kategorize ederek bu özgürlüğe yıllardır darbe vuruluyor dünyada.) yasakresim 20:56, 1 Nisan 2006 (UTC)

Olayı uzatmanın bir anlamı yok bende biliyorum orhan gencebayın arabesk müziği yapmadığını ancak halk tarafından arabesk müziği sanatçısı bilindiğinden arkadaşlar o kategoride değerlendirmişler --ormanbotanigi 21:00, 1 Nisan 2006 (UTC)

Olayı uzatmak amacıyla yazmadım bu kadar şeyi, bu emeği boşa harcamadım, yaptığım şey olayı uzatmak değil, olayı düzeltmek. Siz o bahsettiğiniz halk tabakasından biri olmaya devam ediniz o halde. yasakresim 21:06, 1 Nisan 2006 (UTC)


  • Konularda, belirli otoritelerin kabul ettiği her şey değerlendirilir. Eğer birileri sanatçıyı arabesk müzik sanatçısı olarak görüyorsa ona da yer verilir. Bu ansiklopedik ve tarafsız olmanın gereğidir. Fakat eğer kesin değilse arabesk sanatçısı olduğu, ki bu tür sanatsal ve sosyal konularda kesinlik mümkün müdür bu tartışmalıdır, kesinlik ifade edilen cümleler konmaz. Kısacası, var olan durum sorunlu değildir. Kategorizasyon konusunda da ufak bir yorum yapmak iyi olabilir: kategorizasyon burası bir ansiklopedi olduğu için önemlidir ve kişilerin istedikleri bilgiyi daha rahat bulması için şarttır. Yoksa ortada belirli bir amaç veya kurallar gözetilerek yapılan bir kategorizasyon söz konusu değildir. Son olarak; Vikipedi'de kişisel saldırı yasaktır. Bir konuya büyük oranda vakıf olmamız veya bazı kişilerin yorumlarını kabul etmeyişimiz o kişileri saldırı olarak tanımlanabilecek bir uslupla eleştirme hürriyeti vermez. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 21:11, 1 Nisan 2006 (UTC)
Yasakresim, bana bu kadar hakaret etmenize sinirlenmedim sadece üzüldüm. Cevap vermeyeceğim, fakat alın Orhan Gencebay`ınızı hangi kategoriye sokarsanız sokun demekten de kendimi alamıyorum. 16 21:29, 1 Nisan 2006 (UTC)
  • ben burada müzisyenleri, müzikleri kategorize edenlerden biriyim. bunun için epey de uğraştım. siz bunu bağnazlık olarak nitelendirmişsiniz. itiraz etme sebebinize bakarak genel olarak (en azından) sosyal bilimleri ve sanatı sınıflandırmayı bağnazlık olarak yorumladığınızı anlıyorum, şu avam mantığım ile. peki soruyorum: yüzbinlerce başlığa ulaşımı (ingilizce vikipedide 1 milyon+ makale var, ve orda da var bu bağnazlık) nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz? insanların belirli vasıflara sahip kavramları bir araya toplayıp bir bütün halinde inceleme isteği nasıl bir bağnazlıktır? müzik, resim, heykel, edebiyat vs. diye kategoriler açıp ne varsa doldurmak ne işe yarar? (gerçi o da bağnazlık, resim, şiir, roman, müzik vs. gibi konularda çalışan birsürü sanatçı var) ben bu engin bilginizle (eğer lütfederseniz) bana bir ışık yakmanızı rica ediyorum. sizin çözümünüz nedir? Tembelejderha 21:31, 1 Nisan 2006 (UTC)

Şu konuda yanlış anlaşıldım: "Müzik evrensel olduğu için müzikleri kategorize etmenin bağnazlık olduğu" görüşü tamamen şahsî görüşümdür, kendi idealimdir, kendi düşüncemdir. Objektif bir düşünce değildir. Dolayısıyla bu görüşüm Vikipedi'yi bağlamaz. Orada onu sadece bir parantez olması koşuluyla söylemiştim.

Bu görüşümün, Orhan Gencebay'ın müziğinin hangi kategoriye girdiği meselesiyle, veya bu mesele için ortaya koyduğum açıklamalarla bir ilgisi yoktur. Bu yanlış anlaşılmayı öncelikle düzeltmek istiyorum.

Bu parantezin dışındaki yazı içinde ortaya koyduğum açıklamalar tamamen müzik bilimini ilgilendiren objektif açıklamalardı. Şunu vurgulamak istiyorum: Her müzik türü kategorize edilmez. Bu bir ideal değil, bir veridir. Ayrıca bu kategorisizlik olayını belki tüm sanat dallarına yayamayız ama, şiirde de belli bir akıma bağlı kalmadan şiir yazan şair sayısı fazladır. Kategorisizlikten anlaşılacak şey, belli bir kategoriye ağırlık vermeden sanatını icra etmek demektir. Siz diyorsunuz ki "çoğunluk Orhan Gencebay'ı arabeskçi olarak görüyor, o yüzden arabeskçidir." Burada sakat bir mantık var (bu bir hakaret değildir, üslup meselesidir, hakaret anlayışınız bence fazla geniş), bu mantığa göre çoğunluk ne diyorsa doğrudur mu demek gerekiyor?

Bakın, dünyada hiçbir kategoriye girmeden müzik yapan bir sürü müzisyen var demiştim. Birkaçını da saymıştım. Onları hangi kategoriye sokacaksınız?...

Orhan Gencebay'ın müziğinin arabesk olması için, müziğinin %51'inin arabesk ağırlıklı olması gerekir. Ama böyle değil ki; %20 TSM, %20 THM, %20 arabesk, %10 sufi, %30 rock,jazz,hint,yunan karışımıdır. Halkın Orhan Gencebay'ı arabeskçi olarak tanımasının nedeni, en bilinen şarkılarının arabesk ağırlıklı şarkıları olmasıdır. Orhan Gencebay'ın eksik tanınmasıdır burada mevzu. Orhan Gencebay'ı 5-10 şarkıyla tanımaktır burada meselemiz. 400-500 şarkılık Orhan Gencebay'ın yanında 5-10 şarkılık Orhan Gencebay nedir soruyorum size? İşte söylüyorum, Orhan Gencebay'ın Türk Sanat Müziği eserleri arabesk eserlerinden sayıca daha fazla, fazla demeyeyim de en az onun kadar diyeyim, bunu da her türlü ispata hazırım. Böyle bir oranlar listesine göre bir sanatçıyı baskın olmayan orana nasıl dahil edersiniz? Ben mi objektifim, siz mi objektifsiniz?

Baskın olan bir oran söz konusuysa, rahatlıkla kategorizasyona gidebiliriz, bunda yanlış birşey yok. Farzımisal Tarkan'ın pop müzik kategorisinde yer almasının tuhaf bir yanı yok. Ansiklopedideki bütün kategoriler kalksın diye birşey demedim. Burada genel bir mevzunun özel bir durumu söz konusu. Makro ölçülerde düşünmeyelim.

yasakresim 16:54, 2 Nisan 2006 (UTC)

Orhan Kencbay[kaynağı değiştir]

Doğduğunda "Orhan Kencebay"dı. 1968 yılında soyadını değiştirerek Orhan Gencebay olmuştur.

Bu bilgiyi infobox'a Gerçek Adı: Orhan Kencebay olarak alabilir miyiz? Biyografi metninin başında çıkıntı gibi duruyor.

Ben infobox'a

|Gerçek adı=Orhan Kencebay

gibi bir satır ekledim, ama ön izlemede çıkmıyor.

İngilizce versiyonda yapmışlar. [[23]]

Cevap yok. Nerde bu sitenin yetkilileri? yasakresim 15:14, 19 Ekim 2006 (UTC)

eğer gencebay bir lakap olsaydı geçerli olabilirdi ama şu durumda resmi adı orhan gencebaydır.--85.101.153.218 20:22, 22 Şubat 2008 (UTC)

Ayrıca Orhan baba samsunda ses yarışmasında 1. olmuştur orhan babanın ardından engin yurttaş 2. olmuştur hakkatten ne alakası var kırımla öz ve öz karadenizlidir

  • Orhan Gencebay dedesinin Türkiye'ye Kırım'dan göçtüğünü bizzat kendi söylemişti bir röportajında. "Kencebay" da Kırım tatarcasında "küçük bey" anlamına geliyormuş.--yasakresim 12:32, 3 Mart 2007 (UTC)
  • Orhan Gencebay Kırım asıllıdır ve yine ve hala dah öz be öz karadenizlidir. Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'deki diğer tüm Kırım, Buhara, Ahıska ve Dağıstan göçmenleri gibi.

Dış Bağlantılar Bölümü Ego Tatmin Bölümü Değil[kaynağı değiştir]

Sözüm, dış bağlantılar bölümünde kendi Orhan Gencebay sitesini listelemek isteyen, fakat egosunu doyuramamış site sahiplerine. Arkadaşım, sitenin adı bir basamak üstte bir basamak altta durmuş ne fark eder? Niye ikide birde yerlerini değiştiriyorsunuz? Anlamıyorum yani amacınız ne? Sitenizin adresi en üstte durunca ne oluyor, neyiniz tatmin oluyor? Niye böyle birbirinizle yarışıyorsunuz? Orhan Gencebay sitenizin adresini yazın tamam, zırt pırt niye oynuyorsunuz? yasakresim 21:54, 5 Ekim 2007 (UTC)

sayın:orhan gencebay ben sizin hayranınız onurhan sağır 13 yasındayım bazı dersler ve tenefüslerde sizin çok beyendiğim şarkınız batsın bu dünyayı hepbirlikte söylüyoruz arkadaşlarımla sizi çok seviyoruz

                               hayranınız:onurhan sağır
                                           wep adresim:onurhan_22@hotmail.com

Pop-Folk hk.[kaynağı değiştir]

Giriş yazısında Orhan Gencebay'ın "pop-folk müzik tarzının öncüsüdür" şeklinde tanıtılması doğru değil. Çünkü, bir müzik tarzının öncüsü olabilmek için, o tarzda müzik yapmak amacıyla müziğe atılmış olmak, ya da en azından genelde o tarz müzikte eserler vermek gerekir.

Örneğin, Barış Manço, Cahit Berkay, Cem Karaca Anadolu-Pop tarzının öncüsüdür diyebiliriz. Çünkü kendileri bu tarzı yaratıp şekillendirmişler, bu tarzın üzerinde özellikle çalışmışlar ve eserlerinin çoğunu bu tarzda vermişlerdir.

Pop folk müziğinden Vikipedi maddesinde açıklanan müzik türü kast ediliyorsa (yani arabesk ile pop müziğinin karışımı), bu müziğin doğuşu 90lı yılların başında Sezen Aksu, Emrah gibi sanatçıların öncülüğünde gerçekleşmiştir. Pop-folk, Orhan Gencebay'ın öncülüğünü yaptığı bir müzik türü değil, Orhan Gencebay'ın yaptığı müziğin başka bir yan ürünüdür, başka sanatçılarca yaratılmış bir akımdır. Orhan Gencebay'ın müziğinin doğuşundan, yani 1968'den 20 yıl sonra ortaya çıkmıştır.

Örneğin, metal türevi akımlar rock müziğin etkisiyle ortaya çıkmışlardır, fakat rock müziğin öncülerinden olan Beatles grubu metal müziğin öncüsü sayılamaz. Bu konu umarım açıklığa kavuşabilmiştir.

Ayrıca, Vikipedi'de yer alan Pop folk tanımının içeriğinin de yanlış olduğunu belirtmek isterim. Pop-folk'un Geleneksel Halk Müziği ile Modern Pop Müziğinin bir bileşimi olduğundan yola çıkarak, Türkiye'de Pop-Folk'a örnek olarak Pop-Arabesk türünün verilmesini pek doğru bulmuyorum. Türkiye'de Anadolu-Pop müziğinin, pop-folk akımı altında değerlendirilmesi daha doğrudur. Bu ayrı bir tartışma konusu olarak ele alınabilir.

Yasakresim«ileti» 14:50, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Albüm Tarihleri[kaynağı değiştir]

Vikipedist'ler arasında bulunmayan anonim bir katılımcı, bazı Orhan Gencebay albümlerinin tarihlerini ısrarla değiştiriyor.

Kendisinin tatmin olması için söylüyorum: Şu an elimdeki resmî albümleri çıkartıp kasetlerin üzerindeki kod numaralarına baktım ve albüm tarihlerini tekrar düzelttim. Örnek: KB-87-34-Ü-036-074 Bu kod numarasını çözümleyemiyorsanız eğer açıklayayım: KB(Kültür Bakanlığı kısaltması)'ndan sonra gelen ilk sayı albümün çıkış tarihinin son iki rakamını belirtir. Örnek kod numarasındaki albüm 87 yılında çıkmıştır. 34 il kodu, Ü036 üretici kodu, 074 albümün firma seri numarasını belirtir. Bu numaralama sistemi Fikir ve Sanat Eserlerinin İşaretlenmesine İlişkin Yönetmelik[24] md.5'te açıklanmıştır.

Orhan Gencebay diskografisindeki bütün MC&CD albümlerinin tarihlerini bu yöntemle belirledim. Lütfen değişiklik yapmadan önce dikkate alınız.

Yasakresim«ileti» 15:10, 7 Ocak 2009 (UTC)

Stüdyo albümleri dışındaki kayıtları Orhan Gencebay diskografisi maddesine aktardım. O sayfayı da tablolar oluşturarak geliştirmeyi planlıyorum.--Oğuzhan 13:00, 26 Ocak 2009 (UTC)

Orhan Gencebay Maddesine Katkı Sağlayanlar[kaynağı değiştir]

Orhan Gencebay maddesi ile ciddî olarak ilgilenenler lütfen değişiklik yapmadan önce benimle irtibata geçebilirler mi? Ekledikleri bilgilerin doğruluğu veya biyografinin üslubu hakkında benimle istişare ederlerse iyi olacağı kanaatindeyim. Mesaj sayfamdan bana ulaşabilirsiniz. Gelişigüzel değil, işbirliği içinde hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Yasakresim«ileti» 06:15, 7 Ocak 2010 (UTC)

Yeni kullanıcıların dikkat etmesi gereken bazı hususları hatırlatmakta ayrıca fayda var:

Yaklaşık 4 yıldır Vikipedi'de takılmama rağmen, ben bile bu kuralların tümüne uymakta zorlanıyorum. Kurallara tamamen uygun, dört dörtlük bir Orhan Gencebay biyografisi hazırlamak için uzun zamandır çalışma içerisindeyim. Referans olarak kullanacağım birçok kaynağı bir araya getirmeye çalışıyorum. Bu bakımdan boş zamana ihtiyacım var. Şu an Vikipedi'de bulunan biyografiyi 3-4 yıl kadar önce yazmıştım, benim gözümde geçici bir çalışmadır. Orhan Gencebay biyografisine katkı sağlamak isteyenlerden ricam şudur: Asıl çalışmayı ekleyinceye kadar sabırlı olmaları. Şu anki bütünlüğü mümkün olduğunca koruyalım.

Yasakresim«ileti» 06:26, 7 Ocak 2010 (UTC)

Kaç eser okudu 300 / 400 ?[kaynağı değiştir]

Orhan Gencebay'ın 400'e yakın eser okuduğu bilgisi yanlıştır. Lütfen bu bilgiyi eklemeyin. Orhan Gencebay'ın kendi sesiyle seslendirdiği eser sayısı 300'e yakındır, tam olarak (enstrümantaller ve tekrarlar hariç) 286'dır. İnanmayanlar şuradaki tabloyu indirip bakabilirler: http://www.box.net/shared/r4yfn6urxl

Yasakresim«ileti» 07:00, 7 Ocak 2010 (UTC)

Arkadaşlar Orhan Gencebay ın Rock tarzındaki parçaları malumunuz Ya Evde Yoksan gibi ve de Türkiye'nin ilk metal parçası sayılan Ter grubunun(Erkin Koray ) seslendirdiği Hor görme garibi nin o versiyonunu dinleyiniz. Değiştirme nedeniniz nedir ? Ve de Anadolu Rock sayfasından temsilcilerinden de çıkarmanızı sormak istiyorum T.H. (mesaj) 09:39, 30 Mayıs 2016 (UTC)

Bedensiz Aşk[kaynağı değiştir]

Selamunaleyküm arkadaşlar Orhan Gencebay ın 2013 te çıkardığı single ın sayfası daha yok açmayı düşünen arkadaşlar varmı T.H. (mesaj) 17:19, 30 Mayıs 2016 (UTC)