Tartışma:Nil-Sahra dilleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Afrika (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Afrika maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Afrika kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

"Nilo-" değil de "Nil-Sahra"...[kaynağı değiştir]

Bu maddenin adının Nil-Sahra dilleri olması gerekir:

  • İngilizce'de Nile'dır ve Nile'ı bir başka adın önüne (burada Sahara) ekleyerek bu ikili bölgeye aitlik belirtmek istendiğinde, Nilo-Saharan kalıbı gelişir (Sahara'nın sonuna gelen -n ve Nile'ın -e'sini kaybederek -o- ile Saharan'a eklenmesiyle) çünkü ardından gelen languages kelimesine çoğulluktan başka bir ek (aitlik eki) yüklenemez.
  • Türkçe'de ise Nil-Sahra dilleri dediğimizde, dilleri'nin sonundaki -i eki aidiyeti gösterdiği için, Nil ya da Sahra'nın bir ek almasına gerek kalmaz.
  • Benzer örnekler:
  • Uralo-Altaic languages (Ural-Altaic formu olsa da) - Ural-Altay dilleri
  • Indo-Pacific languages - Hint-Pasifik dilleri
  • Indo-Uralic languages - Hint-Ural dilleri
  • Indo-European languages - Hint-Avrupa dilleri

Dilbilgisi terimleri açısından kısır bir açıklama yaptığımın farkındayım ama abco-def gibi bir birleştirme kalıbının, trend filan gibi ittire kaktıra dilimize sokulmadıysa, Türkçe'de olmaması gerekir.

Wisdom, neredesin ?

Yanlışım varsa, geri düzeltilsin...

--Doruk Salancı 00:28, 20 Mayıs 2006 (UTC)