Tartışma:Neva Çiftçioğlu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Nobel ödülü adaylığı konusu[kaynağı değiştir]

    • Haklısınız. Bence böyle bir tartışmanın mevcut olduğunun bile maddede yer alması yanlış. Neva Çiftçioğlu hiçbir zaman Nobel ödülüne aday filan gösterilmedi. Uydurulmuş bir bilgi üzerinden tartışma olmaz. Kendisi aslında Vikipedi'de bir özgeçmişinin mevcut olmasını gerektirecek kadar bir kayda değerlik bile taşımıyor. Nitekim Türkçe dışında hiçbir dilin Vikipedisinde özgeçmiş maddesi yok. Doğru dürüst bir başarısı olan bir kimse bütün zamanını sosyal medyada covid aşısı karşıtlığı yapmakla geçirir mi? ---Vikiyazar (mesaj) Bu imzasız yazı Vikiyazar (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 15.49, 12 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

Kayda değerlik[kaynağı değiştir]

@Vincent Vega Seksen iki yüz kırk beş, öncelikle yukarıdaki tartışma başlığına dikkat çekeyim. Tamamen uydurma bir içerik o kısım ve madde silinse de kalsa da orasının kaldırılması gerekmekte.

İkinci olarak, bir saatten az arayla, iki farklı kullanıcı tarafından alelacele oluşturulmuş bir madde. Burada muhtemelen "Vikipedi'de öyle olduğunu haber vermeden" bir PR çalışması var. Olmayabilir de tabi, ancak oluşturulması konusunda bir acele var o an. Bunu yine de ayrı tutalım.

Üçüncü olarak, madde geçmişine bakılırsa, K:Yuhlanise tarafından Nobel kısmı ile "İskandinav Bilim Ödülü" kısmının kaldırıldığını görüyoruz. İkinci kısmı kaldırırken kendisinin değişiklik özeti şu şekilde:

iskandinav bilim ödülüne dair ikincil bir gazete haberi haricinde herhangi bir kaynak bulunmamaktadır. Bu gazete haberinde geçen ödüllerin ise kaynağı bulunmamaktadır. "İskandinav Bilim Ödülü" aratıldığında sadece, bahsi geçen şahsın kendi beyanına dayanan paylaşımları ve bunları baz alan haberler gözükmektedir. Bu ödüle ait herhangi bir bilgi bulmak mümkün değildir

Maddeyi açanın, yukarıdaki tartışmayı başlatanın ve üstteki kaldırma işlemini yapanın katkıları yalnızca bu sayfa üzerine. İkinci kez "açan" kullanıcının da yine diğer başka benzer nitelikteki maddesini bir kenara bırakırsak, tek katkısı burası üzerine. Dolayısıyla ilk bakışta burada bir "ajans çalışmasını paylaşamama" durumu gözlemledim. Bu kullanıcılar daha dönmezler, engel gibi bir durum olsa da olmasa da fark etmez, yalnızca durumu kendi açımdan yorumluyorum. Ancak sonra kendisinin Ekşi Sözlük sayfasını görünce durumu anladım. Ortada hakikaten bir Nobel adaylığı yok. Daha da fazlası, "İskandinav Bilim Ödülü" aldığına dair bir kaynak yok, hatta böyle bir ödülün varlığına dair ben kaynak bulamadım.

NASA konusu için şöyle bir NASA kaynağı var, ilgili projede çalışan isimlerden birisi. Bu kadar, NASA da normal bir kurum ve oranın gerçekleştirdiği projelerde çalışmak da normal bir şey.

Ekşi Sözlük'teki sayfasında gezinmek, o külfet geliyorsa "ödül" kelimesini aratmak yeterli olacak aslında. Maddenin ivedilikle silinip tekrar açılacağının bariz olmasından ötürü korumaya alınması gerekmekte. NanahuatlEfendim? 21.18, 7 Şubat 2022 (UTC)[yanıtla]

Selam @Nanahuatl, inceleme için teşekkürler. Kişinin bilimsel çalışmaları, aldığı atıflar başta olmak üzere ben de bir göz attım. Kısaca birkaç not düşeyim:
  • Madde ilk başta bahsettiğin üzere tamamen reklam maksatlı yazılmış. NASA saygın bir kurum ama NASA'da çalışan yüzlerce bilim insanı elbette ki otomatik olarak KD olmuyor. Türk medyası böyle "NASA'yı fethetti", "Cambridge'e bayrak astı", "MIT'de gururumuz oldu" tarzı abartılı haberler yapmayı çok seviyor, elbette eleştirel yaklaşmak lazım.
  • Sonradan Nobel ödülüyle ilgili arkadaşlar sağolsun bir düzenleme yapılmış ancak bunun dışında "buluşları" ve "ödülleri" ile ilgili içerik tamamen yanıltıcı olduğu, çürütülmüş iddiaları olgu olarak gösterdiği, ansiklopedik olmayan ve hatta gerçekte olmayan ödülleri listelediği için temizledim.
  • Bununla birlikte maddenin kayda değerlik kriterlerini karşılayıp karşılamadığına akademik literatürü/VP:AKADEMİSYEN kriterlerini dikkate alan detaylı bir inceleme gerekiyor. Çürütme maksatlı olsa da çok ciddi atıflar alan yayınları var, kimse tezlerine katılmıyor olsa da bu denli dikkat çekmiş olması muhtemelen ansiklopedik bir madde yazılabileceğine dair bir emare. Scopus h-index'i 23, bu hiç azımsanacak bir sayı değil. M6'dan kesinlikle silmek mümkün değil dolayısıyla.
  • G11'den silmeyi düşünsem dahi temizlenebilecek bir hâlde olduğu için silmemeyi tercih ettim. Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22.01, 7 Şubat 2022 (UTC)[yanıtla]
Biraz geç oldu ama kullanıcı adım geçtiği için yanıtlamak istedim.

Üçüncü olarak, madde geçmişine bakılırsa, K:Yuhlanise tarafından Nobel kısmı ile "İskandinav Bilim Ödülü" kısmının kaldırıldığını görüyoruz.

Maddeyi açanın, yukarıdaki tartışmayı başlatanın ve üstteki kaldırma işlemini yapanın katkıları yalnızca bu sayfa üzerine. İkinci kez "açan" kullanıcının da yine diğer başka benzer nitelikteki maddesini bir kenara bırakırsak, tek katkısı burası üzerine. Dolayısıyla ilk bakışta burada bir "ajans çalışmasını paylaşamama" durumu gözlemledim.

Kamuoyunu aldatma vs gördüğü zaman, vikipedi tecrübesi olmasa bile düzeltme ihtiyacı hissettim. Kendi adıma ajans çalışması vs söz konusu değil. Değişikliklerim reddedilince de ne başlığın ne vikipedinin sonradan üstüne düşmedim. Neyse ki zaman içerisinde bu yanlış bilgiler düzeltilmiş. Yuhlanise (mesaj) 09.59, 9 Ekim 2023 (UTC)[yanıtla]