Tartışma:Naib Muhammed Emin

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Muhammed Emin (Dağıstan) sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Biyografi (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

"Muhammed Emin'i" sayfasındaki "i" harfi iptal edlerek "Muhammed Emin" haline getrilmelidir.

bu madde sadece ad ve soyaddan mı oluşuyor yoksa ben mi algılayamıyorum? Bu madde "Muhammed Emin" adı altında yazılırsa doğrudur.Ancak "Çerkes" maddesinden gönderme ve yanlış olarak "Muhammed Emin'i" adı altında verilmiştir.Bu bakımdan "Muhammed Emin'i" başlığı altında verilen maddenin (bilginin) "Muhammed Emin" başlığı altına alınması gerekmektedir.Çünkü Şeyh Şamil'in naibi "Muhammed Emin" vardır,ama "Muhammed Emin'i" diye biri yoktur.Saygılar~

Doğrudur,"Muhammed Emin'i" kaldırılmıştır.Saygılar~


0----------------------------------------0------------------------

Çerkes direnişi Muhammed Eminden öncede vardı, o atası Şamil gibi Ruslara teslim olduktan sonra da bu direniş devam etti. Bir halkın özgürlüğünü koruma mücadelesini kişlerin kudretine havale etmek ne boş ve dolanbaçlı bir yalandır. Kaldıki iktidar hırsı için Çerkes kabilelerini (Şağsığ-Abzah) birbiriyle savaştıran M.Emin'in faydası mı çoktu zararımı ortadadır. Olması olmamasından daha zarar vermiştir. Çerkeslere ; Dağıstanlıların yada Çeçenlerin şeriatçılıkla karışık fanatik milliyetçilikleri uygun düşmedi, düşmezde.


Çerkezler her ne kadar ruslarla mücadele etselerde ruslarla aralarında büyük bir kin yoktu. Sadece yaşadıkları topraklarda kendilerinin söz sahibi olmalarını istemekteydiler. Fakat rusların ısrarcı yayılmacı politikalarından dolayı bunda pek başarılı olamadılar. Ruslara karşı en büyük direnişi ve sert darbeyi Şeyh Şamil'le bağlı kalan müslüman kafkas toplumları olmuştur. Çerkezler kölelik ve derebeylik sistemlerini ellerinden gideceğini düşünerek ve müslümanlığa soğuk baktıklarından Şamil kuvvetlerine yanaşmadılar. Fakat bu onların sonunu dahada hızlandırdı. Muhammed Emin çerkezleri yaşadıkları vahşi hayattan alıp daha medeni ve nizami (islami kurallara göre) yaşayış tarzını sevdirme deneyimleri sonuçsuz kaldı. Lakin çerkezler genci ihtiyarı ülkelerini terk ederken, çeçenler ise sadece yaşlı çocuk sakat ve kadınların bir bölümünü Türkiyeye göndermiştir. Geri kalanlar ruslarla çarpışmaya devam etmiştir. Malesef çerkezler genel kafkas direnişine ihanet eden toplumlardan biridir. Eğer inançlı veya cesaretli olsalardı ŞAmil ona gereken kuvveti verecekti ve Osmanlının yardım etmesi için gerekli zaman sağlanacaktı. Muhammed Emin aslında elinden geleni en güzel bir şekilde yapmıştır. Ama ne varki "eşşeğe altın semerde taksan yine eşşek yine eşşektir."

Sayfada "taraflı" etiketi var ve çıkarmıyorum, zira şu hâliyle düzensizdir ve ben Çerkesler üzerine odaklanmışken Rus-Çerkes savaşları ile Çerkes Sürgünü (ya da Soykırımı) maddelerini geliştirirken bu maddeyi de elden geçiririm. Avarca kaynaklarım var ve ben Türkçeye tercüme edebilirim. Nitekim, Maddenin Avarca Vikipedisindeki МухIаммад Амин sayfasını da ben açtım. Avarların sahip çıktığı, Adığe ve Abazaların ise hoşlanmadığı Muhammed Emin Paşa Çerkesler (Kuzey Kafkasyalılar) tarihinde önemli birisidir. Vikipedi'de Kafkasya ve Kafkasyalılar üzerine maddeler çok az ve çok cılızdır. Bol bol sayfa açılması ve açılanların da oldukça geniş bilgiyle doldurulması gerekir. Kafkasya günümüz Türkiyesinin bir gerçeğidir ve birincil ilgi alanıdır. Sokaktaki kişisinden medyasına akademiğinden politikacısına kadar Kafkasya her zaman gündemdedir --Kmoksy (mesaj) 10:55, 27 Nisan 2013 (UTC)

Muhammed Emin'in mezarı Armutköyde değildir.[kaynağı değiştir]

Muhammed Emin Paşa Bazı Çerkeslerin kendini hain olarak gördüğünü ve öldürmek istediğini biliyordu. Öncelikle etrafındaki her aileyi Bursa'nın farklı köylerine yerleştirmiş, daha sonra Bursa Karacabey Taşlıkköy(çalı mahalle)'ün üst taraflarına yerleşmiştir. Daha sonraları bu yerleşimin adı Akçakoyun Köyü olmuştur. İki dağ arasında bir yayla konumunda olan bu köy, ovadan görünmemekte fakat ovaya hakim bir noktadadır. Dede bayırı denen tepedeki mağaralar (sonradan doldurulmuştur) tehlike anında sığınma imkanı tanımış, Mehmet emin Paşa izini kaybettirmeyi başarmıştır. Köy mezarlığında bulunan kabrine kabir taşı bile yapılmamış, belirgin olması açısından mezarın boyu uzun tutulmuştur. Sağlığında Kendisine Karacabey ovasında geniş arazilerin Osmanlı tapuları verilmiş (erken dönem cumhuriyet kayıtlarına göre bu arazi yaklaşık 450 hektardır) ve tarımla uğraşmıştır. Hanımlarından biri uzun seneler yaşamış, yaklaşık 120 yaşında vefat etmiştir. Çoğu isimlerini değiştirdiği için ailedeki isimlerden bahsetmek fazla gerçekçi olmayacaktır. Aile soyadı kanunundan sonra IŞIK soyadını almıştır. Oğlu Osman'ın tek oğlu olan Kerim, Arazi tartışması sonucu adam yaralamak suçundan hapse girmiş, bu sırada arazilerin çoğu akrabaları tarafından bölüşülmüş, hapis hayatı sona erdikten günler sonra 30 lu yaşlarda vefat etmiştir. Dağıstanlı Kerim'in tek oğlu Ahmet ise 2011 yılında 83 yaşında Karacabey Akçakoyun köyünde vefat etmiştir. "Dağıstanlı kerim ağa" lakaplı Kerim IŞIK'ın 30lu yaşlarda ölmesiyle gelenek bağı kopmuş, aile yerli halkın adetleri ile yaşamaya başlamış ve tamamen asimile olmuştur. Bu bilgiler Ahmet IŞIK'ın ölümünden önceki anlattıkları ışığında yazılmıştır.

"Bazı Çerkeslerin kendini hain..." Buna benzer iddialar ciddiye almak olmaz.Kesinlikle--Mussayassul (mesaj) 13.30, 27 Nisan 2019 (UTC)[yanıtla]