Tartışma:Mu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Mitoloji (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Mitoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Mitoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Tartışma arşivi: Arşiv 1

Tahsin Mayatepek[kaynağı değiştir]

Gerçek adı Tahsin Mayakon olmasın? --Pinar 14:01, 8 Ağustos 2008 (UTC)

Birazcık araştırdım Mayapetek bulamadım. Mayakon olabilir. Kullanıcı:Düşünenadam'a soralım. Ne dersiniz? Takabeg ileti 14:42, 8 Ağustos 2008 (UTC)
Ben Mayatepek diye biliyorum; ama yine araştıracağım. --DsMuratileti 14:58, 8 Ağustos 2008 (UTC)
Nette Tahsin Mayapetek Meksika Elçisi. Hangi kitaplara bakmamız lazım acaba? Takabeg ileti 15:12, 8 Ağustos 2008 (UTC)
[1] Burada da Tahsin Mayakon diye geçiyor. Harmanim 21:34, 9 Eylül 2008 (UTC)

Tahsin Mayatepek[kaynağı değiştir]

  • Soyadının Mayatepek olarak bizzat M.K. Atatürk tarafından değiştirilme gerekçesinde Türkçe’deki tepe sözcüğünün Maya dillerinde “tepek” olması gösteriliyor. Aşağıdaki kaynaklarda Tahsin Mayatepek olarak geçmektedir (bir kaynak daha var, kitabı kütüphanemde bulursam birazdan, sayfa no.’suyla aşağıya eklerim):
  • Spiritüalizm Ruh Ansiklopedisi, Kuday, İ. L. ve Akay, A. Sevil. Gayret Kitabevi İstanbul, 1950,s.77
  • Kayıp Kıta Mu, Ege Meta Yayınları,İzmir,2000, s.17
  • Batık Kıta Mu’nun Çocukları, Ege Meta Yayınları, İzmir,2001, s.13 Herkese sevgi ve saygılarımla--Düşünenadam 16:40, 8 Ağustos 2008 (UTC)
  • MU- Tarih-öncesi Evrensel Uygarlık, Salt, Alparslan ve Sarıkaya, Haluk Egemen,Bilim Araştırma Merkezi Yayınevi,1978,İstanbul, s.17...Herkese sevgi ve saygılarımla--Düşünenadam 16:45, 8 Ağustos 2008 (UTC)
Abi Teşekkür ederim. Ben MayaTepek değil MayaPetek arıyordum. Bundandır herhalde. Utandım... Görüşürüz. Takabeg ileti 16:52, 8 Ağustos 2008 (UTC)
+ O zaman Tahsin Mayakon kim? Aynı kişi midir? Takabeg ileti 17:25, 8 Ağustos 2008 (UTC)
  • Mayatepek soyismini araştırdım, kökü saraya dayandı. Aile ağacını çizersek ([2]):
Abdülmecit
       |
Şehzade Selim Süleyman Efendi
             | 
      Emine Naciye Sultan --- Enver Paşa       
                           |                           
                      Türkan Hanımsultan --- Hüveyda Mayatepek
                          (1919-1989)     |      (?-1973)
                                          |
                                 Ahmet Osman Mayatepek 
                                       (1950- )

Mu hakkında çok az sayıda Türkçe kitap var ve çoğu bilgiler aynı kaynaklardan alınmış (özellikle James Churchward'ın kitaplarından). Şimdi, Tahsin Bey ismi işte bu noktada ortada çıkıyor. İnternette araştırırsanız hepsi aynen şu bilgiyi veya benzerini veriyor ([3][4]):

Oysa yukarıda belirttiğim gibi, Türkan Hanımsultan'ın eşinin ismi Hüveyda Mayatepek, Tahsin Mayatepek değil. Burada Ahmet Osman Mayatepek babasından bahsediyor. Hüveyda Mayatepek zamanında Birleşik Krallık, Danimarka, Avusturya ve Vatikan büyükelçisiymiş ([5][6]). Oğlu Ahmet Osman ise şimdiki Peru büyükelçisi ([7]). Yani sonuç olarak Tahsin Mayatepek adında kimse yok. Hüveyda Bey'in ailesi bu soyismi nereden almış derseniz, onu daha çözemedim. --Pinar 10:29, 9 Ağustos 2008 (UTC)

Uğraştırıcı Hasan Tahsin Mayatepek[kaynağı değiştir]

  • Bu Tahsin Mayatepek bizi bayağı zorlayacak gibi görünüyor sevgili Pinar. Elimdeki “Kayıp Kıta MU” (Ege Meta Yayınları) adlı kitabın sunuş bölümünde (s.17-18) şöyle yazmışlar, konuya bir yararı olur mu bilmem, ama aktarayım dedim:

1930’lu yılların başlarında emekli general Tahsin Mayatepek, Maya toplumunun dil ve kültürleriyle Anadolu ve Orta Asya kültürleri arasındaki benzerlikleri anlatan bir raporu M.K.Atatürk’e sundu. Raporu inceleyen Atatürk konu hakkında daha kapsamlı araştırmalar yapmak üzere Tahsin Mayatepek’i Meksika’ya ateşe olarak atadı. Tahsin Mayatepek Meksika’da yoğun bir şekilde araştırmalar yaptı. Araştırmalar ilerledikçe karşılaştığı bilgi ve veriler konunun başka yönlerine kaymaktaydı. Durumundan sürekli Atatürk’ü haberdar ediyor ve yüreklenerek araştırmalarını sürdürüyordu. Daha sonra William Niven’in bulduğu günümüzden 13.000-15.000 yıl öncesine ait tabletlerden ve James Churchward’ın çalışmalardan haberdar oldu. Durumu öğrenen Atatürk onların eserlerinin süratle elde edilip dilimize çevrilmesini istedi. Kitapların metninin olabildiğince hızla çevrilebilmesi için metin 60 tercümana dağıtılıp paylaştırıldı. 60 kişiden oluşan bu çeviri kurulu kitapları dilimize çevirdi ve çeviriler Atatürk’e sunuldu. Kitapların tam metinlerinin yanı sıra, başta Tahsin Mayatepek olmak üzere, diğer araştırmacıların hazırladıkları raporlar da Atatürk’e ulaştırıldı. Atatürk konudan çok etkilenmişti. Raporları inceledi. Çeviriler üzerinde uzun uzun durup, üzerlerinde notlar alarak çalışmalar yaptı. (…) Bu çalışmasında, çeşitli satırların altını çizdiği ve sayfa kenarlarına kalemiyle notlar aldığı görülmektedir. Atatürk’ün okuduğu bu çeviriler Anıtkabir’deki Atatürk’ün kitaplarının bulunduğu bölümde durmaktadır. İlgili kitapların anıtkabir kütüphane numaraları: Kitaplardan İngilizce olanlar 199,200,1301,1302 numaralarıyla, çevirileri ise 1482,1483,1484 ve 1485 numaralarıyla kayıtlıdır. Anıtkabir’e gidenler bu eserleri camekanlı vitrinin içinde görebilirler. Atatürk’ün bu eserleri okuduğunu ortaya koyan en önemli belgelerden biri de “Özel İşaretleri, uyarıları ve düştüğü notlar ile ATATÜRK’ÜN OKUDUĞU KİTAPLAR” (Gürbüz Tüfekçi, Türkiye İş Bankası Yayınları, 1983, Ankara) adlı kitabın 376’ncı ile 395’inci sayfaları arasında yer almaktadır. Bu sayfalarda Atatürk’ün sözkonusu çaviriler üzerinde kendi elyazısıyla yaptığı işaretler ve aldığı notlar bulunmaktadır. İlerleyen zaman içinde Tahsin Bey, tüm araştırma ve incelemelerini pek çok resim ve belgelerle birlikte Atatürk’e raporlar halinde sunmuştur. Atatürk aramızdan ayrıldıktan sonra konu bir daha açılmamış, hazırlanan raporlaerın akibeti de meçhul hale gelmiştir. Konuyla ilgili daha kapsamlı bilgi edinmek için yaptığımız araştırmalar, bizi tarihçi-yazar sayın Cemal Kutay ile karşılaştırdı.

Cemal Kutay Churchward’ın eserlerini Türkçeleştirip yayınlamadan önce, konuyu araştıran yayınevine verdiği yanıtın son kısmında şöyle yazıyor: “(…) Bu duygu Atatürk’te öylesine derin ve canlı idi ki, o kısacık hayatında aynı hedefe dönük, birçok yakınını vazifelendirmiştir: Hasan Tahsin Mayatepek, Bedri Tahir Şaman, Remzi Oğuz Arık, Necip Asım Yazıksız, Zeki Velidi Togan hemen hatıra gelen isimler arasındadır. Elinizdeki kitap O’nun bu bakir tarafı, sizlerde doğruyu bulma arayışlarına devam arzusu uyandırırsa vazifesini yapmış olur. Emek sahiplerini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum." Cemal Kutay/Tarihçi-Yazar --Düşünenadam 14:55, 9 Ağustos 2008 (UTC)

  • Gerçekten esrarengiz bir şahıs Yalnız Ege Meta Yayınları'nın yayımladığı Kayıp Kıta Mu, Batık Kıta Mu’nun Çocukları ve Mu'nun Kutsal Sembolleri zaten Churchward'ın kitaplarının çevirileri. Atatürk'ün kitaplığında İngilizce orijinallerinin ve çevirilerinin bulunduğu doğru. TDK Kütüphanesi'yle iletişime geçip birkaç soru sormak istiyorum. Ahmet Osman Mayatepek'e de bir mail yazdım ama Peru Fahri Başkonsolosluğu'nun email adresi çalışmıyor. Tahsin Bey ile akraba olması bir ihtimal olabilir değil mi? --Pinar 02:53, 10 Ağustos 2008 (UTC)
  • Akraba olmaları yüksek bir olasılık, pek rastlanan bir soyadı olmasa gerek… Kolay gelsin, iyi çalışmalar, sevgi ve saygılarımla…--Düşünenadam 14:34, 10 Ağustos 2008 (UTC)
  • Buradaki bazı yazışmalarda, Tahsin Mayatepek imzası var:[8];örneğinburda.Sevgive saygılarımla--Düşünenadam 16:04, 10 Ağustos 2008 (UTC)

macarca hint-avrupa dili değilki --Deniz bilge 19:23, 17 Ekim 2008 (UTC)

Tahsin Mayakon[kaynağı değiştir]

TDK'daki tezlere göre Tahsin Mayakon'muş aradığımız kişi. Khutuckmsj 23:29, 1 Aralık 2008 (UTC)

  • Şu üçüncü satırda geçen kayya kelimesi ile kaya mı demek isteniyor. Eğer kaya demek isteniyor ise sial ve sima birer kaya değil, tabakadırlar. Levha tektoniğinde böyle geçer.--Düşünenadam 03:07, 19 Aralık 2008 (UTC)

taraflı etiketi[kaynağı değiştir]

maddeye taraflı etiketi gerekçe gösterilmeden konulduğu için çıkarıldı.--Vikiufuk 17:03, 19 Ocak 2009 (UTC)

"12 bin yıl önce Dünya'da bir jeolojik olayın yaşandığı onaylanmıştır"[kaynağı değiştir]

"Bilim dünyası, gerek Churchward'ın ortaya çıkardığı Mu uygarlığının, gerekse bir diğer batık kıta olan Atlantis'in varlıklarını kuşkuyla karşılamaktadır. Ancak yine bilim dünyası, bu iki kıtanın battığı öne sürülen tarih olan 12 bin yıl önce dünyada büyük bir jeolojik olayın yaşandığını onaylamaktadır."

Bu bilgiyi başka bir kaynaktan buldum, burada bulunan yazıyıda okumuştum fakat böyle bir şeye rastladığımı hatırlamıyorum. Bence bu olaya biraz daha gerçek olabilme ihtimali katıyor..

mu kıtası ve atatürk[kaynağı değiştir]

m. kemal atatürk 1930 lu yllarda türk tarih kurumu ve özel araştırmacılarla birlikte türklüğün köken araştırmaları sırasında mu kıtasına kadar ulaşır bu araştırmaları genişletir fakat vefatından sonra bu araştırmalar bırakılır ve tarihin tozlu raflarına kaldırılır merak edenler konu hakkında bilgi edinmek için gizli yönleriyle atatürk kitabını okuyabilir.

Mayatepek Atatürke rapor gönderir. Atatürk okur rafa kaldırır hiç bir yerde sözünü bile bir daha etmez.--Bruno ileti 17:29, 3 Nisan 2009 (UTC)

Detaylı İnceleme[kaynağı değiştir]

Bence Atlantis ve Mu hakkındaki kanıtlar yeniden incelenmli.Mesela diller benzerliği.Dillerin değişim süreci incelenirse yeni yeni sonuçlar ortaya çıkarılabilir.

Küçük bile olsa bir yanlışlık var.[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar bende bir sorun buldum. Diyorki:Yeryüzünde insanın ilk ortaya çıktığı kıta Mu kıtasıdır. Tamamıyla yanlış nedenini soracak olursanız. İlk insan Mekke'ye indi (Hz. Adem ve Havva) daha sonrasında birbirlerini aramaya başladılar ve bulamayınca Hz. Adem Allah'a dua etti ve bununla birlikte Allah onları bir araya getirdi. Daha sonrasında üreyişten sonra yeni çocuklar daha sonraki nsiller dünyada 4 ırk oluştu. Bunlardan biride Mu'lardı. Daha sonrasında Mu'lar (Türkler) mu kıtasında yerleşiyor. *Büyük Tufan'da da asyaya göç ediyorlar ve asyanın en ucundan orta avrupa'ya kadar devlet kuruyorlar.Ama tabi büyük tsunamiler tibete kadar vardığı için büyük bir insan azalması oluşuyor dünyada... Gobi çölü yeşillikken dünyanın ruhsal dengesi bozulduğu için çöl ve Orta asya ise dağlık ve çölleşiyor. Zaaten kutupların yer değiştirmesi, büyük sorun yarattı. Türklerin bağzıları bataklıklardan çıkarak yeniden devlet kurdular. Örneğin bir Türk Devleti olan İskitler'dir*. Daha sonrasında Türklerin bi kısmı asya'ya dönüm kökenini korumuş bazıları yeni ırklar çıkartmış. Çinliler merkez ırktır (yani karışım ırk) yunanlılarda öyle. Yani konu bayağı uzadı ama Soykırımcı Çinlilerde Türk. (kaynak Türklerin kültür kökeni (* itibaren/yeniden çıkana kadar *)Yani anlatmak istediğim Mular Türk İlk İnsanlarda Hz Adem ve Havva. Dünyadaki ilk insanın olduğu yerde (hz. Adem ve havva'nın) Mekkedir.

Baba anlamındaki sözler[kaynağı değiştir]

Baba anlamındaki sözlerin bir çok dilde benzer olması bu sözlerin çocuklar tarafından kolay söylenebilmesi ile alakalıdır. Bir çok dilde apa, ata, baba, dede ya da sesletimi bunlara benzeyen sözler anne, abla, baba, dede, dayı gibi anlamlarda kullanılmaktadır. Bunu bir kaç dil üzerinde çalışan ya da dilbilimlik çalışmalar yapan kişiler kolaylıkla farkedebilir. --88.238.169.5 15:08, 27 Ocak 2013 (UTC)

c14 karbon 14 canlı varlıklar içindir[kaynağı değiştir]

Madde de geçen c14 kayalar için yapılamaz. karbon 14 canlılarda var olan bir hücrenin yıllık asalması ile ölçülür ve kaya gibi cansız madde de yapılamaz.