Tartışma:Bivalvia

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Midyeler sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Yaşam Ağacı (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yaşam Ağacı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yaşam Ağacı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Midye maddesi ile bunun arasında bir karışıklık olduğunu düşünüyorum. Bu maddenin hem adı hem içeriği değişmeli. Ayrıca nasıl oluyor da bu iki kavram zoolojik aile ağacında bir araya gelmiyor? Ciddi sorunlar var burada. --E4024 (mesaj) 11:49, 25 Eylül 2014 (UTC)

Bu maddenin adını bu ikisinden biri yaptıktan sonra geliştirmeye çalışırım. Denizyıldızı ile uğraştıktan sonra bununla uğraşmayı düşünmüştüm ama karışıklığı çözmek için vakit bulamamıştım çünkü karışıklık yalnızca midyeler ve midye maddeleri ile bitmiyor. İngilizce en:Mussel, en:Clam, en:Scallop, en:Cockle (bivalve); Fransızca fr:Coque (animal), fr:Bucarde gibi maddelerin Türkçe adlarına da karar vermek gerekli ki bunların çoğuna biz "midye" diyoruz, farklı adlar kullandıklarımız olsa da birbirleriyle örtüşmeyen kısımlar var. Yani maddeleri İngilizceden olduğu gibi çevirmek zor. Ya bilimsel sınıflandırma ögeleri için Latince adlı maddeler açacağız ya da hem onu hem de günlük dilde kullanımları için içeriği Türkçe kullanımından kaynaklanan yeni maddeler açacağız. Tabii ki ana maddenin çevirisi için de bunu kafamda oturtmam gerektiğinden hiç o işe girişmedim şimdilik.

Midye maddesine gelince ise, o maddenin adı midye olarak kalabilir ama içeriğinde bazı değişiklikler yapmak gerekli yukarıda son cümlemde belirtiğim üzere.

Sorunumuz, biyoloji ya da zooloji konusunda karşılaştığımız bu sorunları ortaya çıkarıp, tartışıp çözüm bulacak kullanıcı kitlemizin daha azalmış olması. Eskiden bu konu ile ilgilenen farklı kullanıcılar vardı ama o zaman da genellikle uzlaşarak bir karara varmak zordu.

Umarım bir fikir verebilmişimdir. --Mskyrider ileti 12:43, 22 Mayıs 2017 (UTC)

  • Son derece geç bir cevap olacak @Mskyrider, ara verdiğim döneme denk gelmiş, sonrasında döndüğümdeyse aklımdan çıkmış, kusura bakmayın. Öncelikle kullanıcı kitlemiz üzerine yorumunuz doğrultusunda @Fagus'u da pingleyeyim, kendisi aktif değil ama bir ihtimal yorum yaparsa faydalı olacaktır. Şu sıralar pek aktif olamadığınızı görüyorum, "bu maddenin alabileceği en eksik adlandırma şu an kullanılan adı" olduğuna göre, birkaç gün bekleyip maddeyi "Bivalvia" adına taşıyacağım (uygunsuz olduğu düşünülürse sonradan tekrar değerlendirilir). Latince kullanmak sanırım bu madde özelinde kavram karmaşasını en aza indirgeyecektir. Konuyla ilgili spesifik herhangi bir bilgim yok, dolayısıyla daha fazlasını yapmam detaylı bir ön okuma gerektirecektir. Bununla beraber, kafa karışıklığını en aza indirgemek ve okuyucuyu aradığı bilgiye en kolay şekilde ulaştırmak adına bana en mantıklı gelen Latince adlı maddelerle bilimsel sınıflandırma ögelerini karşılayıp, "midye" kelimesinin günlük dilde kullanımını karşılamak için Türkçe kullanım çerçevesinde bir "midye" maddesi bulundurma öneriniz. Bu durumda da sanırım "midyeler" sayfası anlam ayrımı olarak kullanılabilir. Genel uygulamayla ilgili farklı bir değerlendirme almak elbet daha sağlıklı olur, bu doğrultuda farklı konulardaki adlandırma tartışmalarına katılımı nedeniyle @Rapsar'ı pingleyeyim. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22:17, 31 Ağustos 2017 (UTC)
Benim bilgimin olmadığı bir konu olduğu için uzak durmam daha sağlıklı olacaktır:)--RapsarEfendim? 22:25, 31 Ağustos 2017 (UTC)
  • Direk öneri kısmanına geçeyim.
    1. Üst takım: Unionoidea - Tatlısu midyeleri
    2. Familya: Mytilidae - Midyegiller
    3. Sınıf: Bivalvia - Çiftçenetliler, midye terimi anlam ayrım yapılır --Fagusmsj 19:08, 10 Eylül 2017 (UTC)