Tartışma:Mesnevî (Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Edebiyat (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Edebiyat maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Edebiyat kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İslam (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İslam maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İslam kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İran (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İran maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İran kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

bu madde sade olarak mesnevi diye adlandırılmalı, diğeri anlam ayrımı sayfası olmalı diye düşünüyorum. ne dersiniz? kibele 19:43, 27 Ekim 2013 (UTC)

Mesnevi diye bir edebi tür var, katılmıyorum şahsen.--RapsarEfendim? 19:57, 27 Ekim 2013 (UTC)
mesnevi deyince o edebi tür mü geliyor akla, yoksa bu mu? o türe hayatiyet kazandıran bu eserdir. diğer vikilerde de durum böyle. kibele 20:00, 27 Ekim 2013 (UTC)
Benim aklıma ikisi de geliyor, okulda da o şekilde eğitim almıştık esasında :) Bir edebiyat öğrencisi ile bir tarih öğrencisi için farklı anlamlar uyandırır.--RapsarEfendim? 20:05, 27 Ekim 2013 (UTC)
senin benim algımdan söz etmiyorum, genel bakıştan söz ediyorum. 'Mesnevi her ne kadar klasik doğu şiirinin bir türü ise de, "Mesnevi" denildiği zaman akla "Mevlâna'nın Mesnevi'si" gelmektedir.', “mesnevî” denince akla zarf değil bizzat Mevlânâ"nın Mesnevî"si gelir olmuştur.' ve bunun gibi pekçok örnek bulunabilir. kibele 20:12, 27 Ekim 2013 (UTC)
Ben diyorum zaten, farklı ilgi alanları olan grupların aklına farklı anlamlar gelir. Bu iki grup da oldukça fazla, biri diğerine üstündür diyemeyiz net olarak. Verdiğin örnekler de keza mevlâna hakkındaki yazılar. Edebiyatla ilgili yazılarda da tam aksi durum söz konusudur. İkisinden herhangi birinin, diğerine göre bir üstünlüğü olduğunu düşünmüyorum. Diğer vikilerde de durum böyle argümanı ise sadece İngilizce Vikipedi için geçerli, çünkü iki maddenin de olduğu başka bir dil yok bizim dışımızda (bir de Farsça varmış, onlar eser adını farklı yazmışlar, o yüzden iki madde adı aynı olmamış :)--RapsarEfendim? 08:50, 28 Ekim 2013 (UTC)
Tartışmaya yıllar sonra yorum ekleyeyim :) Benim de aklıma her ikisi geliyor... --Sadrettin 20.35, 3 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]