Tartışma:Mahazir Muhammed

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Mahathir Muhammed sayfasından yönlendirildi)

Sargon (mesaj) 09:41, 3 Temmuz 2012 (UTC)

Çalışma devam ettiği için doğrudan değiştirmedim ama "Mahathir bin Muhammed" olarak yazılmalı. TBMM tutanakları gibi resmi belgeler de dahil doğrusunu görebiliyoruz. --Sayginerv-posta 13:24, 6 Temmuz 2012 (UTC)

Latin alfabesi kullanmıyorlar mı?--RapsarEfendim? 13:53, 6 Temmuz 2012 (UTC)
Farkeder mi? Türkçe kaynaklarda sıkça kullanılmış. --Sayginerv-posta 17:42, 6 Temmuz 2012 (UTC)
Yani :) İngiliz olup da adı Mohamad olanları Muhammed yapamayız mesela. Çünkü Latin alfabesini kullanıyorlar, kimlikte aynen Mohamad yazar. Bu da aynı. Keza bu maddenin intervikileriyle, Muhammed Atta (bulabildiğim ilk örnek) maddesinin intervikileri incelenirse aradaki fark anlaşılacaktır.--RapsarEfendim? 20:03, 6 Temmuz 2012 (UTC)
Ek olarak bu kullanıma karşın bu kullanım bir sıfırlık fark atıyor :)--RapsarEfendim? 20:05, 6 Temmuz 2012 (UTC)
"Fark eder mi"-den kastım kuralın her zaman ilk olarak Türkçe'de yerleşmiş kullanıma dikkat çekmesiydi; İngiliz de olsa öyle yerleşmişse Muhammed yapılmalı. Burada yaygın yanlış durumu yok sanki (sahi Şahtar noldu :). Mesela ilk aklıma gelen en:Mohammed Farah böyle kalmalı (maddesi de yokmuş açmak lazım bir ara), çünkü hiç Muhammed olarak yazıldığını görmedim. Kesin çizgiler olmasa da bu kişi için kullanımların "Mahathir bin Muhammed"'i gösterdiğini düşünüyorum. --Sayginerv-posta 20:34, 6 Temmuz 2012 (UTC)
Yaygın yanlış bu oluyor :) Sharapova, Shevchenko, Arshavin, Shaktar aklıma ilk gelenler mesela. Şahtar'ı taşıdık :) Üstte verdiğim arama sonuçları da bir sıfırlık fark atıyor dediğim gibi :)--RapsarEfendim? 20:38, 6 Temmuz 2012 (UTC)
Yaygın yanlışın bu olduğu fikrine karşıyım :) Arama sonuçları "Mahathir bin Muhammed" yazımını göstermiyor mu? Ben mi yanlış görüyorum? --Sayginerv-posta 20:45, 6 Temmuz 2012 (UTC)
Ben bir sıfır fark atıyor demişim de öyle değil şimdi? Mohamad 9.150 v. Muhammed 4.820. Bu ve bu da kitap aramaları, orada da Mohamad üstün. Öte yandan imlâ için yaygınlığa bakmak doğru değil bence, sonuçta tek bir ismi var adamın :) Kimliğinde ne yazıyor? "Latin harfleriyle" Mohamad.--RapsarEfendim? 09:34, 7 Temmuz 2012 (UTC)
Şurada ve yukarıdaki TBMM tutanağı örneğinde olduğu gibi resmî belgelerde yazıldığı için Türkçeye böyle geçtiğini düşündürdü. Sonuçta orijinal dil Latin alfabesiyle yazılsa da kural önceliği dile geçiş şekline veriyor diye biliyorum; yanılıyor olabilirim. --Sayginerv-posta 12:18, 7 Temmuz 2012 (UTC)
Tutanakta "Mahatir Muhammed" deniyor, yani ikinci h'yi de atnışlar :)--RapsarEfendim? 12:23, 7 Temmuz 2012 (UTC)

Eksik ve Yetersiz Bilgi ve Sistemik Önyargı Şablonları[kaynağı değiştir]

Bu madde İşbirliği Projesinde yazıldı ve ordaki yorumumu maddeye de taşıyorum: Bu madde hakkında görüşümü söylemek istiyorum. Zira bundan sonraki maddeler için bunu gözönünde tutmak gerekir. Bu madde hacim kıstasını geçti. Metin gövdesi 429 sözcük. Ancak içeriği oldukça zayıf kalmış. Ve 20 yıl devlet başkanlığı yapmış birisi için daha çok reklam denilecek tarzda seçilmiş birkaç altbaşlıktan oluşuyor. Halbuki bu 20 yılda gelişen bir sürü olay var, bunlara ilişkin altbaşlıklar yok. Çok sayıda referans, dış bağlantı, kitap listesi vb. var ama metnin kendisi okura çok az bilgi veriyor. 10.000 maddelik listeyi İBP'ye sokarken amacımız ise tam tersini yapmak, yani içerik olarak güçlü maddeler yaratmak. Madde 14K tutmasına rağmen hala taslak bir madde. Dolayısıyla içerik kıstası açısından biraz tartışmalı bir durum yarattı. Beklentimiz daha fazlası olsa da hiç olmamasından iyidir diyorum

Örneğin ilk otomobili üretmiş olması için bir altbaşlık açılmış, 1983 yılında Mitsubishi ile ortaklık yaparak "yerli" otomobil üretmenin gerçekten önemli birşey mi olduğunu, reklam mı olduğunu bilemiyorum. Madde yeterli bilgi içermediği için karar vermek, düşünebilmek de zor oluyor. O yüzden yeterli açıklık oluşturacak bilgiler eklenene kadar bence böyle bir şablonu olmalı. Madde yeterli hale gelmeye başladığında her iki şablon da kaldırılabilir. Sargon (mesaj) 08:05, 7 Temmuz 2012 (UTC)

Şablonları doğru kullanmışsınız, bu gün maddeye bazı ilaveler etdim; ama o şablonları kaldırmadım. Düşünüyorum ki, madde henüz yeterli hale gelmemiştir. ----Safir yüzüklü CekliAltından konuş 11:33, 13 Temmuz 2012 (UTC)