Tartışma:Leonardo Fibonacci

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


estetik anlayışının tarihsel sosyal kültürel ve ekonomik şartlara göre değiştiği gerçeği üzerinden konuşursak, fibonaccinin altın oranı üzerinden yapılmış mimari yapıların insanın her dönem güzel ve estetik kavramına uyması, ya estetik anlayışındaki değişkenliğini yada bu oranın sabitliğini saçma kılmıyor mu?


Doğadaki birçok nesnede ya da canlıda Fibonacci Dizisinin varlığı kesin değildir. Hatta sanılanın aksine, birçoğunda yoktur ya da oran yakındır. Belli sayıda deneylerle ispat edilmelidir.

"Ayçiçeğinin merkezinden dışarıya doğru sağdan sola ve soldan sağa doğru taneler sayıldığında çıkan sayılar Fibonacci Dizisinin ardışıksik terimleridir. Papatya Çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir Fibonacci Dizisi mevcuttur. Fibonacci dizisinde ardışık elemanlar bir önceki elamanın oranındaki ardışık terimlerin farkıyla oluşan dizi de Fibonacci dizisidir. Ömer Hayyam üçgenindeki tüm katsayılar veya terimler yazılıp çapraz toplamları alındığında Fibonacci Dizisi ortaya çıkar. Çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller (eğriler) oluşturarak çıkarlar. İşte bu taneler soldan sağa ve sağdan sola sayıldığında çıkan sayılar, Fibonacci Dizisi'nin ardışık terimleridir.Bitkilerin yapraklarının dizilişinde bir Fibonacci Dizisi söz konusudur; yani yaprakların diziliminde bu dizi mevcuttur. Mimar Sinan'ın da birçok eserinde Fibonacci dizisi görülmektedir. Mesela Süleymaniye ve Selimiye Camileri'nin minarelerinde bu dizi mevcuttur."

Semavatevi 20:42, 3 Aralık 2011 (UTC)