Tartışma:Leon Lederman

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Leon M. Lederman sayfasından yönlendirildi)

Selamlar. Kişinin tam adı Leon Max Lederman olmakla beraber daha çok "Leon M. Lederman" adıyla tanınmakta. Zaten Nobelprize.org sayfasında da kullanıldığı şekli "Leon M. Lederman". Madde adının bu şekilde değiştirilmesi uygun olabilir sanıyorum. Ne dersiniz?--Merube 89msj 15:18, 26 Mart 2013 (UTC)

  • Olabilir. Her dilde farklı farklı kullanılmış. İngilizce "Leon M. Lederman" Almanca "Leon Max Lederman" Fransızca ve İtalyanca ise "Leon Lederman". Hiçbirine itirazım yok benim. Mukaddimeileti 16:17, 26 Mart 2013 (UTC)
Nobelprize.org sayfasında kullanıldığı adıyla kullanılması daha uygun olur sanıyorum zira buradaki adlandırma yayınlarını sıklıkla ne şekilde imzaladığına -yani yayınlarında adını ne şekilde yazdığına, kullandığına- göre belirleniyor. Yani sıklıkla bilindiği ad ne şekildeyse öyle yazılıyor nobel resmi sitesinde. Diğer vikilerdeki adlandırmalar oldukça farklılıklar arz edebiliyor tabi bir önfikir edinmemizi sağlamaları açısından önemliler ama orayı baz almamak gerekir diye düşünüyorum, zira vikiler güvenilir kaynak değiller kendi yapılarından ötürü. En azından Nobel kazananlar konusunda elimizde nobel resmi sitesi gibi adlandırma için çok iyi bir kaynak var diye düşünüyorum, buraya göre adlandırma yapmak daha uygun olur bence. Size de uygun madem, biraz bekliyor ve bu süre zarfında da itiraz olmazsa taşıyorum o halde madde adını. Saygılar --Merube 89msj 16:37, 26 Mart 2013 (UTC)
Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK
Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK
Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK
Gerek kitap, gerek web aramalarında en yaygını "Leon Lederman" sanki? Eserlerini hangi adla yayınlamış acaba?--RapsarEfendim? 16:41, 26 Mart 2013 (UTC)
Bu eseri "Leon Lederman" adıyla yayınlanmış.--RapsarEfendim? 16:43, 26 Mart 2013 (UTC)
Bu ise "Leon M. Lederman" adıyla :)--RapsarEfendim? 16:43, 26 Mart 2013 (UTC)
Makalelerde farklı isimler kullanılabiliyor, tecrübesel bilgilerime göre genel olarak tüm bilimsel makale yazarları ilgili olarak konuşursam. Bir iki makalenin pek bir önemi olmuyor o nedenle. Yani bir makaleye Lederman L, bir diğer makaleye Lederman LM diye imza atmış olabilir. Yukarıdaki mesajımda da belirttiğim üzere, nobel resmi sitesindeki adlandırmalarda yayınlarını daha çok ne şekilde adını kullandığına bakılıyor ama bu tabi ödülü aldığı yıl geçerli olan bilgi. Tabi ki her halükarda iyi bir kaynak. Bununla beraber şimdi National Science Board sayfasına da baktım: burada da Leon M. Lederman adı kullanılmış. Ancak tabi ara sayfalarda -aynı kurumun- Leon Lederman adı da kullanılmıştır belki, ancak sonuç olarak ödüllendirmede kullanılan isim bu şekilde -demek ki makalelerde yaygın tanınan şekli bu o kimsenin. Bu arada kaynak aramalarda şöyle bir durum var, mesela pubmed'de -çok daha aşina olduğum için tıp ile ilgili bir arama sayfası veriyorum kusura bakmayın-, Nobel Tıp Ödüllü Ralph M. Steinman ile ilgili arama yaparsam [Author&cauthor=true&cauthor_uid=23107652 R Steinman] şeklinde, bu aramada "RA Steinman" gibi başka bir kimsenin çalışmaları da gözükür. R Steinman RA mı RM mi ya da başka biri mi onu da ancak makalenin kendisinden -çalıştığı kurum yazar çünkü- anlaşılabilir. O nedenle arama motorlarındaki aramalar sayısal olarak pek sağlıklı sonuç vermeyebilir bu konuda. Bunlarla beraber en son yayınlanan popüler bilim kitabında Leon Lederman adını kullanması ziyadesiyle dikkate değer. Bilim dünyasında daha çok Leon M. Lederman adıyla tanınsa da, daha geniş bir popülasyona hitap eden popüler bilim kitaplarında geçen adı biraz daha önem kazanıyor tabi. Başka popüler bilim kitabı var mı, yukarıda linki verilen bu kitabın orijinal -çeviri olmayanı kastediyorum- birinci baskısında nasıl, diğer baskılarında da bu şekilde mi yazılmış adı? Bu arada yeni mesajını şimdi farkettim Rapsar. İkinci vermiş olduğun kapak bir diğer popüler bilim kitabı sanıyorum. Bu durumda popüler bilim kitaplarıyla ilgili sorularımı tekrarlıyorum, madde adlandırmasını da ona göre yapmak daha sağlıklı olur bence çünkü dediğim gibi daha geniş popülasyona hitap ediyor bu popüler bilim kitapları. --Merube 89msj 17:49, 26 Mart 2013 (UTC)