Tartışma:Lazlar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

yorum yok, gerği görülsün[kaynağı değiştir]


1Maddede niye laz kelimesi büyük harfle, türkler kelimesi küçük harfle geçiyor?

Lazlar maddesi olduğu için Laz kelimesi büyük (daha doğrusu kalın) harfle yazılıyor. Türkler maddesinde Lazlar kelimesi kalın yazılmaz Türkler kelimesi kalın yazılır. Takabeg 15:32, 4 Şubat 2008 (UTC)

2Maddenin tamamına yakını başka sitelereden alınmıştır,şu kısımlar örnek olabilir:

-edilmesiyle tamami ile türk etkisine giren halk zamanla türklerle karışıp bugünkü laz olarak adlandırılan insanları oluşturmuşlardır. Kolhis'in

-Ömürlerinin tamamını gökyüzüne doğru uzanan ve ormanlarla kaplı olan bu dağlarda ... Zira, toprağı işleme konusunda usta değillerdir ve memleketleri

-bir sözlü geleneğe sahip Lazca'nın yakın zamana değin yazılı bir dili bulunmamaktaydıçünkü son 2 000 yıldır bölge çeşitli ulusların egemenligindeydi

Bunu inceleceğiz. Eğer telif hakkı ihlali tespit edilirse çıkarılacaktır. Eğer söz konusu siteden izin almışysa o izin konusunda yöneticilerden birine mail vs yoluyla bildirerek kanıtlana kadar 'muhtemel telifihlali' şablonu eklenecektir. Takabeg 15:32, 4 Şubat 2008 (UTC)
İncelediğim kadarıyla başka siteler burdan almışlardır. Eğer bu maddeye ilave edilen tarihten daha eski kayıtları bulursanız haberdar edin ya da adresi göstererek kopya edilen kısımları çıkarılabilirsiniz. Yine metinleri de incelediğimde bayağı abartmalı rakamlar ve ifadelerin de barındırıldığına farkettim. Düzenlememiz gerekiyor. 'Geri al' mücadelesine girmeden buryı (Tartışma sayfası)nı kullanarak bu maddeyi geliştirelim. İyi çalışmalar. Takabeg 09:25, 5 Şubat 2008 (UTC)

Lazlar niye Türkçeyi konuşsun ki ? O zaman Gürcüce, Almanca gibi çeşitli ülkelerde yaşamaları hasediyle o diller de yazılır.

Kaynaklı bilgileri kaldırmayın[kaynağı değiştir]

Bence hepsi kalmalıdır. Hatta unutmayın ki 0,5 miliyon'u gösteren kaynağı ben eklemiştim. Joshuaproject misyonerdir o yüzden gayri-hıristiyanları az göstermelerin faydası yoktur. Laz people'nin sayısı veriyor ve onların ana dilinin Lazca olduğunu yazıyor. Milliyet gazetesinde çıkan Konarınki de 73.000.000 x 0,28 = 204.400 bu kimlik için sorulmuştur. Dil için değil. Olduğu gibi aktarmalıyız. 500.000 rakamı hoşuna gidiyor olabilir. Fakat burda kabul edilemez. Gürcistandaki nüfus için de kaynak lazım. Ben bulamadım. Bulmadan kaynak göster şablonu çıkarmamız imkansızdır. Takabeg ileti 18:34, 19 Haziran 2008 (UTC)

İdeolojik yaklaşımınız var. Açıkça söylemem gerekirse, Gürcü düşmanlığını yapıyorsunuz. Sadece bu maddede değil diğer maddelerde yaptığınız değişikliklere bakıldığında ortadadır. Daha önce de demiştim ki burda ne Gürcücülük ne Lazcılık ne de Acaracılık kabul edilir. Takabeg ileti 18:36, 19 Haziran 2008 (UTC)

Bence Laz inadını bırakın. Olduğu gibi gösterilmelidir. Burası propaganda sahası değildir. Kimlik olarak Laz olduğunu hisseden ve dile getirenler Türkiye nüfusunun %0,28 yani 200,000 civarındadır. Bu gerçeği maddeye yansıtmadan madde taraflı olacaktır. Takabeg ileti 19:09, 19 Haziran 2008 (UTC)

Selamlar. Kullanıcı mesaj:Ethnologue kaynakları çıkartmaya çalışıyorsunuz. Lazlar konusu oldukça belirsiz olduuğu için kaynak buldukça eklemeye çalışıyorum. Lütfen bu tavrını bırakın. Takabeg ileti 14:09, 25 Ekim 2008 (UTC)

Bilgi kutusu[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bilgi kutusunda yer alan ve yoğun dönüşlere sebep olan rakamlar kaldırılmıştır. Metinde kaynaklar ile birlikte kesinleştirdikten sonra oraya eklenebilir bence. Ortalaması böyle filan gayri bilim tavırlarıyla rakamların eklenmesi doğru değildir. Özellikle basılmış kaynaklara bakmamız lazım. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 14:26, 25 Ekim 2008 (UTC)

İngilizce wiki[kaynağı değiştir]

Farkındasınızdır, İngilizce vikipedinin w:en:Laz people maddesinde de sorun var. Bahsettiğiniz basılmış kaynak Let's go Travel Guide. Bilimsel araştırma sayılmaz:)) 500.000 gösteren siteler de kaynaksız ve dayanaksızdır. Takabeg ileti 14:49, 25 Ekim 2008 (UTC)

Selamlar. Lazca, Laz bayrağı maddelerinde olduğu gibi bu maddede de Lazcılık yapılmaktadır. İşine ve hoşuna gelenler kalıyor ve işine ve hoşuna gelmeyen bilgiler kaldırılıyor. Kaynaklar olduğu gibi maddeye aktarılmalıdır. Takabeg ileti 19:33, 7 Kasım 2008 (UTC)

Çalıştım[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar maddeyi en iyi şekilde düzenemeye çalıştım.Ancak resimlerin yerini beceremedim..Resimleri yerleştitirseniz sevineceğim.Ethnologue_Philologue ileti

Sakarya/Adapazari[kaynağı değiştir]

Marmara Bölgesinde daha cok Adapazari/Sakarya da Lazlar yasamaktadir. Fakat bu Ana sayfada islemmemis. Ben bir Sakaryali olarak bunu yazmadan gecemedim.

Etnik çağrışım yapan yer isimlerinin değiştirilmesi[kaynağı değiştir]

Madde içerisinde 1924'te bir yasayla birlikte genel olarak etnik olan yer isimlerinin değiştirildiği ve de Artvin ve Rize'nin de bu kapsam da Lazistan'ın yerini aldığı söyleniyor.Ancak bu karar Artvin ‘Meclis- i Umûmiyye -i Vilâyet’ (İl Genel Meclisi)'nde alınmıştır.Ileriki yıllarda her bölgemizde görülecek olan isim değiştirilmesi içişleri Bakanlığı’nın 1940 yılı sonlarında hazırladığı 8589 sayılı genelgeyle resmileşti ve ‘yabancı dil ve köklerden gelen ve kullanılmasında büyük karışıklığa yol açan yerleşme yerleri ile tabii yer adlarının Türkçe adlarla degiştirilmesi’ başlatıldı. Eğer verdiğim bilgide bir hata yoksa söz konusu bilginin düzeltilmesini rica ederim.

Lazların sayıları oldukça az gösterilmiş basit bir hesapla bile bunu anlayabiliriz 2007 nüfus verilerine göre Doğu Karadeniz'in nüfusu 2.524.658 kaldıki Marmara bölgesine göç edenlerde var. Bu sadece Türkiye için böyle toplamda en az 2 milyon laz olması lazım. --Kadirmesaj sayfam 22:30, 25 Temmuz 2009 (UTC)

Mecazi anlamında "Laz" anlatan bir madde değil :) Takabeg ileti 01:03, 26 Temmuz 2009

Az önce değiştirdiğim nüfus bölümünde 1970 tahmini olarak 50.000 ifadesi Türkiye'deki tüm Lazların nüfus tahmini değil, yalnızca Lazca konuşanların tahmini sayısıdır. Kaynak metinde açıkça yazıyor. --iazak 13:38, 5 Şubat 2010 (UTC)

Bence hepsi kalmalıdır. Demek ki Lazların tanımı da değişiyor. Ve o rakamlar ile diğerler kıyasladığımız zaman büyük fark var. Hiçbir rakam inandırcı gelmedi. Laz milliyetçileri elbette abartmaya çalışırlar. Hükûmet ise az göstermeye çalışıyor herhalde. Milyona çıkınca kendini Laz saymayanlar da eklendiği anlaşılıyor. Bunları kıyaslamak faydalıdır. Okurlar da kıyaslasınlar. Takabeg ileti 13:42, 5 Şubat 2010 (UTC)
Benim bildiğim kaynak olarak kullanılabilecek bir sayım yok, olaya objektif bakmak gerekirse yıllardır doğu karadenizde yaşamış biri olarak Lazların 250 bin ile 500 bin arasında bir nüfusa sahip olduğunu söyleyebilirim, Lazca bilenlerin sayısı ise her geçen gün azalmakla birlikte 100 bin ile 150 bin arasında konuşanının olduğunu söylenebilir. 500 bin ve daha yukarısı Gerçek Lazlar için abartılı bir sayı olur. --Kolxuri 01:27, 28 Şubat 2010 (UTC)
Lazların tanımı değişmiyor. Biri Lazca bilen etnik Lazlar, diğeri yalnız Türkçe bilen etnik Lazlar, yani iki grup da etnik olarak Laz. Bu madde ve nüfus da genel olarak Lazlarla ilgili. Farklı sayıların görülmesi gerektiğinde aynı fikirdeyim. Zaten en küçük ve en yüksek nüfus değerleri şimdi görünüyor. Ama 46.987 sayısının yanına parantez açıp (1945'te Türkiye'deki Lazca konuşan Lazlar) yazmam zorunlu idi. Yoksa gerçeği açıkça saptırmış olacaktık. 1970'teki 50.000 tahmini değeri de yalnızca Lazca konuşan nüfusun tahminidir ve 46.987 değerinin yanında herhangi bir anlamı ve katkısı yoktur. --iazak 14:04, 5 Şubat 2010 (UTC)

Diğer vikilere baktım. 1 milyon filan yazan yok :) Bu rakam bilimsel sayılmıyor demek ki. Takabeg ileti 14:07, 5 Şubat 2010 (UTC)

Fransızca Vikide 1,5 milyon da eklenmektedir :)) Maalesef bu iş yani bu madde sağlam olamaz. Takabeg ileti 14:10, 5 Şubat 2010 (UTC)

Şimdi kaynakları inceleyelim.


  • [1] 1 milyona yakın Laz diyor. EU'de sunulan rapordan bahsediyor. Fakat iyi aktarmıyor. Bence kaynaklardan kaldıralım.
  • Thomas Hammarberg'in raporunun dipnotlarına bakıldığında

See Minority Rights group, A Quest for Equality: Minorities in Turkey, London, 2007 at pp. 11-14, where other religious minorities are also mentioned, available at: http://www.minorityrights.org.

yani EU rapor diyorlar ama EU'nun ortak görüşü filan değildir. Ve kaynak olarak sadece minorityrights.org'a başvurmuş :))

Bence minorityrights kaynak olarak gösterilebilir ve kaynağın not kısımında Thomas Hammarberg tarafından alıntı yapıldı şeklinde eklenebilir.

Takabeg ileti 13:52, 5 Şubat 2010 (UTC)

Pardon, değişiklik çakışmasından şimdi kurtuldum. Sonradan yazdıklarınızın tamamı doğru. Maddedeki son üç değişiklik de uygun görünüyor,içime sindi. EU raporundaki 750.000-1.500.000 aralığı zaten mantıksız bir aralık. Kutuda ikimizden önce zaten en yüksek tahmin değeri olan 1.500.000'i eleyip 1.000.000 yazmışlardı. Ben de bir milyonu yükseltmemiştim. Yani EU raporu 'denen' tahmini kaldırmayı destekliyorum. Elinize sağlık. --iazak 14:12, 5 Şubat 2010 (UTC)

Canik Bölgesi(Samsun): Canik bölgesinin adı Lazlarla ilgilidir. Tzan /Zan /Sanni'den geliyor. Lazlara "Çani" de deniliyor (maddeye bakınız), ancak bölgede artık Lazlar yaşamıyor. Yunanca "ç" sesi olmadığından, "tz" kullanılmıştır. Canik ismi kesinlikle Türkçe değildir. Ancak Canik beylikleri Türk beylikleridir. Böri 13:37, 1 Aralık 2010 (UTC)

Bu isim ülkemiz tarihçileri tarafından sürekli karıştırılıyor, "Çani" ismi Lazların diğer ismidir kendi aralarında da bu ismi halen kullanırlar (Gürcüler de Lazlara "Çani" Lazların yaşadığı bölgeye ise "Çanet (Çaneti)" der, Ermeniler ise Lazlara "Can" der) bizim tarihçiler bu durumu bilmedikleri için yabancı kaynaklarda geçen "Çani" kelimesini yüzeysel olarak geçiştirerek Samsun'da ki Canik bölgesiyle alakalı olduğunu kanısına varıyorlar. Ama kaynaklarda geçen "Çani" ismi Lazları niteliyor Samsun'da ki Canik bölgesini veya orda yaşayan halkı değil. Canik kelimesinin etimolojisi hakkında da kesin bir yorum yapmak mümkün değil. Daha fazla araştırılması gerekir bence. Argun 14:53, 2 Aralık 2010 (UTC)
Eskiçağda Çani halkının Samsun'a kadar yayılmadığını nereden biliyorsunuz? (Yalnız, bu durum şöyle de olabilir: Türklerin yanlış olarak bütün Doğu Karadenizlilere "Laz" demesi gibi, Doğu Romalılar da belki bütün bu bölgenin insanlarına "Tzan" bölgeye de "Tzanike" diyorlardı ve Canik adı Tzanike'den gelmişti.) http://en.wikipedia.org/wiki/Macrones maddesine bakarsanız Makronlara, Sanni/Tzanni deniliyor. Bunlar Lazların atasıdır. Böri 15:23, 2 Aralık 2010 (UTC)
Mümkün olabilir de olmayabilir de. Makronlar bugünkü Megrellerin (Mingrel, Mengrel, Megrel, Margal) ataları olarak kabul ediliyor zaten Megreller ile Lazların akrabalıkları mevcut verdiğiniz bilgiler doğrudur ben sadece bir kaç ekleme yapmak istedim. Okuyanlarda faydalanır umarım. Argun 19:08, 2 Aralık 2010 (UTC)
Canik Bölgesinin haritası: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Anadolu_Beylikleri.png Böri 15:19, 5 Aralık 2010 (UTC)

İlgili Etnik Gruplar[kaynağı değiştir]

Megreller, Abhazlar, Gürcüler, Acaralar, Hemşinliler, Pontus Rumları bu halklar lazların ilgili etnik grupları diye yazılmış.Bir kısmı doğru örneğin: megreller ,abhazlar, gürcüler, acaralar bu halklarla lazların dil ve etnik akrabalıkları olabilir.Ama Hemşinliler ve pontus Rumları ile alakaları yoktur.Dil ve etnisiti olarak farklıdır.Eğer aynı bölgede yaşamak bazı kültürel adetlerin benzer olması ilgili etnik gruba giriyorsa dünyanın bir çok yerinde halkların bir arada yaşadıkları coğrafya bolca mevcuttur.bugün hindistanda pakistanda ve afganistanda yüzlerce etnik grup bir arada yaşıyor ve bir çok kültürel adetleri ve yaşam tarzları nerdeyse aynı Türkler le Rumlarıda akraba yapmak lazım öyleyse bir sürü ortak kültürel ve ortak coğrafi yanları var.şimdi o zaman bütün halkları birbirlerine akraba halk yapıp bu işi bitirelim bu kesinlikle olmaz.Özellikle biz Hemşinliler, lazlarla alakamız yoktur aynı bölgede yaşıyor olsakta.Ben Çamlıhemşinliyim ve Hemşinim bizim buralarda ömründe Laz görmemiş Hemşinliler bile mevcut.Çünkü hiç bir akrabalık kurmayız lazlarla ve bölgede azda olsa mevcut olan türklerle bile.--Amadoni 07:51, 13 Ağustos 2011 (UTC)

Rizede laz yeri[kaynağı değiştir]

İlk önce çok güzel yazmışsınız tebrikler. Rize'de bazı yerler eksik yazılmış, Rize İkizdere'de de bayağı Laz vardır fakat Lazca ikizdere unutulmuş, o Rize Laz yerleşim yerlerine İkizdere'yide ekler misiniz?

53Lazona (mesaj) 17.42, 16 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]

Bütün Lazlar Lazistan'dan Abhazya'ya göç etmedi.[kaynağı değiştir]

Sovyetlerbirliği başlığı altında verdiğin bilgilerde Lazların 1880 yılında Türkiye'den Abhazya ya göç etmişlerdir diyorsun.

1880 Yılında Türkiye yoktu. Lazistan Sancağı (1851-1923), Osmanlı İmparatorluğu'nun Trabzon Vilayeti'ne bağlı bir idari birimdi ve genellikle Karadeniz'in doğu kesimlerini içine alıyordu. Bu bölgede yaşayan halklar arasında Lazlar ve Megreller de bulunmaktaydı. Din olarak Kolhis krallığı döneminde doğa üstü varlıklara inanan toplumumuz sonraki yıllarda Roma ve Bizans'ın himayesi altına girerek Hıristiyanlaştırılmıştır. Osmanlının bölgeye hakim olmasıyla beraber müslümanlık bölgede yayıldı.Hristiyanlığın, özellikle de Ortodoksluğun, bölgede yaygın bir din haline gelmesinden dolayı Müslümanlığı kabul etmeyen bir kısım Laz, çoğunluğu Hemşin Ermenileri ve Pontus Rumları olan toplumun Abhazya'ya göç etmesinin nedenlerindendir.

Bütün Lazlar Abhazya'ya göç etmedi.

1880 yılında Türkiye yoktu.


Lütfen bilgileri tazeleyin. --Mertcank5553 (mesaj) 08.04, 28 Mart 2024 (UTC) Mertcank5553 (mesaj) 07.55, 28 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]