Tartışma:Eşli oynanış

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Kooperatif oynanış sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Video oyunları (Taslak-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Video oyunları maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Video oyunları kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Video Oyunlarında Yerelleştirme[kaynağı değiştir]

Öncelikle Kooperatif kelimesinin Türkçedeki anlamını yazmak istiyorum: "Üreticilerin, aracıyı ortadan çıkararak ürünlerini daha iyi şartlarda pazarlamak için kurdukları ortaklık". Her ne kadar İngilizce "Cooperative" kelimesine ses olarak benzerlik gösterse de sadece ses benzerliğinden dolayı böyle bir kelimeyi bu anlamda kullanmak birtakım sakıncalar doğuruyor.

Kelime, Fransızca "coopérative" kelimesinden gelmiş olsa da Fransızca oyunlarda kelimenin değişik versiyonu olan "coopératif" kullanılıyor. Avrupa dillerinin çoğunun aynı dil ailesinden geldiğini, bu sebepten ötürü de aynı kelimeyi rahatlıkla kullanabildiklerini hatırlamakta fayda var. Ancak Türkçede aynı durum söz konusu değil. Kelime tek bir anlamı karşılayacak şekilde dile kazandırılmış durumda. Ne yazık ki kooperatif kelimesinin fiil ya da sıfat olarak kullanılabilecek versiyonları da yok. Koopere et ya da kooperasyon yapalım diyemiyoruz. Bunun yerine Türkçede iş birliği, iş birlikli ya da iş birliği yapmak sözcükleri ve ifadeleri kullanılır.

Son birkaç yılda video oyunlarında Co-Op kelimesinin karşılığı olarak sıkça kullanılmaya başlayan iki üç terim var. Bunlardan biri kooperatif oynanış olsa da Microsoft'un kullandığı "İşbirlikçi" ya da forumlarda ve resmi Türkçe desteği olan bazı oyunlarda görülen İşbirlikli kelimelerini de dikkate almak gerekiyor. İşbirlikli terimi için birkaç örnek daha vermek istiyorum: Call of Duty Black Ops 3 ve Dungeon Hunter 5 tanıtım metinleri.

Ayrıca ilk defa oyun oynayacak birinin ya da video oyunlarıyla haşır neşir olmayan birinin "EA Games'in yeni Kooperatif oyunu", "EA Games'in yeni İşbirlikçi oyunu" ya da "EA Games'in yeni İşbirlikli oyunu" ifadelerini duyduğunda ne anlayacağını da düşünmek gerekiyor. "Kooperatif oyunu" dendiğinde kooperatif kuran insanların yaşadığı sıkıntıları konu alan bir oyun olduğu düşünülebilir. "İşbirlikli oyunu" dendiğinde böyle bir sorun ortaya çıkmayacaktır.

Türkçenin en azından bazı terimler için yeterli bir dil olduğunu ve dilimize uygun karşılıklar kullanarak daha sağlam bir temel atabileceğimizi düşünüyorum.

Saygılarımla, Nebuwiki (mesaj) 17.56, 24 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]

Kooperatif oynanış teriminin yaygın ya da anlaşılır olmadığı konusunda size katılıyorum. Türkçe'de kooperatif kelimesinin yerleşmiş anlamı mesleki konuda ya da konut inşaatı konusunda yapılan işbirliği. Buna karşın, işbirlikli oynanış teriminin örnekleri olsa da ([1]) yaygın olduğunu söyleyemeyiz. Yine de iki terimi de daha önce duymamış birisi için işbirlikli kelimesi daha anlaşılır olacaktır. Benzer bir cooperative çevirisi için veri analizi konusundaki işbirlikçi filtrelemeyi örnek verebilirim. Bu kullanımın akademide birçok örneği var. Özetle maddeye işbirlikli oynanış teriminin eklenmesini uygun görüyorum. --•gufosowa•✆• 20.05, 2 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]