Tartışma:Kene

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yapışmış keneye alkol veya benzin damlatılırsa kendiliğinden düşer. Yanan kibritin söndürülmüş sıcak ucu da tatbik edilebilir.

Halk arasında doğru olduğu düşünülen bu yöntemlerin uygulanması sakıncalıdır. Kenenin cımbızla zorlamadan, yavaş yavaş ve dik olarak deriden ayırılması gerekmektedir. En doğrusu bir hekime başvurarak keneyi aldırmaktır. Ayrıntılı bilgi [1] (İngilizce) bağlantısında mevcut.--Burçin SARIHAN 20:48, 22 Haziran 2006 (UTC)

Dik değil sağa sola oynatılarak alınmalıdır zaruret halinde, ve kafasından ya da çenesinden tutlarak çekilmelidir.. MUTLAKA HEKİME DANIŞILMALIDIR. Asla sıkılmamalı, patlatılmamalıdır... Alkol ya da yağ (zeytin yağı) denenebilir yalnız bununla birlikte zaruret harici kendi başınıza sökmeye çalışmayın.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Aydın, kene ile temas durumunda kenenin ezilmemesi, çıkarılırken başının kopartılmaması, keneyi uzaklaştırmak için ısı uygulanmaması gerektiğini açıkladı. Kenelerin virüs, bakteri ile protozoon ve riketsia adı verilen gözle görülmeyen parazitleri taşıdıklarını, bu ciddi enfeksiyon etkenlerini kanını emdikleri insan ve hayvanlara aktardıklarını belirten Aydın şöyle konuştu: "Kenenin üzeri yağlı bir pamuk 5 dakika kadar kapatılarak soluması engellenebilir.Daha sonra battığı yönün zıt tarafına ani ve tek bir hamle ile çekilmesi gereklidir." [2]--Burçin SARIHAN 07:14, 26 Haziran 2006 (UTC)

daha önceden beri olan bu hayvan sonradan neden böyle katil oldu anlamadı. bu da mı küresel ısınma ile alakalı acaba

Neden gelisiguzel cikarilmaz?[kaynağı değiştir]

Burada sorun kenenin, cikarma sirasinda midesindeki emdigi kani geriye vermesidir. Yoksa keneyi cikarmak sorun olmazdi, sonucta cekersiniz gelir! Dikkat edilmesi gereken husus kenenin midesindeki kani yapistigi kimseye geri vermemesinin saglanmasi.

Neden? Cunku keneler Riketsia adi verilen bir bakteriyi tasiyorlar. Bu bakteri Lyme hastaligi gibi, Riketsioz, Kirim-Kongo atesi gibi oldukca ciddi, insana yillar boyu dayanilmaz agrilar veren ve tedavisi mumkun olmayan hastaliklara yol aciyorlar. Turkiye'de onemsenmese de kene konusunda Avrupa'da insanlar cok duyarli, kene cikarmak icin ozel aletler bile satiliyor eczanelerde. Surekli doktorlar tarafindan insanlar uyariliyor, TVde basinda buna yonelik calismalar var.

Nasil cikarmali? Yukardaki yontemlerle degil! Yukaridaki sayilan alkol, gaz, pamukla ustunu kapama vs gibi yontemlerin hepsi kenenin panige kapilip midesindeki kani bosaltmasina sebep olabilir. Bu yuzden kene cikarilmamali, kendiliginden cikmasi saglanmalidir. Madde sayfasinda belirtildigi gibi, parmak ucunuzu islatip kenenin etrafinda daireler cizin. Kene bir sure sonra kendiliginden yapistigi yerden cikacaktir. Cikar cikmaz baska bir yere yapismasina firsat vermeden tirnaklarin ucu ile alip atin.

Neden simdi katil oldu?[kaynağı değiştir]

Cunku;

  • Lyme, Riketsioz, Kirim-Kongo kanamali atesi, Marsilya Hummasi gibi hastaliklara yol acan bakterilerin kene tarafindan tasindigi son 50 yilda aciga cikti. Ancak batida olan gelismeler bize gec intikal ettigi icin bu bilgiler bize ancak konunun kismende olsa populer basinda islenmesi (bkz. Leman kapak karikaturu) sonucu oldu. Maalesef batida herkes biliyordu ama Turk halki yeni ogrendi.

Burada Leman dergisi cizeri Mehmet Çağçağ'a tesekkur etmek lazim. Sayet o cizmeseydi, Recep Tayyip Erdogan'da bu kapak yuzunden dava acmasaydi cogu kisinin hala kene'nin yaydigi hastaliklar konusunda bilgisi olmayacakti

  • Kenenin yol actigi hastaliklar sinsice yillar boyu devam edebilen, kendini bazen belli eden bazen etmeyen, belirtileri bilgisizlik yuzunden romatizma, ekzama vs gibi baska seylerle karistirilan hastaliklar. Belki de hali hazirda kirsal kesimde yasayan pek cok kisi Lyme, Riketsioz gibi hastaliklari tasiyorlar ancak kendileri bunun farkinda degil. Sonucta kirsal kesimde arada sirada eklem yerlerinin sizlamasina vucudun belli yerlerinde kizarikliklar cikmasina kim aldiris eder ki? Ayrica bunlarin sebebinin her gun hayvanlarin uzerinde gordukleri neredeyse ic ice yasadiklari kene olduguna kim ihtimal verir ki?

BillyG 11:40, 14 Temmuz 2007 (UTC)

bu zamana kadar kenenin zehirli bi salgısı yoktu şimdi ortaya çıktı lütfen düşünün arkadaşlar ???

Kenenin zehirli bir salgisi yok zaten. Kenenin uzerinde yasayan parazit bakteriler var. Bu zamana kadar neden yok? Bilgisizlikten. Cunku keneye bagli hastaliklarin belirtileri kolayca gozardi edilebilir ve hastaliklarin kendini gostermesi 30-40 yil surebilir. BillyG

Keneyi kesinlikle kendiniz çıkartmayın???[kaynağı değiştir]

Bu bilgi her zaman doğru değil. Eğer bir sağlık merkezine birkaç saatte ulaşabilecek uzaklıktaysanız keneyi sağlık personeline çıkarttırmak daha iyi olabilir. Ama "derin doğada" iseniz, en yakın sağlık merkezine uzun bir yürüyüşle saatler, hatta günler sonra ulaşabilecek durumdaysanız, keneyi bilinçli bir şekilde kendinizin çıkartması daha doğru olur. Bu hassas konuda başka yorum yoksa, koyu harflerle yazılı o ifadeyi silmeyi veya değiştirmeyi öneriyorum. Saygılar, Filanca 07:42, 11 Temmuz 2008 (UTC)