Tartışma:Kazakistan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

"..Kazak Türkleri tarih boyunca asimile edilmeye çalışılmış, ancak Kazak Türk'ünün içindeki hürriyet ve Türk-İslam ateşi hiçbir zaman söndürülememiştir. 19. yüzyılda İslam dinini seçen Kazakistan’da komünist zulüm nedeniyle İslami bilinç oldukça azalmıştır. Bağımsızlık sonrası gönüllü kuruluşların yapmış olduğu çalışmalarla Kazakistan gençlerinde Türk-İslam bilincinin yeniden filizlenmesi için yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Günümüzde Kazakistan aydınları, özellikle de Türk-İslam devleti kurarak Turan'ı gerçekleştirme idealini taşıyan genç kuşak, bozkurtu, hilali ve yıldızı kendilerine amblem seçmişlerdir.." ifadeleri tarafsız değil, ansiklopedi standardına uymuyor. Ayrıca Kazakistan milli marşına "My Kazakhstan" yazılmış. Kazakistanım olması gerekiyor. Veya Kazakhstanım.--İcelaktan 08:07, 1 Nisan 2006 (UTC)

Aynı eleştiriyi yapmak için sayfaya girdim ve bu düşüncede yalnız olamdığımı gördüm. Çok açık bir biçimde propaganda var. Bu ansiklopodinin dini milliyeti yok arkadaşlar. Lütfen yazdıklarımızı bilgi paylaşmak için yazalım. Propaganda yeri deüil burası. Bu yaklaşımı sezdikten sonra hakkında bilgim olmayan diğer verilere de güvenim kalmadı. Devrim 12 Haziran 2006

Bu sayfalar Türk Projesi olarak geçiyorsa tüm bu yazılanlar ansiklopedik bilgi mahiyetine girer.

Çünkü, Sovyetler Birliği, Türkler üzerinde birçok katliam ve asimile politikası güdmüştür. Azerbaycan'da bir Türk şehri olan Bakü'de tanklar altında öldürülen yüzlerce Türk'ü unutmayınız; bilahare Almanlarla savaştırılan Türkleri, Kırım'dan trenlere bindirilip Sibirya'ya (Saha) ölüm yolculuğuna gönderilen Türkleri unutmayınız. Bunların yanında asimile işini en iyi yapan da yine Ruslardır; Türkleri dininden bağlı bulundukları tüm maddi manevi değerlerinden uzaklaştırmışlardır. Söz konusu o kadar eleştirlecek konu varken kalkıp da kimse burada doğruların formatını kastederek engel teşkil etmesin. Sosyolog

Almanlarla savaşmak istemezseniz tabiki bu davranışa maruz kalırsınız. Ayrıca bırakın almanlarla savaşmak istememeyi bir çok kırım tatarı almanların tarafında sovyet askerleri ile savaştı. Sovyetler ne yapacaktı madalya mı takacaktı arkadan hançerleyenlere. Biz ermenilere ne yaptık biz de sürmedik mi bizi arkadan vurdular diye. Bize olunca hain, bizimkiler yapınca malum di mi? (Sosyolog değil)--Devrimdpt 06:07, 26 Mart 2007 (UTC)BAŞKENTİ ALMA-ATA RESMİ DİLİ KAZAKÇALI

Kazaklar Türk değil aptal olmayın.

biz ermenilere birşey apmadık en azından onlar 300 000 kırım tatar türkünü öldürdüler trenlerde.Onlar mecburen rejim gereği savaştılar böyle İNSAFSIZCA bir katliamı olmayan bir soykırımla karşılaştıramazsınız sizini tarafsızlığa uymaz.--Ar-Ge 18:38, 8 Temmuz 2008 (UTC)


"Kazaklar Türk değil aptal olmayın." SÖZÜ YANLIŞTIR. BU KONUDA SİZE KATILMIYORUM. VE VİKİPEDİDE KAZAKLAR MADDESİNDE ŞÖYLE GEÇİYOR:"Kazaklar, (Kazakça: Қазақтар, UFA: [qɑzɑqtɑr]), Kazakistan'da yaşayan Türk ırkına mensup Türk halkı."Profcocuk (mesaj) 11:43, 25 Mayıs 2013 (UTC)

nüfusta azalma soykirim oldugununun kaniti olarak gösterilemez. Verilen tarih aralığında 2. dünya savaşı olmuştur ki bu savaşta 20 milyondan fazla Sovyet vatandaşı ölmüştür. Savaş sonrası nüfusun azalması gayet normaldir. --Devrimdpt 20:41, 2 Ocak 2007 (UTC)

soykırım kanıtı olarka gösterilen ifadeler kaynaksız olduğu gerekçesiyle çıkarıldı.İçindeki nüfus bilgileri demografik yapı'ya aktarıldı--mach 01:50, 11 Ocak 2007 (UTC)


Kazakistan sayfasının nufus bölümü karmaşıktır yazılan ve anlatılan kısımla grafikte verilen nufus verileri birbirini tutmamaktadır.nufus konusunun düzenlenmesi doğru olur.

Kazaklar mı Kazak Türkleri mi?[kaynağı değiştir]

1.Kazakların 19. yüzyıl başında İslam'ı seçtiği de nereden çıktı? Türkiler ne zaman Müslüman olduysa Kazaklar da o tarihten beri Müslümandır. 2. Kazak Türkleri ifadesi yanlıştır. Kazaklar demek lazımdır. Elbette Kazaklar, Türkler, Kırgızlar, Özbekler, Azeriler ve diğerleri akrabadır. Bunu hiç kimse inkâr edemez. Ancak, bugün gelinen nokta itibarıyla yukarıda adı geçen etnik topluluklar artık ayrı birer millettir. Rus, Beyaz Rus, Ukraynalı, Sırp, Çek, Polonyalı, Hırvat, Slovak hatta Boşnak birbiriyle akrabadır, çünkü hepsi de İslav kökenlidir. Ama hiçbir Ukraynalı'ya Rus olduğunu kabul ettiremezsiniz. Kazakistan'da 15 yıl yaşamış biri olarak aynı şeyi Kazaklar için de söyleyebiliriz: Hiçbir Kazak'a Türk olduğunu kabul ettiremezsiniz. 3. Mesele aslında Türkçedeki "Türk" sözünün hem bizi yani Türkiyelileri, hem de umumi Türkleri ifade etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu iki kavram mesela Rusçada Turok ve Tyurk, İngilizcede ise Turk ve Turkic olarak ayrılmaktadır. Türkçede bu sorunu Türk ve Türki sözleriyle halletmek mümkündür. 4. Meseleye ideolojik yaklaşmamak lazımdır. Tarihin akışını değiştirmek mümkün değildir. Kazaklara Türk olduklarını ispat hatta kabul ettirmeye çalışmak aradaki bağları zayıflatmakta hatta kopma noktasında getirmektedir. Kaş yaparken göz çıkarmamak lazım. 5. Maalesef kazın ayağı öyle değil. Türkiye'de masa başında oturarak Turancılık yapmak kolay. Ama bunun ne bize ne de Türk Dünyasına bir faydası var. Gerçekçi olmak önümüzü görmemize yardımcı olacaktır.

                                                                           Aşur Özdemir
  • Kesinlikle Kazak Türkleri tanımı doğrudur. Çünkü Slav Kazakları da vardır ve buda anlam karmaşası yapar. Ayrıca Kazaklar önceden diğer Türk toplumlarındaki gibi kendilerine Türk derdi. Bir takım politikalar sonucu kendilerine Kazak denilmiştir. Irak Arapça'sını bilen biri Mısır Arapçası'nı anlaması kolay değildir, çünkü Türkiye Türkçesi'yle-Kırgızca kadar fark var. Fakat her iki dile Arapça denir. Birde özgür kürsü kuralını unutmayalım.-- FinlandiyalıM 20:46, 13 Ocak 2010 (UTC)

Çarlık rusyasyı dönemi ve özellikle Sovyetler döneminde orta asya türk toplumlarının yoğun bir baskı dönem dönem asimilasyona varan olaylarla karşılaşmışlardır ve kendi öz kimliklerini dillerini hep farklı şekillerde kendilerine anlatılması karmışık bir yapı oluşturmuştur.1991 bağımsızlık dönemi sonrası orta asya türk toplumları kendi dillerini kültürlerini özgürce yaşamaya başlamışlardır. Bu sebeple yeninden hayatı keşfeden türk toplumlarının doğru şekilde aktarılması ve türkiyenin burada öncü rol üstlenmesi doğrudur.

Türki denmesi yanlıştır. Kazakistan coğrafyası Göktürk coğrafyasıdır Kazaklar Turktur. Ayrıca Kazak Türkleri sadece Müslüman degildir. Cok inançli bir halktır. Otrerakibele (mesaj) 06.57, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

Niçin Türkiye oncu rol üstleniyor? Kazakistan coğrafyası Turkiyeden zengindir. Kibri bırakınız. Otrerakibele (mesaj) 06.59, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

Etnik Gruplar[kaynağı değiştir]

Anlamadığım bir şey Kazakistan'daki Kürtlerin nasıl Kürt olarak tanımlandığı, bir Rus'un tanımlanması doğal çünkü Rusya vatandaşıdır.Ama Kürtler hangi ülkenin vatandaşı ki farklı gösteriliyor yada buradakilerin Kürt olduğu nasıl anlaşılıyor?Hangi kritere bakıp da burada Kürtler var deniliyor.Lütfen bu konuya açıklık getirelim.

Kazakistan nerde turki .[kaynağı değiştir]

Kazaklar Tartışmasız Türktür. Boş konu.

1991'de Kazakistan bagimsizligini elde ettiginde 2717300 km2 olarak belirtilmis ve son zamanlarda bazi kaynaklarda 2724900 km2 olarak gösterilmeye basladi bir kaynakta hata mi oldu yoksa zaman zaman söylendigi gibi rus halkinin çogunlukla yasadigi bölgelerde bir toprak takasi mi oldu iki ülke arasinda ? Mustafa.--88.172.164.147 02:31, 24 Mayıs 2012 (UTC)24/05/2012.

İlginç. Gerek İngilizce Vikide gerekse burada iki farklı değer de yer alıyor maddede. Resmî verilerin yer aldığı kaynaklara dayandırmak lazım.--RapsarEfendim? 07:16, 24 Mayıs 2012 (UTC)

Kazakistan başkanlık resmi sitesinde 2,724 milyon kilometrekare olarak verilmiş http://www.akorda.kz/en/republic_of_kazakhstan/kazakhstan özgürüm (mesaj) 04:10, 8 Mart 2017 (UTC)

Bilgi kutusunda "lua error" diye birşey var. Sysops? E4024 (mesaj) 14.41, 29 Aralık 2019 (UTC)[yanıtla]

Düzeltildi, teşekkürler. --Superyetkinileti 16.58, 29 Aralık 2019 (UTC)[yanıtla]