Tartışma:Tropikal siklon

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Kasırga sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Fizik (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Fizik maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Fizik kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Sadece tropiklerde olan hurrican'leri ülkemizde hiç bir şekilde olması mümkün değilken, nasıl oluyorda ülkemizdeki şiddetli fırtınalar olan kasırgayla aynı şey olabiliyor? Harikeynler ya da tayfunlar kendi ekseni etrafında dönen ve dönencelerde doğudan batıya doğru hareket eden dev fırtınalardır. Ülkemizde bu tür fırtınalar oluşmamaktadır ve daha çok düz esen şiddetli rüzgar fırtınalarıyla karşılaşmaktayız. Yapısal ve fiziksel özelllikleri tümüyle farklı olan bu fırtınalara aynıymışlar gibi "kasırga" diyemeyiz. Türkiye'deki fırtınalar kasırga ise tropikal fırtınalar başka bir şey ya da tersidir. Ülkemizde şarkılara, romanlara da konu olmuş, haberlerde sıkca gecen kasrıga koptu çatı uçtu denilince tropikal bir fırtına mı oldu diye anlayacağız. Tropikal fırtınalar (yerel isimlerine bakmaksızın) Türkçe'de olan tayfun demek, Türkiyede olan düz rüzgar fırtınalarına ise kasırga demek aralarındaki farkı bilmek ve bilimsel anlamda pire ile deveyi birbirine karıştırmamak kadar doğru birşey olacaktır. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu