Tartışma:Kanun (çalgı)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Kanun (müzik) sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Türkiye (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Arnavutluk (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Arnavutluk maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Arnavutluk kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Türk Müziği Ses Aralıkları Batı Müziğinden Farklıdır. Eşit aralıklı değildir. Ansiklopedide yer alan bilgiler kısmen hatalıdır.[kaynağı değiştir]

Ansiklopedide Türk Müziği ses sistemi hakkında batı müziği ses sistemi ile farklar ortaya koyularak izah edilmeye çalışılmıştır. Ancak fark sanki sadece ilk perdenin LA yada RE olmasından ibaretmiş gibi izah edilmiş, tamamen yanlış bir algılama yaratılmıştır.

Türk Müziği belirli koma değerleri üzerine oturtulmuş, eşit aralıklı olmayan, 24 sesten oluşur. Yani bir oktav 24 eşit olmayan parçaya bölünmüştür. Bu, birbiriyle harmonik uyumluluk (oransal- pisagor uyumluluğu) sağlayan en uygun seslerin elde edildiği 53 koma esasına dayanan matematiksel bir modeldir.

Batı müziği bir oktavda eşit aralıklı 12 ses bulundurur. Bugün batı müziğinde kullanılan müzik aletlerinin tümü bu sisteme göre imal edilmektedir. Burada kullanılan ses aralıkları oransal değil 2 tabanına göre logaritmiktir.

Bu iki sistemde hem ses aralıkları hem de perde sayıları farklıdır. Örneğin bir tanburla bir gitarı ne kadar aynı akorda getirmeye çalışsanızda matematiksel olarak mümkün değildir. Ancak birkaç perde kabul edilebilir hata dahilinde aynı sesi verebilir. Bu da birlikte çalmak için asla yeterli değildir.

Bu noktada şu soru akla gelebilir: Peki nasıl oluyor da hergün orkestralarda bağlamayla gitarı, kanunla piyanoyu birlikte çalıyorlar ve biz uyumsuzluğu anlamıyoruz?

İŞTE ÇOK ÜRKÜTÜCÜ TABLO BU. TÜRK MÜZİĞİ SAZLARININ İMALATI GÜNDEN GÜNE BATIYA UYSUN DİYE KENDİSİNDEN UZAKLAŞTIRILIYOR. Bir bağlamanın perdeleri gitar gibi 12 sesi de aynı verecek şekilde imal ediliyor. Ama 18 perdeli eski Türk sistemi gibi perde sayısını azaltmamak için araya eşit aralıklı ikinci diyez ve bemoller yerleştiriliyor. Bu da interpolasyonla yapılıyor. Sonuç ise geleneksel Türk bağlaması yerine Batı tarzı yeni bir bağlama türü var karşımızda. Muhtemel birçok saz bu durumda.

İmalatçılar şablon kullanarak yapıyor perdeleri. Hesap ve teori bilen hemen hemen yok. Türk Müziğini nazariyatını iyi bilen çok az insan da sessiz.

Ben müzikolog değilim. Elektronik mühendisiyim. Müziğe merak, bildiğim matematik ve elde ettiğim kısıtlı kaynaklarla araştırmaya devam ediyorum.

Bu konuyu merak edenlerle elimdekileri paylaşabilirim. Saygılarımla.

Nuri Gültekin e-posta: nurigultekin@hotmail.com.tr

Sizce Kanunu Kim Buldu?[kaynağı değiştir]

Farabi'mi ? İbn-i Hallegan'mı ? Maydaist (mesaj) 18:46, 11 Aralık 2014 (UTC)