Tartışma:Kadir

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Anlam ayrımı (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Anlam ayrımı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Anlam ayrımı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

"gökbilim" / "gökbilimi", vd. bitişik yazılmalı. TDK sözlüğüne bkz.

  • Hayır bitişik yazılmaz: [1]

"gök bilimi isim, astronomi

Gök cisimlerinin konumlarını, hareketlerini, birbirine olan uzaklıkların ölçülmesini, bunların fizik ve kimya bakımından yapılarını anlatan bilim, felekiyat, astronomi."

Oysa gökbilim, sözlükte bulunmuyor: [2]

"gökbilim sözü bulunamadı."

Ayrıca bakınız: Tartışma:Gökbilim - Noumenon 10:08, 5 Mayıs 2006 (UTC)


Sevgili kızım, hangi kaynaktan yararlanıyorsun bilmiyorum. Elimde TDK Sözlüğünün 1983 tarihli genişletilmiş 7. baskısı var. Bu sözlüğün 1. cildinin 455. sayfasında şöyle yazıyor: "gökbilim b a (bu "bileşik ad" demek) gökb. Gökcisimlerinin konumlarını, devinimlerini, birbirine olan uzaklıklarının ölçülmesini....", diye devam ediyor. Demek ki neymiş, "gökbilim" diye bir sözcük/terim varmış ve bileşik ad imiş. Ukalalık etmeden önce iyi araştır.


  • Ukalalık edilmiyor, lütfen kişilere karşı yorum yapmayınız. Referans en güncel TDK sözlüğüdür. Eskiden TDK gökbilim ve benzeri ruhbilim, toplumbilim terimlerini kullansa ve hatta bu terimleri içeren sözlükler üretmiş olsa da bugün kullanmıyor. Bu TDK'nın bir iç çatışması olabilir, ama sonuçta biz en son kararlarını takip ediyoruz. - Noumenon 10:34, 5 Mayıs 2006 (UTC)

    • Atatürk'ün kurduğu TDK önce kapatılıp sonra özerkliği elinden alınarak yeniden kurulur ve başına dilden anlamayan kimseler getirilirse, iş böyle olur. Sen sağduyu yerine otorite tanıyan bir kızımız olduğun için, doğal ki resmi TDK'ye boyun eğersin. Bir de "Çağdaş Dil Derneği" diye bir dernek var. Onun görüşlerini de biraz hesaba katsan iyi olmaz mı?

Eşit güncellikte Dil Derneği sözlüğü var: [3] "Her durumda TDK'ya uymak gerekir" diye bir Vikipedi kuralı yok. TDK, daha önce çok durumda yaptığı işi yüzüne-gözüne bulaştırdı. Dil Derneği de mükemmel değil, durumsal davranarak uygun olanı seçmek en iyisi. Bilim adlarının birleşik yazılması bence en iyisi. Zira "gökbilimsel" gibi yapım ekleriyle çok daha esnek bir kullanım yaratılıyor. Zaten "gök bilimi" diye ikiye ayırarak yazmak Türkçe'nin uzun süreli geleneklerine de aykırı (TDK siyasi bir boşluktan yararlanarak Türkçe yazım kurallarını alt-üst etmek hakkını kendinde görmemeli). "Büyükbaba"yı "büyük baba" diye ayrı yazan bir kurumdan ne beklenir ki zaten? Saygılar, Filanca 09:08, 21 Haziran 2007 (UTC)