Tartışma:Köktendincilik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Fundamentalism maddesi ile olan benzerliği nedeniyle iki maddeyi birleştirdim. Fundamentalism maddesini yazan arkadaşım umarım rıza gösterir. 88.232.34.189 10:10, 17 Temmuz 2007 (UTC)

Yukardaki not bana aittir. Kullanıcı girişi yapmadan yazdığım için adım görünmüyor.Assis 11:08, 17 Temmuz 2007 (UTC)

İrtica ile birleştirme[kaynağı değiştir]

İrtica, İslam bağlamında kullanılan bir terim olmakla beraber aslında Köktendinciliğin bir çeşidi. Bu bakımdan bu iki madde birleştirilmeli. --İnfoCan 17:05, 25 Ağustos 2009 (UTC)

İrtica ile birleşme[kaynağı değiştir]

İrtica gericilik manasına gelir. Günümüzde anlamı biraz daralmış olsa da temelinde sadece din olmak zorunda değildir. Genel anlamda önceki yönetime/sisteme dönüştür. Köktendincilik ise tamamen dinin egemen olduğu düzeni savunan "siyasi ideoloji"dir.

İrtica maddesinin içeriği yazılırken sanırım köktendincilikle karıştırılmış. Mesela sözcüğün Fransızca karşılığı "réaction"dur.

Kısacası bu iki madde ayrı olarak kalmalıdır ve irtica maddesi düzenlenmelidir.

Piyade13 ileti 20:40, 27 Ağustos 2009 (UTC)

Yanlış Adlandırma[kaynağı değiştir]

"Köktendincilik" diye bir kavram yoktur.

Bu maddenin İngilizce wiki'deki karşılığı "Fundamentalism." Fundamentalism kelimesinin içinde "din" ifadesi var mı? Fundamentalism kelimesinin karşılığı "Kötencilik" kelimesidir. Köktendincilik diye bir kelime yoktur.

İngilizce Wikipedia'da Fundamentalism maddesinde aşağıdaki ifadeler var:

  • Atheistic fundamentalism
  • Secular fundamentalism
  • Market fundamentalism
  • Economic fundamentalism

Bu ifadeleri "köktendinci" gibi bir kelimeyle nasıl karşılayacaksınız?

"Ateist kötendincilik" ya da "piyasa köktendinciliği" mi diyeceksiniz? Her kim bu maddeyi açtıysa belli ki DİN KARŞITI bir köktenci inanca mensup. Köktenciliği din ile kelime düzeyinde ilişkilendirerek bir şey başardığını sanmış. Ancak bunun böyle devam etmemesi gerekiyor. Başlık "Köktencilik" olarak değiştirilmeli. Dinsel Köktencilik, köktenciliğin bir alt türüdür.

Başlık "Köktencilik" olarak değiştirilmeli. Dinsel köktencilik, diğer köktencilik biçimleriyle birlikte bir alt tür olarak verilmeli.--78.165.64.137 21:47, 22 Ocak 2016 (UTC)

Bu sayfa adı imla olarak düzeltilecek Kökten dincilik olarak değiştirilip şimdiki adı buraya yönledirilmeliďir.--Ahmed922229 (mesaj) 18.00, 5 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]