Tartışma:Johannesburg

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Afrika (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Afrika maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Afrika kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Güney Afrika Cumhuriyeti

Güney Afrika enteresan bir ülkedir. Geçmişi, şimdiki durumu ve geleceği ile dünyada adından söz ettiren bu ülke hakkında dokuz günlük gezide çok şey öğrendim. Bunları olabildiğince basitleştirerek yazmaya ve bilgilenmenizi sağlamaya çalışacağım. Çok teknik bilgilere girmeden daha ziyade kendi aklımda kalanları ve konuşmalar sırasında tutmuş olduğum notları sizlere aktarmaya çalışacağım. İlgili başlıklarda Güney Afrika’ya özel bilgileri vermeye devam edeceğim için burada kısmen İHH tarafında genel Afrika kıtası ülkeleri hakkında bilgiler veren bir kitapçıktan yararlanmaya çalışacağım.

Güney Afrika Cumhuriyeti 31 Mayıs 1961 yılında bağımsızlığını elde etmiştir. Gerçek bağımsızlığını yada beyazların haksız istilasının paslanmış izlerini son on beş yıllık süreçte büyük oranda ortadan kaldırmayı başarmışlardır. Halen ülkede beyazlar ticari sektörün en önemli başrol oyuncusu konumunda bulunmaya devam etmektedirler.

Önemli şehirleri arasında başkent olan Pretoria, Johannseburg, Cape Town, Durban, Port Elizabeth, Umhlali, East London sayılabilir. Asıl iki şehri Johassensburg’un kısaltılmış şekli Joburg, Durban ve Cape Town şehirleri dünya çapında tanınmış kaliteli turizm şehirleri arasında yer alırlar. Özellikle Cape Town; coğrafi konumu, her iki okyanusa olan kıyı şeridi, güzel sahilleri ve dağları ile her bakımdan orijinal ve görülmeye değer turizm şehirlerindendir.

Nüfusu 44 milyon civarında olup büyük çoğunluğunu zenciler oluşturur. Nüfus daha çok büyük şehirlerde yoğunlaşmış olup kırsal kesimlerde özellikle geleneksel yaşamın hüküm sürmekte olduğu kabileler tarzında yaşam sürdürülmektedir. Dünyaca meşhur Zulu Kabilesi bu ülkede yaşamaktadır. Nüfus bakımından güçlü olan zenciler seçimlerde yüzde doksanlara varan oranda başarı göstermiş olduklarından yönetim zencilerin kontrolü altındadır.

1.223.136 km2 yüz ölçümü ile Türkiye’ye göre yaklaşık olarak iki buçuk kat daha büyüktür. Buna rağmen nüfus bakımından oldukça azdır. Zira ülkede son yıllarda artan AİDS hastalığı nüfusun çoğalmasını durdurmaya yönelik önemli oranda etkide bulunmaktadır.Daha çok zenciler ve onlardan da daha ziyade kırma yada kalıt adı verilen zenci beyaz çiftleşmesinden doğan nüfus içinde bu hastalık çok daha yoğun bir şekilde kendisini hissettirmektedir.

Resmi dili her ne kadar İngilizce olsa da Hollandaca, İngilizce ve yerel dillerin karışımı olan Afrikanca adı verilen dilde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Afrikanca dilini kullanmakta olan insanlar bile bu ülkede büyük oranda İngilizce’yi bilmektedirler. İngilizce hakikaten burada kökleşmiş bir dil konumundadır. Eğitim düzeyi son derece iyidir. Dünya çapında ilk beş yüz kaliteli üniversite arasına girmiş birkaç tane üniversiteleri bulunmaktadır. Güney Afrika’da din çok önemli bir ayrışma veya kaynaşma imkanı sunan faktör konumundadır. Bu ülke insanlarının üzerlerinde yüz yıllardır dini bakımdan birçok farklı tercilerde bulunmaları için önemli çalışmalar yapılmıştır. Beyazlar ülke kaynaklarını haksızca kullanmaya başlamalarından sonra zencilerin dini inanışlarına da müdahalede bulunmayı ihmal etmemişlerdir. Nitekim aradan geçen yüz yıllar sonrasında şu andaki dini tercih noktasında Hıristiyanlık önemli oranda yaygınlık göstermeyi başarmış durumdadır. Nüfusun oranları itibarıyla dinleri % 68 Hıristiyan, % 2 Müslüman, % 1.5 Hinduizm, % 28.5 yerel inanışlara mensup olanlar ve animistlerden meydana gelmektedir. Uysal yapıları ile Zenciler; telkine açık bir millet olarak sevgi dolu insanlardır. Kendilerine olan olumlu yaklaşımdan etkilenmemeleri mümkün değildir. İlerleyen bölümlerde Zencilerin kişilik özellikleri Zenci Psikolojisi bölümünde daha ayrıntılı bahsedilmeye çalışılacaktır. Ülkenin doğal kaynakları çok zengindir. Güney Afrika dünyanın en güçlü 17. ekonomisine sahiptir. (Türkiye dünyanın 20.ekonomisidir.) Özellikle altın, krom, antimon, kömür, demir, manganez, fosfat, kalay, uranyum, değerli taşlar, platin, bakır, vanadyum, tuz, doğal gaz bakımından zengindir. Doğal kaynakların bu kadar zengin olması bu ülkenin tarihi boyunca birçok farklı milletin istilasına maruz kalmasının en önemli nedenlerindendir. Hollandalılar Avrupa’nın yukarısından kalkıp buralara kadar gelmişler, ülke içinde birçok haksız uygulamalar yaparak ülkenin doğal kaynaklarını uzun yıllar sömürmüşlerdir. Sadece Hollandalılar değil şu anda bile değerli taşlardan olan Elmas madenlerini halen Yahudi firmaları çıkarmaya devam etmektedirler. Arazi yapısı olarak iç kısımlarda geniş platolar, engebeli tepeler ve dar kıyı ovaları arazi yapısını oluşturur. Toprakları tarıma çok müsaittir. Zira her gün özellikle yaz aylarında yağış lan ülkenin her yanı yemyeşil çimenlerle kaplıdır.Şehir içinde bile yağmurlu havalardan sonra çamura rastlanılmaması çok yeterli bir şehircilik anlayışıyla sağlam bir alt yapının başarıyla gerçekleştirilmiş olduğunun ispatı niteliğindedir.



Recai YAHYAOĞLU - info@tamtip.com 2008-01-02