Tartışma:Hiung-nu/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Büyük Hun İmparatorluğu ve Hiung-nu maddelerini birleştirmemeliyiz --Erdall 17:25, 16 Mart 2007 (UTC)

Buyuk Hun imparatorlugu harita

Sevgili dostlar

Buyuk Hun Imparatorlugu adli haritada sari bolgeler gunumuzde turklerin yasadigi bolgeler olarak adlandirilmis. Haritanin turkiyeyi gosteren bolumunde dogu illerinde herhangi bir sarilik gozukmemektedir. Yani o bolgede turkler yasamamaktadir haritaya gore. Lutfen biraz dikkat...

Türk devleti?

Selamlar. 'Türkler tarafından kurulan ilk imparatorluktur. Tarihte tespit edilebilen en eski Türk devletidir.' cümlesine [kaynak belirtilmeli] işaret ilave edilmişti. 'Türk Tarih Tezi'ne göre ve Cumbaba forsu, Kara Kuvvetlerinin forsuna göre 'Türk devleti'dir. Fakat bilime göre Türk devleti olduğu kanıtlanmış değildir. Vikipedi evrensel ansiklopedi niteliğine sahip olduğu için 'Türkler tarafından kurulan.......' cümlesi arkeologların ispat etmedikleri müdetçe yazılmamalıdır. İyi çalışmalar. Takabeg 23:47, 21 Kasım 2007 (UTC)

Bu devlet kafataslarının da incelenmesi maleküller v e çeşitli elementler h3O13 arkeolojik kazılarlada Türk olduğu kanıtlanmıştır ve 16 türk devleti arasında ilk sıraa ilk kurulan olan olarak yerleşmiştir. Örneğin kurganlar vardır.Türklerin genel özellikleri bu kurganlarda belirlenmiştir. Magyar

Devletin türk devleti olduğu kesinleşmiştir.Çünkü o zamanın o bölgesinde yaşayan türklerde moğollarla türkleri(şuan da geçerli)ayıran bir özellik vardı.Moğolların gözünde moğal çekiği denen birşey bardır ki buda 180 derece dönmüş r harfine denk gelir.Bu çekiklik o ulusun kemik yapısına işler.Böylece HUN İMPARATORLUĞU sınırları içerisindeki halkın Moğol olmadığı saptanmıştı.Elbetteki farklı uluslar vardı fakat o zamanlar imparatorluğun nüfusunun yarıdan fazlası türktü.Devlete hakim zümrede türk olduğundan bu devlete türk demek doğru olur.Ancak diğerleride azımsanmamalıdır çünkü moğollar tek azınlık gruptu.Moğollar o zamanlar Çin kayıtlarındada ormanda yaşayanlar olarak gösterilir fakat türklerse steplerde göçebe tarzda çadır hayatı sürerlerdi.Buna bakacak olursak Moğolların devletin içinde yaşamasına rağmen devletle askerlik hariç alakaları yoktu.Buda Hunların bazılarının görüşüne göre Hiung-Nu ların Türk olduğunu gösterir.--Orgeneral 20:38, 8 Şubat 2009 (UTC)

Birleştirme işi

Selam. Asya Hun İmparatorluğu maddesi ile aynı içerikleri taşıyan bu madde Hungnu Kağanlığı olsun. Eğer hem Büyük Hun İmparatorluğu hem de Asya Hun İmparatorluğu'nin ikisi de kalabilmek için bir maddede Hungnu Kağanlığı adlı bir ülke, diğer maddede Hungnu adlı bir grup anlatılabilir. Aski halde birleştirilme kaçınılmaz. Şimdilik Birinin başlığını Büyük Hun İmparatorluğu'nun başlığını Hungnu Kağanlığı Asya Hun İmparatorluğu'nun başlığını Hungnular olarak değiştirelim. Eğer Asya Hun İmparatorluğu maddesinde gelişme olmazsa ordaki bilgileri Büyük Hun İmparatorluğu maddesine aktararak maddeyi de yönlendirelim. İyi çalışmalar. Takabeg 06:32, 31 Ocak 2008 (UTC)

'Kağan' kullanmıyormuş 単于 kullanıyormuş. Takabeg 10:52, 31 Ocak 2008 (UTC)

Taraflı şablonu

Selamlar. Bu madde için emeklerini veren arkadaşlarımızdan özür diliyorum. Fakat şu anki başlığı belli bir devletin resmî tarih görüşüne göre yapılan adlandandırmadan başka bir şey değildir. İçerikleriyle de örtüşmüyor. Dolayısıyla taraflı şablonu koyuyorum. Durum normal hale getirildiğinde çıkaralım. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 23:25, 3 Nisan 2008 (UTC)

Bence de Hiung-nu olmalıdır.--Sowereign 07:54, 4 Nisan 2008 (UTC)

Çözüm

Bu madde Doğu Hiung-nular anlamına gelen Büyük Hun İmparatorluğu maddesi olacak ve Hiung-nu adlı kavmi anlatan Hiung-nu maddesi yeniden açılacak. Bu şekilde mesele halledeilebilir.Takabeg ileti 04:49, 5 Nisan 2008 (UTC)

Bu çözümün doğru olduğundan biraz şüphem var. Bu madde defalarca yanlış yere ikiye bölündü ve tekrar birleştirildi. Hiung-nu ve Büyük Hun İmparatorluğu aynı bozkır imparatorluğunu tarif ediyor ve bir madde olması gerekiyor.
Büyük Hun İmparatorluğu adını kullanmak tabi doğru değil çünkü Hunların Hiung-nu'ların torunları olduğu dünya genelinde kabul edilmemiş bir mesele.. sadece Türkiye'de şartsız şurtsuz kabul ediliyor ve okullarda böyle öğretiliyor! Bu yüzden bu yanlış isimi Hiung-nu maddesinin en başında alternatif ad olarak göstermemiz gerekiyor ve tek bir sayfada bu Türk Tarihinin ilk bozkır imparatorluğunu tarif etmemiz gerekiyor.
Bu arada bu maddenin başlığında şöyle yazıyor:

En büyük imparatorları Mete Kağan (Oğuz Kağan)'dır. Çinliler önüne geçemedikleri Hunlarin saldırıları ardından "Büyük Çin Duvarı" (Çin Seddi)'ni inşa etmek zorunda kalmıştır. (M.Ö. 214) Bu yapı günümüzde halen bir dünya harikası olarak kabul edilmektedir.

Mete nezaman Kağan oldu? Oğuz Han'ın (Kağan değil!) Mete ile aynı kişi olduğu nezaman ve ne şekilde kanıtlandı??
Teoman ve Mete Şanyu unvanını kullanırdı. Teoman'ın adı Çin kaynaklarında Çeng Li Koto Şan Yu Tu'man olarak geçiyor. Bu çince isim yabancı Türkologlar tarafından Tengrikut Şan-Yu Teoman olarak tercüme edilmiştir. Türkiye'de ise Şan-Yu Tanhu olarak aktarılmıştır. Kağan veya Han unvanı ancak çok daha sonra Avaraların egemenliğinde ortaya çıkıyor. Türkiye'de tarih kitaplarında yoksa Mete Kağanmı yazıyor??
Oğuz Han'ın Mete ile aynı kişi olması gerektiği fikiri 1910 yılında Süleyman Paşa tarafından ortaya koyulmuş ve günümüze kadar hala herhangi bir kanıtı gösterilememiştir! selamlar --Erdall 03:28, 9 Nisan 2008 (UTC)
Evet haklısınız. Tam çözüm değildir. Sırf liseli öğrencileri düşünmüştüm ama... Konuşalım. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 03:45, 9 Nisan 2008 (UTC)

Kategori

Kategori:Tarihteki Türk devletleri,Kategori:Türk tarihi . Herhangi bir türkçe yazılan kaynak , Büyük Hun İmparatorluğun , türk tahrinin en önemli temel unsuru olarak inkar ediyormu? Derin saygılarımla.Kolay gelsin ve iyi çalışmalar--Zentukmesaj 19:47, 27 Haziran 2008 (UTC)zönk

Anadolu Selçuklu ?

Maddenin ortasında birden bire Selçuklular'a geçilmiş. Sanırım yanlışlıkla bir hata yapılmış. Selçuklular'la ilgili olan kısımları maddeden kaldırıyorum.--TMR 13:01, 7 Mayıs 2009 (UTC)

Aşağılama

M.Ö. 220 yılında Hiung-nu'lar tarafından kurulan devlete Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminde verilen ad. böyle normal gözüken ve aslında aşağılama cümlesi olan başka bir madde tanımına rastlayamazsınız. Türkiye Cumhuriyeti eğitim sistemi.. VP:TBA sayfasına eklenilmesi gereken bir örnek. Başka bir şey demiyorum...--Boyalikus 13:05, 25 Ağustos 2010 (UTC)

  • Gereksiz bir ifade olmuş bence, zaten kaynaksız...Türkçe vikipedi burası, Türkiye vikipedisi değil. Türkçede başka bir kullanım varsa kaynağıyla o da eklenebilirdi. Giriş ifadesi maddeyi kökten sarsacak durumdaymış. Aynı devlet için örneğin; İngilizlerin filan dediği devlet diye maddeler açılabilir. Neyse; Nihan'ın bahsettiği ifadeyi çıkartıyorum, isteyen kaynağıyla (ve gerekçesini de buraya yazarak) uygun bir bölüme (giriş cümlesi olarak değil) tekrar ekleyebilir....Vikiçizer 13:24, 25 Ağustos 2010 (UTC)

İmparatorluk N'alaka?

Arkadaşlar,

Heryerde bu ülkeye imparatorluk deyip duruyorlar. Ders kitaplarında bile. Bence bu bu ülkeye bir hakarettir. Türklerde İmparatorun karşılığı Yabgu veya Tanhudur. Hadi bunları geçtim bari Hanlık, Kağanlık falan da olabilir. İmparatorluk Avrupa'ya ait bir terimdir. Ve bizler çoğu Türk devletinde bu hatayı yapıyoruz. Devletin adı ne? Büyük Hun İmparatorluğu! E peki bana bu ülkeyi yöneten bir tane imparator gösterin. Bana bir tanecik Hun İmparatoru gösterebilir misiniz? Hayır. Çünkü ülke Yabgular tarafından yönetiliyor. (Teoman Yabgu, Mete Yapbgu, Çiçi Yabgu vb.) Bu yüzden ülkenin adı da kısaca Hun Yabguluğu uzun olarak Asya/Büyük Hun Yabguluğu olmalı.

Söz verdiğiniz için teşekkürler. Hacibadem (mesaj) 01:11, 20 Temmuz 2014 (UTC)

Selamlar, bir maddenin başlığıyla ilgili bir sıkıntı var biraz detay olabilir ancak yine de sormak istedim. Büyük Hun İmparatorluğu diye geçen maddenin İmparatorluk kısmı çıkarılmalı bence onun yerine burda da bir kullanıcının belirttiği gibi "yagbu" ya da "hanlık","kağanlık" gibi isimler konmalı zira İmparatorluk kelimesi sömürmekten gelir. Türkler sömürgeci bir devlet değildir. Olmaz ama öyle olsa bile Asya Hunları sömürgecilik faaliyetlerinde bulunmamışlardır.Lütfen olumlu ya da olumsuz görüşlerinizi bildirin. TEŞEKKÜRLER İYİ VİKİLER!! •Minecraft delisi• creeper'ın gazabı 19:14, 25 Aralık 2014 (UTC)

yabancı vikiler

yabancı vikilerde madde xiongnu adlı halk ile bağdaşlaştırılmış ama türkçe vikipedide zaten bu madde var. burda maddede yabancı vikilere olan linkleri silip Xiongnu sayfasına bağlamayı planlıyorum.

Şablon'daki harita

Şablondaki harita diğer haritalarla çelişiyor karşı çıkan yoksa haritayı değiştireceğim Bu imzasız yazı Kagan Azeken (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 15.19, 26 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]