Tartışma:Hicrî takvim

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Hicri takvim sayfasından yönlendirildi)

Hicri Şemsi takvimi[kaynağı değiştir]

Selamlar. Rumi Takvim maddesi de olduğuna göre bu maddede yer alan Hicri Şemsi Takvim kısmı ile ayrı bir madde oluşturabilir. Ne dersiniz? Takabeg 17:47, 27 Şubat 2008 (UTC)

Biraz inceledim. Hicri Şemsi Takvim Rumi Takvim maddesine yönlendiriliyor. O zaman Hicri Şemsi Takvim maddesini anlam ayrım maddesi olarak düzelterek bu maddedeki Hicri Şemsi Takvim kısmıyla Celali Takvim maddesini açmamız daha uygundur. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 17:52, 27 Şubat 2008 (UTC)
  • Kimse birşey dememiş; Takabeg, kendi kendine sorup cevâp vermiş! Bu sayfaya, hiç mi kimse uğramadı?!
İki çeşit hicrî takvim var:
  1. Hicrî Kamerî Takvim
  2. Hicrî Şemsî Takvim

Hicri Takvim tanımındaki eksiklik ve takvim başlangıcının yanlış anlaşılması[kaynağı değiştir]

Selamlar, maddenin ikinci paragrafında: "Hicri takvim Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç kabul eden.." gibi bir ifade vardır ki verdiği eksik bir bilgiyle yanlış bir kanaatin oluşmasına sebep vermektedir. Hz. Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in hicreti (Mekke'den Medine'ye göçü) tarihi 26 Safer günü başlamış ve 12 Rebiulevvel günü tamamlanmıştır. Yani Hicretinin, Muharrem ayı yani takvimin başlangıç günü ya da ayıyla bir ilgisi yoktur. Hicri Takvim, Hz. Ömer'in (Radyallahu anh) halifeliği zamanında, hicretten 17 sene sonra toplanan bir konsey tarafından, Hz. Ali(keremallahu veche)'nin önerisiyle Hicretin gerçekleştiği yıl 1 kabul edilerek oluşturulmuştur. Bundan önce yıllar rakam değil o yıl gerçekleşen önemli olayların isimleriyle anılmaktadır. Örneğin: Fil senesi, Fil senesinden iki sonraki sene, Kabe'nin tamirinin yapıldığı tamir senesi, sel senesi gibi.. Dolayısıyla cümlenin; "Hicri takvim Hz.Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği yılı başlangıç (milat) olarak kabul eden.." şeklinde değiştirilmesi gerekmektedir. fatih kaya--78.176.172.46 23:49, 15 Kasım 2012 (UTC)

ayrıntılı bilgi için aynı maddenin ingilizce versiyonuna bakılabilir: The years of the Islamic calendar thus began with the month of Muharram in the year of Muhammad's arrival at the city of Medina, even though the actual emigration took place in Safar and Rabi' I'Kalın metin'.[3] Because of the Hijra, the calendar was named the Hijra calendar.--78.176.172.46 00:02, 16 Kasım 2012 (UTC)

"İslam Ansiklopedisi'ne göre nesi uygulaması genel gözlemde olduğu gibi sabit bir takvim oluşturmak amacıyla değil, hac ve hac ile bağlantılı panayırların yılın belirli ve uygun bir mevsiminde icra edilmesi amacını taşımaktaydı" deniyor fakat İslam Ansiklopedisi'nde anlatılan şu: Rivayete göre kalemmes haccın üçüncü gününde Mina’dan dönüldükten sonra Hacerülesved’in yanında, “Ey insanlar, ben burada bir kusur işlemiyorum ve ayıplanacak bir iş yapmıyorum, verdiğim hükme hiç kimse itiraz edemez ...” diye başladığı hutbesinde o yıl nesî uygulanıp uygulanmayacağını söyler; nesî yaptıysa, “Ben saferi haram kıldım ve muharremi erteledim” der; orada bulunanlar da gelecek yılın panayırlarının ve haccın tarihini buna göre ayarlardı (İbn Habîb, s. 157; Taberî, X, 91-92; Bîrûnî, s. 62; Makrîzî, XIV, 317). Böylece zilhiccenin ardından gelen muharrem ayının yeri değiştirilmek suretiyle haramlığı ortadan kalkmış kabul edilir, zilhicceden sonra haram ay kabul edilmeyen bir ay araya girerdi.

İslam Ansiklopedisi'nde Haram Aylar maddesinde de şöyle açıklama var: Tefsir ve tarih kitaplarında, haram aylarla ilgili hükümlerin hac ibadetiyle birlikte Hz. İbrâhim zamanında teşrî‘ kılındığı, insanların bu aylarda sağlanan güven ortamı içinde hac ibadetini rahatça yaptıkları, Mekke ve çevresinde oturanların da bu vesileyle geçimlerini sağladıkları belirtilmektedir.

Bu uygulamayı Hz. İbrâhim ve İsmâil’in şeriatından alan Câhiliye devri Arapları, haram aylar girdiği zaman bunların kutsallığına karşı gösterilmesi gereken saygının bir işareti olarak savaştan ve her türlü saldırıdan kaçınırlardı; hatta bir kişi babasının veya kardeşinin katiline dahi rastlasa ona saldırmaz, kötü bir söz bile söylemezdi. Bütün bunlar, geçimlerini kervanlardan haraç alarak, su ve otlak bulmak için zaman zaman birbirleriyle çarpışarak sürdüren bedevîler için de geçerliydi. Araplar bu aylara olan saygılarını nesî’* ihdas edilinceye kadar sürdürmüşlerdir.

Yani Hac ve panayır tarihini belirlemek sebep değil netice olarak çıkıyor. --95.15.95.161 01.33, 16 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Gerekli Saygı Lütfen[kaynağı değiştir]

Bilgiler temel seviyede oldukça yeterli teşekkürler fakat Muhammed değil de Hz.Muhammed (s.a.v) yazılırsa (sayfanın bilhassa müslümanların ilgisini çekecek ve onlar tarafından tıklanacak bir konuda olduğunu da göz önüne alırsanız) daha doğru olur.--88.252.232.90 09:36, 31 Ekim 2013 (UTC)