Tartışma:Hülâgû

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Hülâgû Han sayfasından yönlendirildi)

Hulagu Han'ın Bağdat'a girmesinin nedeninin arap halifesinin :"Tüm şamanistler öldürülmelidir" fetvasından dolayı olduğunu duymuştum.


Bir kaynakta bu şekilde okumuştum; ancak asıl neden bu değildir.Her zaman öncelikli gerekçe toprakları fethederek genişlemek ve ganimet elde etmektir.Bir de bildirilen gerekçe vardır.Birinci Dünya Savaşı'nın çıkma nedeni olarak, bir Sırp milliyetçisinin Avusturya İmp. veliahtını öldürmesi gösterilir; ancak bilindiği gibi gerçek neden sömürgeleşme ve dünyayı paylaşımda anlaşmazlıkların çıkmasıdır.Yine de Arap halifesi Mutasım'ın böyle bir fetva verdiği doğrudur.Bildiğim kadarıyla Hülagü Han, halifeye Ketboğa aracılığı ile işkence ettirmeden önce "Şamanların katli vaciptir diye fetva veren sen misin?" diye sormuştur.Kaynakları bulursam ekleyeceğim. --Özel:Contributions/- 23:52, 8 Ağustos 2008 (UTC)


Haşhaşilerden alınması imkânsız Alamut Kalesini normal koşullarda asla ele geçiremeyince Hülagü..." buradaki kaynak nedir? Daha önceki yazılarda da bilinen makalelerde de Haşhaşiler, Moğolların acımasızlığından korkarak kaleyi terk etmişlerdir. Bu petrol kullanımı tamamen uydurma bir yazı gibi...Efsanelerden alıntı yapılmış sanki. Küçücük bir tarikatın, bastığı yerde taş üstünde taş bırakmayan bir orduya karşı direnmeleri düşünülemez. Çünkü Moğollar kaleyi coğrafi zorluklar nedeniyle alamasa bile ablukaya alabilirler, kaledekiler de açlık ve hastalıktan ölebilirdi. Kaldı ki bunu pek çok kez yaptılar. Kalelerin içlerine attıkları hastalıklı hayvanlar/insanlar aracılığıyla salgın yaratarak kalenin düşmesini sağlamışlardır. O nedenle buradaki kalenin içine petrol doldurup içindekileri yaktılar paragrafının tamamen kulaktan dolma olduğunu öne sürerek ilk hali ile değiştirilmesini öneriyorum.


Hülagü Han için Moğol denmesi yanlıştır. Cengiz Han'ın bile milliyeti kesin değildir. Türk-Moğol karışımıdır. Cengiz Han'ın devletinin adı Moğol İmparatorluğu değil, Cengizli Devletidir. Bu devletin hanlarına da Cengizli Hanı denir.

Ben temel kurallardan olan hükümdar adlarında ünvan kullanılmaması kuralından bihaberim, ne yalan söyleyeyim. Kafama takıldığı için soruyorum, neden Cengiz Han, Kubilay Han, Müstasım (Abbâsî halifesi), Nogay Han, Temür Olcaytu Han, Buyantu Han diyoruz. Ben, adamların tarih yazınındaki adları bu diye biliyorum.--Makedon (mesaj) 17.38, 28 Mart 2019 (UTC)[yanıtla]